RFID nedir? İngilizce’deki ‘’Radio Frequency IDentification’’ tanımının baş harflerinden adını alan RFID, radyo frekansı ile yapılan sorguları almaya ve cevaplamaya olanak tanıyan küçük bir çip ve anten içeren küçük devrelere sahip elektronik bir cihazdır. İçerdiği çipin kapasitesi genellikle 2000 byte veya daha azıdır. RFID teknolojisi adından da anlayabileceğimiz gibi radyo frekansı kullanarak canlı ya da cansız nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir.
İkinci Dünya Savaşı’nda radar teknolojisi ile kullanılmaya başlanan RFID teknolojisi, bugün saniyede bin ve üzeri etiket okuyabilen, yüzlerce metre uzaktan algılama yapabilen ve içinde binlerce karakterli bilgi alabilen çiplerle çalışır hale gelmiştir.
İçindekiler
RFID Nedir ve Nasıl Çalışır?
RFID, AIDC olarak adlandırılan bir teknoloji grubu tarafından çalıştırılır. AIDC yöntemleri nesneleri otomatik olarak tanımlar, bunlar hakkında veri toplar ve bu verileri insan müdahalesi olmadan ya da çok az müdahale ile doğrudan bilgisayar sistemlerine aktarır. RFID teknolojisi bunu başarmak için radyo dalgalarını kullanır.
RFID temelinde bir okuyucu ve etiketten oluşmaktadır. Etiketler, nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabilirler. RFID çiplerinin belirli bir kimlik kodları vardır ve içine tanınmak istenen nesnelerle ilgili her türlü bilgiyi kaydedebilirler. Nesne hakkında daha çok bilgi yüklemek, uygulamaya bağlı olarak nesneleri izlemek veya takip bilgilerinin sürekli kaydedilmesi gerekmesi gibi durumlarda çipe yüksek bellek kapasitesi sağlanabilir.
Bu çiplerin kopyalanması oldukça zordur, güvenlik teknolojileri kullanılarak gerekli durumlarda, çip içindeki bilgilere erişim engellenebilmekte, çip kilitlenebilmekte veya kullanılmaz hale getirilebilmektedir.
RFID Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
RFID Teknolojisi birçok sektörde kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile şirketler; zamanla azalan insan gücü maliyeti, otomatikleştirilmiş stok kontrolü, ürün takibi ve anında ulaşılabilen envanter bilgisi gibi bazı avantajlar elde edebilmişlerdir. Ayrıca RFID sayesinde şirketlerin iş süreçleri hızlanacak, ihtiyaç duyulan gelişmiş raporlar hızlı ve doğruluğu yüksek bir şekilde oluşturulabilecektir.
RFID, canlı veya cansız bir varlığa monte edilerek takip etme ve yönetme için kullanılabilir. Reklam, taşımacılık, lojistik, pasaportlar, giriş takipleri, ulaşım ödemeleri, hayvan tanımlamalar, müzeler, okullar, spor dalları ve insan implantları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
İnsanlarda RFID İmplantı
Artık vücuda mikroçip yerleştirmek sadece bir bilim kurgu fikri değil. Sadece elinizi kaldırarak ön kapıyı açmanız veya bir kahve makinesini elinizle işaret ederek çalıştırmanız artık mümkün. Dünyada şu anda cildinin altında küçük bir RFID çipi olan binlerce insan var. Peki insanlardaki RFID nedir?
Dünyadaki ilk RFID mikroçip implantı alan insan 1998 yılında Kaptan Cyborg lakaplı İngiliz bilim adamı Kevin Warwick oldu. Warwick bu sayede kapıları ve ışıkları elini kaldırmadan açabiliyordu. Bundan yaklaşık yirmi yıl sonra, RFID ticari olarak kullanıma sunuldu ve binlerce kişi bir RFID çipi implante etmeye karar verdi. İsveç’te binlerce insan şu anda RFID implant teknolojisini kullanıyor ve şirketler bu sayıları artırmak için binlerce insanı ”implant partisi” adında organizasyonlarda topluyor.
Bazı biyolojik saldırganlar bir implantı hacklemenin çok kolay olduğunu söylüyorlar, bu yüzden insanlar sırlarını bir implantın belleğinde gizlemekten korkuyor fakat şu ana kadar kayıtlara geçmiş böyle bir tehlikeyle karşılaşan yok.
Bir RFID çipinin depolayabileceği bellek çok fazla olmadığı için çoğu durumda çip kullanıcılarının bununla ne yapacaklarını seçmesi gerekiyor. Sahip olduğunuz çiple garaj kapınızı açmak veya yakınınızdaki telefonlara bir şeyler göndermek gibi şeyler arasında tercih yapmanız gerekebilir. Şu anda sınırlı kullanım alanı olsa da ileride insanlara yerleştirilen RFID çiplerinin çok daha fazla alanda çalışacak şekilde yükseltilmesi bekleniyor.