En İyi Video Düzenleme Programları – 2023

Teknolojinin gelişmesi, sosyal medyanın günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olması ve dijital pazarlamanın her geçen gün daha da önem kazanması, video içeriklerine olan talebi artırmaya devam ediyor. Elimizdeki hemen hemen her elektronik cihaz ile fotoğraf ve video çekebiliyor olmak video düzenleme programlarına ihtiyacımızı daha da artırıyor. Peki, en iyi video düzenleme programları hangisi?



Video düzenlemeleri için piyasada ücretli ve ücretsiz olarak mobil uygulamalar yer alsa da en iyi video düzenleme programları yüksek kapasite gerektirmesi nedeniyle bilgisayarlar için olanlardır.

Cep telefonu veya aksiyon kameranız ile çekeceğiniz videoları şahane eserlere dönüştürmek için ihtiyacınız olan şeyler; bir bilgisayar, biraz yaratıcılık ve bir video düzenleme programı. İhtiyacınıza uygun olan en iyi video düzenleme programını bulabilmeniz için ise yüzlerce dolar harcamanız gerek yok. Listemizi incelemeniz yeterli:

En İyi Video Düzenleme Programları

Blender

en iyi video düzenleme uygulaması

Blender video düzenleme uygulamasını Mac, Linux ve Windows platformlarında ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bu program sayesinde kesme, ekleme, ileri sarma, geri kaydırma, senkronizasyon gibi basit görevlerden tutun da 3 boyutlu animasyonlara kadar pek çok ihtiyacınızı karşılamanız mümkün. Ayrıca katmanlar arası geçişler, çeşitli filtreler gibi daha pek çok özelliği de Blender programında bulabilirsiniz.

En iyi video düzenleme programları listemizde Blender’a yer vermemizin önemli birkaç sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki daha önce de belirttiğimiz gibi tamamen ücretsiz olarak kullanıcılara sunulması. Buna ek olarak pek çok işlevi bir arada barındırması yaratıcılığı destekleyen unsurlardan birisi.

Örneğin, Blender ile başladığınız bir video düzenleme projesine üç boyutlu bir tasarım ile devam edebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz bir program olmasına rağmen sunduğu özellikler pek çok ücretli yazılımdan daha başarılı. Eğer daha önce video düzenleme programı kullanmadıysanız Blender’a göz atmanızı şiddetle öneriyoruz.

Shotcut

en iyi fotoğraf düzenleme uygulması

Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan Shotcut video düzenleme uygulamasını Windows, Mac, Linux platformlarından erişebilirsiniz. Kırpma, ileri, geri sarma gibi temel özellikleri içinde barındıran programın ücretsiz sürümü bile pek çok ihtiyacınıza cevap verebilecek nitelikte. Programın en iyi özelliklerinden biri ise 4K videoları destekliyor olması.

Listemizdeki bazı yazılımların aksine Shotcut son derece basit bir kullanım imkanı sağlıyor. Kolay alışılan arayüzü ve zorlayıcı olmayan tasarımı ile amatör kurguculara bile hitap ettiğini söylemek mümkün. Üstelik ücretsiz bir sürümünün de bulunması kullanıcı dostu olduğunun en önemli göstergelerinden birisi. Eğer bilgisayarınızı mümkün olduğunca az yormak istiyorsanız Shotcut’a göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Sony Vegas Pro

En iyi video düzenleme programları listemize Sony Vegas Pro ile devam ediyoruz. Sony Vegas Pro, profesyonel video düzenleme ve post prodüksiyon yazılımı olarak öne çıkan bir programdır. Bu yazılım hem yeni başlayanlar hem de deneyimli profesyoneller için tasarlanmıştır. Bu sayede program, her düzeyde kullanıcı için mükemmel bir seçenektir.



Kullanıcı dostu arayüzü, projelerinizi kolayca düzenlemenize yardımcı olurken, güçlü video düzenleme araçları sayesinde videolarınızı kesmek, kırpmak, birleştirmek ve efektler eklemek gibi işlemleri sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Sony Vegas Pro, yüksek kalitede videoları sorunsuzca işleyip düzenleyebilirsiniz. Programın en çok önce çıkan özelliklerinden birisi 4K ve 10-bit RAW desteğinin bulunmasıdır. Sony Vegas Pro, kullanıcılarına hem ücretli hem de ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Openshot

openshot

En iyi video düzenleme programları listemize Openshot ile devam ediyoruz. Openshot; Mac, Windows ve Linux üzerinde kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir video düzenleme programıdır. Yalnızca ücretsiz değil aynı zamanda açık kaynaklı olması da bu yazılımın önemli avantajları arasında.

Basit arayüzü ve kapsamlı özellikleri ile videolarınızı en iyi şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu anlamda Openshot’ın video düzenlemeye yeni başlayan kişiler için son derece ideal olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca hızlı bir şekilde video düzenleme işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler de Openshot kullanabilir.

Programda yeniden boyutlandırma, kırpma, döndürme gibi temel özellikler yer alıyor. Bu temel özellikler pek çok yazılımda bulunduğu gibi Openshot’ta da karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak üç boyutlu animasyonlar, efektler, filigranlar ve çeşitli şablonları da bünyesinde barındırıyor. Yani bir müzik eklemek, video kırpmak, efekt ya da geçiş eklemek gibi unsurların hepsi Openshot’ta kolaylıkla hallediliyor. Eğer çok detaylı bir video düzenleme programı aramıyorsanız Openshot’a bakmanızı tavsiye ediyoruz.

DaVinci Resolve

davinci-resolve-17

En iyi video düzenleme programı önerilerine favori yazılımlarımızdan biri ile devam ediyoruz. Video ve ses düzenleme, kurgulama ve daha nice özellik için kullanılabilen DaVinci Resolve, kullanıcıların en çok tercih ettiği video düzenleme programlarında birisi.

Ücretli bir versiyonunun bulunmasının yanı sıra ücretsiz versiyonuyla da oldukça harika işler çıkarılabiliyor. Hatta çoğu ücretli programa taş çıkartıyor desek yeridir. Ayrıca DaVince Resolve yalnızca video düzenlemek için değil aynı zamanda ses düzenleme konusunda önemli bir destek sağlıyor.

Programda beş adet temel düzenleme aracı yer alıyor. Bunlardan ilki kesme işlemlerini hızlıca yapmak için bir araç oluyor. Bu araçta videonun üzerinde detaylı olmayan düzenlemeler yapmak mümkün. Buna ek olarak ses düzenlemeleri için de detaylı bir bölüm DaVinci Resolve’da yer alıyor.

DaVinci Resolve’un video düzenleme haricinde sunduğu önemli iki araç ise Fusion ve Fairlight oluyor. Fusion aracılığıyla video düzenlemede kullanılması mümkün olan; bloklar, geçişler ve daha birçok önceden oluşturulmuş unsur yaratmak mümkün. Fairlight ise video kurgularında ışık ayarlarını yapmayı mümkün kılan detaylı bir araç olarak ifade edilebilir.

Bunların haricinde bir adet de kurgu bölümü DaVinci Resolve’da bulunuyor. Tahmin edileceği üzere detaylı video düzenleme çalışmaları bu bölümde gerçekleştiriliyor. Ücretsiz sürümde bu alanların hepsini kullanmak mümkün. Ancak bazı geçişler, efektler ve benzeri unsurlar yalnızca ücretli sürümde kullanılabiliyor. Yine de DaVince Resolve’un piyasadaki en iyi video düzenleme programları listesinin üst sıralarında yer aldığını söylemek kesinlikle abartı olmaz.

iMovie

imovie

Apple ekosisteminde kullanılan en popüler video düzenleme araçlarından biri olan iMovie programı kullanıcılarına temel düzeyde bir video düzenleme deneyimi yaşatıyor. Birçok temel işlemi kolaylıkla halletmenize olanak sağlayan iMovie, özellikle cihazlar arası çalışan kişiler için son derece ideal.



Tüm bunlara ek olarak iMovie 4K çözünürlükteki görüntüleri bile destekliyor. Hatta ProRAW görselleri ve ProRes videoları da iMovie ile düzenlemek mümkün. Ayrıca profesyonel video düzenleme araçlarıyla kullanım kolaylığı iMovie’de bir araya geliyor.

Bu yazılımın temel amaçlarından birisi kolaylıkla kurgu yapmak. Bunun için uygulama içerisinde farklı efektler de yer alıyor. Bu efektleri hızlı bir şekilde videolar eklemek de mümkün. Ayrıca filtreler ve müzikler de iMovie içerisinde yer alıyor.

iPhone, iPad ve Mac cihazlarınızda iMovie kullanmak mümkün. Üstelik iMovie projelerinin Final Cut Pro’da da açıldığını belirtmekte fayda var. Böylece daha profesyonel araçları da iMovie projenizde kullanabilirsiniz.

VideoPad Video Editor

videopad-video-editor

En iyi video düzenleme programları listemize VideoPad ile devam ediyoruz. Günümüze göre biraz daha eski bir program olsa da sistem gereksinimleri açısından son derece tasarruflu olduğunu belirtmek gerek. Ayrıca geliştiriciler de VideoPad’in en az kaynağı kullanarak çalışması için geliştirildiğini belirtiyor.

Program için gerekli depolama alanı 100 MB olarak ifade ediliyor. Ayrıca 4 GB RAM ve 1.5 GHz işlemci ile VideoPad’i çalıştırmak mümkün. Üstelik yazılımın macOS ve Windows’da çalıştığını belirtmekte de fayda var.

Yazılımın detaylarına baktığımızda ise video sürükleme, efekt, geçiş ekleme, video hızı düzenleme ve benzeri birçok özellik karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak kamera sallanmalarını engelleme, renk ayarı gibi görsel efektler de yazılımda mevcut.

Tüm bunların haricinde üç boyutlu unsurlar, metin ekleme ve yeşil perde efektlerini de VideoPad ile kullanmak imkanı sunuluyor. Hatta yazılım içerisinde yer alan ses kütüphanesinden telif haksız ses efektleri kullanmak da mümkün. Üstelik uygulamanın ücretsiz bir sürümü de bulunuyor. Eğer bilgisayarınızı yormayacak bir yazılım arıyorsanız kesinlikle VideoPad’e göz atmalısınız.

Lightworks

lightwork

En iyi video düzenleme programları listemize Lightworks ile devam ediyoruz. Birçok Hollywood filminin kurgulandığı Lightworks, profesyonel bir kullanım isteyen kullanıcılar için fazlasıyla uygun. Tabii ki programın özellikleri de son derece detaylı olarak karşımıza çıkıyor.

Lightworks’ün en çok dikkat çektiği noktalardan birisi sağladığı destekler oluyor. Windows, Mac ve Linux platformlarına destek sağlamakta olan yazılım aynı zamanda birçok dosya formatını da kullanmaya olanak tanıyor. Ayrıca kare hızı konusunda da bir limit olmadığı ifade ediliyor. Sosyal medya platformlarına doğrudan video yüklemek için de bir araç Lightwork’de yer alıyor.

Lightworks’ün önemli unsurları arasında yer alan bir başka özellik ise hızlı çalışması oluyor. Zaman kazandıran özellikleri arasında arka planda işleme, anında hızlı kayıt ve ekstra performans sağlayan optimizasyon işlemleri bulunuyor. Üstelik geliştiriciler bunların bazılarını ücretsiz sürümde bile sağlıyor.



Tüm bunlara ek olarak video düzenlemek için gerekli tüm araçlar Lightworks’de yer alıyor. Hatta ücretsiz sürümde bile bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak video efektleri konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Pek çok video efekti aracı Lightworks’de yer alıyor ancak ücretsiz sürümden hepsine ulaşılamıyor. Ayrıca ses düzenlemeleri için de Lightworks kullanmak mümkün.

Eğer daha önce video düzenleme ve kurgu yapmadıysanız Lightworks biraz zorlayıcı olabilir. Ancak profesyonel bir şekilde video düzenlemek için piyasadaki en iyi programlardan biri olduğunu belirtmek yanlış olmaz.

Filmora

En İyi Video Düzenleme Programları filmora

En iyi video düzenleme programları arasında sayabileceğimiz bir diğer yazılım ise Wondershare tarafından geliştirilen Filmora oluyor. Özellikle kolay bir program kullanarak video düzenlemek isteyenler için Filmora’nın sunduğu özellikler oldukça başarılı.

Filmora pek çok işlem için otomasyon ve benzeri özelliklerden faydalanıyor. Örneğin Instant Mode adı verilen özelliği sayesinde seçtiğiniz kliplerden otomatik bir video hazırlayabiliyor. Yapay zeka aracılığıyla bunu yapan özellik size hatırı sayılır bir zaman kazandırıyor desek yanlış olmaz.

Buna benzer olarak hareket takip etme, otomatik müzik senkronizasyonu, otomatik hız ayarları gibi pek çok unsur Filmora’da yer alıyor. Ayrıca otomatik ayarlar haricinde maskeleme, yeşil perde, renk ayarları, video efektleri gibi özellikler de Filmora’da yer alıyor. Yazılımın ücretsiz bir sürümü de bulunuyor.

Adobe Premiere Pro CC

Adobe Premiere Pro CC

Listedeki diğer ürünlerin aksine ücretli bir program olsa da Adobe Premiere Pro CC, piyasadaki en iyi video düzenleme programlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu profesyonel kurgucunun da kullandığı bu yazılım ile yapabileceklerinizin sınırları hayal gücünüze kalmış.

Efekt eklemek, ses düzenlemek ve daha nice özellik Adobe Premiere Pro CC ile kullanıcılara sunuluyor. Bu nedenle, eğer video düzenlemeyi bir meslek haline getirmek istiyorsanız ve listemizdeki diğer programlar size yetersiz geliyorsa Adobe Premiere Pro CC’ye geçmenin vakti gelmiş demektir.

Aylık olarak düzenli ödeme yapmanız gerekiyor ancak öğrenci ya da öğretmenseniz indirimden faydalanabiliyorsunuz. Buna ek olarak ödeme içerisinde Adobe After Effects başta olmak üzere pek çok kurgu programına da erişim sağlamak mümkün.

Final Cut Pro

Final-Cut-Pro

Kurgucu olarak çalışan profesyonellerin kullandığı bir diğer yazılım da şüphesiz Final Cut Pro’dur. Ancak, yine listemizdeki diğer programların aksine ücretli bir yazılımdır. Ayrıca, bu yazılımı çalıştırmak için bir Mac modeline ihtiyacınız var. Bir başka deyişle Final Cut Pro, Windows işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılamıyor.

Oldukça sade bir arayüze sahip yazılım sayesinde video düzenleme işlemlerini kolaylıkla yapmak mümkün. Mac cihazlardaki en büyük ücretsiz rakibi olan iMovie’den çok daha başarılı bir program olduğunu söylememize gerek bile olmadığını düşünüyoruz.



Fakat, aynı Adobe Premiere Pro’da olduğu gibi, profesyonel bir amaçla kullanmayacaksanız tavsiye etmiyoruz. Çünkü, amatör kullanım için bu kadar para vermek pek mantıklı değil. Amatör anlamda kurgu yapmak istiyorsanız listemizdeki ücretsiz programları tercih etmeniz bütçeniz açısından daha yararlı olacaktır. Ancak, o programlardan verim alamadığınızı hissediyorsanız Final Cut Pro’ya göz atmanızda fayda var.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.