Tekno müzik nedir? 1970’li yılların sonlarına doğru teknolojik imkanların gelişmesi otomotiv endüstrisinde de kendine yer bulmuştu. Eğer otomotiv endüstrisinde teknolojik imkanlar bu denli yer almasaydı belki de günümüz arabaları bugünkü seviyelere kadar gelemeyeceklerdi. Arabalar bir yana en önemlisi de tekno müzik türü diye bir tür oluşmayacaktı.
Tekno müzik türü birçoğumuzun tür olarak ismini bilmediğimiz fakat kulak aşinası olduğumuz bir müzik türü. Örneklerle açıklayacak olursak çok yakından tanıdığımız FISHER, Darude, Martin Garrix, Skrillex ve Charlotte de Witte gibi sanatçıların ürettiği müzik türü bu kategoriye giriyor. Sadece bu sanatçılarla da kalmayıp Blade gibi filmlerin de tema müziği olarak akıllarımıza kazınmış bir tür. Bu yazımızda tekno müzik nedir sorusunu cevaplandırıp derin bir inceleme altına alacağız.
İçindekiler
Tekno Müzik Nedir?
Tekno, 1970’lerin sonlarından başlayıp 1980’li yılların ortasına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin Detroit şehrinde geliştirilen bir elektronik dans müziği biçimidir. Günümüzde pek çok tekno müzik türü mevcut, ancak kendi başına bir tür olan Detroit tekno, diğer birçok alt türün üzerine inşa edildiği temel olarak görülmekte. Tekno müziğin ilk çıkışı funk, caz, elektro caz gibi Afro-Amerikan merkezli müzik türlerinin karışımı olarak gerçekleşmiştir. İlk çıktığı zaman tema olarak Amerikan kapitalist toplumunun yaşamla ilgili fütüristik ve kurgusal temalarını konu edinmiştir.
Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Detroit şehri o dönemlerde sanayisi ile ön plana çıkan, araba fabrikalarıyla kapitalist üretimin merkezi olan bir şehirdi. Otomotiv sektöründe diğer şehirlerden daha ileride olduğu için fabrikalarında binlerce işçi çalışmaktaydı. Teknolojik imkanların beraberinde getirdiği makineleşmeyle birlikte bazı işçilerin yerini makineler almaya başladı. Bundan ötürü kısa sürede çoğu işçi işsiz kaldı. Şehirde otomotiv endüstrisi dışında iş imkanları kısıtlı olduğu için çoğu işsiz kalan insanlar şehri terk etti. Terk etmeyenler ise tekno müziğin ortaya çıkmasında rol oynadı.
Şehirde kalanlar yaşadıkları sıkıntılı dönemlerden ve şehrin kasvetli havasından uzaklaşmak için kendilerine zaman ayırmak istediler. Detroit’in kısıtlı eğlence imkanlarından biri de gece kulüpleriydi. İşletme sahipleri de sanatçıların maaşlarının fazla maliyetli olmasından dolayı Dj’lere yönelmeye başladılar. İnsanlar gece klüplerinden çıktıktan sonra Factory ismiyle bilinen bara gidiyorlardı. Factory’yi diğer eğlence yerlerinden ayıran isim ise Ken Collier’dı. Ken Collier o dönemde Factory’nin baş DJ’iydi ve seçeceği müzikler konusunda patronu veya izleyiciler tarafından müdahele edilmiyordu. İstediği müzik türlerini miksleyip bir nevi deney yapıyordu. Aynı anda iki parça çalıyor, müzik filtreleriyle oynayıp farklı sesler üretiyordu. İnsanların zamanla bu tür çok hoşlarına gitmeye başladı çünkü farklı şarkı türleri arası geçiş aşırı pürüzsüz oluyor ve nasıl geçildiği anlaşılmıyordu.
O dönemde radyolarda FM frekanslarının kullanılmasına henüz yeni başlanmıştı. Mojo isimli sanatçı, o dönemde radyo programı yapıyordu ve çalma listesinde her türden parça vardı. Her gün radyo programlarında çaldığı parçalar dinleyicilerin oldukça hoşuna gidiyordu. Detroit’in kenar mahallelerinde yaşayan Kevin Saunderson, Darrick May ve Juan Atkins kendi müzik türlerini oluşturmak istediler. Cybotron isimli tekno müziğin ilk örneği denilen bir parça oluşturduktan sonra parçayı Mojo’ya götürdüler. Mojo radyo yayınında çaldığı müziği durdurarak Cybotron’un plağını koydu. Ardından çok beğeni topladılar. Bu endüstriyel ve fütüristik temalı müzik türü dünya çapında ünlenerek “tekno” ismini aldı.
Müzik Dünyasına Etkisi
Tekno müziği, karakteristik yoğun groove hissi ve yoğun bas hatları oluşturmak için funk ve soul müzik türlerinden zamanla ayrıldı. Tekno türünün ilk öncüleri, Motown kayıt şirketinin ritim merkezli müzik sitilini zamanın müzik teknolojisi ile harmanladı. Soul müziği, funk, house ve electro türleri Avrupa merkezli synthpop müzik türüyle birleştirilip dans müziğine bambaşka bir bakış açısı getirdiler. Ortaya çıkan tür, çok farklı elektronik müzik türleri üzerinde bir etki yaratmaya başladı, ancak kendi başına bir üst tür olarak kimliğini korumayı başardı. Bu tür müzik dünyasında da bilinen ismiyle ‘’Detroit Tekno’’ olarak anılır. Ardından teknolojik imkanlarla beraber ses daha da rafine edildi ve caz havasının da eklenmesiyle daha sofistike bir hal aldı. Günümüzde ise farklı müzik türlerinin kullanılması ve Dj’lerin yeni imkanlarla yaptığı editlerle eğlence dünyasında büyük bir yer ediniyor.
Özetlemek gerekirse bu yazımızda tekno müzik nedir sorusunu cevapladık ve türün ortaya çıkış hikayesine ve müzik dünyasına etkisine değindik. Gördüğümüz gibi teknolojinin ve teknolojik gelişmelerin hayatımızda yer etmediği alan yok. Endüstri, ekonomi, eğitim, sağlık ve iş alanlarında kendine yer bulmakla beraber eğlence alanında da kendine yer bulup yeni bir tür olan tekno müziğin oluşmasında rol oynamıştır.