Google Authenticator Nedir?

Google, her ne kadar genellikle arama motoru hizmetiyle bilinse de farklı hizmetleriyle de teknoloji kullanıcılarıyla buluşuyor. Google tarafından geliştirilen ve bir süredir kullanımda olan hizmetlerden birisi de Authenticator olmaktadır. Bu hizmet, yakın zamana kadar çok fazla kullanılan bir hizmet değildi. Bundan dolayı birden bu hizmetin popülerleşmesi, teknoloji kullanıcılarının Google Authenticator nedir diye merak etmelerine neden oldu.

Google, hizmet verdiği kategori sayısını sürekli artırmaya çalışıyor. Bu doğrultuda şirket, güvenlik kategorisinde de kullanıcılarına Authenticator üzerinden hizmet sağlıyor. Yakın zamana kadar Authenticator ile karşılaşmama ihtimaliniz oldukça yüksek. Ancak günümüzde çeşitli platformlarda Authenticator karşınıza çıkabilir. Bundan dolayı Google Authenticator nedir diye merak edebilirsiniz. Gelin şimdi hep birlikte Google Authenticator’ın ne olduğuna daha yakından bakalım.

Google Authenticator Nedir?

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi, olumlu sonuçların yanı sıra olumsuz sonuçları da beraberinde getirdi. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte insanların verileri, sızdırılmaya açık hale geldiler. Bundan dolayı teknoloji geliştiricileri, internet kullanıcılarının güvenliklerini sağlayabilmek adına çeşitli güvenlik sistemleri geliştirdiler. Bu sistemlerden birisi de 2FA yani iki faktörlü doğrulama sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

2FA, aslında 1984 yılından beri insanların hayatlarında yer alıyor. Bu sistem, dijital ortamın yanı sıra bankacılık gibi çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır. Bundan dolayı aslında 2FA, uzun süredir kullanımda olan bir güvenlik sistemi diyebiliriz. Son yıllarda 2FA, dijital ortamda da sıklıkla kullanılmaya başlandı.

İki faktörlü doğrulama sistemi, çift katmanlı güvenlik protokolü olarak tanımlanabilir. Örneğin sosyal medya hesabınız için 2FA kullandığınızı varsayalım. Bu durumda sosyal medya hesabınıza erişebilmek için hesabınızın şifresinin yanı sıra belirlemiş olduğunuz bir başka güvenlik yöntemiyle de doğrulama yapmanız gerekiyor.

Google Authenticator, tam da bu noktada teknoloji kullanıcılarına hizmet sağlıyor. 2010 yılında geliştirilen Google Authenticator, bir kimlik doğrulama sistemidir. Günümüzde birçok dijital platform, iki faktörlü doğrulama sistemine uygulama üzerinden doğrulamayı entegre etmiştir. Bu sayede bu doğrulama şeklinin entegre edildiği platformlarda, 2FA kullanıcıları Google Authenticator’ı kullanabilmektedirler.

Google Authenticator, 30 saniyelik geçici şifreler üretmektedir. Bu şifreler, Google Authenticator tarafından eşsiz bir şekilde üretilmektedirler. Şifrelerin 30 saniyelik olmaları ve otomatik bir şekilde üretilmeleri, bu şifrelerin güvenilir olmasını sağlıyorlar. Böylece 2FA kullanıcıları, Google Authenticator üzerinden hesaplarının güvenliklerini kolaylıkla kontrol altında tutabiliyorlar.

Google, bu hizmeti kullanıcılarına ücretsiz bir şekilde sunuyor. Google Authenticator, günümüzde hem Android hem de iOS cihazlarda kullanılabiliyor. Bu sayede teknoloji kullanıcıları, Google Authenticator desteği bulunan platformlarda güvenliklerini bu hizmet üzerinden kolaylıkla sağlayabiliyorlar.

Google Authenticator Nasıl Kullanılır?

Google Authenticator ile iki faktörlü doğrulama sistemini kullanabilmek için öncelikle uygulamayı akıllı cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Hem Android hem de iOS cihazlarda Google Authenticator’ı ücretsiz bir şekilde uygulama mağazasından indirebilirsiniz.

Uygulamayı indirip cihazınıza kurduktan sonra bir bilgilendirme ekranı sizleri karşılayacaktır. Bu ekranı geçtikten sonra ilk hesabı oluşturma sayfası karşınıza çıkacaktır. Hesap oluşturmak için 2FA desteği sunan bir platformda uygulamadan doğrulama yap seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Örneğin Binance, uygulama üzerinden doğrulamayla 2FA desteği sağlayan platformlardan birisidir. Bu tarz bir platformda uygulama üzerinden 2FA doğrulama seçeneğini tıkladıktan sonra karşınıza bir QR kodu veya kurulum anahtarı çıkacaktır. Daha sonrasından Google Authenticator hesap oluşturma sayfasına dönerek buradan QR kodunu tara ve kurulum anahtarı gir seçeneklerinden sizler için uygun olanı seçmeniz gerekiyor.

Google Authenticator Nedir ve Nasıl Kullanılır

İki faktörlü doğrulama kullanacağınız platformdaki hesabınızın kurulumunu Google Authenticator üzerinden bu şekilde kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Sonrasında uygulamayı kullanmak oldukça basit! Doğrulamayı aktifleştirdikten sonra 2FA kurulumunu gerçekleştirdiğiniz hesabınıza her giriş yaptığınızda Google Authenticator kodu istenecektir. Google Authenticator’ı ziyaret ederek 30 saniyelik kodları, kodun aktif olduğu süre içerisinde kullanarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Google Authenticator Hesapları Nasıl Aktarılır?

İki faktörlü doğrulama sistemi, günümüzde dijital ortamda hesapların ve verilerin güvenliği için oldukça etkilidir. Bundan dolayı hesabınızda kullanmış olduğunuz iki faktörlü doğrulama sisteminin çeşitli etkenlerden etkilenmemesini isteyebilirsiniz. Cihaz değişikliği, bu durumların başında gelmektedir. Cihazlarını değiştiren Google Authenticator kullanıcılar, bu durumda Google Authenticator hesaplarının ne olacağını merak etmektedirler.

Google Authenticator, cihaz değişikliği yapan kullanıcılarına büyük kolaylık sağlamaktadır. Uygulama üzerinden hesapları dışa ve içe aktarmak mümkün. Yani Google Authenticator kullanıcıları, eski cihazlarında yer alan hesaplarını dışa aktarma seçeneğiyle yeni cihazlarına aktarabiliyorlar.

Google Authenticator üzerinden hesap aktarımı yapmak için ilk olarak eski cihazınızda dışa aktarma QR kodu oluşturmanız gerekiyor. Bunun için uygulamaya girdikten sonra sağ üstte yer alan menü simgesine tıklıyoruz. Sonrasında açılan Google Authenticator menüsünden “Hesapları aktar” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Hesapları aktar sayfasında Google Authenticator, bizlere dışa ve içe aktarma seçenekleri sunacaktır. Dışa aktarma, eski cihazdan yeni cihaza aktarım yapmak için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra içe aktarma da yeni cihaza eski cihazdan Google Authenticator hesaplarını aktarmak için kullanılmaktadır.

İlk olarak eski cihazımızda “Hesapları dışa aktarın” seçeneğine tıklıyoruz. Sonrasında Google Authenticator, bir aktarım QR kodu oluşturacaktır. Bu aşamada yeni cihazda da “Hesapları içe aktarın” seçeneğine tıklıyoruz. Yeni cihazda da QR kodu taramak için tarama sistemi açılacaktır. Son olarak yeni cihazımızla eski cihazımızda açmış olduğumuz QR kodunu taratıyoruz. Böylece eski cihazınızda yer alan Google Authenticator hesaplarınızı, yeni cihazınıza kolaylıkla aktarabilirsiniz.

Google Authenticator Güvenilir mi?

Google Authenticator nedir sorusunun cevabını öğrenen kişiler, bu uygulama güvenilir mi diye merak ediyorlar. Öncelikle Google Authenticator’ın işleyiş olarak oldukça güvenilir olduğunu belirtebiliriz. Google Authenticator, hesapların güvenliğini sağlayabilmek için şifreleri otomatik olarak üretiyor. Bunun yanı sıra Google Authenticator tarafından üretilen şifreler, sadece 30 saniye geçerli oluyor. Bundan dolayı iki faktörlü doğrulama sisteminde Google Authenticator kullanan kişilerin doğrulama kodlarının hacklenmesi, oldukça zor diyebiliriz.

Google Authenticator Güvenilir mi

Geçmiş yıllarda Google Authenticator’ın bazı virüs saldırılarına maruz kaldığını görebilirsiniz. Bundan dolayı Google Authenticator’ın güvenliği konusunda endişe duyabilirsiniz. Ancak Google, zaman içerisinde Authenticator’ın güvenlik seviyesini artırmaya çalıştı. Bu sayede Google Authenticator günümüzde kullanıcılarına güvenilir bir şekilde hizmet veriyor diyebiliriz.

Google Authenticator üzerinden 2FA kullanmış olduğunuz hesaplarınızın güvenlik seviyelerini güçlendirmek istiyorsanız hesaplarınızı birden fazla cihaza kurabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Google hesabınız üzerinden hesaplarınızın açık olduğu cihazları kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz. Kısacası Google hesabınız sayesinde Google Authenticator hesaplarınızın kontrolü tamamen sizin elinizde.

Google Authenticator Alternatifleri Nelerdir?

Google Authenticator hem ücretsiz olması hem de kolay kullanılabilirliğiyle teknoloji kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmeyi başarıyor. Ancak bazı kişiler, Google Authenticator’ı kullanmak istemeyebiliyorlar. Bundan dolayı Google Authenticator alternatifleri nelerdir diye merak edebilirsiniz.

İki faktörlü doğrulama sisteminin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasıyla birlikte bu sistemler için kod oluşturma hizmeti veren uygulama sayısı ciddi şekilde arttı. Google Authenticator kullanmak istemiyorsanız uygulama marketleri üzerinden bu uygulamaya alternatif olarak çok sayıda uygulama bulabilirsiniz. Bizler, bu yazımızda Google Authenticator alternatifi olarak şu uygulamaları seçtik:

Microsoft Authenticator

Google Authenticator’ın alternatifi olarak gösterebileceğimiz ilk uygulama Microsoft Authenticator olmaktadır. Microsoft da Google gibi kullanıcılarına çeşitli kategorilerde hizmet veriyor. Bu doğrultuda şirket, kullanıcılarının hesaplarının güvenliği için Authenticator’ı geliştirdi.

Microsoft Authenticator, oldukça sade bir tasarım üzerinden kullanıcılarına hizmet veriyor. Bunun yanı sıra uygulamaya hesap eklemek ve hesapları başka cihazlara aktarmak oldukça kolay. Böylece Microsoft Authenticator, en kullanışlı iki faktörlü doğrulama uygulamalarından birisi diyebiliriz.

Ayrıca Microsoft Authenticator, gerek tasarım gerek işlevsellik olarak Google Authenticator’a benzerlik gösteriyor. Bundan dolayı Google Authenticator’ı kullanmak istemiyorsanız yerine kullanabileceğiniz en başarılı uygulamalardan birisi Microsoft Authenticator olmaktadır. Uygulamayı hem iOS hem de Android cihazlarına ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

Twilio Authy

İki faktörlü doğrulama kullanan teknoloji kullanıcılarının sıklıkla kullandıkları uygulamalardan bir diğeri Twilio Authy olmaktadır. Twilio Authy, tasarımıyla rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor. Çünkü uygulama geliştiricileri, kullanıcılarına oldukça modern bir tasarım üzerinden hizmet veriyorlar. Bunun yanı sıra Twilio Authy, sahip olduğu tasarım sayesinde kolay bir kullanıma sahip.

Google Authenticator Alternatifleri - Twilio Authy

Uygulama üzerinden hesaplarınızı paylaşacağınız cihazları kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Twilio Authy, kullanıcılarına uygulamalara şifre koyma imkanı sağlıyor. Yani tüm kontrolün sizde olmasını istiyorsanız uygulamalarınıza parmak izi doğrulayıcı, PIN gibi doğrulama seçenekleri ekleyebiliyorsunuz.

Twilio Authy, birçok 2FA uygulaması gibi ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına hizmet veriyor. Üstelik uygulamayı Android ve iOS cihazlarda kullanmak mümkün. Bu sayede Twilio Authy, günümüzde en çok tercih edilen 2FA uygulamalarının başında geliyor.

2FAS

Google Authenticator alternatifi olarak gösterebileceğimiz bir diğer uygulama da 2FAS olmaktadır. “2FA Authenticator” olarak da adlandırılan uygulama, genellikle 2FAS olarak bilinmektedir. 2FAS, Google Authenticator gibi oldukça sade bir arayüze sahip. Böylece 2FA ile korumuş olduğunuz tüm hesapları, tek ekran üzerinden kolaylıkla takip edebiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra uygulamanın en kullanışlı özelliği, senkronizasyon özelliği oluyor diyebiliriz. 2FAS, Google Drive ile senkronize bir şekilde çalışıyor. 2FAS, bu özelliği kullanıcılarına zorunlu olarak sunmasa da hesaplara erişim konusunda sorun yaşamamak için bu özelliği kullanmak oldukça önemli.

Ayrıca 2FAS, parmak izi okuyucu desteği de sağlıyor. Böylece uygulamada parmak izi okuyucu sistemini aktif ederek doğrulama kodlarınızın güvenliğini artırabilirsiniz. 2FAS hem Android hem de iOS kullanıcılarına hizmet veriyor. Sizler de Google Authenticator yerine alternatif bir uygulama arıyorsanız 2FA Authenticator’ı uygulama marketinden ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

TOTP Authenticator

Google Authenticator alternatifi olarak kullanabileceğiniz son uygulama da TOTP Authenticator olmaktadır. TOTP Authenticator, birçok rakibinin aksine daha gösterişli bir arayüz ile kullanıcılarına hizmet veriyor. Uygulama, hesapları kategorilere göre ayırma özelliğine sahip. Böylece çok sayıda hesabınızda 2FA kullanıyorsanız hesaplarınızı kontrol etmek daha kolay hale geliyor.

Bunun yanı sıra TOTP Authenticator, Google Drive ile senkronize bir şekilde çalışmaktadır. Böylece iki faktörlü doğrulama kullandığınız hesaplarınızın güvenliği, kontrol altında tutulmuş oluyor. Oldukça basit bir kullanıma sahip olan TOTP Authenticator, birçok rakibi gibi ücretsiz bir şekilde hizmet sağlıyor.

Genel Değerlendirme

İki faktörlü doğrulama sistemi, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İki faktörlü doğrulama sisteminde kullanılan yöntemlerden birisi de uygulama üzerinden oluşturulan kodlarla doğrulama yapmaktır. Bu noktada Google Authenticator sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu uygulamanın ne olduğunu bilmeyen kişiler, Google Authenticator nedir diye merak etmektedirler.

Bizler de bu yazımızda sizler için Google Authenticator nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra bu uygulamanın nasıl kullanıldığını ve alternatiflerinin neler olduğunu açıkladık. Böylece sizler de rehberimizi inceleyerek Google Authenticator ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Ayrıca her geçen gün kullanıcı sayısı daha da artan Google Authenticator ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.