İşletim sistemleri, cihazların çalışmaları için gerekli en temel unsurlardan birisidir. Gelişen teknolojiyle birlikte neredeyse tüm cihazlar için birbirinden farklı işletim sistemleri geliştiriliyor. Ubuntu da bu işletim sistemlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Ancak bu işletim sistemi, rakiplerine göre biraz daha geri planda kalabiliyor. Bundan dolayı birçok teknoloji kullanıcısı Ubuntu nedir diye merak ediyor.
Linux tabanlı olarak geliştirilen Ubuntu, uzun süredir kullanıcılarına hizmet veriyor. Ancak işletim sistemlerine hakim olmayan kişiler, bu işletim sistemini merak edebiliyorlar. Bizler de bu yazımızda sizler için Ubuntu nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Bu sayede rehberimizi inceleyerek son zamanların en çok ilgi gören işletim sistemlerinden birisi olan Ubuntu ile aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabileceksiniz. Gelin şimdi hep birlikte ilk olarak Ubuntu’nun ne olduğunu daha yakından inceleyelim.
İçindekiler
Ubuntu Nedir?
Günümüzde teknoloji geliştiricileri, cihazların ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli işletim sistemleri geliştiriyorlar. Bu işletim sistemlerinden birisi de Ubuntu olarak karşımıza çıkıyor. İngiltere merkezli Canonical şirketi tarafından geliştirilen Ubuntu, ilk olarak 2004 yılında kullanıcılarıyla buluştu.
İşletim sistemleri için sürdürülebilirlik ve güvenlik oldukça önemlidir. Bu kapsamda birçok teknoloji kullanıcısı, işletim sistemi tercihini açık kaynak kodlu işletim sistemlerinden yana kullanmaktadır. Linux da bu noktada en çok tercih edilen işletim sistemlerinin başında gelmektedir.
1991 yılından beri piyasada yer alan Linux, birçok işletim sisteminin tabanını oluşturuyor. Geliştiriciler, tamamen açık kaynak kodlu olan Linux üzerinden çeşitli özelleştirmeler yaparak işletim sistemi yazabiliyorlar. Canonical, bu yöntemi tercih ederek Ubuntu’yu geliştirdi.
Şirket geliştiricileri, işletim sistemini geliştirmeye karar verdiklerinde bu işletim sisteminin herkes tarafından erişilebilir olmasını hedeflediler. Bu doğrultuda tamamen açık kaynak kodlu olan Linux üzerinden çalışmayı tercih ettiler.
Herkes için kullanılabilir olması hedeflenen Ubuntu, sahip olduğu özellikler sayesinde öğrencilerden iş insanlarına kadar birçok kitleye hitap ediyor. Bu noktada Ubuntu geliştiricileri, işletim sisteminin kullanıcılarına maliyetli olmaması adına kullanıcıların ihtiyaç duyabilecekleri yazılımları da minimum maliyette tutmayı hedeflediler.
İlk sürümü 2004 yılında yayınlanan Ubuntu, birçok teknoloji kullanıcısı tarafından beğenildi. Bunun en temel sebebi, işletim sisteminin tamamen ücretsiz olması oldu. Ayrıca Ubuntu geliştiricileri, işletim sisteminin kullanılabilirliğini en üst düzeyde tutmaya çalışıyorlar. Tüm bu durumlar da Ubuntu’nun kısa sürede hızla yükselmesini sağladı.
Günümüzde Ubuntu, en çok tercih edilen Linux tabanlı işletim sistemlerinin başında gelmektedir. Peki Ubuntu neden bu kadar popüler? Ubuntu’nun sunmuş olduğu özellikler nelerdir? Yazımızın devamında bu konulara hep birlikte daha yakından bakacağız.
Ubuntu’nun Özellikleri Nelerdir?
Ubuntu, belirttiğimiz gibi Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Bundan dolayı Ubuntu, Linux’un sahip olduğu temel özellikleri kullanıcılarına sunmaktadır. Yani Ubuntu kullanıcıları, Linux’ta yer alan Firefox, VLC, LibreOffice gibi birçok yazılımı kullanma imkanına sahipler.
Ubuntu geliştiricileri, kullanıcılarına sundukları özellikleri Linux’un özellikleri ile sınırlı tutmuyorlar. Bunun yanı sıra geliştiriciler, Ubuntu kullanıcılarına özel çok çeşitli özellikler de geliştirdiler. Bu özelliklerin başında mail takibi geliyor. İşletim sisteminde dahili bir ücretsiz mail aracı yer alıyor. Kullanıcılar, bu araç sayesinde maillerini herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç duymadan kolaylıkla takip edebiliyorlar.
Bunun yanı sıra kullanıcılar, görsel görüntüleme işlemlerini de kolaylıkla halledebiliyorlar. Ubuntu, dahili bir fotoğraf ve video görüntüleme aracına sahip. Bu araç sayesinde kullanıcılar, çeşitli dosya uzantılarındaki görsel ve videoları kolaylıkla görüntüleme imkanına sahipler. Hatta Ubuntu kullanıcıları, sistemde yer alan video düzenleme araçlarıyla videolarını da düzenleyebiliyorlar.
Ubuntu kullanıcılarının en çok beğendikleri özelliklerin başında kolay arama özelliği geliyor. Cihazlarda belirli bir dosyayı aramak bazı durumlarda çok uğraştırıcı olabiliyor. Bundan dolayı kullanıcılar, dosyalarını kolaylıkla bulabilecekleri çeşitli arama özelliklerine ihtiyaç duyuyorlar. Ubuntu, bu noktada kullanıcılarının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor. İşletim sisteminde yer alan arama özelliği, kullanıcıların istedikleri dosyaları kolaylıkla bulabilmelerini sağlıyor.
Bazı kullanıcılar, cihazlarında birden fazla işletim sistemini aynı anda kullanma ihtiyacı duyabiliyorlar. Özellikle program geliştiricileri, geliştirdikleri yazılımları çeşitli işletim sistemlerinde deneyebilmek adına bir cihazda birden fazla işletim sistemi kullanmak isteyebiliyorlar. Bu noktada Ubuntu, kullanıcılarına farklı işletim sistemiyle çalışma desteği sunuyor.
Yani bir Windows kullanıcısı, bilgisayarında yer alan Windows’u silmeden Ubuntu’yu kurabiliyor. Bunun üzerine kullanıcı, bilgisayarını açtığı zaman kullanmak istediği işletim sistemini seçiyor. Daha sonra bilgisayar, o işletim sistemi üzerinden kullanıcısına hizmet veriyor.
Ubuntu’nun Avantajları Nelerdir?
Piyasada neredeyse tüm cihazlar için çok sayıda işletim sistemi mevcut. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, işletim sistemi seçiminde tereddüt yaşayabiliyorlar. Bu noktada kullanıcılar, işletim sistemlerinin özelliklerini ve avantajlarını değerlendirmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı Ubuntu kullanmayı düşünen kişiler de bu işletim sisteminin avantajları nelerdir diye merak ediyorlar.
Ubuntu, sunmuş olduğu özelliklerle bazı kullanıcı grupları için oldukça avantajlıdır. İlk olarak Ubuntu’nun tamamen ücretsiz olması, çoğu kişinin ilgisini çekmektedir. Teknoloji kullanıcıları, genellikle bir işletim sistemine para vermek istemiyorlar. Bu noktada Ubuntu, işletim sistemine ücret ödemek istemeyen kişiler için en uygun işletim sistemlerinin başında geliyor.
Bunun yanı sıra Ubuntu, oldukça kolay bir kullanıma sahip. İşletim sistemi geliştiricileri, sistemin kolay bir arayüze sahip olmasına dikkat ettiler. Bu doğrultuda Ubuntu, hem çok kullanışlı hem de kolay kullanıma sahip bir arayüze sahip.
Bir işletim sistemi için kullanılabilirlik kadar güvenlik de oldukça önemlidir. Bundan dolayı kullanıcılar, işletim sistemi tercihinde bulunurken güvenlik seviyelerini de göz önünde bulundururlar. Ubuntu, bu noktada da kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor.
Belirttiğimiz gibi Ubuntu, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Bundan dolayı işletim sisteminde yaşanan herhangi bir güvenlik sorunu, kısa sürede çeşitli teknoloji kullanıcıları tarafından çözülüyor. Bunun yanı sıra Ubuntu, Linux tabanlı olması sayesinde virüs başta olmak üzere birçok zararlı yazılıma karşı başarılı bir güvenlik performansı gösteriyor.
İşletim sistemini kullanılabilir hale getiren şeylerin başında desteklediği yazılımlar gelmektedir. Çünkü işletim sistemleri, belirli bir seviyeye kadar uygulama desteği sunmaktadırlar. Kullanıcılar, gerçekleştirmek istedikleri çeşitli işlemler için üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duymaktadırlar.
Bu noktada Ubuntu kullanıcıları, çok sayıda alternatife sahipler. Kullanıcılar, “Ubuntu Mağazası” üzerinden işletim sisteminde yer alan çok sayıda uygulamayı kolaylıkla indirebiliyorlar. Mağazada çeşitli kategorilerden çok sayıda uygulama mevcut. Bu sayede kullanıcılar, ihtiyaç duydukları yazılımları Ubuntu üzerinde kullanabiliyorlar.
Ubuntu Nasıl Kurulur?
Cihazlara işletim sistemi kurmak, teknoloji kullanıcıları için zahmetli bir iş gibi gelebiliyor. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte işletim sistemi geliştiricileri, sistemlerin kurulumunu oldukça kolaylaştırdılar. Böylece kullanıcılar, kolay işlemlerle cihazlarına diledikleri işletim sistemlerini kurabiliyorlar.
Ubuntu da kurulumu oldukça kolay olan bir işletim sistemi olarak ön plana çıkıyor. Ubuntu, günümüzde bilgisayar ve sunucular için kullanılabilir durumda. Bilgisayar veya sunucunuza Ubuntu kurmak istiyorsanız, ilk olarak Ubuntu’nun sitesi üzerinden kurulum dosyalarını ücretsiz bir şekilde indirmeniz gerekmektedir.
Daha sonra kurulum dosyalarını, cihazınıza aktarabilmek adına bir USB veya CD’ye yazmanız gerekmektedir. Yazdırma işlemini tamamladıktan sonra cihazınızın BIOS ayarlarına giderek Boot yani ön yükleme tercihini kurulum dosyalarını yazdırdığınız aygıt olarak seçmelisiniz.
Ön yükleme tercihi seçtikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda cihazınız, seçmiş olduğunuz aygıt üzerinden başlatılacak. Bu süreçte kurulum dosyaları, doğrudan aktifleşerek sizleri Ubuntu kurulum sekmesine yönlendirecekler.
Kurulum aşaması, çoğunlukla tamamen otomatik bir şekilde ilerlemektedir. Temel dosyalar kurulduktan sonra Ubuntu, sizlerden bilgisayarınızın ismi gibi kişisel bilgilerinizi girmenizi isteyecektir. Sonrasında işletim sisteminiz kullanıma hazır hale gelecektir.
Ubuntu, kullanıcılarına sanal makine üzerinden çalışma imkanı da sunmaktadır. Bunun için Ubuntu’yu sanal makinede kullanmak istiyorsanız ilk olarak sanal makine yazılımı edinmeniz gerekiyor. Daha sonra sanal makine programı üzerinden normal Ubuntu kurulumu adımlarını izleyerek işletim sistemini, sanal makineye kurmalısınız.
Sanal makineye kurma işlemi, bahsetmiş olduğumuz kurulum adımlarından farksız bir şekilde işlemektedir. Bu adımlarda tek fark, BIOS menüsüne girerek aygıt seçimi yapmak zorunda olmamanızdır. Ubuntu’yu sanal makineye kurduktan sonra yazılım üzerinden Ubuntu’yu kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Ubuntu Sistem Gereksinimleri
İşletim sistemleri, cihazlarda çalışabilmek için bazı donanımlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktada işletim sisteminin gerektirdiği donanımlar, işletim sisteminin sahip olduğu özelliklere göre çeşitlilik göstermektedir. Ubuntu, piyasada yer alan en hafif işletim sistemlerinden birisidir.
Bunun yanı sıra Ubuntu geliştiricileri, bu sistemin tüm kullanıcı gruplarına hitap etmesine dikkat etmektedirler. Bundan dolayı Ubuntu, piyasada yer alan en düşük seviyede sistem gereksinimlerine sahip işletim sistemlerinin başında gelmektedir. Ubuntu’yu stabil bir şekilde kullanmak için şu sistemlere sahip olmanız gerekmektedir:
Ubuntu için Önerilen Sistem Gereksinimleri |
2 GHz çift çekirdekli veya daha güçlü bir işlemci |
Minimum 4 GB RAM |
Minimum 25 GB dahili depolama alanı |
Bilgisayar donanımlarını yükseltmek, bazı kullanıcılar için oldukça maliyetli olabiliyor. Bundan dolayı eski ve düşük kapasiteli donanımlara sahip olan kişiler, bilgisayarlarını yormayacak işletim sistemlerini tercih etmeye çalışıyorlar. Bu noktada bu kullanıcılar için en uygun işletim sistemleri, Linux tabanlı işletim sistemleri oluyor.
Linux tabanlı işletim sistemleri, genellikle oldukça düşük seviyede sistem gereksinimlerine sahipler. Bu işletim sistemlerinden birisi de yazımızda belirttiğimiz gibi Ubuntu oluyor. Ubuntu, herkes tarafından kullanılabilir olması adına hafifletilmiş bir işletim sistemidir.
Bu sayede Ubuntu, kullanıcılarından çok düşük seviyede donanım gücü talep ediyor. Böylece güçlü donanıma sahip olmayan bilgisayar kullanıcıları, cihazlarında Ubuntu’yu tercih edebiliyorlar.
Ubuntu Nedir: Genel Değerlendirme
Günümüzde piyasada Linux tabanlı olarak geliştirilen çok sayıda işletim sistemi mevcuttur. Bu işletim sistemlerinden birisi de Ubuntu olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir şekilde geliştirilen Ubuntu, 2004 yılından beri kullanıcılarına hizmet veriyor. Ancak bu işletim sistemine hakim olmayan kişiler, Ubuntu nedir diye merak edebiliyorlar.
Bizler de bu yazımızda sizler için Ubuntu nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Özellikle düşük seviyede donanıma sahip olan bilgisayar kullanıcıları tarafından tercih edilen Ubuntu, en çok tercih edilen Linux tabanlı işletim sistemlerinden birisidir.
Bu işletim sistemi, Linux’un özellikleri başta olmak üzere çok sayıda özelliği sahiptir. Bundan dolayı Ubuntu kullanıcıları, işletim sisteminin kullanılabilirliğinden genellikle memnun kalmaktadırlar. Ayrıca Ubuntu geliştiricileri, bu özelliklerin kolay kullanılabilir olmasına da dikkat etmektedirler. Bu sayede kullanıcılar, çok çeşitli özelliklere kullanışlı bir arayüz üzerinden kolayca erişebiliyorlar.
Ubuntu, oldukça kolay bir kuruluma sahiptir. Sizler için yazımızda Ubuntu’yu cihazınıza nasıl kurabileceğinizi anlattık. Eğer bu işlemleri uygulayamayacağınızı düşünüyorsanız profesyonel bir destek alarak işletim sistemini cihazınıza kolaylıkla kurabilirsiniz. Böylece Ubuntu tarafından sunulan birçok özellikten ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Ubuntu rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Linux tabanlı en popüler işletim sistemlerinden birisi olan Ubuntu hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.