Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden birisi olan TSMC, A16 Bionic işlemci üretiminde 5nm sürecinden faydalanacak gibi gözüküyor. A16 Bionic için kötü haber TSMC’nin yol haritasından geliyor. Güvenilir kaynaklar tarafından yapılan açıklamalar şirketin yol haritasında 3nm ve 4nm teknolojilerinin şimdilik yer almadığını belirtiyor.
Apple konusunda sektördeki güvenilir kaynaklar arasında yer alan Ming-Chi Kuo bir Tweet dizisi üzerinden A16 Bionic hakkında detaylar paylaştı. Geçtiğimiz günlerde çıkan bir iddia yeni çipin A15 ve A14 ile aynı üretim sürecine sahip olacağını ifade ediyor. Her iki çip de 5 nanometre üretim sürecinden geçmişti.
Ortaya atılan iddialar A16 Bionic çipte de aynı sürecin kullanılacağını gösteriyor. TSMC’nin yol haritası üzerinden yapılan açıklama 3nm ve 4nm süreçlerinin 2023 yılına kadar seri üretim için uygun olmayacağını gösteriyor. Kuo tarafından yapılan bu açıklama bir başka deyişle A16 Bionic çipte 5nm teknolojisinin kullanılacağını vurguluyor.
Bu iddianın geçtiğimiz günlerde ShrimpApplePro tarafından da ortaya atıldığını belirtmek gerek. Aynı kaynak iPhone 14’ün iki farklı çip ile piyasaya çıkacağını da ifade ediyor. Baz modellerin A15 Bionic çipini kullanacağı belirtiliyor. Üst model iPhone 14’lerin ise A16 Bionic çipe sahip olacağı ifade ediliyor. Üst modellerin ise iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max olduğu tahmin ediliyor.
A16 Bionic’in 5nm Olması Ne Anlama Geliyor?
Çiplerin üretim sürecindeki boyutunun değişmemesinin çipteki gelişimleri sınırlandırdığı ifade ediliyor. Bu nedenle A16 Bionic işlemcide 5nm sürecinin kullanılması performans ve verimlilik açısından daha kısıtlı bir geliştirme sağlayacak demek mümkün.
Buna ek olarak iki önceki nesil olan A14 Bionic’te de 5nm sürecinin kullanıldığı belirtiliyor. Yine de A15 Bionic’te bir önceki nesle kıyasla %10 performans ve verimlilik geliştirmeleri görmek mümkün. Ancak halihazırda bu kadar gelişme gösteren bir çipin ne kadar ileri gidebileceği merak konusu.
9to5Mac tarafından yapılan haberde Kuo’nun Apple tarafından üretilecek diğer çipleri konusunda da karamsar olduğu ifade ediliyor. Kuo tarafından daha önce yapılan bir açıklama yeni MacBook Air’ın çipi hakkında bilgiler sağlıyor. Ünlü araştırmacı bu bilgisayarda da bir önceki M1 çipin yer alacağını vurguluyor. Daha gelişmiş bir M2 çipin ise gelecek seneye kadar piyasaya çıkmama ihtimali üzerinde duruyor.
Üst üste üç yıl aynı boyutta çiple iPhone görmenin pek alışılmış olmadığı belirtiliyor. Ancak TSMC’nin yol haritası bu yıl Apple’ı A16 Bionic konusunda zor durumda bırakacak gibi gözüküyor. Buna ek olarak TSMC ile çalışan rakip firmalarda da aynı durumun yaşanacağını söylemek mümkün. A16 Bionic için olan kötü haber tüm telefon üreticilerini de etkiliyor. Yani 3nm ve 4nm süreçleri ile üretilen çipler için 2023 yılını beklememiz gerekecek gibi duruyor.