Google Pagespeed Nedir?

Günümüzde web sitesi kurmak oldukça kolay bir süreçte gerçekleşmektedir. Bu bağlamda farklı içerik ve türlere hitap eden web siteleri bulunmaktadır. Web sitesi sahipleri için işlerini kolaylaştıracak birçok uygulama ve program mevcuttur. Bu programların birçoğu, Google tarafından geliştirilmektedir. Google Pagespeed bu araçlardan bir tanesidir. Peki Google Pagespeed nedir?

Web siteleri üzerinden e- ticaret yapan, araştırma yapan, eğlenen birçok kullanıcı bulunmaktadır. Kullanıcılar için bir siteyi kullanılabilir yapan en önemli şey, site içeriğinin aradığı içerik olup olmadığıdır. Ayrıca internet kullanıcılarının önemsediği en önemli şeylerden bir tanesi de sitenin hızıdır. Site hızına bağlı olarak misafirlerin siteden hemen çıkıp çıkmayacakları, dolayasıyla sitenin tıklanma ve izlenme oranları değişebilmektedir.

Kullandığınız internet sitesinin hızı, kullanıcılar kadar site yürütücüler için de oldukça önemlidir. Bu noktada Google Pagespeed, site sahiplerinin site hızını ölçmek için kullandığı birçok araçtan bir tanesidir. Ayrıca Google Pagespeed, site sahiplerinin ücretsiz yararlanabileceği bir araçtır.

Google, site hızının site ziyaretçileri için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Bunun için Google arama algoritması, site hızına göre sıralama yapmaktadır. Eğer site yeterince hızlıysa Google arama sonuçları, siteyi ön sıralarda çıkartmaktadır. Dolayısıyla hız, site işleyişi için hayati bir etkendir. Web sitesi sahipleri için de site sorunlarını tespit etmek adına işlerini kolaylaştıracak bir aracı olan Google Pagespeed mevcuttur.

Site için hızın nasıl olduğunu anlamak ve hızın neden düştüğünü öğrenmek kolay değildir. İşte bu noktada Google, site sahibi kullanıcıları için Google Pagespeed aracını ortaya çıkarmıştır.

Google Pagespeed Nedir?

Google Pagespeed, site yürütücüleri için sitelerinin hızını ölçme konusunda bir araç olmasının yanında aynı zamanda sitenin daha fazla mobil uyumlu bir site olmasını da sağlamaktadır.

Bununla beraber bir aracı olarak adlandırabileceğimiz Pagespeed, kullanımına baktığımızda sadece site yürütücülerinin kendi siteleri için uygulayabildikleri bir araç değildir. Pagespeed aracılığı ile kendi siteniz ve istediğiniz her site için hız testi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Pagespeed’i kullanırken bir kullanım sınırı yoktur. İstediğiniz siteye istediğiniz kadar test uygulayabilirsiniz.

Google Pagespeed, yalnızca site hızını ölçen bir araç değildir. Bunun yanında birçok işlevi daha bulunmaktadır. Bu işlevler, site yürütücüleri için oldukça faydalı olacak rapor ve analizleri içerir.

Google Pagespeed sayesinde site yürütücüleri kendi siteleri veya rakip siteleri için site hızını çeşitli şekillerde rapor halinde görebiliyorlar. Bu rapor içerisinde site hızının ölçümü, puanlanması, çeşitli konu başlıkları ile site hızının açıklanması, siteyi yavaşlatan sebeplerin raporları ve hatta bu sebepleri düzeltmek için neler yapılabileceği sunulmaktadır.

Google Pagespeed Nasıl Kullanılır?

Hız ölçme aracı olarak bilinen ve Google tarafından geliştirilen Google Pagespeed aracının kullanımı oldukça kolaydır. Eğer siz de bir site sahibiyseniz veya bir sitenin hızını ölçmek isterseniz yapmanız gerekenler şu şekildedir:

  • Google Pagespeed sayfasına gidin.
  • Karşınıza “Web sayfası URL’si girin” yazılı bir arama butonu çıkacaktır.
  • Bu arama butonuna analiz etmek istediğiniz sitenin URL linkini girin.
Google Pagespeed Nasıl Kullanılır - 1
  • “Analiz Et” seçeneğine tıklayın.
  • Böylece kolayca verileri elde etmiş olacaksınız. Karşınıza çıkan bilgilendirme raporu mobil ve masaüstü olarak iki farklı şekilde olacaktır.

Bu aşama, site ziyaretçileri ve site yürütücüleri için aynı olan aşamadır. Bu aşamadan sonra site yürütücüleri sitelerinin iyi puanlar alabilmesi ve arama motorunda iyi bir yer edinebilmesi için güçlü bir analiz yeteneğine sahip olmalıdır. Eğer bir site yürütücüsü olarak Google Pagespeed aracını kullanıyorsanız analiz aşamasının sizin için çok önemli olduğunu unutmayın.

Google Pagespeed Avantajları Nelerdir?

  • Kolay bir kullanıma sahiptir.
  • Site performansı hızlı bir şekilde değerlendirme bu araç, Türkçe kullanıma sahiptir.
  • Bütün kullanıcılar için ücretsizdir.
  • Google Pagespeed ile elde edeceğiniz sonuçlar hızlı bir şekilde elinize ulaşır.
  • Analiz etmek istediğiniz sitenin hız sorununu verdiği raporlar ile ortaya koymaktadır. Ayrıca bu sorunlara çözüm üretebilmektedir.
  • Google Pagespeed aracı ile elde ettiğiniz sonuçlar sitenin performansını arttırır.
  • Google Pagespeed ile farklı siteleri de analiz edebileceğinizi unutmayın. Bu sayede rakip siteleri de analiz edebilirsiniz.
  • Analiz aracını kullanırken herhangi bir kota ile sınırlandırılmazsınız.
  • Google Pagespeed, sonuçlar ve çözümleri beraber ortaya koyduğu için site sahipleri için geliştirici bir kaynak olabilmektedir.
  • Google, hız ölçütünü SEO ölçütü olarak kabul ettiği için sıralamayı Google Pagespeed ile yapmaktadır.
  • Analiz raporları masaüstü ve mobil olmak üzere iki farklı şekilde sunulmaktadır.
  • Analiz aracı tüm kullanıcılar için ücretsizdir.
  • Google Pagespeed tüm cihazlarda çalışabilmektedir. Dolayısıyla bütün cihazlardan hız testi yapmak mümkün hale gelmektedir.
  • Analiz aracı aynı zamanda çözüm sunucudur.
  • Google Pagespeed ile analiz sonuçları hızlı, orta ve yavaş kabul edilecek şekilde değerlendirilir. Örneğin çıkan rapor sonucunda sitenin hızlı kabul edilebilmesi için 90 ve üzeri puan gerekmektedir. Bu sistemde 50 puan altı alan siteler yavaş kabul edilirken, 90 ve 50 arası ise orta kabul edilmektedir.

Google Pagespeed Hangi Analizleri Sunar?

Google Pagespeed, site sahiplerine ve bütün internet kullanıcılarına pek çok farklı başlıklarda analizler sunabilmektedir. Aynı zamanda bu analizler mobil ve masaüstü olarak iki farklı şekilde sunulur.

Denetimler

Google Pagespeed, denetimlerini farklı şekillerde gerçekleştirir. Bunlar:

Fırsatlar: Sayfanın puanlarının iyileşmesi için öneriler sağlarken aynı zamanda bu önerilerin uygulanması ile sayfa puanının ne kadar hızlı yükseleceği konusunda bilgilendirmede bulunur.

Teşhisler: Sitenin web geliştirme uygulamalarına ne ölçüde bağlı kaldığını ek bilgilerle sunar.

Başarılı Denetimler: Sitenin Google Pagespeed ile başarılı denetimlerini sunar.

Site Hız Analizleri

Google Pagespeed ile elde edeceğiniz analizlerden bir tanesi de site hızı analizleridir. Bu analiz, sayfanın ilk açıldığı anda yüklenme aşamasında görüntülenme hızını ölçer. Bu aşamada sitedeki görsellerin ilerleyişi tıpkı bir video kaydı gibi kaydedilerek hesaplanır. Araç, bu hesaplamada bir hız endeksi puanını ortaya çıkarır.

Analizin ortaya koyduğu hız endeksi renklerle kodlanmaktadır;

Site Hız Analizleri
  • 0 – 59 arası olan hız endeksleri “Düşük” (Kırmızı) anlamına gelir. Bu veri, analiz edilmek istenilen sayfanın çeşitli sorunlar nedeniyle yavaş bir şekilde açıldığına işaret eder. Google Pagespeed, analiz sonucunda elde edilen bilgiler ile çeşitli optimizasyon önerileri sunar. Dolayısıyla site problemlerinin çözülmesinde bir kaynak olabilmektedir. Bu veriler sayesinde sitenin hız performansıyla beraber SEO puanını da arttırmak mümkün olmaktadır.
  • 60 – 79 arası sonuçlanan hız endeksi ” Orta “(Turuncu) anlamına gelir. Bu sonuç sitedeki ufak dokunuşların site hızının artması için yeterli olacağını ifade etmektedir. Bu ufak dokunuşlara örnek olarak resimlerin sıkıştırılması, CSS dosyaları sayfanın en alt kısmına taşınması JavaScript kodlarının düzenlenmesi veya dosya boyutları küçültülmesi verilebilir.
  • 80 ve üzeri olan hız endeksi “İyi “(Yeşil) anlamına gelir. Analiz süresinin kısa olduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla site hızlı açılmaktadır. Bu skor aralığı, Google Pagespeed değerlendirmesi için iyi bir şekilde optimize edildiğini ifade etmektedir.

Lab Verisi

Site sahiplerinin bu analiz sırasında bilmesi gereken birkaç terim bulunmaktadır. Bu terimler şunlardır:

  • FCP; “İlk Zengin İçerikli Boya” anlamına gelen “First Contentful Paint”, analiz etmek istenilen sitenin giriş sayfasındaki ziyaretçiler için en önemli unsurların, ziyaretçiler için bir anlam ifade edecek şekilde görünür olmasına kadar geçen süreye verilen addır. Bu analiz, sayfanın tamamının yüklenmesini beklemez. Sayfanın önemli unsurlarının anlamlı ve belirgin hale gelmesi analiz süresi için yeterlidir. Bu hatanın giderilmesi için web sitesinde sayfanızda ilk önce önemli öğenin yüklenmesini sağlarsanız, daha iyi bir sonuca ulaşabilirsiniz. Google Pagespeed tarafından hızlı kabul edilen süre 1.5 saniyedir.
  • LCP; “En Büyük Zengin İçerikli Boya” anlamına gelen “Largest Contentful Paint”, internet sitesine giren internet kullanıcısının, siten için anlamlı bilgileri edinmesini ifade etmektesir. Dolayısıyla site sayfasının anlamlı bir hale gelmesine kadar geçen süreyi temsil etmektedir.
  • FID; “İlk Giriş Gecikmesi” anlamına gelmektedir. Bu analiz sonucu internet sitesine giriş yapan kullanıcının, ilk eylemini gerçekleştirmesi ve eylemin site içerisinde harekete geçerek gerçekleşmesini ifade eden süredir. Örnek olarak siteye giriş yapan kullanıcı, menü kısmından herhangi bir başlığa tıkladığında sitenin kullanıcıyı o başlığa götürme süresini verebiliriz.
  • CLS; “Kümülatif Düzen Kayması” olarak adlandırılır. Bu veri, kimi zaman çoğu internet kullanıcısının karşılaştığı site içerisindeki öğelerin kaymasıyla ilgili bir analizdir. Site içerisindeki öğeler, çeşitli aksilikler dolayısıyla yer değiştirebilir, kayabilir veya titreyebilir. Bu durumda site, kullanıcıları için kötü bir deneyim sunmuş olur. CLS ise bu noktada site içerisinde kayan öğelerin kayma sürelerindeki ve performansındaki ölçümünü yapar.
  • TTI; “Etkileşim Süresi” anlamına gelmektedir. Bu ölçüm birimi, internet kullanıcısının tıkladığı herhangi bir sitenin kullanıma hazır olma süresini ifade eder. Dolayısıyla kullanıcı için etkileşimli hale gelme süresini ifade eder. Eğer site sahibi iseniz ve TTI puanınızı arttırmak istiyorsanız kullanıcının sayfa yüklenmesini bekleme süresini azaltmalısınız. Bunun için sayfa yüklenirken karşılaşılan site içinde yer alan gereksiz ögelerin çalışmasını ertelemelisiniz. Bunun yanı sıra bu çalışmaları kaldırmanız daha net sonuçlar verecektir.
  • TBT; “Toplam Engelleme Süresi” olarak çevirebileceğimiz Total Blocking Time’ı ifade etmektedir. Bu analiz birimi ile internet sitesinin kullanıcı için tamamen etkileşimli bir hale gelmesi aşamasında geçen süreyi ifade etmektedir.

Google Pagespeed Nedir: Genel Değerlendirme

Bu yazımızda bahsettiğimiz üzere Pagespeed, Google tarafından kullanıcıları için üretilen bir web aracıdır. Bu web aracı, sitelerin performanslarını farklı şekillerde ölçebilmektedir. Bu doğrultuda Pagespeed sayesinde site sahipleri, kendi sitelerinin performanslarını ölçebilmektedir. Bununla beraber bu araç, site kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunabilmek için site sahiplerine sitelerini geliştirmek adına raporlar da sunmaktadır.

Web sitelerin hızı, kullanıcılar için oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcılar, bir siteden istedikleri verim içeriğinin yanı sıra hızına bağlıdır. Aynı zamanda sitenin çeşitli başlıklarda Google Pagespeed tarafından analiz edilen hızı, SEO puanını yükseltmek için oldukça önemlidir. Bu araç sayesinde site sahipleri, sitelerinin performansı hakkında bilgi sahibi olurken sitenin gelişmesi için yardımcı bir kaynak elde etmiş olur.

Google Pagespeed puanının yüksek olması siteyi daha nitelikli yapar. Eğer bir site yürütücüyseniz Google Pagespeed üzerinden sitenizin performansını ölçebilirsiniz. Bu ölçüm sonucunda sitenizde düzenlemeniz gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için Google Pagespeed’in nasıl kullanılabileceğini detaylarıyla açıklamaya çalıştık. Bunun yanı sıra site yürütücüleri için test sonucu karşılaştıkları raporları nasıl analiz edebilecekleri konusunda da bilgiler verdik. Ayrıca rapor sırasında site sahiplerinin karşılaşabilecekleri çeşitli terimleri de açıklamaya çalıştık. Böylece Google Pagespeed ile yaptığınız test sonuçlarını, kolaylıkla başarılı bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız Google Pagespeed rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Google Pagespeed hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sosyolog, teknoloji dünyasındaki haberleri takip ederek içerikler üretiyor.