Hindistan Yasaklaması Ardından TikTok ve Çin Gerginliği!

Geçtiğimiz haftalarda iki ülkenin sınırında çıkan çatışmada Hint askerlerin ölmesiyle Çin ve Hindistan arasında büyük bir gerginlik başladı. Siyasi olarak devam eden bu gerginlik çok geçmeden her alana yayıldı. Hindistan halkı Çin ürünlerini boykot etmeye başladı ve hükümete bu uygulamaları engellemesi konusunda baskıda bulundu. Hindistan hükümeti de “Ülkenin egemenliğini tehlikeye attıkları ve Çin Hükümetine Hint kullanıcılarının verilerini sızdırması” gerekçesiyle popüler sosyal medya uygulaması TikTok dahil 59 Çin uygulamasını yasakladı. En büyük 2.pazarını kaybetmesinin ardından ülkede TikTok ve Çin gerginliği başladı.

Hindistan hükümetinin 59 Çin uygulamasını yasaklamasının ardından TikTok, Pekin ile arasına mesafe koydu. Reuters’ın yaptığı habere göre TikTok CEO’su Kevin Mayer 28 Haziran tarihli mektubunda Çin hükümetinin hiçbir zaman TikTok’tan veri istemediğini, böyle bir şey olsa bile onları geri çevireceğini belirtti. Çin’de Douyin olarak geçen TikTok, Çinli ByteDance firmasına aittir. Ancak küresel kitleye hitap etmek adına Çin köklerinden uzaklaşmaya çalışmıştır.

Hindistan’ın sınır problemi yüzünden yasakladığı 59 uygulama arasında Tencent Holding’e ait WeChat ve Alibaba Group’a ait UC Browser da vardı.

Kevin Mayer açıklamasında “Şunu kabul edebilirim ki Çin Hükümeti daha önce bizden Hint kullanıcıların verilerini istemedi. Aynı zamanda Hint kullanıcılarımızın verilerini Singapur’da bulunan veri merkezlerimizde saklamaktayız. Bize veri isteği ile ilgili bir talep gelse bile buna uymayacağız.” ifadelerini kullandı ve bu açıklama TikTok ve Çin gerginliğini gözler önüne serdi.

Mektup önümüzdeki hafta şirket ve hükümet arasında gerçekleşmesi muhtemel toplantıdan önce gönderildi.

Yasağın Kalkması Uzun Sürebilir

Bir hükümet temsilcisi yaptığı açıklamada “Yasağın yakın süreçte kalkmasını pek mümkün görmüyorum.” ifadelerini kullandı. Avukatlar ise Hindistan’ın ulusal güvenlik endişeleri sebebiyle hukuk yoluyla da yasağın kalkmasının zor olduğunu belirtti.

roposo-vs-tiktok

Yasağın etkiledikleri arasında Hindistan’da bulunan TikTok fenomenleri de var. Uygulamanın yasaklanması onları haliyle açıkta bıraktı. TikTok’un yasaklanması Hindistanlılar tarafından geliştirilen TikTok’un rakibi Roposo’ya olan ilgiyi arttırdı. Uygulama yasaktan sonra 48 saat içinde yaklaşık 20 milyon yeni kullanıcı edindi.

TikTok Hindistan’da yaklaşık olarak $1 milyar harcadı ve kurulduğu 2017 yılından bu yana en hızlı büyüyen sosyal medya uygulamalarından biri oldu.

Son olarak ise, Kevin Mayer mektubunun sonunda “Kullanıcılarımızın gizliliği ve Hindistan’ın güvenliği bizim için büyük önem taşıyor. Hatta Hindistan’da veri merkezi inşa etme planlarımızı duyurmuştuk.” açıklamasında bulundu.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.