WhatsApp Yedeklenen Mesajları Geri Getirme Nasıl Yapılır?

WhatsApp, uzun süredir teknoloji kullanıcılarının hayatlarında olan bir mesajlaşma platformudur. Bu platformu 5 milyardan fazla insan kullanmaktadır. Oldukça popüler olan WhatsApp’ta çeşitli özellikler yer almaktadır. Örneğin platformda bütün mesajlaşmalarınızı yedekleyeceğiniz bir sistem vardır. Bu sistemi kullandığınızda ve yeni bir telefona geçtiğinizde yedeklenen mesajları geri getirme şansınız da vardır. Ancak bu işlemi bilmeyen kişiler, WhatsApp sohbetlerinde yedeklenen mesajları geri getirme nasıl yapılır diye merak ediyorlar.

Birçok WhatsApp kullanıcısı, platformun sunduğu yedekleme özelliğini kullanmaktadır. Önemli veya değer verdiği mesajlar yok olmasın diye mesajları belirli gün aralığında yedeklemeyi tercih eden WhatsApp kullanıcı sayısı çok fazladır. Kişiler telefonları bozulduğunda ya da yenilemek istediklerinde WhatsApp mesajları da yeni telefona geçecek mi diye merak içindedir. Eğer bütün mesajlarınızı düzenli olarak yedeklediyseniz bu mümkündür.

Bizler de bu yazımızda WhatsApp’ta yedeklenen mesajlar nasıl geri getirilir sorusuna dair açıklamalar yapacağız. Ancak öncesinde WhatsApp’ta mesajlarınızı nasıl yedekleyeceğinize dair bilgi vermemiz iyi olacaktır.

WhatsApp’ta Mesajlar Nasıl Yedeklenir?

WhatsApp’ta mesaj yedekleme işlemi oldukça kolaydır. İlgili adımları uygulayarak bu işlemi düzgün bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Akıllı cihazlarda sohbetleri yedeklemek için Andorid ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda farklı işlemler yapmanız gerekiyor.

Android işletim sistemine sahip cihazlar, WhatsApp mesajlarını yedeklemek için Google Drive‘ı kullanmaktadır. iOS işletim sistemine sahip cihazlar ise de WhatsApp mesajları yedeklemek için iCloud hizmetinden faydalanmaktadır. Şimdi hem Android hem de iOS cihazlarda WhatsApp mesaj yedekleme işlemi hakkında açıklama yapalım.

Android İşletim Sistemine Sahip Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme

Android telefonlarda WhatsApp mesajlarını yedeklemeniz için cihazınızda etkin halde bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. Bunun yanında cihazınıza Google Play hizmetlerinin de yüklü olması lazım. Ayrıca telefonunuzda yedekleme oluşturmaya yetecek miktarda boş alanınız olmalıdır.

Ne kadar çok mesajınız varsa yedekleme işlemi de o kadar uzun sürecektir. Son olarak güçlü ve sabit bir internet bağlantınızın olması iyi olacaktır. Telefonunuz ve internetiniz tüm bu gereklilikleri karşılıyorsa WhatsApp mesajlarınızı kolaylıkla yedekleme başlayabilirsiniz.

  • WhatsApp’a giriş yapın.
  • Daha sonra ekranın sağ üstünde bulunan üç noktaya tıklayarak devam edin.
  • Buradan ‘Ayarlar’ bölümüne erişim sağlayın.
  • Ardından ‘Sohbetler’ kısmına basın.
Android Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme
  • Ekranın en altında yer alan ‘Sohbet yedeği’ yazısına dokunun.
  • Eğer bu yedekleme işlemini ilk defa yapıyorsanız ‘Google Drive’a yedekle’ seçeneğine basın.
Android Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme - 2
  • ‘Asla’ seçeneğinin dışında size uygun olan seçeneği işaretleyin.
Android Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme - 3
  • WhatsApp mesajlarınızı yedeklemek istediğiniz Google hesabını seçin. Eğer hesap eklemediyseniz ‘Google hesabı’ seçeneğine tıklayıp ‘Hesap ekle’ bölümüne hesap bilgilerinizi girin.
Android Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme - 4
  • Sonrasında yedekleme işleminde kullanmak istediğiniz ağı belirleyin. Ekranın en altında ‘Hücresel veri kullanarak yedekle’ seçeneği yer almaktadır. Bu seçeneği aktif hale getirirseniz yedekleme işlemi mobil veri üzerinden gerçekleşecektir. Yedekleme boyutu yüksekse bu seçeneği aktif hale getirmeniz mobil verinizin az olduğu durumlarda doğru olmayacaktır. Wi-Fi ağı üzerinden WhatsApp mesajlarınızı yedeklemeniz daha iyi olacaktır.
  • Son olarak ekranın üstünde yer alan yeşil renkli ‘Yedekle’ butonuna dokunun. Bundan sonra mesaj yedekleme işleminiz başlayacaktır. Yedeklemenin, boyuttan dolayı uzun sürme ihtimali vardır.
Android Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme - 5

Uçtan Uca Şifrelenmiş Yedeklemeyi Aktifleştirme

WhatsApp mesajlarınızı yedeklerken uçtan uca şifreleme özelliğini kullanmak, mesajlarınıza ek bir güvenlik katmanı oluşturacaktır. Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde yedekleme işleminiz Google Drive’a yüklenmeden önce uçtan uca şifreli hale gelecektir. Google ve WhatsApp dahil hiç kimse yedeklemenize erişim sağlamayacaktır.

  • Android telefonunuzun WhatsApp mesajlarını uçtan uca şifreleyerek yedeklemek için WhatsApp’a giriş yapın.
  • Ardından ekranın sağ üstündeki üç noktaya dokunun.
  • Buradan ‘Ayarlar’ bölümünde gidin.
  • Bu bölümden de ‘Sohbetler’ kısmına erişin.
  • Ekranın en altındaki ‘Sohbet yedeği’ yazısına basın.
  • ‘Yedekle’ butonunun altındaki ‘Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme’ seçeneğine dokunun.
  • Sonrasında ‘Aç’ seçeneğine basın.
Uçtan Uca Şifrelenmiş Yedeklemeyi Aktifleştirme - 1
  • Ardından parola oluşturun. Parola oluşturmak istemiyorsanız da 64 haneli bir şifreleme anahtarı kullanın.
  • Son olarak uçtan uca şifrelenmiş yedekleme işlemini aktif hale getirmek için ‘Oluştur’ yazısına dokunun.

iOS İşletim Sistemine Sahip Telefonlarda WhatsApp Mesajlarını Yedekleme

iOS cihazlarda yedekleme işlemini yapmanız için iCloud gereklidir. iCloud’a erişmek için de kullanmakta olduğunuz Apple ID kimliğiyle oturum açmış olmanız gerekmektedir. Bunun yanında telefonunuzda iOS 10 ya da daha güncel bir iOS sürümünün olması lazım.

Ayrıca cihazınızda iCloud Drive’ın da açık olması gerekmektedir. Son olarak hem iCloud’unuzda hem de iPhone’unuzda yeterli boş alanın olması gerekmektedir. WhatsApp mesajlarınızın yedekleme boyutunun en az 2 katı kadar boş alan gereklidir.

  • Telefonunuzdan WhatsApp’ı açın.
  • Ardından sağ alttaki ‘Ayarlar’ bölümüne ulaşın.
  • Buradan ‘Sohbetler’ seçeneğine dokunun.
  • Sohbetler penceresi üzerinden de ‘Sohbet yedeği’ yazısına basın.
  • Son olarak ‘Yedekle’ seçeneğine dokunun.
  • Eğer WhatsApp, iCloud hesabınıza bağlıysa yedekleme işlemi başlayacaktır. Ancak bağlı değilse karşınıza bir uyarı çıkacaktır. Uyarı yazısına dokunarak ilgili adımları takip etmeniz gerekecektir.
  • WhatsApp sohbetlerinizi ne sıklıkla yedeklemek istediğinize dair seçeneği, sohbet yedeği bölümünün en altındaki ‘Otomatik yedekleme’ bölümünden görme imkanınız var. Bu bölüme girdiğinizde aylık, haftalık, günlük gibi seçeneklerden istediğiniz belirleyin.

Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar üzerinden WhatsApp mesajlarını yedekleme işlemi hakkında açıklama yapmış olduk. Şimdi asıl konumuz olan WhatsApp’ta yedeklenmiş mesajları geri getirme işlemi hakkında bilgi vermeye başlayalım.

WhatsApp’ta Yedeklenen Mesajlar Nasıl Geri Getirilir?

WhatsApp’ta yedeklediğiniz mesajları yeni bir telefona geçtiğinizde ya da WhatsApp’ı telefonunuzdan silip yeniden yüklemeniz gerektiğinde geri getirme şansınızın olacağını söylemiştik. Aslında mesajları geri getirme işlemi, yedekleme işleminden çok daha basittir.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Mesajlarınızın yok olmaması ve eksiksiz bir şekilde geri gelmesi için bütün mesajlarınızı yedeklemiş olmanız gerekmektedir. Önemli olan mesajlarınız uzak geçmişteyse ve siz bir süredir mesajlarınızı yedeklemiyorsanız sorun olmayacaktır. Ancak son ana kadar ki bütün mesajlarınızı eksiksiz bir şekilde görmek istiyorsanız yedekleme işlemini sık sık yapmış olmanız gerekecektir.

WhatsApp sohbet yedeklemesinin genellikle otomatik yedekleme seçeneğinde olması yararlı olacaktır. Böylelikle yedeklemeyi unutsanız dahi WhatsApp bu işlemi zaten otomatik olarak gerçekleştirmiş olacaktır. WhatsApp sohbetinizi daha önceden yedeklediyseniz bu sohbetleri geri getirme işlemini uygulamaya başlayabilirsiniz. Öncelikle Android cihazlarda WhatsApp mesajlarını geri getirme işlemi hakkında açıklama yapalım. Sonrasında da iOS cihazlarda mesajları geri getirme işlemi hakkında bilgi vereceğiz.

Android İşletim Sistemli Telefonlarda Yedeklenen WhatsApp Mesajlarını Geri Getirme

  • Android telefonunuza WhatsApp’ı yükleyin ve açın.
  • Karşınıza Hizmet Koşulları için ‘Kabul et ve devam et’ seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneği onaylayın.
  • Ekrana numaranızı girmek için bir alan çıkacaktır. Buraya telefon numaranızı girin ve ‘İlerle’ yazısına dokunun.
  • Telefon numaranıza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazın ve devam edin.
  • Numaranızı doğruladıktan sonra ekrana bir yazı gelecektir. Bu yazıda Google Drive’daki yedeklerinizi geri yüklemeniz için WhatsApp kişilerinize, telefonunuzdaki fotoğraf, video ve dosyalara erişim izni olacaktır. İzin vermek için ‘Devam’ seçeneğine dokunun. Ekrana art arda bunlar için ‘İzin ver’ seçenekleri gelecektir. Teker teker ‘İzin ver’ yazısına dokunun.
  • İzin verme işleminden sonra WhatsApp, yedeklediğiniz mesajlarla ilgili size bilgi verecektir. Bu bilgi kutucuğunda yedekleme tarihi, saati ve yedeklemenin boyutuyla ilgili bilgiler yer alacaktır. Bu bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.
  • Bilgiler doğruysa ‘Geri yükle’ butonuna dokunun. Bu işlemlerin sonunda mesajlarınız cihazınıza geri yüklenecektir. İşlem bittiğinde ‘İleri’ seçeneğini işaretleyin.
  • Daha sonra bilgilerinizi tamamlamak için karşınıza bazı adımlar çıkacaktır. İlk olarak profil bilgisini göreceksiniz. Buraya profil adınızı yazın. Ardından bir profil fotoğrafı yükleyin. Bu adımları bitirdikten sonra Google Drive’a yedekleme seçenekleri belirecektir. Yedekleme sıklığını istediğiniz şekilde belirleyin.
  • Sonrasında ilgili Google hesabınızı seçin.

Bu adımdan sonra yedeklenen mesajları geri yüklemede bir sorun yaşarsanız internet bağlantınızı kontrol edin. Ayrıca yedekleme boyutunuz yüksekse cihazınızın depolama alanını denetleyin. Cihazınızda gerekli alan yoksa bazı dosyalarınızı telefonunuzdan silip yedeklemeleri geri yüklemek için yer açın.

Yedeklemek için belirlediğiniz Google hesabınızı da onaylamayı unutmayın. Sohbetleriniz geri yüklendikten sonra WhatsApp, medya içerikli dosyalarınızı da yüklemeye devam edecektir. Eğer yerel bir yedekleme işlemi yaptıysanız ve mesajlarınızı yerel yedekleme üzerinden geri yükleyecekseniz uygulamanız gereken işlemler biraz daha farklı olacaktır.

Yerel Yedekleme Üzerinden WhatsApp Mesajlarını Geri Getirme

Yerel bir yedekleme kullanarak WhatsApp mesajlarınızı geri getirmek istiyorsanız bilgisayar, SD kart ya da dosya gezgini ile dosyaları telefonunuza aktarmanız gerekecektir. Ancak bilmeniz gereken bir nokta var. Yerel yedeklemede sadece yakın tarihteki dosyalar yer almaktadır. Yerel yedeklemeler saat 02.00’de tercih etmeniz durumunda otomatik bir şekilde oluşturulur ve dosya biçiminde telefonunuza kaydedilir. Şimdi yerel yedekleme üzerinden WhatsApp mesajlarını geri getirme işlemini anlatalım.

  • Telefonunuzun ‘Dosyalar’ bölümüne girin.
  • WhatsApp mesajlarınız SD kartta yer alıyorsa telefonunuzun ‘sdcard’ klasörüne gidin.
  • Sdcard klasörünün içinden WhatsApp klasörünü bulun ve dokunun.
  • Bu klasörden de ‘Databases’ yazan bölüme girin. Bu klasörde en son oluşturulan yedekleme dosyasını kopyalayın.
Yerel Yedekleme Üzerinden WhatsApp Mesajlarını Geri Getirme
  • Ardından WhatsApp’ı yükleyip açın ve numaranızı doğrulayın.
  • Sohbet ve medyalarınızın yerel yedekleme üzerinden geri getirilmesiyle ilgili soru geldiğinde ‘Geri yükle’ seçeneğine dokunun.

Not: Verileriniz SD kartta değilse bu klasör yerine ‘Dahili depolama’ ya da ‘Ana depolama’ klasörüne girin. Ayrıca yerel yedekleme ile mesajlarınızı geri yükleyebilmek için mesajlarınızı önceden cihazınıza yedeklemiş olmanız gerektiğini unutmayın.

iOS İşletim Sistemli Telefonlarda Yedeklenen WhatsApp Mesajlarını Geri Getirme

iOS telefonunuzda yedeklediğiniz WhatsApp mesajlarını geri getirmek için de bazı gereklilikler vardır. iCloud hesabınıza erişim sağlamanız için kullandığınız Apple kimliğiyle oturum açmış olmanız gerekmektedir. iCloud Drive’ınızın da açık olması şarttır.

Hem iCloud’unuzda hem de telefonunuzda yeterli boş alanın olması gerekmektedir. Boş alan, yedeklediğiniz WhatsApp mesajlarının boyutunun en az iki katı olmalıdır. Bunun yanında yedekleme ve geri getirme işlemleri için yer alan telefon numaralarının aynı olması şarttır.

  • iOS cihazınızdan WhatsApp’a girin.
  • ‘Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği bölümlerine sırasıyla girin. Buradan WhatsApp mesajlarınızı en son hangi tarihte yüklediğinizi kontrol edin. İstediğiniz tarihte yedekleme işlemi olduysa yeni iOS cihazınıza WhatsApp’ı yükleyin.
  • WhatsApp’ı açın ve Hizmet Koşulları’nı kabul edip devam edin.
  • Telefon numaranızı doğrulayıp profilinizi doldurduktan sonra talimatları takip ederek mesajlarını geri getirin.

Google Drive Yedeklemesiyle İlgili Sorunlar Nasıl Çözülür?

Android cihazlarda yedekleme ve yedeklemeleri geri getirme sırasında bazı sorunlar yaşama ihtimaliniz vardır. Örneğin WhatsApp’ın bir yedekleme bulamadığına dair uyarı verme ihtimali vardır. Bunun nedenlerinden biri mesajları yedeklemiş olduğunuz Google hesabıyla giriş yapmamış olmanızdır. Bu durumda giriş yaptığınız Google hesabınızın mesajları yedeklediğiniz hesap olup olmadığını kontrol etmeniz yararlı olacaktır.

Yedekleme sırasında kullandığınız telefon numarasının aynı olmaması da bir diğer sorundur. Bu durumda da doğru numarayı yazıp yazmadığınızdan emin olmanız gerekecektir. Ayrıca yedekleme sırasında SD kart kullandıysanız ve bu SD kart bozulduysa da yedekleme işleminiz başarısız olacaktır. Tüm bu sorunları çözmek için cihazınızda yüklü Google hesabı ve Google Play Hizmetleri olup olmadığını kontrol edin.

Yedekleme işleminizi mobil veri üzerinden gerçekleştiriyorsanız ve yeterli internetiniz olduğu halde sorun yaşıyorsanız operatörünüzle iletişime geçin. Ayrıca farklı bir ağ kullanarak da yedekleme sorununu çözmeyi denemeniz iyi olacaktır. Örneğin mobil veri kullanarak işleminizi gerçekleştiriyorsanız ve sorun yaşıyorsanız bir Wi-Fi ağına bağlanın.

Google Drive ile WhatsApp mesajlarını geri getirme sırasında sorun yaşıyorsanız yedekleme yaptığınız telefon numarası ve Google hesabını doğrulayın. Uçtan uca şifrelenmiş bir yedeklemeyi geri getiriyorsanız doğru parola ya da anahtar kullandığınızdan emin olun.

Telefonunuzda gerekli boş alanın olmasına ve Google Play Hizmetleri’nin yüklü olmasına dikkat edin. Cihazınızın şarjının tamamen dolu olması da önemlidir. Ayrıca internetinizin güçlü ve sabit bir bağlantısının olduğundan da emin olun.

iCloud Yedeklemesiyle İlgili Sorunlar Nasıl Çözülür?

iCloud ile yedekleme oluştururken sorun yaşıyorsanız emin olmanız gereken bazı durumlar vardır. Örneğin iCloud’a erişmek için kullandığınız Apple ID ile oturum açıp açmadığınızı kontrol edin. Bunun için telefonunuzdan ‘Ayarlar > Adınız > iCloud > iCloud Drive adımlarını takip edin. Eğer iCloud Drive açıksa kapatın ve yeniden açın.

Yedekleme oluşturmanız için işletim sisteminizin iOS 10 ve daha yeni bir sürüme sahip olması gerekmektedir. Eğer öyle değilse yazılım güncellemesi yapın. Ayrıca WhatsApp mesajlarınızı yedeklemeye yetecek bir alanınızın olup olmadığını da kontrol edin. Boş alan, yedekleyeceğiniz boyutun en az 2 kat fazlasını gerektirir. Yedeklemenizi ‘Hücresel veri’ olarak ayarladıysanız yedekleme sırasında hücresel verinizi aktif hale getirin.

iCloud ile yedeklemeleri geri getirmeyle ilgili sorun yaşıyorsanız yedekleme sırasındaki telefon numaranızı ve iCloud hesabınızı kullandığınızdan emin olun. Uçtan uca şifreli bir yedeklemeyi geri getiriyorsanız doğru parola ya da anahtarı kullandığınızdan emin olun.

Yedeklemeyi geri yüklemek için de telefonunuzun geri getirme boyutunun en az 2 kat fazlası bir alana sahip olması gerekmektedir. Yedeklemeleri geri getirme işlemi için cihazınızın işletim sisteminin en az iOS 9 olması şarttır. Eğer değilse bir yazılım güncellemesi yapın.

Bu işlemleri uyguladığınız halde işlemleri gerçekleştirme sorunu yaşıyorsanız iCloud’tan çıkış yapın ve telefonunuzu kapatıp yeniden açın. Ardından iCloud’a yeniden giriş yapıp geri getirme işlemini birkaç kez daha deneyin.

Sizler için hazırlamış olduğumuz WhatsApp yedeklenen mesajları geri getirme rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de WhatsApp’ta yedeklenen mesajları geri getirmeyle ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.