İnternet, hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bir teknoloji olmaya başlamıştır. Dolayısıyla internet bağlantısı her yaşta kullanıcı için ihtiyaç haline geldi. Günümüzde internete ulaşmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de modem yardımı ile internet bağlantısına ulaşmaktır. Modem yardımı ile evlerimizde, ofislerimizde ve sosyal hayatımızda internete kolaylıkla bağlanabiliriz. WPS nedir sorusu ise bu noktada karşımıza çıkar. Bu yazımızda sizler için WPS nedir sorusunu cevaplayarak WPS kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz.
WPS, Wi-Fi Protected Setup, şifresini bilmediğiniz bir modeme internet bağlantısı kurmanızı sağlar. Kısaca kolay bağlantı sağlayan bir modem özelliğidir. Gelin şimdi hep birlikte bu özelliği daha yakından inceleyelim.
İçindekiler
WPS Nedir?
WPS teknolojisi, 2006 yılında insan yaşamında yer edinmeye başlamıştır. Wi-Fi Protected Setup’ın kısaltılması olan WPS, internet bağlantı teknolojisi olarak karşımıza çıkmaktadır. WPS; bilgisayar, cep telefonu yada tabletinizi Wi-Fi şifrenizi girmeden bağlanmanızı sağlayan bağlantı kurmayı kolaylaştıran bir özelliktir. Bu özellik, cihazınızın internete daha kolay ve hızlı bağlanmasını sağlar. Diğer bir deyişle ancak şifre ile bağlanabileceğiniz modeme şifresiz bağlantı sağlamanızı sağlar.
Normal şartlarda bir Wi-Fi ağına bağlanmanız için Wi-Fi şifresini bilmeniz gerekir. WPS özelliği bu işlemlere gerek duymadan kolay yolla bir bağlantı sağlar. WPS özelliğinin kullanım amacı genel olarak bağlanma süresini en aza indirmek ve internet bağlantısı sırasında yaşanan sorunları gidermektir.
Son zamanların popüler özelliklerinden olan WPS özelliğinin farkında olan kullanıcılar; akıllı telefonunu, tabletini, bilgisayarını, yazıcı ve birçok elektronik cihazını internete kolaylıkla bağlayabilmektedir. Çünkü WPS özelliğini açmak oldukça kolaydır. Çoğu modem üreticisi bu kolay işlemi daha kolay bir hale getirmek için ürettikleri modem üzerine bir WPS tuşu eklemektedirler.
Buna karşılık üzerinde WPS tuşu olmayan modem modelleri de bulunmaktadır. Kullanılan modemde WPS özelliğinin olup olmadığını öğrenmenin en kısa ve garanti yolu, modem arayüzünden WPS ayarlarını kontrol etmek olacaktır diyebiliriz.
Modemlerde yer alan WPS tuşu, modem modeline göre modemin üstünde veya yanında yer almaktadır. Tuşun modem üzerindeki yeri, kullanım süresi ve modem üzerindeki simgesi modem modeline göre değişiklik gösterebilir. WPS özelliği kullanıldığı sürece modeminizin üzerindeki WPS ışığı yanacaktır.
Kolay internet bağlantısı için unutmamanız gereken şeyler, modeminizin WPS özelliğinin açık olması ve internete bağlamak istediğiniz cihazın Wi-Fi ayarlarının açık olmasıdır. Ayrıca internete bağlamak istediğiniz cihazın modeminizin menzilinde olmasına dikkat edin.
WPS Destekli Bir Modeme Nasıl Bağlanır?
Modeminizin şifresini aldıktan sonra bilgisayarınıza internet bağlantısı kurmak isteyebilirsiniz. Benzer şekilde yeni aldığınız cihazınızı veya eve gelen misafirinizin cihazını internete bağlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda WPS üzerinden bağlanmanız için yapmanız gerekenleri açıklayacağız.
WPS bağlantısını bilgisayar üzerinden gerçekleştirme;
- Bilgisayarınızdaki Wi-Fi ayarları sayfasını açın. Açılan sayfada “Bilinen Ağları Yönet” seçeneğine tıklayın. “Kullanılabilir Ayarları Göster” ayarına tıklayın. Sizin ağınız olan yöneteceğiniz ağı seçtikten sonra internete bağlanmak için şifre isteyecektir.
- İşte bu noktada WPS özelliği devreye girmektedir.
- Modeminizin modeline farklı olarak bu aşamada modeminizin üstünde bulunan WPS tuşuna basıp çekecek yada uzun süreli basmanız gerekecektir. Hangi seçeneği yapacağınız modeminizin kullanma kılavuzunda yazacaktır.
- Tuşa basmanızla beraber cihazınız WPS taraması yapmaya başlayacaktır.
- Tarama kısa bir şekilde gerçekleşir ve kısa sürede cihazınızın modeme bağlanır.
- Sonuç olarak cihaz internet ağına bağlanarak interneti kullanır hale gelir.
WPS bağlantısını akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleştirme;
- Modem üzerindeki WPS tuşuna basarak modemde yer alan WPS ışığının yandığından emin olun.
- Telefonunuzun Wi-Fi ayarlarına gidin.
- “Gelişmiş Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
- Telefonunuzda WPS seçeneği mutlaka farkı isimlerde olacaktır.
- “WPS Bağlantısı” seçeneğine tıklayın.
- Bu seçeneğe tıkladığında cihazınız, modeminize otomatik olarak bağlanacaktır.
- Modeminize cihazınızı bağladığınızda WPS ışığının yanıp söner halden sürekli yanar hale geldiğini göreceksiniz.
Bütün bunlara ek olarak modemde yer alan WPS tuşuna bastığınız anda internet bağınızın etrafındaki bütün cihazlara açık olacağını unutmayın. WPS tuşunun bağlantı ayarını açık duruma getirmesi, bilinmeyen cihazların ağa bağlanmasına neden olabilir.
Bundan dolayı WPS üzerinden bağlantı kurmak istediğinizde dikkatli olmanızda fayda var. Modeminizin arayüzü üzerinden internet ağınıza hangi cihazların bağlı olduğunu kolaylıkla takip edebilirsiniz. Bu sayede WPS özelliğini kullanmaya çalışırken ağınıza bağlanan yabancı cihazları tespit edebilirsiniz.
Pin Yöntemi ile Modem Ağına WPS Bağlantısı Nasıl Yapılır?
WPS bağlantısı kurabilmek için bir diğer özellikte pin yöntemini kullanmaktır. Bu özellik, modeme bağlanmak istediğiniz cihazın etiketinde veya ekranında beliren pimin modeminizle bağlanması ile gerçekleşir. Bağlantı kurma sırasında modeminize farklılık gösterecek şekilde modeminize 8 haneli bir WPS kodu girmeniz gerekebilir. WPS bağlantısı sırasında size verilen 8 haneli bu kodu, modem arayüzünde ilgili yere girmeniz yeterli olacaktır.
Modemin kontrol paneli sayfasına girebilmek için genellikle modemin altında bulunan bilgileri kullanabilirsiniz. Modem arayüzüne girebilmek için varsayılan ağ geçidi IP adresini kullandığınız tarayıcıya yazmanız gerekir. Bu bilgiye ulaşmak için “Ağ” dosyasına tıklayın. Sonrasında “Ağ ve Paylaşım Merkezi” seçeneğine tıklayın. “Bağlaştırıcı ayarlarını değiştir” seçeneğine tıklayın.
Çıkan ekrandaki Wi-Fi özelliklerinde sağ tıklayarak “Durum” seçeneğini seçin. Durum ekranında “Ayrıntılara” tıklamanız bağlantı ayarlarını öğrenebilirsiniz. Çıkan bu seçenekler arasında “IP versiyonunda varsayılan ağ geçidi” bilgisi sizin tarayıcınıza yazmanız gereken IP adresidir.
Bu IP adresinin sizi getirdiği ekranda kullanıcı adı ve şifre girmeniz gerekecektir. Kullanıcı adı ve şifre bilgileri, modem modeline göre farklılık göstermektedir. Modeminizin kullanıcı adı ve şifre bilgilerini modeminizin altında yer alan bilgilerden veya kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz. IP adresi üzerinden bağlandığınız ekranda temel bölümünü seçmeniz gerekecektir.
Açılan sayfada modem modelinize göre farklı şekillerde adlandırılan WPS ayarlarına basın. Bu ayarlar bölmesinden WPS özelliğini istediğiniz şekilde kullanabilir ve kapatabilirsiniz. WPS moduna baktığınızda FBS seçeneği WPS ayarlarını açacaktır böylece modemde yer alan WPS tuşuna bastığınızda otomatik olarak bağlantı kurabileceksiniz. Pin seçeneği ise modemdeki WPS tuşuna bastıktan sonra ek olarak bir de pin kodu girmenizi gerektirecektir.
Diğer Cihaz Türlerinde WPS Bağlantısı Nasıl Kurulur?
Telefon, bilgisayar, televizyon ve tabletten farklı olarak Wi-Fi ayarlar seçeneği bulunmayan bir cihaza internet bağlantısı kurmak isterseniz WPS özelliğini bunun için de kullanabilirsiniz. Örneğin bir tarayıcı veya yazıcıda internet bağlantısı kurmak isterseniz modemle birlikte cihazın da üzerinde bulunan WPS tuşuna basmanız gerekmektedir. Bu sayede Wi-Fi ayarlar seçeneği bulunmayan cihazlarla da kolaylıkla WPS bağlantısı kurabilirsiniz.
WPS Nasıl Kapatılır?
WPS özelliğini kullanarak cihazınızı internete bağladıktan ve şifreyi kaydettikten sonra tekrar WPS kullanmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Tek seferlik cihaz bağlantısı için kullandığınız WPS tuşu uzun süreli açık kalmak zorunda değildir. Çünkü bu özelliğin sürekli açık kalması, modeminizin erişim alanında olan yabancı cihazların da ağınıza bağlanmalarına olanak sağlamaktadır.
Bundan dolayı cihazınızı ağınıza bağladıktan sonra WPS özelliğini kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için de şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:
- Modeminiz üzerindeki WPS tuşunu fiziksel olarak kontrol edin. Aktif bir halde olmadığına emin olun. Bu kontrolü fiziksel olarak tuşun durumundan veya modem üzerindeki WPS ışığı ile anlayabilirsiniz.
- WPS özelliğinin kapalı olduğundan emin olmanız için yapacağınız bir diğer işlem ise herhangi bir cihaz ile WPS üzerinden ağınıza bağlanmaya çalışmak olacaktır. Cihaz, WPS üzerinden ağa bağlantı kurmuyorsa WPS özelliğiniz kapalıdır diyebiliriz.
- Bir diğer seçenek ise modem arayüzünden WPS özelliğini kontrol etmek olacaktır. Arayüzdeki ayarlar sayesinde WPS özelliğinizin aktif olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
WPS Güvenli Midir?
WPS nedir ve nasıl kullanılır sorularının cevaplarını öğrenen kişiler, devamında bu özelliğin güvenilir olup olmadığını sorguluyorlar. Kolay bağlantı imkanı sağlayan WPS özelliğinin çalışma süreci, aslında ağ için kısa süreli bir güvenlik açığı oluşturmaktır. Dolayısıyla WPS özelliğinin asıl amacı olan pratik bir şekilde internet bağına girmek aslında oluşturduğu güvenlik açığı sayesinde olmaktadır. Wi-Fi ağ şifreniz ne kadar güvenli ve zor olsa da bu şifre, ağınızın güvenliği için oldukça önemlidir.
Düşük bir ihtimal de olsa WPS özelliği, gerekli önlemler alınmadan kullanıldığı takdirde bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlardan ilki, yabancı cihazların ağınıza bağlanması olmaktadır. WPS özelliği, modeminizin erişim noktasında olan herkesin kullanımına açılmaktadır.
Bundan dolayı WPS özelliğini dikkatli bir şekilde kullanmazsanız ağınıza yabancı cihazların bağlanmasına yol açabilirsiniz. Bunun sonucunda yabancı cihazlar, ağınıza zarar verebilecekleri gibi sizin internet bağlantınız üzerinden büyük sorunlara yol açabilecek işlemlerde bulunabilirler.
Bu yüzden ağ güvenliği, sizler için pratiklikten daha öncelikli bir konuysa hızlı bağlantı kurmanıza olanak sağlayan WPS özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için modem arayüzünde yer alan WPS ayarlar bölümünden WPS özelliğine izin ver seçeneğini devre dışı bırak demeniz yeterli olacaktır.
WPS Nedir: Genel Değerlendirme
İnternet bağlantısı hakkında veya modem hakkında araştırma yapan kişilerin karşısına WPS özelliği çıkmaktadır. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan bu özelliğin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler de mevcut. Bundan dolayı WPS nedir sorusunun cevabı çok fazla merak ediliyor.
WPS, Wi-Fi Protected Setup, teknoloji kullanıcılarına modem ile cihazları arasında kolay bir bağlantı kurmalarını sağlayan bir özellik olarak ön plana çıkmaktadır. Yani WPS özelliği, kablosuz ağlara bağlanmak isteyen kişilerin Wi-Fi şifresi başta olmak üzere çeşitli güvenlik önlemleriyle uğraşmamalarını sağlamaktadır. Bu özelliğin kullanımı için temel olarak iki yöntem mevcut.
Bu yöntemlerden ilki modemlerin üzerinde yer alan WPS tuşu oluyor. WPS tuşunun her modem için farklı bir yerde bulunduğunu ve tuşa bastıktan sonraki kullanım süresinin modem modeline göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Bununla beraber tuşun kullanımının da modem modeline göre değişiklik göstermektedir.
Aynı zamanda modem üzerinde yer alan WPS tuşunun simgesinin modem türlerine göre farklılık gösterdiğini unutmayın. Modemin kullanım kılavuzunda bu simgelerin ne anlama geldiğini kolaylıkla bulabilirsiniz. Modeminizi ilk defa kullanıyorsanız WPS özelliğini kullanabilmek için modeminizde bu tuşun yer alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.
Direkt WPS üzerinden internete bağlanmanın yanı sıra PIN kullanarak da internet bağlantısı kurabilirsiniz. Bunun için ilk olarak modem arayüzünden WPS bağlantısı için PIN özelliğini açmanız gerekmektedir. Daha sonra WPS üzerinden kuracağınız bağlantılarda ayrıca PIN girmeniz gerekecektir. PIN özelliği, internet bağlantınıza yabancı cihazların sızmaması için oldukça kullanışlı olabilir.
Çünkü WPS özelliği, kullanımı gereği bazı noktalarda güvenlik açıkları vermektedir. Bu durum da yabancı cihazların internet ağınıza bağlanabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek adına WPS özelliğini PIN seçeneği ile kullanmayı deneyebilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz WPS rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de WPS özelliği hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.