Nevzat Aydın Kimdir?

Çevrimiçi yemek sipariş sitesi olarak faaliyet gösteren Yemeksepeti, uzun yıllardır müşteriler ve restoranlar arasında aracı bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin e-ticaret anlayışına yepyeni bir değer kazandıran Yemeksepeti, kurulduğu 2001 yılından beri önemli başarılara imza atan bir yemek siparişi portalı olarak faaliyet göstermektedir. Peki bu başarılı şirketin kurucusu olan Nevzat Aydın kimdir?

Türkiye’de internetin daha yaygınlaşmadığı dönemde ortaya çıkan bu platformun arkasında yer alan başarılı ismi merak ediyor olabilirsiniz. Yemeksepeti online yemek sipariş portalı girişiminin kurucusu olan isim Nevzat Aydın’dır. Yemeksepeti’ndeki öncü rolü ile Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi isimlerin yer aldığı Intel’in Girişimcilik DNA’sı listesine adını yazdırmıştır.

Nevzat Aydın, Türkiye’nin en önemli iş insanı ve melek yatırımcılarından biridir. Peki Aydın’ın hikayesi nasıl başladı? Yemeksepeti nasıl kuruldu? Nevzat Aydın kimdir? Yemeksepeti girişimi Türkiye’de internetin yaygın olmadığı bir dönemde popülerlik nasıl kazandı? Girişimin büyümesinde Nevzat Aydın’ın rolü nedir? Aydın başarılı bir iş insanı olarak nasıl ödüllendirilmiştir?

Eğer Nevzat Aydın’ın kariyerinin nasıl başladığının cevaplarını arıyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Nevzat Aydın Kimdir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.

Nevzat Aydın Kimdir?

Nevzat Aydın, Türk girişimcidir. Aydın melek yatırımcı ve mentor’dür. Türkiye’nin en büyük çevrimiçi yemek siparişi platformu Yemeksepeti’nin kurucu ortağıdır. Ancak 2001 yılında faaliyete geçen Yemeksepeti CEO’luk görevinden Kasım 2021 tarihinde ayrılmıştır.

Aynı zamanda Küresel Girişimcilik Ağı’nın Türkiye’deki merkezi GEN Türkiye’nin başkanlığında yer almaktadır. Ayrıca Aydın, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi ve Galata Businesss Angels kurucusu üyesidir. Peki Nevzat Aydın bunlar dışında kimdir? Aydın’ın hikayesi nasıl başladı? Gelin tüm bunlara yakından bakalım.

İstanbul’da dünyaya gelen Aydın’ın sosyal medya paylaşımlarından anlaşılacağı üzere Trabzonlu olduğu düşünülmektedir. Aydın, 8 Mart 1976 doğumludur. Şimdilerde 46 yaşını dolduran Aydın, ikinci evliliğini yapmıştır. İlk evliliğini 2011 yılında Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde Melis Pekand ile yapmış, 2017 yılında boşanmıştır. İkinci evliliğini ise Ocak 2022’de Zeynep Zenel ile yapmıştır. Zeynep Zenel, Whenever Company’nin kurucu ortağıdır.

Nevzat Aydın’ın annesi öğretmen, babası ise noter olarak görev yapmıştır. İlkokul dönemini Yalova Atatürk İlkokulu’nda tamamlamıştır. Lise dönemini Bursa Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Üniversite dönemini ise 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olarak bitirmiştir.

Aydın’ın lisans bölümü ise Bilgisayar Mühendisliği’dir. Mezun olduktan sonra Boğaziçi mezunlarına özel bir programa katıldı. Bu programda ABD üniversiteleri bursu almaya hak kazandı. Böylece San Francisco Üniversitesi’nde İşletme ve Ekonomi MBA programına başlamıştır.

Girişimcilik Serüveni

Yeteneklerini geliştirmek için çaba gösteren Nevzat Aydın’ın girişimcilik serüveni ise 21 yaşında daha çok gençken bir proje ile başladı. İlk girişimcilik projesi arkadaşı ile birlikte 700 kişilik bir grubu en sevdikleri şarkıcı grup olan U2’nun Selanik’teki konserine götürerek başlamıştır. Ancak deneyimleri bunlarla sınırlı değil. Aydın, öğrencilik yıllarında kurumsal şirketlerde de stajyerlik yapmayı ihmal etmemiştir. Böylece bu tecrübelerle birlikte kariyeri için kurumsal hayatın kendine uygun olmadığına karar vermiştir.

San Francisco’da yaptığı yüksek lisans eğitimi sırasında Silikon Vadisi‘nde yer alan start-up ortamını gözlemlemiştir. Start-up projelerini gördüğü bu ortamda özellikle yemek siparişi modelleri ilgisini çekmeye başlamış. Bu ihtiyacın Türkiye’de var olduğunu göre Aydın, Türk tüketicisine özel bir model geliştirmeye karar vermiştir.

Böylece bu alanda bir girişimi başlatmıştır. Bu nedenle de eğitimini sürdürdüğü MBA’nın bitmesine 6 ay kala okulu bırakmıştır. Daha sonra ise Yemeksepeti girişimini hayata geçirmek için İstanbul’a dönmüştür.

Nevzat Aydın’ın Başarıları

Nevzat Aydın’ın tüm hikayesini başarılarla doldurduğu birçok an, liste ve ödüller olmuştur. Yemeksepeti adlı girişim modeli ile genç nesillere örnek olan bir kariyer hayatına sahiptir. Tüm bu ilham olan başarılarına bizde yakından bakalım.

İlk olarak 2004 ve 2005 yıllarında Microsoft ve DorukNet tarafından düzenlenen Altın Örümcek Web Yarışması’nda törenin en büyük ödülü Türkiye’nin ‘En İyi Web Sitesi’ ödüllerini almıştır. 2006 yılında da buna yenilerini eklemiştir. Nevzat Aydın 2007 yılında ‘Endeavor Girişimcisi’ olarak seçilmiştir. Böylece Endeavor derneği tarafından yararlanılan dünya çağındaki destek ağı, sermayaye ulaşma aracılığı, stratejik danışmanlık ve mentorlük gibi çeşitli destekleri alma şansı bulmuştur.

Nevzat Aydın'ın Başarıları

Aynı zamanda 2010 yılında CNBC-e Business Dergisi tarafından ‘Türkiye’nin En Başarılı Genç Girişimcisi’ olarak seçilmiştir. Aynı yıl ABD eski başkanı Barrack Obama tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi’nde dünya genelinden davet edilen 150 girişimci arasında yer almıştır.

Nevzat Aydın 2011 yılında Yemeksepeti CEO’su olarak Ekonomist Dergisi tarafından ‘Yılın Girişimcisi’ seçilmiştir. Bunu takip eden 2012 yılında ise yine ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünü bu sefer Webrazzi Girişim Ödülleri’nde almaya hak kazanmıştır.

Nevzat Aydın’ın Aldığı Ödüller

Dünya genelinde bilinen The Next Web tarafından 2013 yılında düzenlenen ‘TNW Turkish Startup Awards’ töreninde Nevzat Aydın, ‘En İyi Kurucu Ortak’ ödülünü almıştır. Aynı zamanda Webrazzi Girişim ödüllerinde ‘Yılın Web Girişimcisi’ ve ‘Yılın Melek Yatırımcısı’ olarak iki farklı ödül almaya hak kazanmıştır. 2014 yılında da tekrar ‘Yılın Web Girişimcisi’ seçilmiştir. 2013 ve 2015 yıllarında Fortune Dergisi’nin ’40 Yaş Altı 40′ listesinde birinci seçilmiştir.

2020 yılına kadar birçok farklı ödül töreninde ödül almaya hak kazanmıştır. Bunlardan yine bazılarına değinecek olursak, 2014 yılında düzenlenen Lenovo Doer ödül töreni var. Bu ödül töreninde ise ‘The Most Inspiring Entrepreneur’ ödülüne layık görülmüştür. 2017 yılında kazandığı iki farklı ödül yer almaktadır. Bunlardan biri Galatasaray Üniversitesi EN Ödülleri’nde ‘En İyi İş İnsanı’ ödülüdür. Diğer taraftan ‘American Turkish Society’ galasında Aydın, Hayırseverlik ödülünü almaya hak kazanmıştır.

2018 yılında ise üç farklı ödüle layık görülmüştür. Bunlardan ilki İTÜ Sosyal Medya Ödülleri’nde ‘En İyi Yatırımcı’ ödülüdür. Bir diğeri ise Forbes Dergisi’nin 100. yılı vesilesiyle düzenlenen gecede ‘Türkiye’nin Yaşayan En Büyük Zihinleri’ ödülünü kazanmıştır. Son olarak ise Yılın Yıldızları Ödül Töreni’nde ‘Yılın En Beğenilen İş Adamı’ seçilmeye hak kazanmıştır.

2019 yılında aldığı ödüllerden biri İstanbul Kültür Üniversitesi Kariyer Onursal Ödülleri’nde ‘Yılın En Başarılı İş Adamı’ kategorisinde aldığı ödüldür. Aynı zamanda 2019 yılında İTÜ Sosyal Medya Ödülleri’nde ‘En İyi Yatırımcı’ ödülünü almıştır.

2020 yılında aldığı ödüllerde de yine İTÜ ‘En İyi Yatırımcı’ ödülü yer almaktadır. Ayrıca Aydın İstanbul Üniversitesi İşletme Kulübü Mavi Elma Ödülleri’nde ‘Yılın Melek Yatırımcısı’ olarak seçilmeye hak kazanmıştır. Son olarak ise Nevzat Aydın, 2020 yılında Webrazzi Ödülleri’nde ‘Yılın Melek Yatırımcısı’ olarak ödülüne layık görülmüştür.

Yemeksepeti’nin Hikayesi

Nevzat Aydın master eğitimi için bulunduğu Amerika’da, etkisi günden güne artış gösteren e-ticaret alanında gözlemlerde bulunmuştur. E-ticaretin gelecek dönemlerde önemli değer kazanacağını anlayan Aydın, 2000’li yıllarda Türkiye’ye döndüğünde bir girişim fikrini hayata geçirmek istediğine karar vermiştir. Dolayısıyla Aydın’ın Silikon Vadisi’nde start-up projelerinde yaptığı gözlem sonucunda yemek siparişi ile ilgili iş modellerini dikkatini çekmiştir. Böylece Aydın’ın hayata geçirmek istediği girişim fikri ‘Yemeksepeti’ olmuştur.

2001 yılının Ocak ayında kullanıma açılan internet sitesi Yemeksepeti.com oldu. Nevzat Aydın’ın henüz 24 yaşındayken attığı bu adımın maliyeti, iki diğer ortağı ile beraber toplamda 150 bin dolar oldu. İnternet sitesi ilk kurulduğu zaman popüler değildi. Bunun sebebi internetin Türkiye’de yaygın olmayışıydı. Dolayısıyla girişim bir süre beklemek zorunda kalmıştır.

Sonrası dönemde Yemeksepeti ilk olarak İstanbul’da faaliyet göstermiştir. Yemeksepeti aracılığıyla restoranlar ile birebir görüşmek zorunda kalmadan kolay sipariş verme yoluna kısa sürede adapte olunmuştur. Talep artmaya başladıktan sonra faaliyet alanını genişleterek Ankara ve İzmir’de de hayata geçmiştir.

Yemeksepeti'nin Hikayesi

Türkiye’nin üç büyük şehrinde başlayan Yemeksepeti portalı kısa sürede 70 bin kullanıcıya ulaşarak hızlı bir yükseliş yakalamıştır. Yakın zamanda 5 milyon ciroya ulaşan Yemeksepeti’nin geleceği önemli gözüküyordu. Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında bazı restoranlar tarafından eleştiri de almıştır. Ancak hızla yükselen kullanıcı sayısı ile birlikte olumsuz düşünceler de azalmıştır. Böylece tanınamayan restoranlar bile Yemeksepeti ile müşteri kazanabilmekteydi.

2015 yılına gelindiğinde Nevzat Aydın’ın ilk girişimi olan Yemeksepeti, Almanya Berlin merkezli dünyanın en büyük online yemek sipariş uygulaması olan Delivery Hero’ya satılmıştır. Bu satış işlemi 589 milyon dolar olmuştur. Aydın bu satışın ardından şirkette CEO olarak görev almaya devam etmiş ancak Kasım 2021’de görevini Mert Baki’ye bırakmıştır.

Yemeksepeti Nedir?

Türkiye’nin e-ticaret anlayışına yepyeni bir değer ve boyut kazandırmış bir girişimdir. Yemeksepeti çevrimiçi yemek sipariş sitesidir. Ayrıca fikrin sahibi ve kurucusu Nevzat Aydın’dır. 2001 yılında kurulan Yemeksepeti, üç kurucu ortağı mevcuttur. Bu kurucu ortaklar Cem Nüfusi, Gökhan Akan ve Melih Ödemiş’dir.

Yemeksepeti’nin amacı restoran sahipleri ile birebir iletişime geçmek istemeyen müşterilerin taleplerini bu portal ile iletebilme imkanına sahip olmalarıdır. Ancak şirket ilk kurulduğu dönemde hizmeti sınırlı kalmıştır. Bunun nedeni henüz Türkiye’de internetin yaygın olmayışıdır.

Kişisel bilgisayar kullanımı düşük seviyededir. Bu yüzden şirket ilk beş yıl boyunca bir kar elde edememiştir. Diğer taraftan Yemeksepeti’nin önem verdiği unsurlar müşteri deneyimleri ve iş modelinin kolay bileşenleridir. Böylece bu unsurlar Yemeksepeti’nin potansiyellerini arttırmıştır. Dolayısıyla hızla bir başarı elde eden Yemeksepeti, müşteri ve restoranların önyargılarını yıkmayı başarmıştır.

Nevzat Aydın

2008 yılında ilk yatırımını European Founders Fund’dan almıştır. 2010 yılına geldiğinde şirket mobil altyapısını geliştirmiştir. 2012 yılında General Atlantic’den yatırım almıştır. Ayrıca General Atlantic, dünyanın en büyük 10 yatırım fonu arasında yer almaktadır. 2013 yılında ise Online Kredi Kartı Ödeme Sistemi hizmete girmiştir.

2015 yılına gelindiğinde ise Türkiye’nin en büyük internet satışını gerçekleştirmiştir. Yemeksepeti, Almanya merkezli global online yemek sipariş platformu olan Delivery Hero’ya satılmıştır. Delivery Hero 589 milyon dolar değerleme ile satın almıştır.

Nevzat Aydın vizyonu ile Yemeksepeti, yeni teknolojileri kendine adapte edebilmeyi sürdüren bir platform olarak öne çıkmaktadır. Şirketin yıllık büyüme oranı yüzde ellinin üzerinde yer almaktadır. Şeffaflık, iletişim ve yaratıcılık ile kurulan kültür, teknoloji ve hizmet kalitesi yenilikleri öne çıkarmaktadır. Ayrıca 2019 yılında yeni bir yenilik ile anında market alışverişi sektörüne hizmet veren Yemeksepeti Banabi geliştirilmiştir.

Günümüzde Temassız Teslimat uygulamasının önemli ölçüde faaliyet gösterdiği alanlarda Yemeksepeti’de 2020 yılında hizmete başlamıştır. Elde ettiği başarılar ile Yemeksepeti, 2020 yılı itibari ile 20 milyondan fazla üye sayısına ulaşmıştır. Ayrıca Yemeksepeti günde ortalama 600 bin ve üzeri sipariş almaktadır.

Nevzat Aydın

Nevzat Aydın Kimdir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde kariyerini zirvede sonlandıran Nevzat Aydın’ın hikayesini anlatmaya çalıştık. Türkiye’nin öncü şirketlerinden birini ardında bırakarak yoluna devam eden Aydın’ın başarılarına değindik. Nevzat Aydın’ın Yemeksepeti’ni arkasından bırakmasının en önemli sebebi genç girişimcilerinin önünü açmak olduğunu ifade etmektedir. Aynı zamanda Aydın, ailesine daha fazla zaman ayırmak istediğini ifade etmiştir.

Diğer taraftan Yemeksepeti, Türkiye’nin e-ticaret alanına değer kazandıran bir portalı olarak öne çıkmaktadır. Yemeksepeti’nin kurucusu olduğu Aydın ise genç girişimcilere mentorlük yapmaktadır. Aynı zamanda melek yatırımcı olarak devam etmektedir. Böylece Aydın gençlere ilham olmaya devam etmektedir.

Peki ya siz tüm bu başarılar ile genç girişimcilere ilham olan Nevzat Aydın hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de öncü şirketler arasında yer alan Yemeksepeti’nin hikayesini nasıl buldunuz? Sizler de Nevzat Aydın hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.