İnsanların çoğu, günlük hayatında internetten yararlanıyor. İnterneti, bir konuda bilgi almak, bir şeyler izlemek veya sosyal medyada dolaşmak için kullanıyorlar. Tabii internet sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Kişiler, içinde birçok detayı ve sistemi barındıran internetle ilgili tamamı ile bilgi sahibi olmayabilirler. Örneğin, IP adresleriyle ilgili yeterince bilgi sahibi olmayan internet kullanıcıları, bu konuda bilgi almak isteyebilir. IP adresleri, statik ve dinamik olarak ikiye ayrılıyor. Peki Statik IP nedir?
Söylediğimiz gibi, çoğu internet kullanıcısı, internetin her bir detayına hakim olmayabilir. Bu gayet normaldir. Eğer uzmanlık alanınız değilse, içinde yüzlerce farklı sistemi ve düzeni olan internete karşı bütünüyle bilgi sahibi olmanız zor olacaktır. Ancak, yine de internet bilginizi artırmak, belli konuda farkındalık kazanmak istiyorsanız bu içeriğimiz size belli ölçüde yardımcı olacaktır.
Bu yazımızda öncelikle, IP adresiyle ilgili küçük bir bilgi vereceğiz. Ardından, asıl konumu olan Statik IP nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bunun yanında, dinamik IP ile de ilgili bilgi aktarımı yapıp konuya olan hakimiyetinizi artırmak için çabalayacağız. Yazımızın ilerleyen sürecinde daha fazla bilgi de vereceğiz. Şimdi Statik IP nedir sorusuyla yazımıza başlayalım.
İçindekiler
Statik IP Nedir?
Statik IP nedir sorusuna yanıt vermeden önce IP’nin ne olduğuyla ilgili ufak bir ön bilgi verelim. IP kısaltılışının açılımı ‘Internet Protocol’ şeklindedir. Ancak, internet ortamında daha çok ‘Ip’ olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar, birbirleriyle iletişime geçerken telefonu kullanırlar. İletişim anında iki numara birbirini bulur ve bağlantı kurar. Aynı şekilde bilgisayarlar da IP adresleri sayesinde birbirleriyle eşleşir.
İnternet kullanımı anında, ağlar veri göndereceği adresi IP adresleri sayesinde bilmektedir. IP adresleri, internet ile bağlantı kurduktan sonra bilgisayarınızı tanımlamak için ‘186.73.32.77’ düzenine benzeyen bir sayı dizisinden oluşmaktadır. Eğer sayı dizisi yerine sözcüklerin yer aldığı bir IP adresinizin olmasını isterseniz, DNS ayarlarını kullanabilirsiniz. Artık, elektronik içerikli her cihazın IP adresi vardır.
IP ile ilgili bilgiyi verdiğimize göre, statik IP nedir sorusuna yanıt verebiliriz. Statik IP, adından da anlaşılacağı gibi değişmeyen IP adresidir. Aygıtınıza statik IP ataması yaptığınız zaman, bu IP adresi aygıtınızın kullanımından kaldırılana kadar veya ağınız değişene kadar sabit bir şekilde kalacaktır.
Statik IP adresleri, özel IP olarak da adlandırılır. Çünkü, bu adresler çoğunlukla sunucular veya ekipmanlar tarafından kullanılmaktadır. Statik IP adreslerinin ataması, İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) tarafından olur. IP adres çeşidi olan IPv4 ile IPv6 adreslerinden IPv4, statik IP içindir.
Böylelikle IP kavramını açıkladıktan sonra statik IP nedir sorusunun da yanıtını vermiş olduk. Şimdi ise statik IP kullanmanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsederek konumuzu daha da detaylandıralım.
Statik IP’nin Avantajları Nelerdir?
Statik IP adreslerinde DNS desteği oldukça iyidir. Bu sayede, DNS sunucularının ayarlanması ve yönetilmesi çok daha kolay olacaktır. Bir diğer avantaj ise sunucu barındırma ile alakalıdır. Web, e-posta ya da başka türden bir sunucunuz varsa, kişiler sizi DNS ile kolay bir şekilde bulacaktır. Yani, kişilerin sunucularınıza ulaşması daha hızlı olacaktır.
Avantajlardan bir diğeri ise uzaktan erişim ile ilgilidir. Statik IP, ‘Sanal Özel Ağ’ olarak da bilinen VPN ile ya da başka erişim programları kullanarak uzaktan çalışma imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla, statik IP ile uzaktan çalışma daha kolay olacaktır.
İnternet üzerinden ses protokolü (VoIP), statik IP adresleri sayesinde sesli ve görüntülü iletişimin kullanımını kolay hale getirmektedir. Bahsedeceğimiz son statik IP avantajı ise coğrafi konum ile ilgili olacaktır. Statik IP sayesinde IP adresleri fiziksel konumlar ile kolaylıkla eşleştirilebilir. Bu sayede, statik IP ile daha güvenilir bir coğrafi hizmet almış olacaksınız.
Statik IP’nin birçok avantajı olduğunuz görmüş olduk. Ancak, tabii ki bu avantajların yanında bazı dezavantajlar da yer almaktadır. Şimdi, statik IP’nin dezavantajlarından bahsedelim.
Statik IP’nin Dezavantajları Nelerdir?
Çoğu konuda olduğu gibi statik IP’de de bazı dezavantajlar yer almaktadır. Bunlardan en göze çarpanı ise hacklenme durumuyla ilgilidir. Statik IP’de konumunuzun sabit kalması nedeniyle bilgisayar saldırganları, bilgisayarınızın nerede olduğuyla ilgili bilgiye çok daha kolay bir şekilde ulaşım sağlayacaktır.
Statik IP’nin başka bir başka dezavantajı ise maliyetle alakalıdır. İnternet servis sağlayıcıları, statik IP adresleri üzerinden daha çok ücret almaktadır. İş için olan internet servis sağlayıcıları ise diğer planlar için daha çok ücret almaktadır.
Statik IP kullanmanın bir başka dezavantajı ise cihazınızı manuel şekilde ayarlamanızın gerekmesidir. Eğer bir ev internet sunucunuz veya uzaktan erişim programınız varsa, yönlendiricilerin iletişim sağlayabilmesi için statik IP’nizi sizin yapılandırmanız gerekecektir. Örneğin, cihaza atanan IP adresinin farklı bir ağa gitmesi için statik IP yetersiz kalacaktır. Bunun için DHCP’yi yeniden yapılandırmanız gerekecektir.
Böylelikle, statik IP nedir sorusunun yanıtını, statik IP’nin avantajları ve dezavantajlarından bahsederek detaylandırmış olduk. IP adresleri, sadece statik IP ile sınırlı değildir. Bir de bu adresin zıttı olan dinamik IP vardır. İnternet kullanıcılarının, bu iki IP arasındaki farkı anlamaları için statik IP ile dinamik IP arasındaki farklardan bahsetmemiz faydalı olacaktır.
Statik IP ile Dinamik IP Arasındaki Farklar Nelerdir?
Statik IP nedir sorumuzu yanıtladıktan sonra, statik IP’nin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsettik. Buna ek olarak, statik IP ile dinamik IP arasındaki farklardan da bahsetmek istedik. Çünkü bu iki terim birbirine karıştırılabilir. Statik IP’nin avantajları ve dezavantajlarından yola çıkarak statik IP ile dinamik IP’nin farkları hakkında bir nevi karşılaştırma yapacağız. Şimdi, detaylı bir biçimde bu iki IP adresi arasındaki farklılıklardan bahsetmeye çalışalım.
İlk farklılık, yapılandırma ile ilgilidir. Statik IP’nin yapılandırmasında DNS sunucuları tarafından bir kurulum ve yönetim söz konusudur. Dinamik IP’nin yapılandırması ise DHCP tarafından olur. Ayrıca, bu yapılandırma sistemi, bağlantı anında kasma, gecikme yaşatabilir.
Diğer farklılık ise sunucu ile alakalıdır. İnternet sitesi veya e-posta sunucusuna sahipseniz, bu sitelerin sunucuları için statik IP adresi kullanmak daha iyi olacaktır. Çünkü, statik IP’nin bağlantı kararlılığı, hızı ve güvenliği dinamik IP’ye göre daha iyidir.
Bir diğer farklılık ise erişim ile ilgilidir. Statik IP adresinde, aygıtınıza VPN ağı ile veya başka bir uzaktan erişim programı ile erişim sağlamanız mümkündür. Ancak, dinamik IP’de durum böyle olmuyor. Dinamik IP, uzaktan erişim programlarına daha zor erişiyor. Ya da daha farklı sorunlar çıkabiliyor.
Farklılıklardan bir başkası ise iletişimdir. Bu iletişimin içine hem sesli hem de görüntülü iletişim girmektedir. Bu konudaki farklılık ise tamamen bağlantı ile alakalıdır. Statik IP ile yapılan görüşmelerde daha kesintisiz bir bağlantı olurken, dinamik IP bağlantısı biraz da sorunlu olmaktadır.
Konum eşleşmesi konusunda da bu iki IP arasında farklılıklar yer almaktadır. Statik IP’nin adresi sabit olduğu için o an bulunduğunuz konuma bağlanmanız kolay olacaktır. Dinamik IP’nin adresi ise sürekli değişmektedir. Bu nedenle, bulunduğunuz konuma bağlanma konusunda sıkıntılar yaşanması söz konusudur.
Cihaz üzerine yapılacak saldırılar konusunda ise statik IP yetersiz kalmaktadır. Sabit bir adrese sahip olmasından dolayı statik IP’nin olası tehditlere karşı açık olması durumu vardır. Çünkü, cihazınızın IP adresi her zaman aynı noktada olacaktır. Dinamik IP’de ise durum tamamen farklıdır. Saldırı anında, sürekli değişiklik gösteren dinamik IP’li bir cihazı hedef almak zor ve zahmetli olacaktır.
Statik IP Ne İşe Yarar?
Statik IP nedir sorusunun yanıtına ek olarak, statik IP ile dinamik IP arasındaki farklardan da bahsettik. Şimdi ise statik IP’nin ne işe yaradığı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Aslında, az önceki iki IP karşılaştırması sayesinde statik IP’nin ne işe yaradığıyla ilgili bazı bilgiler edinmiş oldunuz. Şimdi bunu daha farklı konular üzerinden anlatalım.
İnternet aracılığıyla bazı paketleri bilgisayara iletmek istediğiniz zaman statik IP’ye ihtiyacınız vardır. Örneğin, ev internetinize herkesin erişim imkanının olacağı bir sistem kurmanız için yerel web sunucusu kurmanız gerekmektedir. Yerel web sunucusunu kurmak için ise portunuza gelen istekleri bilgisayarınıza yönlendirmeniz şarttır.
Torrent kullanan biriyseniz ve uzaktan torrent yönetimi yapmak istiyorsanız statik IP kullanmanız daha iyi olacaktır. Cep telefonunuzla bilgisayarınız üzerinden torrent yönetimi yapmak için port yönlendirmesi gerekmektedir. Eğer statik IP kullanmıyorsanız adres değiştiği anda uzaktan torrent yönetiminiz etkisiz hale gelecektir.
Eğer eski sistem bir yönlendiriciye sahipseniz, çevrim içi oyun oynama imkanınızın olması için bazı portları bilgisayarınıza yönlendirmeniz şarttır. Bu durumda da statik IP daha avantajlı bir rol oynayacaktır. Statik IP nedir sorusunun yanında, statik IP’nin ne işe yaradığıyla da ilgili bilgi vermiş olduk.
Bilgisayar Üzerinden Statik IP’nin Ataması Nasıl Yapılır?
Statik IP atamasını anlatmadan önce IP adresini öğrenmenizde fayda olacağını düşündük. Bu konuyla ilgili kısa bir bilgi verelim. IP adresini öğrenmenin iki yolu var. Bunlardan ilki, tarayıcı üzerinden tespit etmektir. Tarayıcı üzerinden IP tespiti yapmak oldukça basittir. Bunun için, internet sitesine IP adresini sorgulamayla ilgili terim gireceksiniz. Çıkan sonuç ile de mevcut olan IP adresinizi görüntüleyebileceksiniz.
Diğer bir IP öğrenme yolu ise bilgisayar üzerinden kontrol etmek şeklindedir. Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız varsa, öncelikle ‘Başlat’ seçeneğine tıklayın. Daha sonra ‘Çalıştır’ seçeneğine gelin. Sonrasında, karşınıza çıkan ekrana ‘CMD’ yazın. İşlem bittikten sonra ‘ipconfıg’ yazın. Bu işlemin sonucunda IP adresinizi öğrenmiş olacaksınız.
IP öğrenme yollarından bahsettikten sonra statik IP’ye bilgisayar üzerinden nasıl atama yapacağınız hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz. Bu atama işlemini, Windows ve IOS işletim sistemi üzerinden anlatacağız. Öncelikle IOS üzerinden anlatalım.
MacOS İşletim Sistemine Statik IP Atama
MacOS işletim sistemi üzerinden statik IP ataması için öncelikle Apple menünüzün ‘Sistem Tercihlerini Başlat’ seçeneğine tıklayın. Daha sonra ‘Ağ’ seçeneğini işaretleyin. Bilgisayarınızda yer alan IP adresine tıklayın. Sonrasında, sağ alt köşede yer alan ‘Gelişmiş’ seçeneğine tıklayın. Burada karşınıza ‘TCP/IP’ diye bir sekme çıkacaktır. Bu sekmeyi işaretleyin.
Karşınıza çıkan ekrandan ‘IPv4’ü yapılandır’ seçeneğinin yanında yer alan menüyü işaretleyin. Burada karşınıza DHCP’yi manuel olarak kullanma seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneği onaylayın. Ağınızda çakışma yaşamayacağınız bir statik IP’yi bulun ve seçin.
Statik IP’yi seçme işlemini tamamladıktan sonra ‘Tamam’ seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ‘Uygula’ seçeneğini işaretleyin. Bu işlemden sonra IP’niz statik hale gelecektir. İşlem biraz zaman alacaktır ve bu sırada şebekeden ayrılma durumunuz olacaktır.
Windows İşletim Sistemine Statik IP Atama
Windows işletim sistemine statik IP atama işlemi için öncelikle bilgisayarınızdan ‘Ayarlar’ bölümüne girin. Bu menüden ‘Ağ ve internet’ seçeneğine tıklayın.
Bu sayfada yer alan ‘Ağ ve Paylaşım Merkezi’ sekmesine girin. Daha sonra, sol kenarda bulunan ‘Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin’ seçeneğine tıklayın.
Listede yer alan kablosuz ağınıza iki kez tıklayın. Açılan penceredeki ‘Özellikler’ kısmına girin.
Burada yer alan ‘TCP/IPv4’ seçeneğine tıklayıp ‘Özellikler’ kısmına girin. Burada karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Bunlardan biri ‘Otomatik olarak bir IP adresi al’ şeklindedir. Diğer seçenek ise ‘Aşağıdaki IP adresini kullan’ olaraktır. Bu iki seçenekten size uygun olanı seçip ‘Tamam’ düğmesine tıklayın ve işleminizi tamamlamış olun.
Böylelikle statik IP nedir sorusunun yanıtına katkıda bulunacak statik IP atamasından da bahsetmiş olduk. Bu statik IP atama işlemi tabii ki sadece bilgisayar üzerinden olmamaktadır. Aynı zamanda, IOS ve Android işletim sistemi olan telefonunuzdan da statik IP atama işlemini gerçekleştirme olanağınız vardır. Şimdi bu konu hakkında bilgi verelim.
Telefon Üzerinden Statik IP Atama
IOS ve Android işletim sistemine sahip telefonlara statik IP atama işlemi, bilgisayar üzerinden IP atamaktan çok daha basit ve kısadır. Öncelikle IOS işletim sistemli cihazınız için statik IP atamadan bahsedelim. Cihazınızın ‘Ayarlar’ menüsüne girin. Daha sonra ‘Genel’ seçeneğine tıklayın. Buradan ‘Wi-Fi’ seçeneğini işaretleyin.
Bağlı olduğunuz ağı bulup ağın yanında yer alan bilgi sembolüne (i) tıklayın. Buradan da ‘Statik’ seçeneğini işaretleyin. Bu bölümden de gerekli IP adresini girin. Statik IP atama işleminizin gerçekleştiğini anlamak için de Safari üzerinden ağ bağlantınızı kontrol edin.
Android işletim sistemine sahip cihazlar için de statik atama işlemi oldukça basittir. Bunun için öncelikle telefonunuzun ‘Ayarlar’ bölümüne girin. Daha sonra ‘Bağlantılar’ üzerinden ‘WiFi‘ bölümüne girin. O an bağlı olduğunuz kablosuz ağınızın üstüne basılı tutun.
Ardından, ‘Ağ ayarlarını yönet’ yazısına tıklayın. Burada karşınıza çıkacak olan ‘Gelişmiş seçenekleri göster’ yazısına girin. Bu kısımda ise ‘IP ayarları’ yazan yere tıkladığınızda ‘Statik’ seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. İşaretledikten sonra ise ‘Kaydet’ tuşuna basın. Böylelikle telefonunuza statik IP ataması tanımlanmış olacaktır.
Genel Değerlendirme
Bu yazımızda, statik IP nedir sorusuna yanıt vermiş olduk. Buna ek olarak, statik IP’nin avantajları ve dezavantajlarından bahsettik. Bu bilgiler ışığında da statik IP ile dinamik IP arasındaki farkı anlattık. Aynı zamanda, statik IP’nin ne işe yaradığıyla da ilgili bilgi verdik. Son olarak da IP adresi öğrenme hakkında kısa bir bilgi verip cihazlara statik IP ataması yapmanın nasıl olduğuyla ilgili bilgilendirme yaptık.
Statik IP, FTP aracılığıyla dosyaların daha güvenilir bir şekilde gönderilmesini alınmasını sağlamaktadır. Bunun yanında bilgisayarınıza uzaktan ulaşım olanağınız da vardır. Ayrıca, televizyon sisteminizde yer alan kamera görüntülerine de izin ve erişim değişikliği sağlamaktadır. Yine, online oyun sunucuları için de statik IP ön planda yer almaktadır.
Statik IP’nin tüm bu iyi yönleri dışında birkaç olumsuz özellikleri de yer almaktadır. Örneğin, yapılandırma hatası, IP adresinin başka kişilere de verilmesine ve bundan dolayı bağlantı sorunu yaşamaya yol açabilir. Bir diğer sorun ise IP adresiniz sabit olduğu için insanların cihazınızın nerede olduğunu bilmesine yol açmasıdır.
Çalışanlarınızın uzaktan erişimi gerekiyorsa, VPN benzeri ağ servisini kullanacaksanız ve kesintisiz bir web sunucusuna ihtiyacınız varsa statik IP’yi kullanmanız daha iyi olacaktır. Sizler de statik IP ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.