Akıllı telefonların gelişmesi cihazlar ile yapılabileceklerin sınırlarını oldukça üst seviyelere çıkardı. Eskiden sadece telefonla konuşmak ya da mesajlaşmak için kullanılan cihazlar bugün fotoğraf makinesi olarak bile kullanılabiliyor. Bir telefonun kamerasından en iyi verimi almak için de kimi zaman kamera uygulamaları yardıma koşuyor. Biz de sizler için en iyi kamera uygulaması önerilerinden oluşan bir liste hazırladık.
Aslında telefonlar yerleşik bir kamera uygulaması ile kullanıcılara sunuluyor. Ancak bazı cihazların kamera uygulamaları maalesef beklenen etkiyi kullanıcılara sunmuyor. Buna ek olarak, bazı kamera uygulamaları dahili kamera uygulamasının yapamadığı özelliklere bile sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Siz de cihazınızda bulunan kamera ya da kameralardan en iyi verimi almak istiyorsanız bir kamera uygulaması kullanmanız fena bir fikir olmayabilir. Bizim sizler için hazırladığımız listede hem Android hem de iOS için kullanılabilecek kamera uygulamaları yer alıyor.
Ancak başlamadan belirtelim, listedeki tüm uygulamalar iki platformda da yer almıyor. Ayrıca tüm uygulamalar olmasa da bazıları ücretsiz olarak sunuluyor. Kimi uygulamalar ise bedava deneme sürümü ve ücretsiz sürümleriyle kullanılabiliyor.
Üstelik listemizde sunacağımız uygulamalar yalnızca fotoğraf çekmeye yaramıyor. Aynı zamanda görüntü düzenlemek ve filtre uygulamak gibi seçenekler de kullanıcılara sunuluyor. Böylece çektiğiniz fotoğrafı doğrudan uygulama üzerinden düzenleme şansınız oluyor.
Tüm bu detayları açıkladıktan sonra listemize geçelim. İşte sizler için seçtiğimiz en iyi kamera uygulaması önerileri:
İçindekiler
Halide Mark II
Listemizin ilk sırasında iOS için bir kamera uygulaması yer alıyor. Halide Mark II, birçok iPhone ve iPad kullanıcısının severek kullandığı bir kamera uygulaması olarak dikkat çekiyor. Öyle ki, yerleşik kamera uygulamasının sunduğundan çok daha fazlasını sunabilmesi en iyi kamera uygulaması önerilerimiz arasında yer almasını sağlıyor.
Halide Mark II, özellikle cep telefonu kamerasını profesyonel olarak kullanmak isteyenler için en iyi ortamı sağlıyor. Sunduğu özellikler arasında RAW dosyaları ile çalışma, manuel odaklama ve birkaç odak özelliği daha yer alıyor. Üstelik bu sadece başlangıç.
Uygulamanın en çok dikkat çeken yanlarından birisi iPhone XR ve iPhone SE cihazlarındaki portre desteği oluyor. Bilindiği üzere bu iki cihaz portre modunda yalnızca insanları fotoğraflayabiliyor. Ancak Halide Mark II, bu cihazlarla hayvan ve objelerin de portre modunda çekilmesine olanak sağlıyor.
Buna ek olarak otomatik bir modu da mevcut. Böylece herhangi bir ayar yapmadan doğrudan fotoğraf çekmek için de kullanabiliyorsunuz. Ancak manuel kullanmak isteyenler için ISO, beyaz dengesi, deklanşör hızı gibi pozlama ayarlarını düzenlemek mümkün.
Kısaca, Halide Mark II, halihazırda başarılı bir kamerayı çok daha başarılı bir hale getiriyor. Hatta, iPhone’unuzu profesyonel bir makine haline getiriyor demek pek abartı olmayacaktır. Buna ek olarak iPad sürümünün de bulunması oldukça sevindirici.
Halide Mark II hem abonelik sistemi hem de tek sefer satın alma ile çalışıyor. Eğer abone olmak isterseniz aylık 32 TL, yıllık ise 128 TL’lik bir ücreti bulunuyor. Ancak tek ödeme ile 1.300 TL’ye Halide Mark II’yi satın alabilirsiniz. Ayrıca, 1 hafta deneme süresi sunduğunu da belirtmekte fayda var.
VSCO
En iyi kamera uygulaması listemizin ikinci sırasında karşımıza VSCO çıkıyor. Üstelik sadece fotoğraf değil aynı zamanda video düzenleme araçlarıyla da dikkat çekiyor VSCO. Ayrıca, fotoğraf ve videoları birlikte kurgulayabileceğiniz bir montaj editörüne de sahip.
VSCO, uzun süredir piyasada yer alan kamera uygulamalarından birisi. Bu nedenle fotoğraf tarafındaki özellikleri hayal kırıklığına uğratmayacak seviyede. Uygulama içerisinde yer alan önayarlar ile fotoğrafları kolayca düzenlemek mümkün hale geliyor.
Aslında VSCO, fotoğraf çekmekten çok düzenleme kısmında hünerlerini sergiliyor demek yanlış olmayacaktır. Fotoğraf çekerken kullanabileceğiniz birkaç filtreye sahip olsa da, çekim sonrasında düzenlemek için oldukça çeşitli araçlar VSCO’da mevcut.
Buna ek olarak RAW fotoğraf düzenleme desteği de sunması da başarılı bir uygulama olduğunu gösteriyor. Ancak, cihazın “premium” sürümü ile düzenleme anlamında başka bir seviyeye çıktığını belirtmek gerek.
VSCO, düzenleme araçları sayesinde analog görüntüler oluşturmaya olanak sağlıyor. Ayrıca, kısa ve uzun videolar için de bir düzenleyici sunması kullanıcıları memnun edecek özelliklerinden birisi.
VSCO, yalnızca bir kamera uygulaması değil, aynı zamanda bir topluluk olarak da öneme sahip. Uygulama içerisinde yer alan platform ile fotoğraflarınızı paylaşmak mümkün. Böylece bir fotoğrafçılık topluluğu olarak da kullanabilirsiniz.
VSCO’nun “premium” sürümü yıllık olarak güncellenebiliyor. Yıllık 220 TL ödeyerek bir VSCO aboneliği satın alabilirsiniz. Üstelik hem Android hem de iOS kullanıcıları VSCO kullanabiliyor.
Open Camera
En iyi kamera uygulaması listemizin üçüncü sırasında yer alan uygulama ise Open Camera oluyor. Yalnızca Android kullanıcılarına sunulan Open Camera, tamamen ücretsiz bir fotoğrafçılık uygulaması olarak dikkat çekiyor.
Eğer Android cihazınızda yer alan yerleşik kameradan memnun değilseniz Open Camera sizin için harika bir tercih olacaktır. Bu uygulama sayesinde kameralarınızın birçok özelliğini kolaylıkla kullanma imkanınız mevcut.
Uygulamada yer alan bir otomatik mod mevcut. Ancak pozlama konusunda manuel çalışmak istiyorsanız; beyaz dengesi, ISO, poz kilitleme, farklı sahne modları, renk efektleri ve daha nice ayarı kullanma şansınız mevcut.
Uygulama fotoğraf çekme konusunda da birçok kolaylık sağlıyor. Otomatik olarak tekrar çekim yapma ve zamanlayıcı bunlardan yalnızca ikisi. Buna ek olarak ses çıkararak ya da “cheese” diyerek de çekim yapmak mümkün.
Open Camera HDR, Camera2 API ve RAW dosyalarına da destek sağlıyor. Ayrıca, ön kamera için de dahil olmak üzere bir panorama moduna sahip olduğunu belirtmek gerek.
Bu uygulamanın en sevilen yanlarından birisi ise tamamen ücretsiz olması ve hiçbir üçüncü parti reklam bulundurmaması oluyor. Meraklıları için belirtelim, aynı zamanda Open Camera açık kaynaklı bir uygulama.
B612
En iyi kamera uygulaması listemizin sıradaki önerisi daha çok filtreleriyle öne çıkan bir uygulama oluyor. B612, uzun yıllardır ilginç filtreleriyle kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarıyor. Ayrıca, AR efektleri de B612’nin önemli bir özelliği olarak dikkat çekiyor.
B612, profesyonel bir çekim aracından çok sosyal medyaya uygun içerik hazırlayabileceğiniz bir kamera uygulaması. Filtreleri ve AR efektleri ile harika fotoğraflar hazırlamak mümkün. Buna ek olarak video düzenleme için çeşitli araçlar da sunuyor. Hatta, GIF hazırlayabileceğiniz bir düzenleyici de B612’de yer alıyor.
Renk ayarları, kırpma, metin ekleme gibi araçların hepsi B612 kullanıcılarına sunuluyor. Üstelik tüm bunları bedava olarak kullanmak mümkün. B612, hem Android hem de iOS kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuluyor.
Retrica
Bir dönemin efsane uygulamaları arasında yer alan Retrica, aradan geçen yıllara rağmen hala başarısını kaybetmemiş gibi gözüküyor. Birbirinden başarılı filtreleri ile doğrudan çekim yapmanın mümkün olduğu bu uygulama, fotoğraf çekme meraklılarına ilginç seçenekler sunuyor.
Bu uygulamada da ekstrem kamera ayarlarından bahsetmek pek mümkün değil. Ancak, uygulamanın geliştirilme amacı temelde bunu baz almıyor. Retrica, filtreler üzerinden kullanıcılarına kaliteli fotoğraf üretmeye çalışan bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
Retrica’nın sunduğu görüntü oranları, bulanıklaştırma gibi efektler ve zaman düzenleme seçenekleri, gayet iyi bir düzenleyiciye sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, uygulamanın en başarılı yanlarından birisi hem modern hem de analog dönem filtrelerine sahip olması.
İsteyen kullanıcılar fotoğrafa yapılacak birkaç ufak dokunuşla görseli analog bir makineden çıkmış hale getirebiliyor. Farklı seçenekler sunması sayesinde Retrica, kullanışlı bir kamera uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak, daha fazla filtre sunan bir “premium” sürümü de mevcut.
Adobe Photoshop Camera
Adından da anlaşılacağı üzere Adobe tarafından geliştirilen Phtoshop Camera uygulaması, en iyi kamera uygulamaları listemizde kendine bir yer buluyor. Hem Android işletim sistemi hem de iOS işletim sistemi için geliştirilen bu uygulama, piyasadaki en iyi kamera uygulamaları arasında yer alıyor.
Uygulama içerisinde yalnızca fotoğraf çekmek değil aynı zamanda düzenleme yapmak da mümkün. Adobe bu uygulamanın ücretsiz bir fotoğraf düzenleme ve filtre ekleme aracı olduğunu belirtiyor. Oldukça fazla sayıda filtrelere sahip olduğunu da dile getiriyor. Üstelik fotoğrafları düzenlemek için bir Photoshop becerisine ihtiyacınız olmadığını da ekliyor.
Photoshop Camera uygulaması fotoğraf düzenleme konusunda yapay zeka desteğine sahip. Böylece doğru tercihler yapma konusunda kullanıcıya yardımcı olduğunu da belirtelim. Aynı zamanda fotoğrafın genel hatlarında da bazı düzenlemeler yapmak bu uygulama ile oldukça kolay bir hale geliyor.
Uygulama içinde yüzlerce filtrenin yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca portre, doğa, neon ve yemek filtreleri de bunların arasında bulunuyor. Buna ek olarak portre modunda yer alan farklı kontrol araçları da uygulamada mevcut. Örneğin Bokeh efekti ya da yüz ışığı gibi eklemeler Photoshop Camera ile yapılabiliyor.
Photoshop Camera uygulaması çok daha fazlasını da kullanıcılarına sunuyor. Üstelik uygulamayı hem Android hem de iPhone telefonlar için ücretsiz olarak indirmek mümkün. Kesinlikle göz atmanızı öneriyoruz.
Spectre Camera
En iyi kamera uygulaması listemizin sıradaki üyesi ise Spectre Camera oluyor. Listenin öncelerinde yer alan Halide Mark II ile aynı geliştiricilere sahip olan Spectre, daha spesifik bir amaca hizmet ediyor.
Fotoğrafçılıkta uzun pozlama isimli bir kavram vardır. Bu teknikte perde hızının düşük olması gerekmektedir. Spectre de bu tekniği telefonlarda kullanmak için yapay zekadan yardım alıyor. Böylece harika uzun pozlama çalışmaları üretmek kolayca mümkün hale geliyor.
Spectre, çekim sırasında ihtiyacınız olan ışığa kadar ayarlama yeteneğine sahip. Örneğin, kalabalık bir caddeyi uzun pozlama ile çekerek insanları kaldırmak mümkün. Spectre’nin sunduğu özellikler ile bu oldukça basitleşiyor.
Bu uygulamanın şu anda yalnızca iPhone ile çalıştığını belirtmekte fayda var. Geliştiriciler özellikle iPhone 8 ve sonrasında kullanılmasını tavsiye ediyor. Spectre’nin ücreti ise 110 TL.
LINE Camera
En iyi kamera uygulaması listemizin son sıralarına yaklaşırken karşımıza çıkan bir uygulama da LINE Camera oluyor. Line, hem fotoğraf düzenleme hem de görüntü yakalama aracıyla birçok kullanıcıya sahip. Yalnızca Android üzerinden 100 milyonu aşkın indirmeye sahip olduğu biliniyor.
LINE, yalnızca gündelik hayatta kullanımda değil, aynı zamanda profesyonel fotoğraf çekiminde de oldukça iddialı. Buna ek olarak, çekim sonrası düzenleme araçları ile fotoğrafı hızlıca ayarlamak mümkün.
Selfie için canlı filtreler ve güzellik filtresi gibi seçenekler sunuyor. Buna ek olarak zamanlayıcı, flaş, ayna modu, ızgara vb. kamera özellikleri de LINE’da yer alıyor. Düzenleme kısmında ise filtreler, metin ekleme, fırçalar gibi araçlar mevcut. Tüm bunlar ile bir kolaj da hazırlama seçeneği sunuluyor.
LINE Camera, hem iOS hem de Android kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak indirilebiliyor. Eğer bir kamera uygulaması arıyorsanız, LINE Camera’yı denemenizi tavsiye ediyoruz.
Obscura 3
En iyi kamera uygulaması listemizde yer alan bir başka uygulama ise Obscura 3 oluyor. Yalnızca iOS işletim sistemi kullanan kişiler için geliştirilen bu kamera uygulaması özellikle profesyonel kullanım anlamında pek çok kolaylık sağlamasıyla biliniyor.
Geliştiricilerin dikkat ettiği en önemli unsurlardan birisi uygulamanın miminalist tasarımı oluyor. Aynı zamanda işlevsel bir arayüze sahip olduğu da ifade ediliyor. Ayrıca geliştiriciler yalnızca baş parmak ile tüm uygulamayı kolaylıkla kullanmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Profesyonel fotoğrafçılık anlamında kolaylık sağladığı alanlardan birisi farklı çekim modları oluyor. Bu modlar arasında RAW fotoğraf yakalama imkanı da mevcut. Aynı zamanda uygulamada yer alan diğer modlar ile iPhone kameralarından en iyi şekilde yararlanmak mümkün hale geliyor.
Üstelik Obscura 3, odaklanma anlamında da kullanıcıya destek oluyor. Perde hızı ve ISO değerlerini de uygulama aracılığıyla ayarlamak mümkün. Böylece kullanıcılar dilediği fotoğrafı yakalamak için daha yüksek bir şansa sahip oluyor. Uygulama içinde fotoğraf düzenleme aracının bulunduğunu da belirtelim.
Bunun haricinde Obscura 3, video kaydetme özelliğine de sahip. Kullanıcılar, farklı kare hızlarında ve çözünürlüklerde videoları uygulama ile kaydedebiliyor. Ayrıca uygulamada beyaz dengesi ve farklı en-boy oranları ile çalışmak da mümkün. Tüm bunlara ek olarak Apple Watch ile uzaktan çekim yapma imkanı da mevcut.
Tüm bunları ve daha fazlasını sunan Obscura 3, iPhone için en iyi kamera uygulamaları arasında yer alıyor. Ancak uygulamanın ücretli bir şekilde satıldığını belirtmekte fayda var. Obscura 3’ün fiyatı ise 110 TL olarak ifade ediliyor.
Focos
En iyi kamera uygulaması listemizde yer alan bir başka uygulama ise Focos oluyor. Sahip olduğu çekim araçları ile profesyonel seviyede fotoğraflar yakalamanın mümkün olduğu Focos, sizi kendisine hayran bırakacak. Ancak bu uygulama yalnızca iOS kullanıcılarına sunuluyor.
Uygulamanın en çok dikkat çeken noktalarından birisi Bokeh efektini başarılı bir şekilde sunması. Hatta, eğer iPhone’unuzun normal kamerasında Bokeh efekti yer almıyorsa bu uygulama sizin için hayat kurtarıcı olabilir.
Çekim sırasında sunduğu araçların yanı sıra, çekim sonrasında da fotoğrafı düzenlemeye olanak sağlıyor. Hatta, fotoğrafı düzenlerken bile diyafram açıklığını, odak noktasını ve ışıkları düzenlemek mümkün hale geliyor. Focos, DSLR bir kameranın sunduğu deneyimi sunacağını iddia ediyor.
Özellikleri saymakla bitmeyen Focos, iPhone ve iPad modelleri için harika bir en iyi kamera uygulamaları arasında yer alıyor. Bu uygulamanın da ücretli olduğunu belirtelim. İster abonelik isterseniz de tek ödeme ile uygulamaya erişim mümkün. Aylık 38 TL, yıllık 180 TL abonelik ücreti bulunurken, tek seferlik satın alımda 300 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Adobe Lightroom
En iyi kamera uygulaması listemizin son sırasında ise Adobe Lightroom yer alıyor. Görüntü ve fotoğraf düzenleme denince aslında akla ilk gelen isimlerden birisi Adobe. Hem fotoğraf çekebileceğiniz hem de düzenleyebileceğiniz bu uygulama, en iyi kamera uygulamaları arasında yer almaya hak kazanıyor.
Adobe Lightroom, uğraşmak istemeyenler için hazır ayarlar ve profiller de sunuyor. Ancak renk, pozlama, kontrast düzenleme gibi araçlar da Lightroom’da yer alıyor. Buna ek olarak netlik ve doku ayarlarını da uygulama üzerinden düzenlemek mümkün.
Kamera özellikleri arasında ise pozlama, zamanlayıcı ve tabii ki hazır ayarlar gibi seçenekler yer alıyor. Bunun haricinde HDR, RAW gibi çekim modları da Lightroom kullanıcılarına sunuluyor. Bunların hepsi tamamen ücretsiz olarak yer alıyor.
Uygulamanın ücretli kısmında ise düzeltme fırçası, RAW düzenleme araçları, yerel ton ayarlamaları gibi hassas seçenekler de mevcut. Aylık 13 TL’den başlayan fiyatlarla Adobe Lightroom’un premium sürümünü temin edebilirsiniz.
En İyi Kamera Uygulaması: Genel Değerlendirme
Sizler için piyasada yer alan en iyi kamera uygulamalarını bir araya topladık. Bu uygulamalardan bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz. Ayrıca her birinin farklı amaçlara hizmet ettiğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Bu nedenle birisi diğerinden daha iyi demek bir hata olacaktır.
Zaman zaman telefonlarımızın dahili kamera uygulaması belirli özelliklerden mahrum kalmaktadır. Ancak en iyi kamera uygulamaları bu sorunun önüne geçmekte. Tabii ki ücretli uygulamalar daha profesyonel amaçlara hizmet etmek için de kullanılmaktadır. Umarız listemizdeki uygulamalar sizin de işinize yarar!