Google yaz staj programına kaydolan öğrenciler bu yıl evlerinden çalışacaklar ve genellikle açık kaynaklı projelere odaklanacaklar.
Google, öğrencilerin COVID-19 sebebiyle evlerinde hapis kaldıkları bu dönemde, mühendislik projelerine devam edebilmeleri adına “evden stajyer” modeline geçti.
Reklam-bulut bilişimi öncüsü Google, 1999 yılından beri yetişmekte olan mühendisleri yaz staj programına davet ediyordu ancak devam eden pandemi, yazılım devi şirketi bir “B planı” oluşturmaya zorladı.
Google kampüslerinde, mühendislerle yüz yüze çalışmak yerine, bu yıl yaklaşık olarak 43 farklı ülkeden öğrenciler stajlarını evden yapacaklar. Bunların birçoğu, ” dünyanın farklı yerlerinde staj yapan öğrenciler için mükemmel bir uyum” olarak adlandırdığı açık kaynak projelerine odaklanacak. Özellikle de tüm temel kodlar kolayca kullanılıyor olacak.
1.000’den Fazla Potansiyel Proje Var
Google, proje teklifleri için bir çağrı yaptıktan sonra, yaklaşık 200 başvuru aldı ve bunun stajyerler için 1.000’den fazla potansiyel projeye yol açtığını söyledi.
Google Cloud’un VP altyapısından sorumlu Eric Bewer, “Programın birçok yönü evden çalışan stajyerler ile aynı kalmasına rağmen bazı ayarlamalar yapmak zorunda kaldık.” dedi.
“Stajyerler, geleneksel bir ofis ortamında deneyimli Google çalışanlarının yanında çalışma avantajına sahip olmayacak ve bu da üzerinde çalışabilecekleri projeleri etkileyecek.“
Açık kaynak, mevcut iklim ve COVID-19 ile mücadelede oynadığı rol göz önüne alındığında oldukça uygun bir konu olarak görünmektedir. Örneğin ABD’de COVID Severity projesi, ülke çapında COVID-19 vakalarına ilişkin verileri seçerek araştırmacıların salgının şiddetini izlemelerine yardımcı oluyor.
Aynı zamanda araştırmacılar, sağlık ve bakım personellerine koruyucu ekipman oluşturmak için açık kaynaklı donanımlar kullanarak dahiyane çözümler buldular. Rasperry Pi gibi tek kartlı bilgisayarlara olan talep, gözle görülür derecede artış gösterdi.
2020 Google yaz staj programına kayıtlı stajyerler, COVID-19 müdahale çabalarını destekleyen projelere katkıda bulunma fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, TensorFlow, Kubernetes, Istio, Chromium, Apache Beam ve OSS-Fuzz gibi Google’ın şirket içi açık kaynaklı projelerine müdahale etme şansı bulacaklar.
Bewer, “Bu stajyerleri desteklemek için yatırım yapılan kaynaklar ve yaptıkları katkılar, açık kaynak topluluğuna olan bağlılığımızın gücünü gösteriyor.” dedi.
“Bugün, açık kaynaklı projelere aktif olarak katkıda bulunan 1000’den fazla teknik stajyerimiz var.” sözlerini de vurguladı.