Son zamanlarda casus ve zararlı yazılımların sayısı çok fazla artmaya başladı. Bu yazılımlar hem akıllı telefon kullanıcılarını hem de bilgisayar kullanıcılarını hedef alıyorlar. Bu yüzden de birçok akılı telefon kullanıcısı telefondaki virüs nasıl temizlenir, virüsler nasıl tespit edilir diye araştırma yapmaya başladı.
Sosyal medya platformlarının gelişmesinin, e-ticaret sitelerinin sayısının artmasının birçok avantajı mevcut. Ancak bu gelişmeler, kullanıcılar için bazı risklere de sebep olmaya başladılar. İnternet korsanları, sanal dünyanın hızla gelişmesini fırsat bilerek birçok casus ve zararlı yazılım geliştirmeye başladılar.
Bu yazılımlar, kullanıcıların aile bilgilerinden kart bilgilerine kadar birçok özel bilgiye ulaşabiliyor. Bu yüzden de kullanıcılar, bu yazılımlar yüzünden sanal dünyada gezerken büyük bir riskle karşı karşıya kalabiliyorlar.
Çoğu kullanıcı, herhangi bir internet sitesinin ya da mobil uygulamanın masumluğuna inanarak akıllı telefonlarına virüs bulaşmasına sebep oluyorlar. Bu virüsler, kullanıcılara maddi ve manevi birçok zarar verebiliyor. Bu yüzden de artık günümüzde akıllı telefon kullanıcılarının, telefondaki virüs nasıl temizlenir konusunda dair bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
İçindekiler
Telefonda Virüs Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Birçok akıllı telefon kullanıcısı, telefonlarında virüs olup olmadığından çekiniyor. Bunun için de bu kullanıcılar, telefonlarındaki virüsleri nasıl tespit edebileceklerini merak ediyorlar. Kullanıcıların, bu konu için kullanabilecekleri birçok yöntem mevcut.
İlk olarak kullanıcılar, telefonlarının performansından virüs olup olmadığı konusunda fikir edinebilirler. Eğer akıllı telefonunuz, eskisinden daha yavaş çalışıyorsa veya bazı işlevleri tam olarak gerçekleştiremiyorsa telefonunuzda virüs bulunma ihtimali oldukça yüksek. Bu yüzden de bir süredir telefonunuzdan eskisi kadar iyi performans alamıyorsanız aşağıdaki çözüm yöntemlerini denemenizi tavsiye ediyoruz.
Bunun dışında bir diğer virüs tespit yöntemi ise tabii ki antivirüs programları oluyor. Uygulama mağazalarında, birçok ücretli ve ücretsiz antivirüs programı mevcut. Eğer siz de telefonunuzda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız, bu programlar ile telefonunuzda tarama yapabilirsiniz.
Son olarak telefonunuzda anormal işlemler görebilirsiniz. Mesela, kullanmadığınız bir uygulama birden son kullanan uygulamalar arasında gözükebilir. Bunun dışında sizin yüklemediğiniz bir uygulama, birden telefonunuza yüklenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda aklınıza ilk olarak telefonunuza virüs bulaşmış olabileceği gelmeli.
Bazı kullanıcılar, virüsü tespit etmenin neden önemli olduğunu sorguluyorlar. Öncelikle bazı casus yazılımlar ve virüsler, telefona sızdıkları andan itibaren zarar vermeye başlıyorlar. Bunun için bu virüs veya yazılımları tespit etmenin bir önemi olmuyor. Ancak bazı virüsler ise telefona sızdıktan bir süre sonra aktiflik göstermeye başlıyorlar. Bu yüzden de telefonunuza bu türden bir virüs sızdıysa, tespit etmeniz zarar görmemeniz için önemli olacaktır.
Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir?
Akıllı telefonunuza bulaşan virüsleri nasıl tespit edeceğinizi anlattık. Aslında telefonunuza bulaşan virüs, bir süre sonra kendisini belli eder. Yani siz ekstra bir şey yapmasanız da virüsler, telefonunuzun göstereceği anormal davranışlar ile kendilerini belirli ederler. Bu yüzden de aslında önemli olan virüsü tespit etmekten çok temizlemek oluyor.
Telefonuna virüs bulaştığını fark eden kullanıcılar, çok fazla telaş yapabiliyorlar. Kullanıcılar, normal olarak özellikle bilgilerinin başkasının eline geçeceğinden endişeleniyorlar. Ancak bu tür durumlarla karşılaşan akıllı telefon kullanıcıları, sakin bir şekilde virüsten kurtulma yöntemlerini denemeye başlamalılar.
Kullanıcılar, telefonlarına bulaşan virüsleri birçok yöntemle kolayca temizleyebilir. Bizler de bu rehberimizde, sizlere telefondaki virüs en kolay ve etkili şekilde nasıl temizlenir konusundan bahsedeceğiz.
Antivirüs Programı ile Virüsleri Temizlemek
Birçok kullanıcı, telefonunda bir virüs olduğundan emin olduktan sonra ilk olarak antivirüs programı kullanmaya çalışır. Bu çözüm yolu, virüs temizlemenin ilk adımı olarak gayet mantıklı diyebiliriz. Fakat bu çözüm yolunda, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. Çünkü bazı kullanıcılar, antivirüs programlarını kullanmaya çalışırken telefonlarına daha çok virüs bulaştırıyorlar.
Bunun ilk sebebi ise bilindiği üzere uygulama marketlerinde bulunan çoğu antivirüs programı ücretli olarak kullanıma sunuluyor. Bu yüzden de herhangi bir ücret ödemek istemeyen kullanıcılar, illegal yollarla programı edinmeye çalışıyorlar.
İnternet korsanları da bu durumun yaygınlığını bildiklerinden, illegal yollarla indirilen programlara virüs entegre ediyorlar. Bu yüzden bir antivirüs programı kullanmaya karar verdiyseniz ücretli bir programı para verip almak istemiyorsanız ücretsiz bir program kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bunun dışında birçok kullanıcı, antivirüs programlarını virüs telefona bulaştıktan sonra kullanmaya başlıyor. Bu durum her ne kadar virüsü temizlemek için yardımcı olsa da yanlış bir tercih diyebiliriz. Çünkü virüslerin çoğu, antivirüs programlarının kolayca silemeyeceği şekilde oluşturuluyorlar. Bu yüzden antivirüs programlarını virüs bulaştıktan sonra kullanmak yerine virüse önlem olarak kullanmak daha etkili olacaktır.
AVG Mobile Security
Akıllı telefon kullanıcılarının en çok kullandığı antivirüs programlarının başında AVG Mobile Security geliyor. App Store ve Google Play’de ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulan AVG, kolay kullanımı sayesinde kullanıcılarını memnun ediyor.
Uygulama, güvenlik açısından oldukça tatmin edici diyebiliriz. Bunun dışında programda bulunan uygulama kilidi, fotoğraf kasası ve saldırı uyarıları gibi ekstra özellikler, programı öne çıkartıyor.
Avast Antivirüs
En çok kullanılan mobil antivirüslerden birisi de Avast Antivirüs oluyor. Ücretsiz olarak kullanıma sunulan antivirüs, casus ve reklam yazılımlara karşı oldukça etkili. Bu yüzden de kullanıcıları için oldukça iyi bir koruma sağlıyor diyebiliriz.
Bunun dışında programın çok beğenilen bir özelliği de parola koruma özelliği oluyor. Bu özellik sayesinde program, kullanıcılarının parolaları ihlal edilirse bir bildirim gönderiyor.
Avast Antivirüs, App Store ve Google Play’den ücretsiz bir şekilde indirilebiliyor.
Norton 360
App Store ve Google Play’de en çok indirilen bir diğer antivirüs programı ise Norton 360 oluyor. Özellikle bankacılık işlemleri ve internet alışverişi güvenliğine odaklanan program, kolay kullanılabilirliğiyle de oldukça kullanışlı.
Uygulamanın en iddialı olduğu konu ise kişisel veriler oluyor. Çünkü program, Dark web’i sürekli takip ettiklerini ve kullanıcı verilerini burada görürlerse kullanıcılarını uyardıklarını iddia ediyor. Bu özellik de akıllı telefon kullanıcılarının, verilerinin çalınıp çalınmadığını bilmeleri için çok etkili oluyor.
Sizler de seçtiğimiz antivirüs programlarını kullanarak kolayca akıllı telefonunuzun güvenliğini kontrol altına alabilirsiniz.
Cihazı Sıfırlayarak Virüslerden Kurtulabilirsiniz
Virüsler, verdikleri zararların yanı sıra temizleme işlemleriyle de oldukça can sıkıcı oluyorlar. Bunun en büyük sebebi ise bazı virüslerin temizlemenin tek yolunun cihazı sıfırlamak olmasından kaynaklanıyor.
Çoğu virüs, antivirüs programları yardımıyla siliniyor. Fakat bazı virüsler, cihaza saklanıyorlar. Antvirüs programları ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar bu virüsleri bulamayabiliyorlar. Bu yüzden de bu virüs ve yazılımlardan kurtulmanın tek yolu cihazı sıfırlamak oluyor.
Bu işlemin en can sıkıcı noktası ise sıfırlama işleminden sonra tüm verilerin gidecek olması diyebiliriz. Virüslerden kaynaklı cihaz sıfırlamalarında, bilgileri yedeklemek pek mantıklı olmayabilir. Çünkü bazı virüsler, bahsettiğimiz gibi cihazdaki dosyalara yerleşebiliyorlar. Bu yüzden de virüsün tamamen silinebilmesi için telefondaki tüm dosyaların silinmesi gerekiyor.
Cihazı sıfırlama konusunda Android cihazlar için bir önemli nokta daha mevcut. Cihazdaki dosyalara yerleşen virüsler, Android cihazlarda sistemi sıfırlayınca silinmeyebiliyorlar. Bu yüzden de Android cihazlarda sistemi sıfırlamak yerine, telefonu fabrika ayarlarına döndürmek daha mantıklı bir tercih olacaktır.
Android cihazları, fabrika ayarlarına döndürebilmek için Recovery menüsüne girmeniz gerekiyor. Çoğu Android cihazda Recovery menüsü, “ses açma + ana ekran + güç tuşu” kombinasyonu ile açılmaktadır. Eğer cihazınızda Recovery menüsüne bu kombinasyon ile ulaşamadıysanız, gerekli kombinasyonu telefonunuzun üretici markasının sitesinden öğrenebilirsiniz.
iOS cihazlarda ise böyle bir ayrıntı bulunmuyor. iOS için üretilen virüs ve casus yazılımların çoğu, sistemi sıfırlayınca telefondan siliniyor.
Telefonlar Virüsten Nasıl Korunabilir?
Akıllı telefon kullanıcıları, genellikle casus yazılımları ve virüsleri çok hafife alıyorlar. “Bir virüs ne kadar zarar verebilir ki” gibi yanlış düşüncelerden dolayı sanal dünyada çok rahat davranabiliyorlar. Fakat casus yazılımlar ve virüsler, banka bilgilerinden aile bilgisine kadar birçok bilgiyi çok kısa sürede ele geçirebiliyorlar.
Üstelik bazı virüs ve yazılımlar, bu bilgileri ele geçirirken cihazın kontrolünü tamamen ele geçiriyor. Yani böyle bir virüsle karşılaştığınızda yapabileceğiniz tek şey bilgilerinizin gidişini izlemek oluyor. Bu yüzden de böyle sorunlarla karşılaşmamak için sanal korsanlara karşı erkenden önlem almak gerekebiliyor.
Sizler de yazımızın devamında paylaşacağımız önemli noktalara dikkat ederek telefon virüslerinden korunabilirsiniz.
Bilinmeyen ve Güvenilmeyen Sitelere Girilmemeli
İnternette reklamlarda birçok site, internet kullanıcılarının karşısına çıkabiliyor. Bu siteler genellikle ilgi çekici reklamlar barındırıyorlar. Bu yüzden de kullanıcılar, merakla bu sitelere giriyorlar. Ancak bu sitelerin çoğu casus yazılım veya virüs içeriyor. Bu yüzden de kullanıcılar, siteye girdikleri anda cihazlarını sanal korsanlara açabiliyorlar.
Böyle bir durumla karşılaşmamak için güvenilmeyen veya reklamlarda karşılaşılan sitelere girilmemesini tavsiye ediyoruz. Bu tür sitelerin çoğunlukla virüs bulundurduğu göz önünde bulundurularak, telefon numarası veya başka bir kişisel bilgi isteyen reklam sitelerine bu bilgiler girilmemeli.
App Store ve Google Play Haricinde Bir Yerden Uygulama İndirilmemeli
İnternette birçok ücretli uygulamanın ücretsiz sürümüne denk gelmişsinizdir. Bu uygulamalar, kullanıcılara çok cazip gelebilir. Çünkü bazı uygulamalar, App Store ve Google Play’de çok yüksek fiyatlara satılabiliyorlar. Bu yüzden de kullanıcılar, normal olarak bu uygulamaları illegal yollardan edinmeye çalışıyorlar.
Bazı siteler, ücretli uygulamaları bir şekilde ücretsiz olarak takipçileriyle paylaşıyorlar. Kullanıcılar için bu uygulamaları indirip ücretsiz olarak kullanmak çok cazip gelebilir. Fakat bu tarz siteyi yöneten çoğu kişi aslında bu uygulamalara virüs veya casus yazılım entegre ediyor.
Yani kullanıcılar, ücretli olan bir uygulamayı ücretsiz olarak kullanmaya çalışırken telefonlarına virüs bulaştırabiliyorlar. Piyasada bulunan en tehlikeli casus yazılımların başında bu tarz uygulamalara entegre edilen yazılımlar geliyor. Çünkü bu yazılımları, direkt telefonunuza kurduğunuz için yazılım kurulduğu an telefonunuz korsanların eline geçebiliyor.
Bu tür durumlarla karşılaşmamak için kullanmak istediğiniz uygulamaları ücretli de olsa sadece App Store ve Google Play gibi resmî platformlardan edinmenizi tavsiye ediyoruz.
Şüpheli Mail İçeriklerini Açmayın
Mail kullanan her kullanıcı, hayatında bir kere de olsa spam şeklinde gelen reklam mailleriyle karşılaşmıştır. Bu tür mailler genellikle internet korsanları tarafında gönderiliyor. Bunun sebebi ise birçok bilinçsiz kullanıcı, mailin içeriğini merak ederek ekte gelen dosyayı açıyor.
Bunun sonucunda da internet korsanları, dosyanın açılmasıyla birlikte cihazın kontrolünü ele geçirebiliyorlar. Bu yüzden bu tür bir durumla karşılaşmamak için gelen maillerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Güvenmediğiniz kaynaklardan gelen mailin içeriğinde yer alan dosya, uygulama gibi şeyleri açmamalısınız.
Genel Değerlendirme
Teknoloji geliştikçe olumlu durumlar gibi olumsuz durumlar da gelişiyor. Bu olumsuz durumlara genellikle kötü niyetli internet kullanıcıları sebep oluyorlar. Kişisel verileri çalmaya çalışan sanal korsanlar, bunun için virüs başta olmak üzere birçok zararlı yazılım kullanıyorlar. Bundan dolayı her teknoloji kullanıcısı, kullandığı cihazda en az bir kere virüs sorunuyla karşılaşmıştır diyebiliriz.
Virüslerin günümüzde en yaygın olduğu cihazların başında da tabii ki akıllı telefonlar geliyor. Günümüzde insanlar, birçok işlemlerini akıllı telefonlar üzerinden yapmaya başladılar. Bundan dolayı sanal korsanlar da çoğunlukla bu cihazları hedef almaya başladılar.
Durum böyle olunca mobil cihazlar için geliştirilen virüslerin sayısı oldukça artış gösterdi. Bu durum da kullanıcılara telefondaki virüs nasıl temizlenir diye merak ettiriyor. Telefondaki virüsleri temizleyebilmek için ilk olarak cihazınızda virüs bulunduğundan kesinlikle emin olmanız gerekiyor.
Daha sonra virüs cihazınıza verdiği hasarın boyutuna göre virüsle mücadele etmelisiniz. Örneğin virüs, telefonunuzda sadece yavaşlatma gibi eylemlerde bulunuyorsa bu virüsleri bir antivirüs programı yardımıyla kolaylıkla silebilirsiniz. Ancak virüs, cihazınıza daha büyük zararlar vermeye başladıysa bu noktada tek çözüm cihazınızı sıfırlamak olabilir.
Bundan dolayı ilk olarak bir antivirüs yardımı ve belirti takibi yöntemiyle cihazınızda virüs olup olmadığından emin olmalısınız. Daha sonra virüsün cihazınızdaki etkilerini takip etmeniz gerekiyor. Son adımda da virüsün verdiği hasarın boyutuna göre virüsle mücadele etmeye başlamalısınız.
Sizler için hazırladığımız telefon virüsleri rehberimiz burada sona eriyor. Rehberimizde telefondaki virüs nasıl temizlenir, virüsten korunma nasıl yapılır gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Sizler de telefon virüsleriyle alakalı merak ettiğiniz soruları ve rehberimize eklemek istediğiniz bilgileri aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.