CMA, büyük teknoloji devlerini sahte incelemeler konusunda mercek altına alıyor. Buna göre Google ve Amazon sahte inceleme ile mücadele etme konusunda sınıfta kalabilir.
İngiltere’de rekabet ve piyasa soruşturması yapan CMA şirketi, Google ve Amazon’un sahte incelemelerle yeterince mücadele etmediği endişesiyle bir soruşturma başlattı.
Kullanıcıyı kandırmak amaçlı yapılan bu sahte incelemeler, -eğer varsa- İngiltere’de bulunan tüketici yasasını çiğniyor. Dolayısıyla, bu iddialar araştırma sonucunda doğrulanırsa, CMA Google ve Amazon’u dava edeceğini açıkladı.
Tüm bunlara ek olarak, bu tür bir incelemenin ilk olmadığını söylemeliyiz. Geçtiğimiz yılda Financial Times Investigation Amazon’daki binlerce sahte incelemelerle alakalı iddialarını kanıtlarla birlikte öne sürmüştü.
Söz konusu sahte inceleme haberinin ardından binlerce yorumu silen Amazon, konu hakkında tatmin edici açıklama yapmamıştı. Bununla birlikte epey şüpheli gözüken bu haber, İngiltere’deki araştırma şirketlerinin dikkatinden kaçmamış olmalı.
Bununla birlikte söylemeliyiz ki, sahte inceleme problemi aslında bize pek de uzak değil. Spesifik olarak Amazon veya Google‘da karşılaşmamış olsak da, internette sahte incelemelerin oldukça fazla olduğunu söylemeliyiz.
İddialara göre, Amazon’da bazı satıcılar bu işi profesyonel bir şekilde yapıyor. Açıklamak gerekirse, herhangi bir ürüne atılan 5 yıldızlı yorum ilk başta size normal gözükebilir. Ancak bu yorumun aslında başka bir ürün için atıldığını öğrenince, şaşırabilirsiniz. Kafa karıştırıcı değil mi?
Alışveriş yapan kullanıcılar, baktıkları ürünün oldukça kaliteli olduğuna dair yorumlarını okuyup satın alıyor. Halbuki bu yorumlar, başka bir ürün için yapılmış oluyor. Dolayısıyla satın aldığınız ürün elinize ulaştığında hayal kırıklığına uğrama riskiniz oldukça fazla.
Google ve Amazon Sahte İnceleme Problemini Engellemekte Yetersiz mi?
Yapılan suçlamalardan sadece Google ve Amazon sorumlu değil. Bunu yapan, sistemin açığını bulup bir şekilde kullanıcıyı yanıltmayı başaran satıcılardan başkası değil gibi. Ancak büyük teknoloji devleri olarak bilinen şirketlerin bu manipülasyonu fark etmemiş olması oldukça tuhaf.
Başlatılan soruşturmanın temelinde ise bu iddia yatıyor. Buna göre, Google ve Amazon, büyük bir tekel haline gelme potansiyeline sahip bu manipülasyonu engellemekte yetersiz kalıyor.
CMA, aynı zamanda Instagram ve Facebook gibi sitelere de gözünü dikmiş durumda. CMA şirketinin CEO’su Andrea Coscelli, konu hakkında yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: “Amazon ve Google’ın müşterileri ve dürüst işletmeleri korumak için sahte incelemeleri önlemek veya kaldırmak için yeterince çalışmadığına dair endişeleri araştırıyoruz.”
”Bu teknoloji platformlarının sorumluluk alması önemli ve yeterince çalışmadıklarını tespit edersek harekete geçmeye hazırız.” Şeklindeki sözleriyle kararlılığını gösteren şirketten gelecek yeni açıklamaları dört gözle bekliyoruz.
Peki sizin hiç bu konuda hayal kırıklığına uğradığınız oldu mu? Deneyim ve görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.