Bir yapay zeka şirketi olan Nuance’ın AI uygulaması, müşteri hizmetlerini arayan insanların yaşını tespit ederek yaşlılara öncelik vermeyi ve sahtekarlıkları da önlemeyi amaçlamaktadır.
İşletmeler için ses tanıma ürünleri üreten Nuance, öncelikli hizmet için yaşlıları ayırt edebilecek bir yaş algılama AI uygulamasını geliştirdiklerini söyledi. Ayrıca, arayanın yaşı ile dosyadaki hesap sahibi arasındaki uyumsuzlukları yakalayarak dolandırıcıları tespit etmeyi hedeflemektedir.
Nuance’ın AI uygulaması için ilk talebi, koronavirüs pandemisi sırasında müşteri hizmetleri çağrılarındaki ani artışa yanıt vermek amacıyla yaş tanıma araçlarına ihtiyaç duyan İspanyol telekom şirketi Telefonica sağlamıştır. Bir ay içinde, Nuance bu teknolojiyi bankalara, sigorta şirketlerine ve devlet kurumlarına satmayı umuyor.
Nuance’ın güvenlik ve biyometri işlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Brett Beranek, “Bilgisayar teknolojisinin, insan kulağından çok daha keskin ve gelişmiş olabileceğini kelimenin tam anlamıyla gösterdik.” diyor.
Teknolojik yardım olmadan bile, biz insanların yaşlarını belirlemede yetenekliyiz. Örneğin, 20 yaşında birinin çıkardığı ses ile 80 yaşındaki birinin çıkardığı sesi düşündüğümüzde yaşın artmasıyla beraber, sesin de gittikçe pürüzlü hale geldiğini fark edebilirsiniz.
Ancak bu bakış açısı olmadan, bir konuşmacının yaşını saptamak, özellikle daha yaşlı konuşmacılar için çok daha zor hale gelecektir. Sosyal, Evrimsel ve Kültürel Psikoloji Dergisi’nden 2010 yılında yapılan bir araştırmada, insanlar 35 yaşın üzerindeki erkek konuşmacıların yaşını veya 55 yaş üstü kadın konuşmacıların yaşını tahmin etmeye çalıştıklarında ortalama olarak 10 yaş daha küçük tahmin ettiklerini fark ettiler.
Berenak, Nuance yapay zekasının, 1000’den fazla “mikro karakteristik” tespit ederek, insan kulağının işleyemediği veya duyamadığı şeyleri duymada daha başarılı olabileceğini söyledi.
Tabi bu Nuance’ın yaş tespit etmekte mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Beranek, belirli hata paylarını açıklamaktan kaçındı, ancak konuşmacılar yaşlandıkça, algoritmanın daha az doğru tahmin yaptığını vurguladı. Beranek, Nuance’ın teknolojinin sınırlamaları konusunda şeffaf olduğunu ve ortaklarının, onu nasıl kullanmayı planladıklarına bağlı olarak hangi yanlışlık seviyesinin tolere edilebilir olduğuna karar verdiklerini söylüyor.
Nuance’in AI Uygulaması İle Yaşlıları Ayırt Etmek
Pandemiden önce Nuance, müşterilerin yaşlarını görmezden geliyordu. Mesela, biyometrik ürünlerinin bazılarında, kullanıcılar sesiyle kimliğini doğrulayabiliyordu. Bu nedenle, algoritmaların insanlar yaşlandıkça seslerinde meydana gelecek değişmeleri de öğrenmesi gerekiyordu. Telefonica şirketinden arama geldiğinde, kafalarındaki bu fikir birden tersine döndü. İspanya, sıkı koronavirüs kilitlenmeleri sırasında müşteri hizmetleri taleplerinden çok etkilendi ve yaşlılara öncelik vermek istedi. Ancak arayanların yaşlarını belirleme konusundaki kendi girişimleri, pek de işe yaramıyordu.
Çoğu şirket gibi Telefonica da müşterilerin numaralarına bakarak arayanın kimliğine ulaşabilir (yaşları da dahil) ancak yeni müşteriler veya telefonları kaybolan, hasar gören ve çalınan kişiler söz konusu olduğunda iş içinden çıkılmaz bir hal alıyordu.
Telefonica’nın çok markalı iş geliştirme direktörü Pedro Serrahima, 65 yaş üstü insanların telefonlarında bir numaraya basmalarını istedi fakat arayanların hızlı bir şekilde yalan söyleyerek sistemi kandırabileceğini anladı. Serrahima, ” Gençler yaşlı insan olduklarını söyleyerek hikayeler uyduruyorlardı. Gerçekten ihtiyacı olan insanlar için bu hizmeti meşgul ediyorlar.” sözlerini kullandı.
Bu durum, Telefonica şirketi için, bir yaş algılama algoritması bulmaya teşvik etti. Nuance şirketi bu fikri o kadar çok sevdi ki, dört hafta içinde bir çözümle Telefonica şirketinin kapısını çaldı.
Diğer yapay zeka teknolojilerinde olduğu gibi, yaş algılama uygulamasının da kötüye kullanılması mümkündür. Bir şirketin yaşlılara öncelik vermesini sağlayan bu araçlar, aynı zamanda ayrımcılığa da izin verebilir.
Beranek, risklerin farkında olduğunu ancak Nuance’ın teknolojisinin herkese sunulmadığını ifade etti. Müşterilerin, bu teknolojiden faydalanabilmesi için Nuance’ın konuşma bilimcileriyle birlikte çalışması gerekiyor . Şirket baskıcı hükümetlerle çalışmıyor ya da büyük ölçekli kamu gözetimini desteklemiyor. Ayrıca, müşterilerin belirli gizlilik şartlarını benimsemesi gerekiyor, ancak bunlar çok da zor şartlar değildir.