Astronomlar yaptıkları gözlem sonrası Dünyamızdan 3.000 ışık yılı uzaklıkta, neredeyse Dünya ile aynı büyüklüğe sahip, Güneş benzeri bir yıldız yörüngesinde gezen bir ötegezegen keşfetti.
Kepler-160 olarak bilinen yıldız NASA’nın ötegezegen araştırma görevi çerçevesinde 2009 yılından beri gözlenmekteydi. Bu yıldız bizim Güneşimizle neredeyse aynı büyüklükteydi ve sıcaklığı da ona yakındı. Daha önceki gözlemler sonucunda Kepler-160’ın yörüngesinde 2 adet ötegezegen olduğu gözlenmişti. Kepler-160b ve Kepler-160c. Bu ötegezegenler Dünyamızdan oldukça büyüklerdi ve yıldıza çok yakın bir yörüngede seyir ediyorlardı. Bu nedenle yüzey sıcaklıkları oldukça yüksekti ve canlı yaşamına elverişli şartlara sahip değildi.
Kepler-160c nin yörüngedeki hareketinde yaşanan bazı dalgalanmalar araştırmacıları yörüngede bir başka gezegen olabileceği konuşunda şüphelendirdi. Yapılan gözlemler sonucunda ise bir değil tam iki tane daha ötegezegen keşfedildi.
Güneş Sistemi için araştımalar yapan Max Planck Enstitüsü’nde araştırmacı olan Renê Heller yaptığı açıklamada “Analizlerimiz sonucu Kepler-160 yıldızının yörüngesinde 2 değil 4 ötegezegen olduğunu keşfettik” ifadelerini kullandı. Astronomy & Astrophysics akademik dergisinde yayınlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Kepler-160c’nin yörüngesinde dalgalanmalara sebep olduğu keşfedilen üçüncü gezegen Kepler-160d diğer iki gezegene benzer özellikleri taşımakta. Keşfedilen diğer ötegezegen (gezegen olduğundan tam emin değiliz) ise bunlardan farklı ve heyecan verici.
Dünya’nın İki Katından Biraz Küçük
Bu gezegen adayı KOI-456.04 olarak adlandırıldı. Yapılan gözlemler sonucunda ise KOI-456.04’ün boyutunun Dünyanın iki katından biraz küçük olduğu ve aynı zamanda kendi yıldızı Kepler-160’dan, Dünyanın Güneşten aldığı miktarda ve tipte ışık aldığı belirlendi.
Ayrıca gezegenin yörüngedeki konumu yani yıldıza uzaklığının ideal seviyede olduğu düşünülüyor. Bu ideal uzaklık gezegenin yüzeyinde sıvı su oluşumunu destekler nitelikte. (Hatta potansiyel olarak yaşamı da). Yıldıza olan bu uzaklığın Dünyanın Güneşin yörüngesindeki konumu ile benzer olması çok fazla heyecan verici.
KOI-456.04’ün yörüngede bir tam tur atması yaklaşık olarak 378 gün sürmekte ki bu konuda da Dünyayla oldukça benzerlik göstermekte.
Renê Heller “KOI-456.04 diğer yaşama elverişli olduğu düşünülen gezegenlerden biraz daha büyük fakat kendi yıldızına olan uzaklığı ve Dünyamıza benzer diğer özellikleri onu çok sıra dışı ve eşsiz yapıyor. Eğer KOI-456.04 stabil bir atmosfere sahip ise ortalama sıcaklığı da Dünyamıza oldukça benzer olur.” ifadelerini kullandı.
Ötegezegen Nedir?
Ötegezegenler Güneş Sistemimizin dışında kendi yıldızının yörüngesinde dönmekte olan gezegenlerdir. Günümüzde 4.164 ötegezegen keşfedilmiştir. 5.220 gezegen ise daha kesinleştirilememiştir. Konu hakkında detaylı bilgiyi NASA’nın internet sayfasından edinebilirsiniz.