Artık neredeyse 7’den 70’e herkes tarafından tanınan Apple teknolojiye yön veren dev şirketlerden birisi. İnsanlara Apple dendiğinde çoğunluğun kafasında Steve Jobs oluşur. Steve Jobs Apple’ın kurulmasına, gelişmesine, bu günlere gelmesinde büyük pay sahibi, bu doğru. Ama öyle bir isim var ki Apple’ın teknoloji dünyasına adım atmasında belki de Steve Jobs’tan fazla emeği olan fakat adı sorulduğunda çoğu kişinin tanımadığı gizli kahraman: Steve Wozniak.
Steve Wozniak 11 Ağustos 1950 yılında Kaliforniya’da Dünyaya geldi. Kendisi aynı zamanda adının kısaltması olan “Woz” olarak da bilinir. Küçük yaşlarda elektroniğe ilgi duyan Wozniak kendini “Mümkün olan en az parçayla bir şeyler üretme” prensibine şartlayarak ilerde adını büyük işlere yazdıracak şekilde kendini geliştirmiştir.
Erken yaşlarda elektronik aletler üretmeye başlayan Wozniak ilk süreçte Homebrew Bilgisayar Kulübünü etkilemek adına bu işi hobi olarak yapmıştır. Çekingen bir kişiliğe sahip olan Woz her zaman okulun kendisi için yeterli olmadığını, ona gereken bilgileri vermediğini düşündü. Colorado Boulder Üniversitesinde birinci sınıf öğrencisiyken okulun sistemini hackledi ve bu hareketi okuldan atılmasıyla sonuçlandı.
1971 yılında kişisel bilgisayarların popülerleşmesi döneminde kendi sistemini geliştirmeye çalışmaktaydı. Aynı senenin sonlarına doğru arkadaşı Bill Fernandez ile “Cream Soda” yani kremalı soda adını verdikleri ilk bilgisayarını geliştirdi. Bu projesi sayesinde De Anza Kolejinde eğitimine tekrardan dönen Wozniak daha sonra sonra Berkeley Üniversitesine geçiş yaptı.
İçindekiler
Steve Jobs ile Tanışması ve Apple Serüveni
1971 yılında Wozniak arkadaşı Bill Fernandez aracılığı ile Steve Jobs ile tanıştı. O sırada Wozniak Üniversite’de Jobs ise henüz lisedeydi.
İkilinin ilk çalışması Wozniak’ın blue box’lar üzerine okuduğu bir makale üzerine başladı. Blue Box uzun mesafeler arası ücretsiz bir şekilde telefon konuşması yapılmasını sağlıyordu. Wozniak kendi Blue Box’ını üretmeye karar verdi.
Proje planlama ve geliştirme işi Wozniak’tayken pazarlama ve tanıtım işi Jobs’taydı. İkili Blue Box’u geliştirdi ve Jobs’ın girişimcilik yetenekleri sayesinde Blue Box’ların tanesi $150 olacak şekilde 200 tanesini sattılar. Steve Jobs ise ilerde bu olaydan şöyle bahsedecekti “Eğer Wozniak’ın Blue Box’ları olmasaydı, Apple da olmazdı.”
1973 yılında Steve Jobs’ın Atari’de çalıştığı dönemde şirket verilen devre kartında eksiltilen her çip için $100 vereceklerini açıkladı. Devre kartları hakkında pek bilgisi olmayan Jobs bunu Wozniak’a götürdü. Wozniak devre kartından tam olarak 50 çip çıkarmayı başarmıştı. Jobs bunun için $750 kazandığını söyledi ve Wozniak’a bunun yarısı olan $350 verdi. Ama Jobs aslında bu iş için $5000 bonus almıştı. Bu olayı Wozniak tam olarak 10 sene sonra öğrendi ve “Eğer Steve bana paraya ihtiyacı olacağını söyleseydi bunu ona verirdim” açıklamasında bulundu.
İlk Göz Ağrısı : Apple I
Takvimler 1975’i gösterdiğinde Wozniak kendi bilgisayarını yapmaya karar verdi ve Apple I için çalışmalara başladı. Aynı yılın haziran ayında bilgisayar üzerinde testler yapmaya başladı. Apple I harici kartların eklenmesi için bilgisayar veri yoluna sahip değildi. Apple I’in rakibi Altair 8800 bu özelliği sayesinde BASIC kodlaması yapabiliyordu.
Wozniak Apple I’e ait tüm donanım parçalarını kendisi geliştirmişti. Wozniak ilk olarak ürettiği prototipi çalıştığı yer olan Hewlett-Packard’a(HP) önerdi fakat beklediği olumlu geri dönüşü alamadı. Fakat Jobs, Steve Wozniak’ın bu prototipine çok ilgi gösterdi ve ona bir şirket kurma fikri önerdi. “Başarısız olursak bile torunlarımıza anlatabileceğimiz bir şeyler olur” sözleriyle Wozniak’ı ikna eden Jobs, 1 Nisan 1976 yılında Apple Bilgisayar Şirketini kurdu. Steve Wozniak ise HP’deki işinden istifa etti ve Apple’da mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı oldu.
Şirketin kurulmasının ardından ikili Homebrew Bilgisayar Klubünü ziyaret etti ve Apple I’i sundu. Bu sunum sonrası Byte Shop’un sahibi Paul Terrell herbiri $500 olacak şekilde 50 adet sipariş verdi.
Jobs karavanını Wozniak ise kendisine ait programlanabilir hesap makinesini sattı ve Jobs’un garajını çalışma ofisine çevirdiler. Şirket Intel’de Mühendis olan Mike Markkula tarafından destek aldı.
Apple II ile Ses Getirdiler
Apple I’in oldukça tutmasının ardından Wozniak Apple II üzerine çalışmaya başladı. Apple II hem görsel grafiklere sahip ilk kişisel bilgisayar hem de BASIC kodlayabilen bir bilgisayar oldu.
Jobs Apple II’de 2 adet genişletme kartı olmasını istiyordu ama Wozniak aynı fikirde değildi ona göre Apple II 8 tane genişletme kartına sahip olmalıydı. İkilinin girdiği bu anlaşmazlık Steve Wozniak’ın “İstersen git kendine farklı bir bilgisayar yap” resti ile son buldu ve Apple II 8 genişletme kartı ile piyasaya sürüldü.
Apple II’nin başarısı ile şirket 1980 yılında hisselerini halka açtı iki Steve’de milyoner oldu.
Talihsiz Uçak Kazası
Steve Wozniak yeterli uçuş belgesine sahip olmamasına rağmen 1981 yılında uçuş yapmaya karar verdi. Uçak kalkış sırasında karşılaştığı sıkıntı sonrasında çok yüksek olmayan bir noktadan düştü ve Wozniak’ta dahil uçaktaki 4 kişi yaralandı.
Wozniak bu kazadan sonra kısa süreli hafıza kaybı yaşadı ve taburcu olduğunu kaza anı ve hastanedeki anıları dahil çoğu şeyi hatırlamıyordu. Bu kazanın ardından Wozniak Apple’dan ayrılmaya karar verdi ve eğitimine devam etmek için Berkeley Üniversitesine geri döndü.
Oynadığı oyunlar ve nişanlısı yardımıyla hafızasının geri geldiğini savunan Wozniak 1983 yılında Apple’a geri döndü. Bu sürede Macintosh ve NeXT bilgisayarların temeli olan Apple Desktop Bus’ı tasarladı. Apple’da eski huzuru kalmadığını düşünen Wozniak 1985 yılında Apple’dan tekrar ayrıldı.
Apple Sonrası Hayatı
1985 yılında Wozniak Apple’dan ayrılmasının ardından CL-9 şirketini kurdu ve ilk programlanabilir evrensel kumandayı geliştirdi ama ne yazık ki şirketin ömrü sadece 3 yıl oldu.
2001 Yılında ise kendi lakabı olan WOZ(Wheel of Zeus) adında bir şirket daha kurdu. Bu şirket kablosuz GPS teknolojisini geliştirdi. 2006 yılında WOZ kapandı ve Wozniak Acquior teknoloji şirketini kurdu.
2014 yılında işlerini bırakıp teknoloji şefi olarak Primary Data’da çalışmaya başladı. Wozniak Apple’da tam zamanlı işini bırakmasına rağmen orada çalışan gibi ücret almaya devam etmektedir ve Apple’ın hissedarlarındandır.
Aldığı Ödüller
- Grace Murray Hopper Ödülü (1979)
- ABD Ulusal Teknoloji ve Yenilik Madalyası (1985)
- 7. Heinz Teknoloji, Ekonomi ve İstihdam Ödülü (2001)
- 66. Hoover Madalyası (2014)