Bilgisayarınıza yeni donanımlar ekleyecekseniz öncelikle bilgisayarınızdaki mevcut donanımları ve teknik özellikleri iyi bilmeniz gerekmektedir. Neyse ki, bilgisayar özelliklerini öğrenmek çok kolay!
Bilgisayarda bulunan donanımları öğrenmenin birçok yolu vardır. Bu yazımızda program kullanarak ve program kullanmadan bilgisayar donanımlarını nasıl öğrenebileceğinizi anlatacağız. Siz de bilgisayarınızın özelliklerinize bakmak istiyorsanız bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
İçindekiler
DxDiag
Donanımlarınızı programsız olarak öğrenebilmenizin yolu DxDiag aracını kullanmaktır. DxDiag aracına 2 şekilde ulaşabilirsiniz. İlk yol, arama kısmına çalıştır yazarak çıkan uygulamaya girmek, devamında “dxdiag” yazmak ve çalıştırmak. Diğer yolu ise direkt Windows arama kısmına “dxdiag” yazdığımızda çıkan sonuca tıklamak.
Dxdiag aracını açtığımızda karşımıza sistem, ekran, oluşturucu, ses ve giriş kategorileri olan bir ekran çıkacaktır. (Bilgisayarınızda harici bir ekran kartı bulunmuyorsa oluşturucu kategorisi çıkmayacaktır.)
Sistem kısmında bilgisayarınızın işletim sistemini, üreticisini, modelini, işlemcisini ve RAM bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Ekran kısmına geldiğinizde ise bilgisayarınızda bulunan dahili ekran kartına ait bilgileri göreceksiniz. Dahili ekran kartları, bilgisayarınızın genellikle günlük işlerinizi yaparken kullandığı düşük performanslı ekran kartıdır. Bu tür ekran kartları genellikle işlemcinize entegre bir şekilde bulunmaktadır.
Oluşturucu kısmından harici ekran kartınızın özelliklerine ulaşabilirsiniz. Ekran kartınızın üreticisini, bellek kapasitesini ve sürücü bilgilerini dxdiag ile öğrenebilirsiniz.
Ses kategorisinde, bilgisayarınızın ses sistemi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki ses sisteminin üreticisini ve sürücü bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Giriş kısmında ise bilgisayarınıza bağlı olan aygıtların bilgilerini öğrenebilirsiniz. Fare ve klavye gibi aygıtlar başta olmak üzere bilgisayarınızdaki aygıtların sürücü bilgilerine de ulaşabilirsiniz.
Genel olarak baktığımızda bilgisayarınızın donanımlarını yüzeysel bir şekilde öğrenmek için dxdiag aracı gayet yeterli olacaktır. Lakin RAM yükseltme gibi işlemler yapacaksanız donanımlarınızın ayrıntılarını öğrenmeniz gerekmektedir. Bu konularda da dxdiag yetersiz kalmaktadır.
CPU-Z
Bilgisayar donanımlarınızı öğrenebileceğiniz bir diğer yöntem ise CPU-Z programını kullanmaktır. CPU-Z sayesinde donanımlarınızın neredeyse tüm özelliklerini görebiliyorsunuz.
Programı açtığınızda karşınıza CPU, Caches, Mainboard, Memory, SPD, Graphics, Bench ve About kategorileri çıkacak.
CPU kategorisi, adından da anlaşıldığı gibi işlemciniz ile ilgili detayları öğrenebileceğiniz sayfadır. İşlemcinizin üreticisini, seri numarasını ve çalışma hızını CPU-Z sayesinde öğrenebilirsiniz.
Caches kısmında ise işlemcinizin önbellek miktarını ve özelliklerini görebilirsiniz.
Mainboard kategorisinden anakartınızın özelliklerini öğrenebilirsiniz. Burada karşımıza Manufacturer, Model, Chipset, Southbridge, BIOS ve Graphic Interface kategorileri çıkacak.
Manufacturer kısmında anakartınızın üretici firmasını görebilirsiniz. Model kısmında ise anakartınızın modeli yazmaktadır.
Chpiset ve Southbridge kısımlarında üreticiler ve ürünlerin modelleri yazmaktadır.
BIOS kısmında ise BIOS’u üreten firmayı, BIOS sürümünüzü ve BIOS sürümünüzün yayımlanma tarihini görebiliyorsunuz.
Graphic Interface başlığı altında Version, Link Width ve Max. Supported kısımlarını göreceksiniz. Version bölümünden grafik işlemcinizin kullandığı sürümü kontrol edebilirsiniz. Link Width kısmından ekran kartınızın kullandığı genişliği, Max. Supported kısmından ise kullanabileceğiniz maksimum genişliği öğrenebilirsiniz.
CPU-Z ile RAM Bilgileri Nasıl Öğrenilir?
Memory kısmı ise programın en kullanışlı kategorisi diyebiliriz. Bu kısımdan bilgisayarınızda bulunan RAM bilgilerini öğrenebilirsiniz. Bu sekmede General ve Timings başlıkları altında bazı değerler göreceksiniz.
General kısmında belleğinizin tipi, belleklerinizin hangi kanalda çalıştığı, belleklerinizin kullanılabilir miktarı yer almaktadır. Timings kısmında ise belleğin frekansı ve gecikme sürelerini görebiliyorsunuz.
SPD kategorisinde bilgisayarınızda takılı olan RAM detaylarını görüyorsunuz. Bilgisayarınızda birden fazla RAM takılıysa sol üstte bulunan Memory Slot Section kısmından slotları seçerek hangi slotta hangi RAM’in olduğuna bakabilirsiniz. Seçtiğiniz RAM’in üreticisine, seri numarasına, gecikme sürelerine ve voltaj değerlerine bu kategoriden ulaşabilirsiniz.
Graphics kısmında, adından da anlaşılacağı üzere, ekran kartınız ile ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Birden fazla ekran kartınız mevcutsa Display Device Selection kısmından öncelikle bakmak istediğiniz ekran kartınızı seçebiliyorsunuz. Alt kısımda GPU, Clocks ve Memory sekmeleri bulunuyor.
GPU sekmesinden ekran kartınızın üreticisine ve modeline ulaşabiliyorsunuz. Clocks kısmında ekran kartınızın frekans değerleri yer alıyor. Memory sekmesinde ise ekran kartınızın bellek bilgileri bulunuyor.
Bench kategorisinde ise bilgisayarınızın işlemcisini test edebiliyorsunuz. İşlemcinizin performansını ölçüp başka işlemci sonuçlarıyla buradan kıyaslayabilirsiniz.
Genel olarak bakacak olursak CPU-Z programı donanımınızı öğrenme konusunda yeterince işinize yarayacaktır. Üstelik, programı ücretsiz bir şekilde kendi sitesinden indirebilirsiniz.
AIDA64 Extreme
Bilgisayar özelliklerini öğrenmek için bir diğer yöntem ise AIDA64 programını kullanmaktır. AIDA64, genel olarak CPU-Z programının gösterdiği bilgileri sunar. CPU-Z ile karşılaştıracak olursak tasarım anlamında daha kullanışlı olduğu için kullanımı biraz daha kolay.
Ayrıca AIDA64’ün donanım testleri daha gelişmiş durumda. Yani, AIDA64 sayesinde bilgisayarınızın neredeyse tüm donanımlarını test edebilir, başka donanımlarla kıyaslayabilirsiniz.
Programı açtığınızda karşınıza çok sade bir ekran çıkacak. Sol tarafta bilgisayarınızın donanımlarınızı görüntüleyebileceğiniz bir menü ve bunun üzerinde de programla ilgili ayarlar yapabileceğiniz bölümler bulunuyor. AIDA64’ün kullanımı CPU-Z programına göre biraz daha kolay diyebiliriz. Tasarımının yanı sıra Türkçe desteği olduğu için menülerden istediğinizi bulmanız daha kolay oluyor.
AIDA64’ün deneme sürümünü kendi sitesinden indirebiliyorsunuz. Programın lisansı ise $39.95 gibi bir ücretle satılıyor. Ayrıca lisansınızı 3 bilgisayarda kullanabiliyorsunuz.
Bilgisayar özelliklerini bu yöntemlerle öğrenmek mümkün. Sizler de donanımlarınıza bakmak için kullandığınız ve tavsiye ettiğiniz programları aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz. Ayrıca CPU-Z ve AIDA64 ile ilgili sorularınızı da yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.