Hiç gece dışarı çıktığınızda gökyüzünün fotoğrafını çekmek istediniz mi? Bir uydu tarafından çekilmiş bir fotoğrafa hiç göz attınız mı? Eğer cevabınız evet ise zaten astrofotoğrafiye şahit oldunuz demektir. Geniş evren hakkında fikir veren astrofotoğrafi, insanların, astronominin heyecan verici yönlerini çok az ekipman ile keşfetmesini sağlar. Peki, astrofotoğrafi nedir?
İçindekiler
Astrofotoğrafi Nedir?
Astrofotoğrafi; yıldızlar, gezegenler, galaksiler gibi gök cisimlerinin ve tutulmalar ile yıldız kaymaları gibi gök olaylarının fotoğraflarını çekmekten oluşan bir faaliyettir. Aşina olduğumuz Samanyolu’nun 360 derecelik muazzam fotoğraflarının çoğu astrofotoğrafçılar tarafından çekilmektedir.
Dijital kameraların sahip olduğu teknolojilerin ilerlemesi sayesinde gece gökyüzü görüntülerinin elde edilmesini sağlayan astrofotoğrafi oldukça popülarite kazanmıştır.
Astrofotoğrafi bize genellikle gecenin sanatsal bir görüntüsünü verir. Bu da pek çok insanın evren hakkında daha tutkulu olmasına yardımcı olur. Profesyonelce yapılan astrofotoğrafçılığın yanında hobi olarak da bu alan ile ilgilenen birçok kişi bulunmakta.
İlk Astrofotoğraf
Astrofotoğrafi alanındaki gelişmeler zamanın meraklı fotoğrafçıları sayesinde 19. yüzyılın ortalarında başladı. Bilinen ilk astrofotoğrafi eseri, Louis Jacques Mandé Daguerre’nin çalıştığı teknik ile Ay’ın fotoğraflanması sonucu ortaya çıktı.
İlk olarak, uzun pozlama sırasında teleskobun yönlendirilmesinde ortaya çıkan izleme hataları fotoğrafın bulanık olmasına sebep oldu. Fakat yaklaşık bir yıl sonra Daguerre, Ay’ın çok daha iyi bir fotoğrafını elde etmeyi başardı.
Daguerre, bu işlem sırasında kendi adını verdiği dagerreyotipi fotoğraflama yöntemini kullandı. Dagerreyotipi gibi erken fotoğrafçılık yöntemleri ve günümüzün modern kameraları çeşitli nesnelerden yansıyan ışığı yakalayarak fotoğraf çeker. Astrofotoğrafide ise bu ışık kozmostan gelmektedir.
Fotoğrafçılık tekniklerinin incelenmesi ilerledikçe gözlemevleri ve yörüngedeki teleskoplar, astronomik nesneleri daha başarılı fotoğraflamaya başladı. Bilim insanları ise geniş mesafelerde daha hassas fotoğraflar elde edebilmek için yeni teknikler ve araçlar geliştirerek gökyüzünün sınırlarını zorluyorlar.
Astrofotoğrafiye Başlamak
Astrofotoğrafi ile ilgilenmek istiyorsanız daha karmaşık görüntülerden önce gece manzaraları çekmek iyi bir başlangıç olacaktır. Buna başlamanın ilk adımı ise en karanlık gökyüzünü bulmaktır. Maalesef ki ışık kirliliği yüzünden şehirlerde yıldızlı gökyüzünü gözlemlemek zordur. Bu yüzden, şehir ışıklarından olabildiğince uzağa gitmelisiniz. Yeni ayın olduğu geceler ise gözlem ve fotoğraflama yapmak için en iyi gecelerdir.
Bunlardan sonra dikkat etmeniz gereken konu Dünya’nın dönüşünün sorun yaratabileceğidir. Gece gökyüzünü uzun pozlamalı çekmek istiyorsanız, deklanşörünüz her açıldığında yıldızların ve bulutların hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Bu soruna maruz kalmamak için kısa pozlamalı ve geniş açılı fotoğraflar çekmeyi tercih edebilirsiniz.
Bunun dışında, kamerayı Dünya’nın dönüşüyle sorunsuz bir şekilde hareket ettirebilmek için tripodunuzda kullanacağınız özel ekipmanlar çözüm olabilir. Son olarak ise bu iki çözümden kaçınıp, hareketi kucaklayarak yıldız izlerini fotoğraflayıp büyüleyici bir görüntü elde edebilirsiniz.
Nasıl Bir Ekipman Gerekir?
Yukarıda söylediğimiz şartlar sağlandıktan sonra ihtiyacınız olan şey ise ekipmanlar. Çoğu astrofotoğrafi üç ekipman çerçevesinde gerçekleşir. Bunlar; DSLR kamera, tripod ve geniş açılı lenstir. Biz bu üçlüye uzaktan kumandalı deklanşörü de ekleyebiliriz. Astrofotoğrafi için en iyi kameralar tam manuel poz kontrolüne izin veren ve düşük ışık performansına sahip olan kameralardır. Bu tarz gelişmiş kameralar, gökyüzündeki nesnelerin zayıf ayrıntılarını bile yakalayarak çok iyi sonuçların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Kameranız için en pratik ve geniş açılı lensi de bulduktan sonra geriye sadece tripod ve uzaktan kumandalı deklanşörü ayarlamak kalıyor. İyi bir tripod, mükemmel kareleri kaçırmanıza veya fotoğraflarınızı bulanıklaştırmanıza engel olur. Son olarak edinebileceğiniz uzaktan kumandalı bir deklanşör ise yanlışlıkla çarpma gibi kazaları önleyerek en iyi uzun pozlamaları mümkün kılar.