Başlığı mecazen kullandık ancak yakın gelecekte, bazı TV yapımlarının gerçek olabileceğine şahitlik edeceğimiz inancını artıran gelişmeler oluyor. Microsoft sohbet robotu da bunlardan bir tanesi.
Birkaç gün önce Independent gazetesi, Microsoft’un aldığı bir patente dikkat çekti. Bu patent, belirli bir kişinin sosyal medya gönderileri, elektronik mesajları, görüntü ve ses verileri, e-postaları ve bunlar gibi kişisel verilerine erişim sağlandığında, o kişi için özel bir kişilik envanteri oluşturulması ve bu envanterin de bir sohbet robotunun sanki o kişiymiş gibi sohbet edebilmesine olanak sağlayabileceğine dair bilgiler içeriyor. Microsoft böyle bir algoritma hazırlamış ve patentini almış durumda.
İçindekiler
Patent Ayrıntıları
Konuyu bir adım daha ileriye taşıyalım. Patent açıklamasına bakılırsa, kişinin fotoğraf ve videolarındaki veriler ve derinlik bilgileri işlenerek 2 veya 3 boyutlu görüntüsünün bile oluşturulabileceği ifade edilmiş.
Microsoft sohbet robotu patentindeki ayrıntılı açıklamalara bakmaya devam ettiğimizde, sohbet robotunun kimi konuşturacağına dair ilginç bilgiler görüyoruz.
Kişinin kendisi veya kendisinin bir versiyonu (ki burada belirli bir yaş veya hayatının bir dönemi olarak açıklanmış) olabileceği gibi bir başkasının, örneğin bir ünlü, bir kurgu karakteri ya da tarihi bir karakter de olabileceği belirtilmiş. Bu ifade, bir kişinin öldükten sonra kendisi gibi konuşup davranacak bir sohbet robotu oluşturabileceği anlamına geliyor.
Black Mirror TV Dizisi
Buraya kadar okuysanız, eminiz ki aklınıza Black Mirror dizisinin 2013 yılında çekilen “Be Right Back” adlı bölümü gelmiştir. Dizinin bu bölümünde, sevgilisini kaybeden bir kadının, sevgilisinin verilerini sohbet robotuna yüklemesi ve onunla sohbetleri anlatılıyor. İlerleyen dakikalarda ise sohbet robotuyla yetinmeyip sevgilisinin fiziksel bir robotunu sipariş etmesi ve yaşadığı maceralar canlandırılmış. Diziyi izlemediyseniz de mutlaka izlemenizi tavsiye edelim. Teknolojik mitler konusunda insanın ufkunu açan bir kurguya sahip.
Independent gazetesinin haberinde bu konuyla sadece Microsoft’un değil, farklı firmaların da ilgilendiğine ve bunu yapmaya çalıştığına dair bilgiler görebilirsiniz.
Deep Fake Teknolojisi
Konuyla bağlantılı olarak deep fake teknolojisini de hatırlatmak isteriz. Deep fake teknolojisi, daha çok insanları aldatmaya yönelik olarak kullanılabilme ihtimali nedeniyle hepimizi korkutmuştu. Peki, Microsoft’un sohbet robotunu insanlar daha önce düşünülmemiş bir amaçla kullanamaz mı? Örneğin, canlı derse girmeyip oradaymış gibi davranmak isteyen öğrenciler aklımıza gelen ilk örnek oldu.
Siz de Microsoft’un bu patentiyle ilgili görüş ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.