Çin, yeni roketi “Long March 9″un 2. aşamasına güç vermek için tasarımına başladığı motorda gelişme kaydettiklerini duyurdu. Çin Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Kurumu (CASC) tarafından yürütülen motor projesi, Çin’in uzay sektöründeki gelişimine büyük katkı sağlayacak.
Motor 220 tonluk itme kuvvetine ve sıvı hidrojen-sıvı oksijen kademeli yakıta sahip olacak. Bu motor Çin’in önceki YF-77 motoruna yapılmış bir geliştirme. Ancak bu geliştirmeyle motor çok daha verimli olacak ve daha fazla itme gücüne sahip olacak. Böylece “Long March 9” roketi Mars görevlerini ve uzun vadeli Ay görevlerini yapabilecek.
Çin’in şimdiki uzay görevleri için kullandığı “Long March 5” roketi 870 ton ağırlığında ve 57 metre uzunluğunda ayrıca iki adet YF-77 motoru kullanıyor. Efsanevi roket “Çin’in Tianwen-1” Mars görevi için ve “Chang’e-5” adlı Ay’dan örnek alma görevi için kullanılmıştı. Çin yeni roketi “Long March 9” roketinde geliştirilmiş yeni motorlarını kullanarak daha kapsamlı görevler yapabilecek.
Çin Yeni Roketi ile Neyi Değiştirdi?
Çin’in yeni roketi “Long March 9” şimdiki roketleri “Long March 5”a göre daha uzun olacak ve yeni geliştirdikleri motor sayesinde de daha fazla yükü uzaya çıkarabilecek. Böylece daha uzun vadeli ve daha gelişmiş görevleri yapabilecek kapasiteye sahip olacak. Uzunluğu 93 metre ve ağırlığı 4140 ton olacak. Bu roket dünya atmosferinin düşük yörüngelerine 140 ton ağırlık taşıyabilecek. Ay görevlerinde ise 50 tonluk bir yük kapasitesine sahip olacak.
CASC’nin açıklamalarına göre “Long March 9” roketinin ilk uçuşu 2030 olarak planlanıyor. Çin’in görev planında roketin bir asteroitten ardından Mars’tan ve en sonunda da Jüpiter sisteminde bir uçuş yapması var. Bu kadar zorlu görevler için Çin’e büyük güç üretebilen bir motor gerekiyordu. Son testlerinin de başarıyla sonuçlanmasından sonra Çin bu görevleri tamamlayabilecek gibi görünüyor.
CSAC’nin ulusal medyaya verdiği demeç şu şekilde:
Üretilen yeni motor Çin’in büyük uzay görevlerini ve roketlerin güç ihtiyacını daha iyi bir şekilde karşılayacak.
ABD ile Çin’in Uzay Yarışı Harlanıyor
Çin uzay sektörünü ABD’ye bırakmak istemiyor. Yıllardır ABD’nin gölgesinde kalan Çin, büyük yatırımlar yaparak Uzay teknolojilerinde dünya devi olmak istiyor. ABD tarafında da Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi ve NASA, insanlık tarihine geçecek projelerle dünyanın ilgisini çekiyor. Özel sektör uzay şirketlerinin de kurulmasıyla beraber rekabet gün geçtikçe artıyor. Çok yakın bir gelecekte uzay madenciliği ve gezegen seyahatleri başladığında bu sektörde önde olan ülke ekonomik liderliği uzun süre bırakmayacak şekilde ele geçirebilir.
Başarılarının devamını dilerim gayet güzel olmuş yüce Rabbım zihin açıklığı versin inşallah
Bu harika haberi bizlere ulaştırdığınız için teşekkür ederiz! Sayfanıza harika bir yazar kazanmışsınız, tebrik ediyorum. Yazarı öpüyorum, esen kalınız.
Başarılarınızın devamını dilerim
Bu dünya teknoloji olarak güçlü olan ülkelerin etrafında dönecek.
Başarlarınızın devamını dilerim.
SpaceX ardından Çin ve diğerleri. . . Bakalım AB bölgesinin hamlesi ne olacak
Güzel ve bilgilendirici bir yazı, tebrikler ayrıca teşekkürler