Hindistan’ın İsrail ile büyüyen siber güvenlik işbirliği göz önüne alındığında, Hindistan’ın Pakistan’a karşı siber tehdit konusu daha ciddi hale geliyor.
2019 yılında, bazı üst düzey Pakistanlı yetkililerin cep telefonları gizli gözetim için hacklendi. Saldırı, WhatsApp aracılığıyla, İsrail casus yazılım şirketi NSO group tarafından geliştirildiği iddia edilen “Pegasus” adlı özel bir kötü amaçlı yazılım türü kullanılarak yapıldı. Kötü amaçlı yazılım, hedeflenen Whatsapp numarasına cevapsız bir arama yaparak telefonun kamerasını ve mikrofonunu açıp mesajlara, e-postalara, kişilere ve şifrelere erişerek bir telefona sızabiliyor. Kötü amaçlı yazılım ayrıca GPS konumunu belirleme özelliğine sahip. Saldırı olayından sonra, raporlar Pakistan hükümetinin hassas ve gizli bilgileri korumak için Whatsapp uygulamasına bir alternatif geliştirmeye çalıştığını ileri sürdü.
Pakistanlı yetkilileri kimin hedef aldığı henüz bilinmiyor. Ancak, Hindistan istihbarat teşkilatının Hint avukatların, muhalefet siyasi liderlerinin, insan hakları aktivistlerinin ve sivil toplum üyelerinin gözetimini yürütmek için aynı İsrail casus yazılımını kullandığına dair raporlar ortaya çıktıktan sonra endişeler daha da arttı.
Son yıllarda, Hindistan siber savaş yeteneklerini güçlendirme çabalarını hızlandırdı. Pakistan ile rekabeti nedeniyle, her iki ülke de siber saldırılarla birbirini potansiyel hedef olarak alabilir. Ne Pakistan ne de Hindistan bugüne kadar birbirlerine karşı büyük çaplı bir saldırı gerçekleştirmemiş olsa da, her iki komşu arasındaki küçük çaplı siber saldırılar artmaktadır. Özellikle Web vandallığı çok yaygındır.
İsrail ve Hindistan’ın Siber Güvenlik İşbirliği
Haziran 2019’da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 9. Uluslararası Siber Güvenlik Konferansı’nda konuşurken, İsrail’in dünyadaki en büyük beş siber güvenlik güçlerinden biri olma hedefini belirledim. Bu hedefimizdir.” Dedi. “Siber güvenlik söz konusu olduğunda, İsrail orantılı olarak diğer tüm ülkelerden daha fazla yatırım yaptı” diye de vurguladı. Hintli politikacılar şimdi de dünyada türünün ilk örneği olan İsrail’in Talpiot eğitim programına bakıyorlar. Bu program kapsamında İsrail Savunma Kuvvetleri, ülkenin en yetenekli ve yenilikçi genç bireylerinden bazılarını işe alıyor ve daha sonra onlara gelişmiş fizik, matematik ve bilgisayar bilimi öğretiyor. İsrail ordusunun araştırma ve geliştirme ve siber güvenliğini artıran uzmanlar ürettiği de biliniyor.
Peki benzer bir tehdit Türkiye için ne boyuttadır?