Arthur Samuel, 1901 Amerika doğumlu bir bilgisayar bilimcisidir. Yapay zeka alanında çalışmalar yapmış ve “makine öğrenimi” teriminin popülerleşmesini sağlamıştır. Peki günümüzde çok sık adını duyuran ve kullanılan makine öğreniminin öncüsü olan Arthur Samuel kimdir?
Tam adıyla Arthur Lee Samuel, 5 Aralık 1901 yılında Amerika’da dünyaya gelmiştir. Makine öğrenimi ve yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır ve daha birçok başarıya imza atmıştır.
Öncesinde College of Empeia’ya gitmiş daha sonra da MIT de öğrenim hayatına devam etmiştir. 1926 yılında Elektrik Mühendisliği yüksek lisans derecesini almıştır.
İçindekiler
Arthur Samuel’in İş Hayatı
1926’da yüksek lisansını tamamlayan Samuel, mezun olduktan sonra MIT’de Elektrik Mühendisliği bölümünde eğitmenlik yaptı. İki yıl eğitmenlik yaptıktan sonra 1928’de Bell Laboratuvarları’nda işe başladı.
Bell Laboratuvarları’nda elektron tüpleri üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. II.Dünya Savaşı döneminde geliştirdiği TR tüpü önemli bir gelişme olmuştur. TR tüpü/kutusu iletim sırasında radarın alıcısının bağlantısını keser ve böylece hassas olan alıcının güçlü bir verici tarafından yok edilmesini önlemiş olur.
1946 yılında Samuel, University of Illinois at Urbana–Champaign’de çalışmaya başladı. Elektrik Mühendisliği Profesörü olarak görev yapan Samuel, ILLIAC (süper bilgisayar projesi) projesini başlattı. Buradayken Dünya şampiyonunu yenebilecek ve elektronik bilgisayarların ne kadar güçlü olduğunu gösterebileceği bir dama programlama fikrini tasarladı. Fakat ilk bilgisayarı bile tamamlayamadan oradan ayrıldı.
1949 yılında New York’da bulunan IBM’in Poughkeepsie Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Burada IBM bilgisayarları için transistörler üzerine araştırmalar gerçekleştirdi. IBM’in ilk ticari bilgisayarı olan 701’de çalıştı. Bu bilgisayarlarda Williams tüpleri kullanılmıştı. Samuel, 701’de depolanan bit sayısını 512 (geleneksel)’den 2048’e çıkarmayı başardı.
Samuel, ilk dama programını 701’de yaptı. Samuel’in bu dama oynama programı, günümüzdeki yapay zeka araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir yöntemin çok eski bir örneğidir. Bu dama programı ile Samuel, makine öğrenimi tarihine adını yazdırmıştır.
İlerleyen dönemlerde belirli yönetim görevlerinde bulundu. IBM’in Avrupa’da laboratuvarlarının kurulmasında büyük rol oynadı.
1966 yılına gelindiğindeyse Samuel, IBM’den emekli oldu. Emekliliğinin ardından, araştırma profesörü olarak Standford Üniversitesi’nde göreve başladı. Buradayken de dama üzerine çalışmalarına devam etti.
Makine Öğrenimi ve Arthur Samuel
1959 yılında Arthur Samuel tarafından makine öğrenimi terimi “bilgisayarlara açık bir şekilde programlanmadan öğrenme yeteneği veren bir çalışma alanı” şeklinde tanımladı.
Samuel’in popülerleşmesine katkıda bulunduğu makine öğrenimi terimi, yapay zekanın bir alt dalıdır. Sistemin açık bir şekilde programlanmadan, onun yerine verilmiş olan verilerden veya deneyimlerden otomatik olarak öğrenme gerçekleştirme yeteneği sağlayan bir disiplindir.
Samuel, IBM 701’de yapmış olduğu dama oynama programı ile makine öğrenimi için bu yöntemi kullanan ilk IBM bilim adamıydı. Program, kendisine ve farklı bir çok kişiye karşı öğrenme modunda oynadığı birçok oyundan sonra daha iyi bir oyuncu haline geldi. Program hangi hareketlerin başarılı olduğunu gözlemlemiş ve programlamasını da bu stratejileri içerecek şekilde uyarlamıştı.
Arthur Samuel Kimdir?
Makine öğrenimi öncüsü olarak kabul edilen Arthur Samuel, aynı zamanda yaptığı dama çalışmalarında sayısal olmayan hesaplamanın en eski örneklerinden de birini oluşturdu. Makine öğrenimi alanındaki makaleleri ise bu alana katkı sağlamış önemli belgelerdir. Aynı zamanda TEX dizgi sistemi, Livermore S-1 çok işlemcili yazılım ve SAIL işletim sistemi üzerine de çalışmaları bulunmaktadır.
1987 yılında IEEE Computer Society Pioneer Ödülü’nü almıştır.
29 Temmuz 1990 yılında Parkinson hastalığına bağlı komplikasyonlardan ötürü Standford’da hayata gözlerini yummuştur.