Şu anda dünyanın en zengin 20 kişisinden 9’u teknoloji ile ilgilenen kişiler. Forbes geçtiğimiz aylarda dünyadaki 2095 milyarderin her birinin sıralamasını, başarılarını ve hayırsever çabalarını vurgulayan Dünya Milyarderler Listesini yayınlamıştı. Forbes yaptığı listede 2019 senesinde 215 teknoloji milyarderi, 2020 senesinde ise 241 teknoloji milyarderi olduğunun altını çiziyor. Biz de sizin için dünyanın en zengin teknoloji milyarderleri listesini derledik.
İçindekiler
10) MacKenzie Bezos
Net Serveti: 36 Milyar Dolar
MacKenzie Scott, 2019 ortasında Jeff Bezos ile olan boşanma anlaşmasının bir parçası olarak Amazon hissesinin yüzde 25’ini aldı ve ilk kez bu listede yer almaya hak kazandı. Scott, imzaladığı Giving Pledge ile 119 kâr amacı gütmeyen gruba 1.7 milyar dolar bağışladı.
9) Ma Huateng
Net Serveti: 38.1 Milyar Dolar
Ma Huateng, piyasa değeri açısından ülkenin en büyük işletmeleri arasında yer alan Çinli internet devi Tencent Holdings’in kurucu ortağı ve başkanıdır. Tencent, 1 milyardan fazla kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması WeChat’in sahibi olan şirkettir. Virüs sırasında evde mahsur kalan birçok Çinli vatandaş Tencent tarafından dağıtılan çevrimiçi oyunları oynayarak şirketin gelirini bir hayli arttırdı.
8) Jack Ma
Net Serveti: 38.8 Milyar Dolar
Eskiden İngilizce öğretmeni olan Jack Ma, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Alibaba Group’u kurdu. Serveti geçen yıldan bu yana 1,5 milyar dolar büyüyen Jack Ma, 2019 senesinde Alibaba’nın yönetim kurulu başkanlığından istifa etti. Mart ayında Jack Ma Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri’ne 1 milyon maske ve 500.000 koronavirüs testi kiti bağışlayacağını duyurdu.
7) Sergey Brin
Net Serveti: 49.1 Milyar Dolar
Larry Page ile birlikte Google’ı kuran Sergey Brin’in serveti geçen seneden bu yana 700 milyon dolar arttı. Brin ayrıca Google’ın arama motoruna güç veren PageRank algoritmasını icat etti. Google’ın ana şirketi Alphabet’in başkanlığından geçtiğimiz yıl istifa eden Brin’in bugün yüksek teknolojili bir hava aracı projesi finanse ettiği biliniyor.
6) Larry Page
Net Serveti: 50.9 Milyar Dolar
Geçen yıldan bu yana serveti 100 milyon dolar artan Larry Page, Google’un kurucu ortağı ve CEO’su olarak görev yapmakta. Page ayrıca 2015-2019 yılları arasında da Alphabet’in CEO’su olarak görev yaptı ve şu anda uzay araştırma şirketi Planetary Resources’ın kurucu yatırımcısı.
5) Steve Ballmer
Net Serveti: 52.7 Milyar Dolar
Dünyanın en zengin 11. insanı olan Steve Ballmer, teknoloji milyarderleri listesinde ise 5. sırada yer alıyor. 2000-2014 yılları arasında teknoloji devi Microsoft’un liderliğini yapan Ballmer, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet kurumları için yazılım yapan birimlere 59 milyon dolar yatırım yaptı.
4) Mark Zuckerberg
Net Serveti: 54 Milyar Dolar
Sosyal medyada çığır açan Facebook’un kurucusu olan Zuckerberg geçtiğimiz sene kullanıcı mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Buna rağmen 54 milyar dolarlık servetiyle Zuckerberg listeye 4. sıradan giriyor. Yaklaşık 3 milyar kullanıcısı olan sosyal ağ, Covid-19 salgını sırasında da kullanıcı sayısını arttırdı.
3) Larry Ellison
Net Serveti: 59 Milyar Dolar
Dünyanın en zengin beşinci kişisi olan Ellison, teknoloji milyarderleri listesinde de 59 milyar dolarlık serveti ile üçüncü sırada yer alıyor. 1977 senesinde yazılım devi olan Oracle’yi kurduktan sonra Ellison 2016 senesinde çeşitli yazılım satın alımlarıyla şirketi büyüttü. Şu anda Oracle’nin CTO’su olarak görev yapan Larry Ellison, bugün şirketin 35,4’üne sahip.
2) Bill Gates
Net Serveti: 98 Milyar Dolar
Microsoft’un kurucu ortağı olan Bill Gates, 2018 yılına kadar uzun bir süredir dünyanın en zengin kişisi olma unvanını koruyordu. Hayırsever çabaları ile öne çıkan Bill Gates ve eşi Melinda Gates’in kurdukları vakıf şu anda dünyanın en büyük özel hayır kurumu olma özelliği taşıyor. Gates’in serveti Microsoft’un hisse fiyatındaki artışın etkisiyle de geçen yıl 96.5 milyar dolardan 98 milyar dolara yükseldi.
1) Jeff Bezos
Net Serveti: 113 Milyar Dolar
E-ticaret devi Amazon’un CEO’su ve kurucusu Jeff Bezos, üst üste üçüncü kez Bill Gates’i geride bırakarak 2020 yılında da dünyanın en zengin insanı oldu. Covid-19 salgını yüzünden internet üzerinden alışveriş yapmaya artan ilgi, Amazon’un kârını da büyük ölçüde arttırdı. Online alışverişe artan talebe yetişemeyen Amazon, sadece bu sene mart ve nisan ayları arasında 175.000 ek çalışan almak zorunda kaldı. Jeff Bezos eski karısıyla yaptığı boşanma anlaşması sonucu 36.8 milyar dolarlık hisseyi ona bıraksa da 113 milyar dolarla en zengin teknoloji milyarderleri listemizin başında yer alıyor.