Pixel Art (Piksel Sanat), ilk kez 1982 yılında Robert Flegal ve Adele Goldberg tarafından bir kavram olarak kullanıldı. O tarihlerde teknolojinin sağladığı imkanlar ile 2D ortamda pixel oyunlar yapılabiliyordu. Bu tür oyunlar günümüzde de mevcut ancak eski tarihlerdeki teknolojiye bakıldığında pixel art programları ile yapılan bu oyunlar o dönemde bir zorunluluktu.
Pixel çizimler artık sadece oyunlar için değil, sanat ve karakter çizimlerinde de tercih ediliyor. Retro bir havası olan bu çizim yöntemi için artık onlarca ücretli ve ücretsiz program seçeneği mevcut. Piyasada yer alan Pixel Art programları arasında seçim yapmanızı kolaylaştırmak adına biz de Pixel Art Programları listemizi oluşturduk. Artık aşağıda yer alan seçeneklerden birisi ile başlayarak yaratıcılığınızı serbest bırakabilirsiniz.
İçindekiler
Aseprite
Aseprite, pixel çizim ve animasyon yapmak isteyen kullanıcıların genelde tercih ettiği ilk uygulamalardan biridir. Çizim karakterleri, oyun karakterleri, manzara veya profiller oluşturma imkanı sağlayan program, steam ve kendi sitesinde satışa sunuluyor. Fiyat olarak daha ucuz ve güncellemeler açısından daha kolay bir deneyim sağladığı için uygulamayı Steam platformundan satın almanızı tavsiye ediyoruz.
Piskel
Pixel art programları listemizin tek web tabanlı programı olan Piskel, ücretsiz oluşu ve rakiplerine oranla pek bir eksiğe sahip olmayışı sebebi ile yeni başlayanlara tavsiye edebileceğimiz bir seçenektir. Simetrik çizimler ve GİF olarak indirme olanağı Piskel’in sevilen özelliklerindendir. Web tabanlı pixel art programının en iyi özelliği ise sabit çizimlerin animasyon haline getirilmesidir.
GrafX2
Açık kaynak kodlu olan GrafX2 programı, ücretsiz bir şekilde sunulan bir diğer pixel art çizim programıdır. GrafX2 programı ile oyun grafikleri, piksel sanatsal çizimleri, GİF ve animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Program, kapsamlı renk paleti (256 renk) sayesinde çizimlerde daha detaylı çalışmalar ortaya çıkartabilmeye olanak sağlıyor. GrafX2 web tabanlı olmasa da, bir çok popüler platforma (Windows, Mac, Linux, Atari, GP2x ve Nintendo Switch) destek veriyor.
Krita
Pixel art programları listemizde yer alan bir diğer program ise Krita. Krita, Steam üzerinde ücretli bir şekilde yer alsa da aslında açık kaynak bir piksel çizim programıdır. İllüstratörler, animatörler, pixel art sanatçıları ve hobi sahipleri tarafından sıkça tercih edilir. Programda birçok şablon ve fırça seçenekleri bulunmaktadır.
Cosmigo Pro Motion
Cosmigo Pro Motion, profesyonel bir şekilde bilgisayar veya mobil oyunlar için kullanılan pixel çizim programlarından biridir. Sega, Wayforward, Gameloft gibi oyun şirketleri tarafından da tercih edilen olan Cosmigo’nun ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmaktadır.
Pixel Studio for Pixel Art
Pixel Studio for Pixel Art, Steam platformunda ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Kendi paletleri ile animasyon ve GİF hazırlayabileceğiniz, çizimleri birçok formatta indirebileceğiniz bir Pixel Art programıdır. Pixel Studio for Pixel Art programını sade arayüzü dolayısı ile başlangıç seviyesindeki kullanıcılara öneririz.
Pyxel Edit
Pyxel Edit, oyunlardaki pixel çizimler için kullanılabilecek en iyi programlardandır. Ücretli ve ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunulan program, Mac ve Windows platformlarında çalışabilmektedir. Hareketli grafik sayfaları ve animasyonlar oluşturularak dışarı kolay bir şekilde aktarılmasına imkan vermektedir.
GraphicsGale
Ücretsiz olan GraphicsGale, renk paleti kontrolü, birçok dosya biçimini destekleme ve ayrı bir şekilde oluşturulmuş çizimleri tek bir GİF dosyası haline getirme gibi birçok kolaylık sağlamaktadır. Pixel art programları listemizin son programı olan GraphicsGale, yapılan animasyonları gerçek zamanlı bir şekilde önizleme yapmanıza da olanak sağlamaktadır.