Skype popülerliğini neden kaybetti? Pandemi dönemiyle birlikte ders ve iş için video yoluyla görüşmeler yapılmaya başlandı. Herkesin Skype ile görüntülü ve sesli aramalar üzerinden bağlantı kurması beklenirken Zoom ve Teams gibi başka platformlar daha çok tercih edilir oldu. Peki şimdiye kadar en popüler görüntülü konuşma platformu olan Skype, neden bu dönemde gözden düştü ve popülerliğini kaybetti?
Microsoft ve Gözden Düşen Skype
Bunu anlamak için Microsoft’un Skype’ı ilk satın aldığı dönem olan 2011’e gitmek gerekiyor. 2011 senesinde Skype’ı 8.5 milyar dolara satın alan Microsoft, o yıl uygulamanın 100 milyondan daha fazla aktif kullanıcısı olduğunu duyurmuştu. Aynı sene Zoom ve Snapchat de çıkmıştı fakat Skype, internet üzerinden insanların birbiriyle konuşmasının ana yoluydu.
Skype, o senelerde o kadar popüler bir hale gelmişti ki 2014 senesinde Oxford İngilizce Sözlüğü’ne eklendi. Fakat yine de Whatsapp, Messenger, Snapchat gibi sohbet uygulamalarının hız kazanmaya başladığı dönemde Skype’ı satın alan Microsoft uygulamayı geliştirmek için zorluklarla karşı karşıyaydı.
Skype’ın Windows 8.1 ve Xbox One ile anlaşmalı çalışması, ayrıca Outlook’un bir parçası olarak internette ortaya çıkması; Microsoft’u uygulamayı çalıştırdığı ağları değiştirmeye itti. Aradaki geçiş yıllar sürdü ve bu; aramaların, mesajların ve bildirimlerin birden çok cihazda tekrarlanmasına sebep oldu. Rakip şirketlerin daha düzgün çalışan ve cihazlar arasında senkronize olan mesajlaşmaları mümkün kılan sağlam alternatifler sunması Skype’ı güvenilmez bir konuma getirdi. Microsoft ise altta yatan sorunları çözmek yerine Skype’ı yeniden tasarlamak için yıllar harcadı. Bu da kullanıcıların deneyimini daha da kötü bir hale getirdi.
2017 yılında tamamen farklı bir yöne yönelen Skype, tasarımıyla insanları yine memnun edemedi. Bu süre zarfında Microsoft, Microsoft Teams 2016 ile ilgileniyordu. Teams son yıllarda şirketin sohbet ve iletişim konusundaki odak noktası haline geldi. Sadece işletmelere değil ailelere ve tüketicilere yönelik aboneliklere de sahip Teams, grup sohbetlerinde ve video görüşmelerinde kullanılabilen aynı zamanda insanlarla fotoğraflar ve içerikler de paylaşılabilen bir platform.
Microsoft’un Skype’da sahip olduğu temel teknolojiyi Teams’i geliştirmek için kullanmasıyla da Skype’ın üzerindeki ilgi iyice azalmaya başladı. Skype yakın zamanda ortadan kalkmayacak fakat artık şirketin odak noktası değil. Microsoft sözcüsü konuyla ilgili: ‘’ Şimdilik Skype, onu seven ve temel görüntülü sohbet yetenekleriyle bağlantı kurmak isteyen müşteriler için iyi bir seçenek olmaya devam edecek. Fakat Skype ağırlıklı olarak sadece bir sohbet ve görüntülü arama platformu. Skype’da paylaşacak başka bir şeyimiz yok.’’ şeklinde açıklamada bulundu.
Skype Tahtını Zoom’a Bırakıyor
Peki Skype’ın rakipleri Covid-19 virüsü sırasında nasıl büyüdü? Özellikle Zoom uygulaması geçtiğimiz aylarda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde patlama yaşadı diyebiliriz. Skype’ın oldukça gerilerde yer aldığı en çok indirilen uygulamalar listesinde Zoom ve Teams uygulamaları ilk 10’da yer alıyor.
Zoom sözcüleri konuyla ilgili:’’ Zoom, kullanıcılar ile ilgili kayıt tutmaz bu yüzden şu anda toplam müşteri sayısını bilmiyoruz. Fakat tahminlerimiz geçtiğimiz ay 300 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu yönünde.’’ şeklinde açıklamada bulunuyor. Peki kullanıcılar neden Zoom’a yöneliyor?
Kullanıcıların Zoom’u tercih etmesinin en önemli sebebi kullanımının kolay olmasıdır. Uygulamayı masaüstüne indirmek çok pratiktir ve sadece basit bir kod ile kullanıcılar görüşmelere katılabilir. Zoom’un görüntülü konuşmaya karşı bu basit yaklaşımı kullanıcıların dikkatini çekmiş gibi görünüyor. İkinci sebebi ise Skype’daki virüsler diyebiliriz. Skype kullanıcıları, uygulamayı hangi platformda kullanırlarsa kullansınlar birçok sorunla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Diğer bir sebep ise Zoom’da olmayan fakat Skype’da çok karşılaşılan spam sorunu. Kullanıcılar uygulamayı her açtıklarında temizlemeleri gereken birçok spam mesajı ve isteğiyle uğraştıklarını belirtiyorlar.
Zoom’un bir bağlantıyla görüşmelere katılım sağlamanızı ve sonrasında bittiğinde direkt kapatıp kurtulmanızı sağlayan basit yaklaşımı Skype’ın önüne geçmesine sebep oluyor. Ses kalitesi yıllar geçtikçe kötüleşen Skype kullanıcılara yaşattığı hatalar sebebiyle de yerini Zoom’a bırakmış durumda.
Sonuç olarak, Skype popülerliğini neden kaybetti? sorusunun suçlusu muhakkak ki Microsoft’tur. Microsoft’un Skype’ın güvenilirliği ve kullanıcı ara yüzü konusundaki yanlış stratejileri uygulamayı şu anki konumuna getirdi. Yakın tarihlerde uygulamalar ile ilgili yayınlanmış bir rapor Microsoft Teams, Zoom gibi uygulamaların olağanüstü bir büyüme yaşadığını gösteriyor. Skype hala birçok yerde kullanılıyor fakat artık kullanıcıların büyük bir kısmı video görüşmeleri için başka yerlere yöneliyor diyebiliriz.