Mayın Tarlası (Minesweeper) Oyunu – 30 Yıllık Serüven

Microsoft 8 Ekim 1990’da, Mayın Tarlası oyununu piyasaya sürdüğünde oyun çok ses getirmişti. Windows için Microsoft Entertainment Pack’in bir parçası olan oyun da, Windows 3.0 kullananlar hedeflendi. Mayın Tarlası son 30 yıldır, basit ama derin ve stratejik oynanışıyla milyonları heyecanlandırdı. Peki, bu oyunun bu kadar çok sevilmesinin nedeni nedir?

Stratejik Bağımlılık Yapan Bir Oyun! Peki Sırrı Ne?

Mayın Tarlası oyunu, mayın tarlasında geçen bir mantık bulmaca oyunudur. Amaç, kazara bir mayına tıklamadan bulmacadaki her kareyi ortaya çıkararak temizlemektir. Asıl amaç ise, bunu olabildiğince çabuk yapmaktır. Kareleri ortaya çıkardıkça karşısınıza çıkan ipuçları, etraflarındaki sekiz bitişik karede bulunan mayınların sayısını temsil eden sayılar biçiminde görünür.

Oyun boyunca mayınların bulunduğunu düşündüğünüz yeri bir bayrakla, bilgisayar farenizle sadece bir kez tıklayarak işaretleyebilirsiniz. Yine de dikkatli olmalısınız. Çünkü kazara tek bir mayına bile tıklarsanız oyun biter.

Bir mayına çarpsanız bile, oyunun temel sayısal stratejisini kavradığınızda pes etmeyeceksiniz. Bu oyun da hem zekanızı kullanıyor, hem de tehlikenin verdiği heyecanı yaşıyorsunuz. Biraz patlamalı Sudoku’ya benziyor. Oynadıkça, oyunun stratejisi sizi bu oyuna bağımlı hale getiriyor.

mayın-tarlası-oyunu

Mayın Tarlası Oyununun Kökeni

Microsoft’un Mayın Tarlası, orijinal olarak en başta Mine olarak adlandırılmıştı. Oyun, Microsoft çalışanları Robert Donner ve Curt Johnson tarafından tasarlandı.

Windows 3.0’ın geliştirilmesinden kısa bir süre sonra, Microsoft ürün yöneticisi Bruce Ryan, ev bilgisayarı olan kişileri Windows satın almaya teşvik edecek bir oyun paketi oluşturmaya karar verdi. Mine oyununu da bu paketin içerisine koymayı planladılar. Grafiklerdeki bazı küçük değişiklikler yapıldıktan sonra, paketin içine oyunu koymadan önce yeniden adlandırdılar ve adı Minesweeper (Mayın Tarlası) oldu.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Mayın Tarlası, Windows için Microsoft Eğlence Paketinin bir parçası olarak 1990 yılında ticari olarak piyasaya giriş yapmıştı. O zamanlar, Windows 3.0 yeniydi. Oluşturulan oyun paketi, altı oyun (Zalim, Golf, Mayın Tarlası, Pegged, Taipei, Tetris, TicTactics) ve ekran koruyucu IdleWild’ı içeriyordu.

microsoft-mayın-tarlası-oyunu

Mayın Tarlası, Microsoft’un tüm ofislerinde en popüler oyun haline geldi. 1994’te The Washington Post, Bill Gates’in bir zamanlar Mayın Tarlası’na çok bağımlı olduğunu, bu nedenle de oyunu bilgisayarından sildiğini, ancak ardından oynamak için bir iş arkadaşının ofisine gizlice girdiğini bildirdi.

Bu popülerlik, Microsoft’un 1992’de piyasaya sürüldüğünde Windows 3.1’e Mayın Tarlası’nı dahil etmeye karar vermesinin en büyük nedenlerinden biri oldu.

Microsoft, Mayın Tarlası’nı 1992-2009 arası her Windows sürümüne dahil etti (Windows 3.1’den Windows 7’ye kadar). Dolayısıyla, son otuz yılda yüz milyonlarca insanın oynadığı bu oyun çok başarılı ve kaliteli bir serüvene sahip olmayı başarmıştır.

Göründüğünden Daha Derin Bir Stratejiye Sahip!

Mayın Tarlası’na bağımlı olan herkes, oyunun Solitaire kadar kolay olmadığını bilir. Bunun nedeni, basit görünümüne rağmen çok derin bir strateji oyunu olmasıdır.

Mayın Tarlası stratejisine temel olarak hakim olan hemen hemen herkes, yeterli zaman verildiğinde ve tabi ki de biraz da şans ile zor bir seviyeyi geçebilir.

Kendini çok geliştirmiş oyuncular, mayınları daha hızlı ortaya çıkarmak için “1.5 tıklama” adını verdikleri bir teknik bile buldular. Hatta bazı oyuncular, bir bulmaca alanını doldururken zaman kazanmak için bayrak kullanmaktan vazgeçiyor. Yani, bağımlı oyuncular oyunun içerisinde kendi stratejilerini oluşturabiliyorlar.

Ancak sadece öylesine Mayın Tarlası’nı oynayan sıradan bir oyuncuysanız, bu gelişmiş teknikleri kullanmanız oyunu yavaş bir hızda oynamanıza sebep olabilir. Ama bizce yine de oyunu oynamaktan vazgeçmeyin ve oynadıkça eğlenin.

mayın-tarlası-windows
Resim: Reddit

Oyun Hakkında Bazı İpuçları ve Bilgiler

Windows 3.x sürümünde hile yapmak için “xyzzy” yazın, Shift + Enter tuşlarına basın. Ardından tekrar Enter tuşuna basın. Farenizi mayınlı bir karenin üzerine getirdiğinizde ekranın köşesinde siyah olan küçük bir nokta görünecektir.

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, Mayın Tarlası’nda üç seviyeyi de tamamlamak için en hızlı süre, Polonyalı Kamil Murański’nin 2014’te belirlediği 38,65 saniyedir.

Günümüzde Mayın Tarlası Oyunu Nasıl Oynanıyor?

Klasik Mayın Tarlası oyunu artık, Windows 8 ve Windows 10‘da macera modu olan yeni bir sürüme sahip. Klasik bir Mayın Tarlası oyununda kaçınmanız gereken mayınlar yerine bu sefer uzak durmanız gereken tuzaklar var. Ayrıca Mayın Tarlası Macera modunun geliştiricileri, farklı yaratıklar ve canavarları da oyunun içine dahil ettiler. Ancak bu yaratıkları öldürmek için gereken silahlara sahip olmak için, tıpkı klasik Mayın Tarlası’nda mayın aramak gibi madenlerde silahları aramanız ve bulmanız gerekiyor.

Yeni oyunda; oyuncular, yaratıklarla mücadele etmek ve seviyeler arasındaki kapılara ve gizli geçitlere ulaşmak için, tuzaklardan kaçınmanın yanı sıra, daha fazla puan almak için de altın veya madeni para toplayabilirler.

mayın-tarlası-windows-8-10
Resim: YouTube

Macera Modu

Macera modu, oyunu çok daha heyecanlanarak oynayacağınız ve size çok zevk verecek bir versiyon. Bu oyun modunda, bir sonraki seviyeye geçmenize yardımcı olacak araçları topluyorsunuz. Bulmacayı çözüp bir sonraki seviyeye geçmeye çalışırken, hazine sandıklarında saklanmış altınları ve paraları toplayarak ilerliyorsunuz. Bu sırada karşınıza gizli tuzaklar ve yaratıklar da çıkıyor.

Oyunu oynarken toplamanız gereken başka şeyler de var. Bunlar, bir sonraki seviyeye geçmeniz için, son geçişe ulaşma yolunda size yardımcı oluyor. Kapıları açmak ve bir odadan diğerine geçmek için kullanılan anahtarları toplamanız gerekiyor. Macera adamının, canavarları ve yaratıkları ortadan kaldırmasına yardımcı olacak oklar ve bıçakları da toplayabilirsiniz.

Oyunculara, Macera modunun klasik Mayın Tarlası oyununun bir versiyonu olduğunu düşündüren şey, içinde sayılar olan karelerdir. Boş karelerdeki bu sayılar, o kareyi çevreleyen tuzakların sayısını göstermektedir.

macera-modu-minesweeper

Hangi sürümü oynarsanız oynayın, oyunun temelini anladıktan sonra bağımlısı olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Eğer siz de bu konu ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşmak istiyorsanız, aşağıdaki yorumlar kısmını kullanmaktan çekinmeyin.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

İşletme Mezunu, Gelişen teknolojiyi adım adım takip etmeyi seven, yaratıcı, içerikler üretmeye bayılan biri...