Zoom Yeni Güvenlik Özelliğini Ücretli Yapacak

Dünyayı evlere kapayan Koronavirüs Pandemisi sebebiyle insanlar birbiriyle görüşme yapmak için dijital platformları tercih etmeye başladı. Karantina günlerinin başlarında Zoom, kullanıcılar tarafından baya popülerleşse de ilerleyen dönemlerde güvenlik konusunda verdiği açıklar kullanıcıları rahatsız etti. Bunun üzerine Zoom yeni güvenlik önlemleri hakkında çalışamalara başladı.

Zoom’a alternatif olarak Microsoft Teams, Google Meet gibi uygulamalara yönelen kullanıcılar nedeniyle Zoom’un kullanıcı sayısında baya bir düşüş meydana geldi. Bu nedenle çalışmalara başlayan Zoom ekibi uygulamanın güvenlik kısmını güçlendirmeye odaklandı.

Yakın zamanda açıklama yapan şirket, video konferans görüşmelerine uçtan uca şifreleme özelliği getirerek görüşmeleri daha güvenli hale getirmek istediğini belirtti. Her ne kadar bu haber kullanıcıları mutlu etse de ardından gelen açıklamalar hevesleri kursakta bıraktı. Bu özelliğin sadece ücretli hesaplara geleceğinin duyulması Zoom kullanıcılarından büyük tepki aldı.

Reuters‘in yaptığı habere göre Zoom, ücretli müşterilerinin video görüşmelerine daha güçlü bir şifreleme ekleyecek. Zoom güvenlik danışmanı Alex Stamos yaptığı açıklamada kâr amacı gütmeyen kullanıcılar ve bazı hesapların bu özellikten ücretsiz yararlanabileceğini söyledi fakat bu hesaplar ile ilgili detay vermedi.

Şirket her ne kadar uçtan uca şifrelemeyi ücretli hesaplara getireceğini söylese de, yeni gelecek güncelleme ile tüm kullanıcıların güvenliğini arttırmayı planlamakta.

Uçtan Uca Şifreleme

uctan-uca-sifreleme

Whatsapp gibi günlük hayatta sık kullandığımız bir çok mesajlaşma uygulaması uçtan-uca şifreleme kullanmakta.

Uçtan-uca şifreleme çevrimiçi mesajlaşmanın en güvenli yoludur diyebiliriz. Mesajları konuşmanın başında ve sonunda şifrelemek ortada herhangi birinin mesajı okumasını engeller.

E2EE(Uçtan-uca şifreleme) diğer şifreleme tekniklerinden biraz farklıdır. Örnek verirsek Gmail, Hotmail gibi E2EE kullanmayan uygulamalarda, mesajınız şirketin sunucusuna gittiğinde şifrelenir fakat şirket şifreleme anahtarına sahip olduğundan dolayı mesajınızı istediği zaman görebilir.

E2EE’de ise şifreleme anahtarına sadece mesajı gönderen ve alan kişi sahiptir. Bu nedenle aradaki sunucuda hiçbir şekilde mesajınız okunamaz.

zoom-video-gorusmesi

Karantina günlerinde çıkan güvenlik haberleriyle çok sayıda kullanıcı kaybeden Zoom yeni gelen güncellemelerle birlikte biraz da olsa kullanıcısını geri kazanmayı başarmıştı. Fakat aldıkları bu karar şirketi kullanıcı sayısı konusunda hayal kırıklığına uğratabilir.

Sahi, ücretsiz bir şekilde daha da güvenli alternatif uygulamalar varken, kullanıcılar Zoom’u tercih etmeye devam edecekler mi?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.