Kayıp madde, yirmi yıldan uzun süredir süren galaksiler arası bir araştırmadan sonra, Avusturalya liderliğindeki bilim insanları tarafından keşfedildi.
1990’lı yılların ortasından beridir bilim insanları evrenin yarısını oluşturan maddeyi belirlemeye çalışıyordu. Büyük patlamadan (Big Bang) bu zamana kadar evrende var olan fakat bir türlü keşfedilemeyen bu maddenin varlığına ait deliller daha önce keşfedilmişti.
Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi (ICRAR) profesörü Jean-Pierre Macquart yaptığı açıklamada gökbilimcilerin yaklaşık 30 yıldır bu maddeyi aradıklarını belirtti ve şöyle devam etti:
“Yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda Big Bang zamanından evrenle ilgili ölçüleri biliyorduk. Fakat günümüzde evren ile ilgili verilere baktığımızda evreni oluşturan maddenin yarısını bulamadık. Bu biraz utanç vericiydi. Galaksiler arası alan çok seyrek. Yani kayıp madde herhangi bir ofis odasındaki birkaç atoma tekabül etmekte. Bu nedenle geleneksel yöntem ve teleskoplarla tespit etmesi oldukça zordu.”
İçindekiler
“Kozmik Gizeme Açıklık Getirmek Güzel Bir Duygu“
Astronomlar şimdiye kadar evrenin uzak noktalarını keşfetmek için tüm farklı ışık formlarını kullandılar (Radyo dalgalarından x-ray ve görünebilir ışığa kadar). Ancak hiçbiri eksik maddeyi açığa çıkaramadı. Ta ki bilim insanları ani radyo patlamalarını keşfedene kadar. Radyo Patlamaları henüz anlaşılmayan bazı yüksek enerjili astrofiziksel işlemlerin neden olduğu, milisaniyenin bir kısmından birkaç milisaniyeye kadar değişen geçici bir radyo darbesidir.
Radyo Patlamaları ile birlikte evrende bulunan eksik madde keşfedildi
Radyo patlamaları ilk olarak 2007 yılında keşfedildi fakat tam olarak anlaşılmadı. Radyo Patlamaları evrende seyahat ettikçe, içinden geçtikleri madde tarafından dağıtılır ve belli oranda yavaşlarlar. Radyo enerjisindeki her bir frekans için bu oran farklıdır.
Bir prizmanın ışığı gökkuşağı renklerinde yayması gibi kayıp madde de radyo patlamalarını farklı frekanslarda yayar. Bilim insanları, patlamaların ne kadar uzaktan geldiğini ve geldiği süreçte ne kadar yayıldığını inceleyerek galaksiler arasında ne kadar maddenin olduğunu hesapladılar.
Evrenin 6 farklı noktasından gelen radyo patlamaları ile hesaplamalar yapan bilim insanları kayıp maddenin nerede ve ne kadar olduğunu bulabildi. Sonuçlar bilim dergisi olan Nature‘da yayınlandı.
Macquart yaptığı açıklamada “Dünyada sadece az sayıda insanın bildiğini düşündüğünüz bir şeyi bilmek, kozmik bir gizeme açıklık getirmek harika bir duygu” ifadelerini kullandı.
Doğu Avusturalya’daki Teleskoplar Patlamaları Yakaladı
Radyo patlamaları gibi zor görülebilen şeyleri görmek için ekip Doğu Avusturalya’da ki CSIRO‘nun ASKAP teleskobunu kullandı. Bu sayede gökyüzünde büyük alanlara, yüksek çözünürlükte bakıp Radyo Patlamalarını anında yakalayabiliyorladı. Ardından onların analizini yapıyorlardı.
Şili’de Çok Büyük Teleskop olarak adlandırılan teleskop ile Radyo Patlamalarının geldiği galaksi ile dünyamız arasındaki uzaklık hesaplandı. Ekip bu bilgi ile kendi araştırmalarını birleştirip radyo patlamasının geldiği yolda ne kadar kayıp madde olduğunu keşfetti.
Sanıyorum evrende daha keşfetmemiz gereken çok fazla gizem var ama bu büyük adım gelecekte bizim bu gizemleri çözmemizde bize ışık tutabilir.
Bu tarz içeriklere daha sık yer verirseniz sevinirim. Çok hoş bir yazı olmuş. Elinize sağlık 😊