Yapay zeka teknolojisinin gelecekte nasıl gelişip şekilleneceğini ve insanlar gibi tamamen bilinçli bir hale gelip gelmeyeceğini tahmin etmek oldukça zor . Fakat uzmanlara göre yapay zeka endüstrisinin 2025 yılına kadar 118 milyar sterline ulaşması bekleniyor. Bir kesim; yapay zekanın, insan türünün tamamen farkında olacağına inansa da diğerleri gelecekte yapay zekanın yalnızca insanları destekleyeceğine inanıyor. 2020’den itibaren yapay zeka, insan hayatına her zamankinden daha fazla dahil olacak gibi görünüyor. Google’da bir arama yaptığınızda veya Netflix üzerinden bir dizi izlediğinizde aslında bu akışı sağlayan yapay zeka odaklı tahminler sayesinde işinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. İşlemlerimiz sayesinde bizimle iletişim kuran ve günlük yaşamlarımız hakkında daha bilinçli kararlar almamızı sağlayan yapay zeka ile geleceği tahmin etmek mümkün mü?
İçindekiler
Yapay Zeka ile Geleceği Tahmin Etmek Üzerine Çalışmalar
Bir ay sonra yaşanacak bir depremi bugün bildiğimizi düşünün. Veya birkaç ay sonra yaşanacak büyük bir gelişmenin şimdiden doğru tahmin edilebildiğini. Nottingham Üniversitesi’ndeki uzmanlar erken ölümleri tahmin edebilen ve bunu kendi kendine öğrenen bilgisayarlar ve sistemler üzerinde çalışıyor.
Yapay zekanın aktif rol alacağı böyle bir sistemin, sağlık hizmetlerini önemli ölçüde iyileştireceği kesin. Doktorlar ve sağlık bilimcilerden oluşan bir ekip, kanser ve kalp hastalığı gibi sebeplerden doğan erken ölüm riskini tahmin eden bir yapay zeka algoritmasını test etti bile. Algoritma, orta yaşlı hasta nüfusta yaşanacak erken ölümleri tahmin etme konusunda oldukça başarılıydı. Böylece yapay zekanın tahminlerinin insanların tahminlerinden çok daha doğru ve güçlü olduğu da kanıtlanmış oldu.
Yapay Zeka ile Gelecek Sohbeti
Yapay zeka ile geleceği tahmin etmek mümkün mü? sorusuna ithafen Kasım 2019’da araştırmacılar röportaj şeklinde bir deney gerçekleştirdi. GPT-2 adlı yapay zekaya gelecek yıl hakkında görüşlerini ve tahminlerini soran araştırma ekibi, cevapları da kamuoyu ile paylaştı. O sorulardan birkaçını sizinle paylaşalım.
Soru: Teknolojiden yola çıkarak, Çin ile Amerika arasındaki ticaret savaşının 2020’de çözüleceğini düşünüyor musunuz?
Cevap: En olası sonucun, Çin’in önemli bir rol aldığı daha rekabetçi bir dünya göreceğimiz olduğuna inanıyorum. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında özellikle ticaret politikası gibi konularda daha dengeli bir ilişki göreceğiz.
Soru: 2020’yi ekonomik açıdan nasıl görüyorsunuz?
Cevap: Bence çok belirsiz. İngiltere ekonomisinin görünümü belirsiz, ancak Amerikan ekonomisi çok güçlü. Dünya ekonomisinde çok türbülans yaşayacağımızı düşünüyorum.
Soru: 2020 için başka tahminleriniz var mı?
Cevap: Ben bir fütürist değilim, ancak önemli bir siyasi değişim olacağını düşünüyorum. Özellikle İngilizler ayrılırsa AB’de büyük değişiklikler olacağını düşünüyorum. Ve muhtemelen Çin’de de büyük değişiklikler olacak.
Yapay zeka, gelecek ile ilgili ona sorulan bu sorulara yüzde yüz doğru yanıt veremese de yapılan bu deneyin geleceği tahmin etme konusunda oldukça ses getirdiğini söyleyebiliriz.
Sage Projesi
USC’deki araştırma ekibi, iki yıl kadar önce yapay zekanın tahminlerinin doğruluğunu arttırmak için bazı çalışmalara başladı. SAGE isimli proje özellikle jeopolitik olayların tahminlerine yoğunlaştı.
SAGE, gelecekteki olaylar hakkında doğru tahminlerde bulunmak için, insan katılımcılarla etkileşime girecek makine öğrenimine güveniyor. Böylece yalnızca insan zekasına güvenerek çıkabilecek yanlış sonuçların, yapay zeka ve insan etkileşimi ile, önüne geçilmiş olunuyor.
Proje şimdiye kadar büyük ölçüde doğru tahminler yapmakta. Bu tahminlerden birisi Kuzey Kore füze testinin Temmuz’dan önce başlatılacağı hakkındaydı. Tahmin edildiği gibi füze fırlatılması ise Mayıs ayında yapıldı.
Özel Görelilik ve Yapay Zeka ile Geleceği Tahmin Etmek
Araştırmacılar, Einstein’ın özel görelilik teorisinde bulunan neden ve sonuçların temel bir tanımına dayanarak yapay zeka sistemlerinin gelecek hakkında daha doğru tahminler yapmasının bir yolunu buldular.
Ekip, ışık konilerinden esinlenerek, uzay-zamandaki neden ve sonuç sınırlarını matematiksel olarak tanımlayan bir algoritma geliştirdi. Şu anda incelemelerin son aşamalarında olan ekip buldukları bu yöntem sayesinde yapay zekaya gelecekteki adımlar için çok daha doğru tahminler yaptırabilecek.
Geleceği tahmin edebilmek birçok sektör için çok önemli bir ihtimal. Örneğin otonom araçların yolda herhangi bir şeyin tehlikeli olup olmadığını tahmin edebilmesi gerekir. Veya robotların fiziksel etkileşime girmesi gereken nesnelerin nasıl hareket edeceğini tahmin etmesi gerekir. Tahmin sistemleri, neden ve sonuç ilişkisini iyi yönettiği takdirde doğruya daha yakın olacaktır. Bir hastanın bir tedaviye nasıl tepki vereceğini yapay zeka sayesinde çok net bir şekilde tahmin edebildiğimizi düşünün. Bu ve daha bunun gibi birçok amaç için şu anda araştırmacılar büyük bir özveriyle çalışıyor. Kim bilir belki de çok yakında gelecek ile ilgili birçok bilgiyi çok daha önceden öğrenebiliriz?