30 yıl önce Mayıs ayında, Microsoft şirketi Windows 3.0’ı piyasaya sürdü. Windows’un diğer sürümlerinden daha kullanışlı olması ve grafik ortamdaki inanılmaz gelişmesi Windows 3.0’ın popülerliğinde sıçrama yarattı.
İçindekiler
İlk Başarılı Windows
IBM PC uyumlu makinelerin ilk yıllarında, birçok bilgisayar, eş zamanda sadece bir program çalıştırabilen komut satırı bazlı Microsoft MS-DOS sistemi üzerinde çalışıyordu. 1980’lerin başlarında bilgisayarlar geliştikçe, aynı zamanda birçok programı çalıştırmak anlamına gelen “multitasking” kelimesi bu endüstride çok popüler bir kelime olmaya başladı. Zamanın magazin editörleri, aynı zamanda birden fazla program çalıştırabilmenin verimliliği önemli ölçüde arttırdığından bahsediyorlardı.
Ne Windows 1.0 ne de Windows 2.0 sektörde istenilen başarıyı yakalayamamıştı. Ardından 1990 yılında bir başka MS-DOS üzerinde çalışan GUI Shell, Windows 3.0 ortaya çıktı. Bu işletim sistemi hem MS-DOS programlarının hem de özel olarak oluşturulmuş Windows uygulamalarının aynı zamanda çalıştırılmasına izin veriyordu. Bu sürüm öncekilerinin aksine çok fazla sevilmiş ve 10 milyondan fazla kopya satışı gerçekleşmiştir. 3.parti uygulamaların desteği ile de PC işletim sistemi marketinde Microsoft domine hale geldi.
Aşağıda bu yeni işletim sistemini eşsiz ve başarılı yapan unsurları sizler için listeledik.
Windows 3.0 ile Gelen Yeni “Program Manager”
Günümüz Windows’unda Başlangıç Menüsü birçok uygulamaları kolayca çalıştırmamızı sağlar. Bu olayı Windows 3.0’ da Program Manager gerçekleştiriyordu.
Windows 2.0 uygulamalarda ikon bulundurma özelliği olmayan MS-DOS Executive’ i kullanıyordu. Bu durumun aksine, Windows 3 de ise artık uygulamalarda simgeler bulunmaktaydı. Bu durum Windows kullanıcılarında daha ekonomik fiyatlı Macintosh hissi oluşturmaya başladı.
İlk Microsoft Solitaire
Günümüzde hala popülerliğini koruyan – özellikle ofis çalışanları için – Microsoft Solitaire oyunu ilk defa Windows 3.0 ile birlikte hayatımıza girdi.
Solitaire kartlarının ön yüzleri, daha önce Macintosh’ un grafik elementlerini tasarlayan Susan Kare tarafından tasarlanmıştı. Susan Kare, ayrıca Windows 3.0’ ın birçok ikonlarını da tasarlamıştı. Bu oyun, Windows 3.0’ ın grafiksel gelişimininde bir göstericisi olmuştu.
Bir başka popüler Microsoft oyunu Reversi de Windows 3.0 ile birlikte piyasaya sunuldu. Ancak, Microsoft Mayın Tarlası oyunu için Reversi’ yi Windows 3.1’ den kaldırmıştı. Solitaire ise Windows 7’ ye kadar hayatına devam etmişti.
Yeni 3 Boyutlu Görünüm
Bugün ilginç gelebilir ama yeni işletim sistemi ile gelen bu yeni tuşlar kullanıcılar için çok ilgi çekici geliyordu. Bu tuşlardaki gölgeler ve parlak noktalar, derinlik yanılsaması verdi ve insanlar bu tuşları 3 boyutlu olarak anmaya başladı.
Genel olarak, geliştirilmiş Windows 3 arayüzü, ayrıntı simgeler, iyi düşünülmüş pencere düzenlemeleri ve güzel yazı tipleri kullanıcının Windows’u net ve profesyonel olarak algılamasını sağladı. Windows, ilk kez Mac OS ile görsel anlamda yarışabilir hale geldi.
Windows 3.0 PC-Mac Savaşında Dönüm Noktası Oldu
Windows 3.0, günümüzde hala devam eden PC-Mac savaşında bir dönüm noktası olarak görülüyor. O yıllardaki Mac’ in gelişmiş ara yüzüne rakip olabilecek bir şekilde geliştirilen Windows, ayrıca Mac’ den çok daha uygun fiyattaydı. O zamanlar, en uygun Windows 3 işletim sistemine sahip bir PC’yi $1000 gibi bir fiyata alabiliyorken, en uygun Macintosh’ u ise $2400 gibi bir fiyata alınabiliyordu.
Daha çok insan bu platformu satın almaya başladıkça, daha çok firma bu platformu geliştirmek istedi. 3.taraf desteği Windows 1.0 ve Windows 2.0 dönemlerinde çok az sayıdaydı. Windows 3.0 ile birlikte bu durum tersine döndü ve birçok şirket bu işletim sistemini desteklemek için sıraya girdi.
Teknoloji.org olarak Windows 3.0’ın doğum gününü kutluyoruz! İyi ki doğdun, iyi ki işletim sistemlerinin önünü açtın!