Önümüzdeki 10 Yıl İçin Teknolojik Tahminler

Girişimciler, yatırımcılar ve dünyanın en büyük kurumsal Ar-Ge organizasyonları dünyanın çevre, sağlık, eğitim gibi alanlardaki sorunlarına somut çözümler bulmak için çalışıyor. 2020 senesi yeni bir on yılı açmışken sektör uzmanları bu yeni on yıllık süreçte bizi neyin beklediği ile ilgili çeşitli teknolojik tahminler yapıyor.

Enerji Dönüşümünde Büyük İlerleme Sağlanacak

teknolojik tahminler enerji dönüşümü
Enerji Dönüşümü

Önümüzdeki 10 yıl içinde, karbon ayak izleri, tıpkı bugün alkollü araç kullanmak gibi sosyal açıdan kabul edilemez olarak görülecek. Halkın ilgisi, karbon ayak izlerinin dünya çapında bir inceleme konusu haline gelmesiyle, hükümet politikalarını ve davranışsal değişiklikleri yönlendirecek. Bireyler, şirketler ve ülkeler karbon emisyonunda sıfıra ulaşmak ve karbon ayak izlerini ortadan kaldırmak için en hızlı ve uygun yolları arayacaklar. Sürdürülebilir net bir geleceğin yaratılması ve geniş kapsamlı bir enerji dönüşümü gerçekleştirilmesi, karbon yönetimi endüstrisinin ortaya çıkmasıyla sağlanacaktır.

Artırılmış Gerçeklik Yaygınlaşacak

artırılmış gerçeklik teknoloji tahminleri
Artırılmış Gerçeklik

Facebook, Google, Microsoft , Sony ve diğerleri tarafından yatırılan milyarlarca dolar, yeni nesil ekranlara ve kullanıcı ara yüzlerine yol açacak.

Telefonunuzda, bilgisayarınızda ve televizyonunuzda bildiğimiz ekran kaybolacak ve yerini sanal gerçeklik gözlükleri alacak. Bu gözlükler, sadece amaca yönelik üretilmiş şeyler değil iyi modacıların elinden çıkma, günlük hayatımızın şık bir parçası haline gelecek yeni ürünler olacak.

Kanser Teşhisi ve Yönetiminde Kolaylık Sağlanacak

kanser teşhisi teknolojik tahminler
Kanser Tedavisi

Yakın gelecekteki dünyada, kanser herhangi bir kronik hastalık durumu gibi görülecek ve yönetilecek. Ne ile karşı karşıya olduğumuzu kesin olarak belirleyip bunun üstesinden kolaylıkla gelebileceğiz. Başka bir deyişle, kanseri nasıl yönetebileceğimiz konusunda yeni bir düzen ortaya çıkacak. Daha iyi genom dizilimi teknolojisi ve sıvı biyopsi gibi gelişmiş teşhis yöntemleriyle daha erken tedaviye başlanabilecek. Yaygın kanser türlerinde erken teşhis ve müdahale yalnızca hayat kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda geç teşhislerin mali ve duygusal yükünü de azaltacak.

Yapay Zeka Çok Yol Alacak

teknolojik tahminler
Yapay Zeka

Yapay zeka araştırmaları, önümüzdeki on yılda büyük ilerleme kaydedecek. Siri’nin şu anda sağladığı yararın on nesil sonrasını hayal edin. Anlayarak yanıtlama gibi yeteneklere sahip yapay zeka programları, yakın gelecekte hayatımıza daha çok dahil olacak. On yıl içinde yapay zeka programınıza; tüm konuşmalarınızı dinlemesi, e-postalarınızı okuması ve biyometrik verilerinizi taraması için erişim vermeniz çok normal bir hale gelecek.

Deepfake Halkı Daha Çok Etkileyecek

deepfake
Deepfake

Değiştirilmiş ve görsel olarak yanlış bir şey sunan videoları kasteden Deepfake çok hızlı bir şekilde gelişti ve çok yaygın kullanılabilir hale geldi. Birçoğunun korktuğu gibi özellikle başkanlık seçimleri zamanında kötü niyetli Deepfake kullanımlarının görülmesi bekleniyor. Sosyal medya ağları aracılığıyla hakikate yönelik saldırıların yaygınlaşması ve halkı etkilemesi önümüzdeki yıllarda Deepfake’in daha çok gelişmesiyle artacak gibi görünüyor.

Tıp Dünyasında Akıl Almaz Yenilikler Yaşanacak

tıp dünyası
Tıp Alanı

Önümüzdeki on yılın tıp dünyası için çığır açacak bir dönem olması bekleniyor. DNA’yı onarmak, insan klonlamak, aşırı güç sağlayan biyonik implantlar, yaşın tersine çevrilmesi, yapay bağışıklık sistemi ve fotosentez yapabilen insanlar gibi belki de şu an aklımızın almadığı birçok gelişmenin on yıllık sürede yaşanacağı, yapılan teknolojik tahminler arasında.

5G Ağlarının Kullanım Alanları Yaygınlaşacak

teknolojik tahminler
5G Teknolojisi

5G adı verilen yeni nesil kablosuz hücresel ağ, bugün kullanılmakta olan 4G ağlardan çok daha hızlı bir şekilde bazı ülkelerde kullanılmaya başlandı. Daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek hızları ile 5G, internetin gelişinden bu yana, dünyadaki en büyük yeniliklerden. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte 5G teknoloji; yeni ürünler, hizmetler, yeni iş modelleri ve sektörler çıkmasına sebep olacak ve küresel ekonomiye trilyonlar katacak. Akıllı şehirlerde ve otonom araçlarda IoT cihazlarının genel kullanımı 5G ile birlikte hayatımızı zenginleştirecek ve yeni nesil bir altyapı getirecek.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.