1950’lerden beri sanatçılar, repertuvarlarını genişletmek için bilgisayardan faydalanıyorlar. Her alanda kullanılan ve geleceğin rotasını çizen yapay zeka ise günümüzde sanat alanında da yer edinmiş durumda. Geleneksel sanat türlerini tehdit ettiği düşünülen yapay zeka sanatı, akıllı algoritmalar kullanılarak oluşturulmuş sanat eserleri anlamına geliyor.
Birçoğu, insan zihni tarafından meydana getirilmiş gibi görünen yapay zeka sanat eserleri, çok yüksek fiyatlara alıcı bulabiliyor. Buna bir örnek olarak şunu verebiliriz; yapay zekanın sanatsal potansiyelinden etkilenen Paris merkezli sanatçı kolektifi Obvious, farklı zaman dilimlerine ait 15.000 portre görüntüsünü bir algoritmaya yükledi. Algoritma ise edindiği tüm görüntüler sayesinde insan elinin çıkarabileceğinden daha kaliteli görünen portreler yarattı. Ekim 2018’de yapay zekanın yaptığı ‘’Portrait of Edmond Belamy’’ eseri 432.500 dolara alıcı buldu. Bu kimi sanatçıları rahatsız etse de yapay zekanın bir eseri ortaya çıkarabilmesini sağlayan kodun arkasında da bir insan olduğunu unutmamak lazım.
İçindekiler
Sanat ve Yapay Zeka Teknolojisini Birleştiren Bazı Sanatçılar
Mario Klingemann
Mario Klingemann, yapay zeka sanatı hareketinde öncü bir lider olarak kabul ediliyor. Bir kodlayıcının analitik zihnini, bir sanatçının yaratıcı tutkusunu ve bir bilim adamının çılgınlığını birleştiren sanatçı ortaya ilginç eserler çıkarıyor.
Yakın zamanda sanatçı, geleneksel bir müzayede evinde satın alınan ilk yapay zeka sanat eserlerinden biri olan ‘’Memories of Passersby’’ ile haberlere çıktı. Sanatçının eseri, sanat eseri piyasasında önemli bir tarihsel ve kavramsal dönüm noktası kabul ediliyor.
Klingemann, kendisini ve izleyicisini şaşırtmak için görülmemiş güzellikleri ve düşünülmemiş fikirleri bir araya getiriyor. İlgi alanları; yapay zeka, derin öğrenme, üretken ile evrimsel sanat, veri görselleştirme ve robotik kurulumlar olan sanatçı bu ilgi alanlarını genişletmeye de devam ediyor. Klingemann, yeni estetik biçimleri keşfetmek ve insan ile makine yaratıcılığı arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmak için derin öğrenme tekniklerini uyguluyor.
Scott Eaton
Scott Eaton, insan figürünün temsilini; çizim, dijital heykel, fotoğrafçılık ve yapay zeka aracılığıyla keşfedip sergileyen Londra merkezli bir sanatçıdır.
Özellikle dijital heykel alanında öncü olan Eaton, geleneksel heykel tekniklerini modern dijital araçların gücüyle birleştiriyor. Sanatçı aynı zamanda anatomik uzmanlığa sahip. Bu yetkinliği de ona yapay zeka çalışmaları dışında görsel efektler konusunda animasyonlarda ve oyun stüdyolarında çalışma fırsatı veriyor.
Alexander Reben
Alexander Reben, insanlığı sanat ve teknoloji aracılığıyla keşfeden bir robot bilimcisi ve sanatçı.
Reben, yapay felsefe, sentetik psikoloji, algısal manipülasyon ve teknolojik sihir gibi araçları kullanarak var olma şeklimizi ve evrimsel karmaşamızı gün ışığına çıkarıyor. Sanatçının yapıtları, izleyicinin geleceği metaforik bağlamlar içinde deneyimlemesini sağlıyor. NASA için çeşitli robotlar tasarlayan Reben’in çizimleri ve araştırmaları uluslararası platformlarda gösterilip yayınlanıyor ve sosyal robotların geleceğindeki yeniliklere rehberlik ediyor.
Reben’in en çok konuşulan eserlerinden biri şu oldu: Sanatçı dünyanın ilk yapay zeka tarafından yazılan ve bir cyborg tarafından sunulan TED konuşmasını yarattı. Kullandığı yapay zeka programı daha önceden var olan tüm TED konuşmalarını dinledi ve kendi konuşmasını yazıp sundu.
Taryn Southern
Taryn Southern, dünyada yapay zeka ile bestelenip üretilen ilk solo albümün yaratıcısı, sanatçı ve fütüristtir.
İlk şarkısını 10 yaşındayken bilgisayar yazılımları ile yazan sanatçı YouTube’da da ilk içerik oluşturucularından. Sanatçı teknoloji ve hikaye anlatıcılığının kesişim noktasında çalışarak on yıl geçirdi. Yapay zeka kullanılarak bestelenip üretilen bir pop albümü yayınlayan ilk sanatçı olan Southern’in ‘’Break Free’’ isimli şarkısı YouTube’da 1,7 milyondan fazla görüntülendi.
Taryn Southern en son ‘’I AM HUMAN’’ isimli, insan ve makinenin geleceği üzerine bir belgeselin yönetmenlik ve yapımcılığını yaptı.
Sofia Crespo
Sofia Crespo, biyolojik süreçler ve makine öğrenimini bir araya getirerek çalışmalarını ortaya koyan bir sanatçı. Biyolojiden ilham alan Crespo’nun şu andaki odak noktası organik yaşamın, kendini simüle etmek ve evrimleşmek için yapay mekanizmaları nasıl kullandığı. Sanatçı aynı zamanda teknolojinin onu yaratan organik yaşamın ön yargılı bir ürünü olmasına karşın ondan tamamen ayrı bir nesne olamamasını da araştırıyor.