John Titor, 2036 yılından zaman yolculuğu yaparak 2002 yılına geldiğini iddia eden kişidir. Aslında amacının 1975 yılına gitmek olduğunu fakat zaman ayarında yaptıkları bir hata yüzünden 2000 yılına geldiğini söylemiştir. Peki John Titor kimdir ve gerçek bir zaman yolcusu mudur?
John Titor, gerçek isminin farklı olduğunu fakat bunu açıklama izni olmadığı için takma ad olarak John Titor’u kullandığını söylemiştir. Geldiği zaman olan 2036’da devlet adına çalışan bir asker olduğunu, 2036 yılındaki bilgisayarların hata ayıklamasını (debug işlemi) yapmak için 1970’li yıllara gidip IBM5100’ü bulması gerektiğini söylemiştir.
John Titor kendisine bir blog açarak orada gerçekleşeceğini iddia ettiği olayları, kehanetleri paylaşmıştır. Ortaya çıktığı zaman yaptığı ilk şeylerden biri de zaman makinesinin ve kullanım kılavuzunun resimlerini göndermektir. Bu şeklide söylediklerinin doğru olduğunu ispat etmeye çalışmıştır.
2 Kasım 2000 yılında gelen John Titor, 21 Mart 2001 tarihinde ise tekrardan 2036 yılına döneceğini söyleyip ortadan kaybolmuştur. Bir daha da kendisinden haber alınamamıştır.
John Titor, 2036 yılı için sorulan sorulara ve hatta kendisine sorulan hemen hemen her soruya net cevaplar vermiştir. Bu cevaplara ve kehanetlerden bazılarına aşağıda değindik. Hepsine buradan bakabilirsiniz.
İçindekiler
Neler Dedi?
Kendisi ve Zaman Yolculuğu Hakkında
- Zamanda yolculuk yaparak, istediği zaman evine dönebiliyormuş.
- Zaman yolculuğu görevi için işe alınmış.
- Biriminde 7 zaman yolcusu olduğunu ve zaman yolculuğunu, Dünya Savaşı’ndan sonraki dünyayı normale döndürmek için bilgileri ve ögeleri toplamak amacıyla kullandıklarını söylemiştir. Aynı zamanda 2036’da zaman yolculuğunun bir sır olmadığını da belirtmiştir.
- Kendisi ile bizim dünya çizgimiz hakkında, bizim dünyamızın çizgisi ile kendi orijinal çizgisi arasında yaklaşık %1 veya %2 zamansal farklılık olduğunu söylemiştir. Bizim zamanımızda ne kadar çok zaman geçirirse bu farklılık kendi bakış açısına göre o kadar büyümektedir.
Gelecek ve 2036 Hakkında
- 2011’de ABD de etkileri büyük olan bir iç savaş çıktığını,
- 2015 yılında III.Dünya Savaşı’nın çıktığını ve bu savaşın 3 milyar insanı öldürdüğünü, bu savaşın 20 yıl boyunca devam edeceğini, hayatta kalanların savaştan sonra birbirlerine yaklaşacağını,
- 2036 yılında hava kirliliğinin ve endüstriyel atıkların çok daha az olduğunu,
- Gelecekteki hayatta iletişim için yüksek teknoloji kullandıklarını ve internetin hala iyi durumda olduğunu,
- 2036’da hologramın olmadığını ama çok daha dijital olan kameralarının olduğunu,
- UFO ve uzaylılar hakkında yeni bir bilginin olmadığını,
- Genetik tıp ve organ klonlamanın gelecekte kullanılan teknolojilerden olduğunu,
- AİDS’in hala tedavi edilemediğini, kanser tedavisinde ilerleme kaydedildiğini,
- 2036 yılında bilgisayarlar hakkında, çok sıkı üretim parametreleri ve programlama disiplini olduğunu, bilgisayarlar hakkında çok fazla detay veremeyeceğini ama işlemci hızında ve bellek boyutunda önemli adımlar atıldığını söylemiştir.
IBM 5100
IBM 5100, üretilmiş ilk kişisel ve taşınabilir olan bilgisayarlandır. 1975 yılında tanıtılmıştır. 24 kilogram ağırlığında, 16-64 Kbit RAM’i ve 32-64 Kbit ROM’u vardır. Bir birim klavye, 5inç’lik bir CRT ekran ve diğer parçalarıyla beraber küçük bir valiz boyutundadır. İsteğe bağlı olarak bir taşıma çantası ile taşınabilmektedir. “Taşınabilir” adı da buradan gelmektedir.
1975 yılının Eylül ayında tanıtılan IBM 5100’den sonra, Aralık 1975’te BYTE dergisi tarafından “ IBM kişisel bilgisayarları” ifadesi kullanılmıştır.
IBM 5100’ün CRT ekranı, 64 karakterden 16 satır görüntüleyebiliyordu. Ayrıca harici bir monitör IBM 5100’e bağlanabiliyordu. IBM 5100, iki programlama dilinde mevcuttu: APL ve BASIC. Her iki dili de desteklediği için ön panelde bir geçiş anahtarı vardı.
IBM tarafından üç adet problem çözücü kitaplık yayınlandı. Bu çözücüler 1000’den fazla matematiksel problemler, istatistiksel teknikler ve finansal analizler için kullanılabiliyordu ve manyetik bant kartuşlarında bulunuyordu.
IBM 5100, IBM tarafından mikrokodla yazılmış bir öykünücü kullanarak hata ayıklama konseptine dayanıyordu. Yani, küçük ve daha ucuz olan bir bilgisayarı, büyük ve çok daha pahalı olan bir bilgisayar için önceden yazılmış olan programları yeniden yazabiliyor, hatalarını ayıklayabiliyor (debug).
John Titor da iddia ettiği üzere bu hata ayıklama işi için IBM 5100’ü almaya gelmişti.
Sonuç Olarak
John Titor kimdir? John Titor’un kim olduğu açıklığa kavuşturulamadı. Birçok teori olsa da kimse gerçeği bilmiyor veya bilmediği varsayılıyor. Söylediği kehanetlerin/ olayların gerçekleşmemiş olması hakkında (3. Dünya Savaşı henüz çıkmadı vs.) bazı insanlar yalancı olduğunu veya birinin bir oyunu olduğunu iddia ediyor. Bazı insanlar ise John Titor bunları söyledikten sonra insanların bazı önlemler alarak geleceği etkilemiş olabileceğine inanıyor.
Bunların hepsi tam olarak yanıtı olmayan şeyler. Zaman yolculuğunun şuan için gerçekleşmediği biliniyor. İleride teknolojinin ne denli ilerleyeceği ve nelerin gerçekleşebileceği ise yine bilinemeyen bir konu. John Titor kimdir? Gerçek bir zaman yolcusu mu yoksa bir kandırmaca mı? Bilinmiyor. Bazı düşüncelere göre bilimkurgu yazarı olan Douglas Adams da bu işe karışmıştır. Adams, Titor’un yazı eklemeyi bırakmasından sadece birkaç ay sonra ölmüştür.