Amerikan teknoloji devleri Apple ve Google birlikte geliştirdikleri COVID-19 temas takip sistemini kamu sağlık kuruluşları için erişime sundu. Bu gelişmeyle birlikte sağlık kuruluşları, bu yazılımı kullanarak kendi uygulamalarını geliştirebilecekler.
EPFL(İsviçre Araştırma Enstitüsü) epidemiyologu Marcel Salathe “Bu tarz API’ ların kullanıma sunulması ve işletim sistemlerinin güncellenmesi, mesafe takip uygulamalarının kullanılmasında dönüm noktası olacak.” açıklamasını yaptı.
Apple ve Google, “5 kıtadan 22 ülkenin API’ ya erişimi bulunduğunu ve gelecek haftalarda bu sayının artacağını” açıkladı. Şirket sözcüleri ayrıca, “bazı istisnalar dışında her ülkede sadece 1 uygulama kullanılabileceğini” belirtti.
Şirketler, uygulamanın başarılı olması için kullanıcıların kişisel bilgilerini yüklemesinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, kişisel bilgilerinin güçlü bir şekilde korunduğunu ve kullanıcıların şirketlere güvenebileceklerini vurguladılar.
Şirketler, bu API’nı geliştirmek için CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) ve Association of Public Health Laboratories (Halk Sağlığı Laboratuvarları Birliği) ve birçok sağlık kuruluşuna danıştığını söyledi.
Bu görüşmelerde, kullanıcının bir koronavirüs hastasıyla yakın bir ortamda bulunduğunda hangi tür olayların ve temasların kişiye virüsü bulaştırabileceğini tartıştılar.
Yazılım Nasıl Çalışıyor?
İzlenme aracıyla kullanıcının yakınında bulunan diğer akıllı telefonlar anonim kodlar ile kayıt altına alınacak. Akıllı telefonun yakınında bulunan diğer telefonlar ise bu kodu hatırlayacak, ardından gönderdikleri ve aldıkları anonim kodları kaydedecekler.
Koronavirüs testi sonucu pozitif olan kullanıcı bu durumu sisteme bildirecek. Daha sonra bu bilgi merkezi veri tabanına gönderilecek ve tarama yapılacak. Tarama sonucunda ise veri tabanında pozitif sonucu bulunan kişiler ile temas kuran kullanıcılara alarm gönderilecek. Böylelikle, herhangi bir konum verisi almadan, anonim kodların kaydı yapılarak bir takip sistemi geliştirilmiş olacak.
Mayıs ayının başında, uygulamanın arayüzünün nasıl görünebileceği hakkında ufak ipuçları paylaşmışlardı. Ayrıca, Bluetooth’dan gelen verileri şifreleme gibi güvenlik önemlerini sağlamlaştırdıklarını açıklamışlardı.
Apple-Google İşbirliği Gerçekten Faydalı Olacak mı?
Ancak, bu sistemin karşısındaki en büyük sorun ise kullanım sıklığının istenen seviyeye ulaşamayabilecek olması. Sistemin, verimli olması için nüfusun en az %60 ‘nın bu uygulamayı kullanması gerekiyor. Washington Post-University of Maryland’in gerçekleştirdiği anket ise beş Amerika vatandaşından üçünün bu uygulamayı kullanmak istemediğini veya kullanamayacağını gösteriyor.