IBM, bu yıl çevrim içi olarak düzenlenen Hot Chips 2020 etkinliğinde IBM Power10 işlemcisini tanıttı. Power9’un halefi olan bu yüksek performanslı işlemci şirketin işlemci serisinin geleceğini temsil ediyor. IBM, Power10’un Power9’dan üç kata kadar daha fazla verimlilik sağladığını ve aynı zamanda daha yüksek iş yükü kapasitesi sağladığını iddia etmekte.
Power10’un tasarlanma süreci yaklaşık olarak 5 yıl gibi uzun bir süre aldı. Ayrıca Power10 IBM’in ilk ticari 7 nanometrelik işlemcisi olma ayrıcalığına sahip. (2015 yılında IBM, Samsung ve IBM’in araştırma Birliği’nin diğer üyeleri 3 milyar dolarlık bir Ar-Ge yatırımının bir parçası olarak ilk test çiplerini üretti.)
Power10, güç tasarrufunun yanı sıra, yeni ARS çekirdekleri ve homomorfik şifreleme teknikleri desteği gibi geliştirmeler sayesinde tahmini olarak %40 daha hızlı kriptografiyle donanım belleği şifrelemesi sunar. Power10 donanım tarafından zorlanan konteyner koruması ve yeni izolasyon yetenekleri sunmakta. Bu özellikleri sayesinde aynı sanal makinedeki diğer konteynerlerin tek bir izinsiz girişten etkilenmesini engeller.
Power10, dinamik yürütme kayıt denetimine sahiptir. Bu özellik sayesinde kullanıcılar ihmal edilebilir bir performans kaybı ile gelebilecek saldırılara karşı daha dirençli uygulamalar geliştirebilecek. Buna ek olarak IBM Power10 işlemcisini “bellek başlangıcı” olarak adlandırdığı sistemle birlikte tanıttı. Bu sistemle bir kümedeki herhangi bir Power10 tabanlı sistem diğer sistemlerle bellek paylaşımı yapabilecek.
Yapay Zeka Modelleri İçin Çok Power9’a Göre Çok Daha Verimli
IBM, Power10 işlemcinin, Power9 ile karşılaştırıldığında AI görevlerinde 10 ila 20 kat arasında daha iyi performans elde etmesini beklediğini açıkladı.
IBM Bilişsel Sistemler Genel Müdürü Stephen Leonard, Power10’un azaltılmış güç tüketiminin veri merkezlerinde verimliliği arttıracağını ve maliyeti düşürürken, bulutta ise daha küçük bir alanda daha fazla iş yapmasına izin vereceğini düşündüğünü açıkladı. Bulut sağlayıcıları, paylaşılan bellek havuzlarında daha az sunucu kullanarak daha fazla iş yapabilecek. Bu sayede bulut kullanıcıları IT ihtiyaçlarını karşılamak adına daha az kaynak kiralayıp bu konuda kar edecekler.
Önceki Power işlemciler gibi, Power10 da OpenPower Foundation’ın Google, Nvidia, Mellanox ve Tylan dahil 250’den fazla üyesi tarafından lisanslanmaya ve değiştirilmeye açıktır.
2018’de de açıklandığı üzere Power10’un üreticisi Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung olacak. Power10 işlemcilerinin 2021’in ikinci yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor.