Tarihte hatalı kararlar veren, talihsiz açıklamalarda bulunan bir çok insan ve şirket vardır. Microsoft’un eski başkanı Steve Ballmer da 2001 yılında bu talihsiz açıklama yapan kişilerin arasında yerini alanlardan sadece birisi. Bilindiği üzere, dünyanın en büyük yazılım geliştiricilerinden ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisi olan Microsoft, masaüstü ve sunucu tarafında bir o kadar iyi ve iddialı olan Linux ile yarış halindeydi. Bilmeyenler için, Linux, açık kaynak kodlu, özgür yazılım olan bir işletim sistemidir. Eski Microsoft CEO’su Balmer zamanında Linux’u “dokunduğu her şeye bulaşan bir fikri mülkiyet kanseri” olarak tanımlamıştı. 2020 yılına geldiğimiz de ise Microsoft yanıldığını açıkladı.
Aslında ücretsiz ve açık kaynaklı Linux işletim sisteminin Windows’un pazar payında düşüşe neden olabileceği düşüncesi de Linux’a karşı bir antipati oluşturuyordu. Bunu da göz önüne alırsak Microsoft’un açık kaynağı benimsemesi ve şu anda açık kaynak projelerine en büyük katkıyı sağlayan şirket olması daha da dikkat çekici oluyor.
Şu an Microsoft başkanı olan Brad Smith geçtiğimiz günlerde katıldığı bir video konferansta kişisel görüşü olarak Microsoft’un açık kaynak patladığında yanlış tarafı seçtiğini belirtti. Bilindiği üzere Microsoft önceden açık kaynak kodlarını desteklemiyordu. Smith de 25 yılı aşkın bir süredir Microsoft’da ve açık kaynak kodlarına karşı verilen savaşta şirketin kıdemli avukatlarından biriydi. Konuşmalarına “İyi haber ise eğer uzun bir hayatınız varsa değişmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.” diyerek devam ediyor ve Microsoft’un açık kayak projelerini benimsediğini ve desteklediğini belirtiyor.
Microsoft daha sonra Visual Studio Code ve PowerShell gibi açık kaynaklı işler yapmaya başladı. PowerShell Linux’ta da kullanılabiliyor ve bunu .Net Core ile birlikte sağlıyorlar. Şu anda Microsoft’un İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapan Satya Nadella “Microsoft Linux’u seviyor” diyerek ekiplerini PowerShell’in Linux versiyonu için teşvik etmiş durumda.
Microsoft’un Değişimi
Microsoft, Linux’a ve açık kaynak projelerine karşı görüşünü değiştirdiğinden bu yana bir çok büyük açık kaynak projeleri destekliyor. Aynı zamanda Microsoft olabildiğince programcılar için kolaylıklar sağlıyor. Açık kaynak yazılımlar bağımlılığın az, denetlenebiliriliğin ve şeffaflığın yüksek olduğu, sürekli inovasyonlara açık yapılardır. Böylece isteyen herkes bu uygulamaların gelişmesine destek olabiliyor. Ayrıca açık kaynaklı işler, yazılım sektörünün gelişmesine destek olma umudu da taşıyor.
Böylesine büyük bir şirketin yıllarca savaştığı bir durumu benimsemesi aslında çok kolay bir durum değil. Ancak Microsoft bunu yaptı ve takdirleri hak ettiğini düşünüyoruz. Microsoft bu değişimle çoğu kullanıcısını oldukça memnun etmiş gibi görünüyor. Microsoft’un 7,5 milyar dolara satın aldığı GitHub’ı bağımsız bir şekilde açık bırakması da, açık kaynak projelerine olan desteklerini gösterir nitelikte. Github, herhangi bir geliştiricinin dilediği gibi bağlanıp projesini genişletebileceği bir platform olarak kalmaya devam ediyor. Desteklediği tüm cihazları ve bulut platformlarını desteklemeye de devam ediyor.
Microsoft yanıldığını açıkladı. Bu tarz talihsiz açıklamalar her zaman olabiliyor. Önemli olan hataların erken fark edilip, telafi edilmesi değil midir?