Google telefonunuzu nasıl kullanıyor? Telefonlar günlük hayatımızın büyük bir parçası haline geldiler. Hava durumunu kontrol etmek, trafik sıkışıklığına bakmak ve yol tarifi almak gibi bizlere çeşitli konularda yardımcı oluyorlar. Bu hizmetlerden birçoğumuz yararlanıyoruz fakat nasıl bir işlem gerçekleştiğine dair pek bir fikrimiz olduğu söylenemez.
Telefonlarımız bizlere yardımcı olmak için özenli bir şekilde çalışırlar. Öyle ki bazı durumlarda dünyanın çeşitli yerlerindeki sunuculara gönderdiği verilerden haberdar bile olamadığımız durumlar oluyor. Örneğin, telefonunuzun yoldaki trafik sıkışıklığını tahmin etmeye yardımcı olmak için Google Haritalar tarafından kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Bu yazımızda sizler için “Google telefonunuzu nasıl kullanıyor?” sorusunu cevaplandıracağız ve bunu nasıl devre dışı bırakacağınızı anlatacağız.
İçindekiler
Google Nerede Olduğunuzu Nasıl Biliyor?
Telefonunuzda Google Haritalar açık olmasa bile, Google’ın nerede olduğunuzu biliyor gibi göründüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Örneğin herhangi bir turistik yer veya müzeye gittikten sonra telefonunuza ‘’ X yerini nasıl buldunuz?’’ gibisinden bir bildirim gelebiliyor. Başka bir örnek verecek olursak Google’da herhangi bir yeri arattığınızda karşınıza gün içinde oranın yoğunluğunu gösteren bir grafik çıkacaktır. Bunun nedeni, Google Haritalar’ın konumunuzla ilgili sekmeleri tutan bir arka plan hizmetine sahip olmasıdır.
Burada Google’ın temelde yaptığı işlem, konumunuzu Google’a göndererek bulunduğunuz lokasyonu kaydetmektir. Bunu da konumunuzla ilgili hizmetler vermek için Google Haritalar’ı kullanarak yapar. Google Haritalar Zaman Çizelgesi, bu hizmetin aktif olarak nasıl çalıştığını öğrenmenizin en iyi yoludur. Telefonunuzda tüm konum izleme ayarlarını etkin durumda tuttuysanız, zaman çizelgesi sayfasını ziyaret ettiğinizde geçmiş seyahatlerinizi görmeniz gerekir. Tek tek günleri görebilir ve bu süre içinde nereye gittiğinizi görebilirsiniz. Bu, Google Haritalar’ın nasıl çalıştığını açıklayan pek çok teknolojiden biridir ve Google bu sayede trafiği tahmin edebilir.
Kullanıcı Konumunun Google Haritalar Üzerinden Tanımlanması
Herkesin telefonunda Google Haritalar uygulamasının bulunduğunu ve konum hizmetlerinin açık olduğunu varsayalım. Google Haritalar genel merkezindeyseniz rahatlıkla her telefonunun konumunu gösteren dev bir harita görebilirsiniz. Birisi telefonunu takside veya otobüste unutmadığı sürece, her telefonun bir kullanıcı tarafından taşındığını varsaymak güvenilir bir tahmindir. Bu nedenle, haritadaki noktaların büyük çoğunluğu bir kişiyi temsil eder. Bu bilgilerden, o alandaki nokta sayısı aracılığıyla hangi alanların tıkalı olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Harita bir konser salonu içinde çok sayıda yer noktası gösteriyorsa, bu etkinliğin şu an yapılmakta olduğunu öngörebilirsiniz. Aynı şekilde, bir süpermarketi izleyebilir ve mağazanın içindeki noktaları sayarak ne zaman boş olduğunu öğrenebilirsiniz.
Trafiği Tahmin Etmek İçin Konum Verilerini Kullanma
Yukarıda bahsettiklerimizi ayrıca göz önünde bulundurursanız yollardaki noktaların sayısına göre trafik sıkışıklığını kolaylıkla tahmin edebilirsiniz. İnsanlar artık arabalarında telefonu her daim kullanıyorlar. Yol bulmak için GPS hizmetlerinden yararlanmaktan tutun, arka koltukta sıkılan çocuğunuzun YouTube videosu izlemesine kadar bunun örneklerini sıralayabiliriz.
Böylelikle yoldaki arabaların hareketlilik durumunu, ne zaman hareket etmediklerini ve sayı olarak yoğunluğunu görebilirsiniz. Trafikte herhangi bir sıkışma olduğunda da arabaların oluşturduğu kuyruğun ne kadar süreceğine dair kabaca tahminde bulunabilirsiniz. Ayrıca belirli bir noktayı takibe alıp, belirli bir sürede ne kadar ilerlediğini hesaplayarak trafiğin ne kadar yavaş veya hızlı aktığını da ölçebilirsiniz. Bu, Google’ın aldığı konum verilerini bir trafik tahmini oluşturmak için nasıl kullanabileceğinin cevabıdır. Yoldaki arabaların konum sıkışıklığını arar ve bunu diğer Google Haritalar kullanıcılarını trafikten uzaklaştırıp daha hızlı rotalara yönlendirmek için kullanır.
İnsanlar Bunu Kötüye Kullanabilir Mi?
Eğer bu hizmeti kötüye kullanmak istiyorsanız elbette yapabilirsiniz. Sadece bir miktar paraya ve bu hizmeti kötüye kullanmak için bir sebebe ihtiyacınız olacaktır. Simon Weckert isimli sanatçı, bir sepete 99 adet telefonu yerleştirerek kendine belirlediği rotada ilerlemeye başladı. Bu telefonların her birinde konum servisleri açıktı ve hepsinden Google Haritalar’a konum takip verileri gönderiliyordu. Gerçekten yollar boşken Google, caddede hareket halinde olan büyük sayıda bir araba filosu tespit etti. Böylece sanatçı sepetiyle beraber nereye gitse gittiği her yer Google Haritalar’da kırmızı görülüyordu. Google Haritalar’da böyle bir gezinmenin ne kadar kolay olduğunu görmek açıkçası enteresan ancak bir siber suçlunun bunu kötüye kullanabileceği pek bir durum bulunmuyor.
Bu Özelliği Nasıl Kapatırsınız?
Eğer Google tarafından konum bilgilerinizin takip edilmesini istemiyorsanız bu özelliği kapatabilirsiniz. Başlamak için, Google hesabınızın “Etkinlik Kontrolleri” sayfasına giriş yapmalısınız. Bu, Google’ın sizin hakkınızda hangi verileri depoladığını görmenizi ve kontrol etmenizi sağlayan kullanışlı bir Web sitesidir. Bu yüzden sadece kendinizin erişim sağlaması sizin için daha iyi olacaktır.
Google Konum Geçmişini Devre Dışı Bırakma
Google arama motoruna ‘’Google Konum Geçmişi’’ yazarak aratın ve ardından “Konum Geçmişinizi Yönetme” başlıklı linke tıklayın. Google hesabınızın etkinlik kontrolleri sayfası açılacak ve konum geçmişinizi yönetme başlığı karşınıza çıkacaktır. Buradan Google konum geçmişi ayarını hızlı bir şekilde bulabilirsiniz ve aynı zamanda telefonunuzun GPS’ini nerelerde kullandığınıza dair verileri gözlemleyebilirsiniz. Eğer gözlemlemek istemiyorsanız konum geçmişinizi yönetme başlıklı yazıda aşağı kısımlarda, ‘’Konum Geçmişi’ni Açın veya Kapatın’’ alt başlığını bulacaksınız. Buradan Konum Geçmişi bölümüne giderek bu servisi kapatabilirsiniz. Ancak yapmanız gerekenler henüz bitmedi.
Google Web ve Uygulama Etkinliğini Devre Dışı Bırakma
Bu işlemleri yaptınız fakat sadece Google’ın Google Haritalar Zaman Çizelgesi gibi özelliklerin çalışmasını durduran genel izleme hizmetini devre dışı bıraktınız. Ancak Google, ürünlerini iyileştirmek için yine de konum verilerinizi alacaktır; örneğin, yakınınızdaki restoranları tavsiye etmek için. Bunu kapatmak için “Web ve uygulama etkinliği”ni devre dışı bırakmanız gerekiyor. Web ve uygulama etkinliği olarak kaydedilenler ise şunlardır:
- Google siteleri, uygulamaları ve hizmetlerindeki aramalarınız ve diğer etkinlikleriniz hakkında bilgiler.
- Haritalar ve Play Store gibi Google ürünlerinde ve hizmetlerinde yaptığınız aramalar ve diğer şeyler.
- Konumunuz, diliniz, IP adresiniz ve bir tarayıcı veya uygulama kullanıp kullanmadığınız bilgisi.
- Tıkladığınız reklamlar veya bir reklamverenin sitesinde satın aldığınız ürünler.
- En son uygulamalar veya aradığınız kişi adları gibi cihazınızdaki bilgiler.
Şunu da belirtmekte fayda var, Google bunları siz çevrim dışıyken bile kaydedebiliyor.
Bunu devre dışı bırakmak içinse Google arama motoruna ‘’Google Web Aktiviteleri’’ yazarak aratmanız gerekiyor. Ardından ‘’Web ve uygulama etkinliğinizi kontrol etme’’ başlıklı linke tıklayıp devre dışı bırakabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse Google, insanların nerede olduğunu tam olarak belirlemek için akıllı telefonlardan alınan konum verilerini kullanıyor ve bu da başkalarının kalabalık alanlardan kaçınmasına yardımcı olabiliyor. Özellikle günümüzde olduğu gibi salgın zamanlarında veya arabayla seyahat eden insanlara yardımcı olabilecek bir teknoloji olduğu gerçek. Ancak konum verilerinin depolanması insanı tedirgin de edebiliyor. Bu yazımızda sizlere Google telefonunuzu nasıl kullanıyor sorusunu cevaplandırdık ve bu işlemi nasıl devre dışı bırakabileceğinizi anlattık.