Stack Overflow Nedir?

Bilişim, günümüz dünyasında pek çok kişinin ilgilendiği alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu alana ilginiz varsa aklınıza takılan sorulara yanıt ararken pek çok platform ile karşılaşmış olmanız muhtemel. Stack Overflow da sıklıkla duyulan platformlar arasında yer alıyor. Ancak ilk kez karşılaştıysanız Stack Overflow nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Stack Overflow’un ne olduğunu açıklamaya çalışacağız. İçeriğimizde platformun ne için ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra platformun avantajları ve dezavantajları konusunda sizleri bilgilendireceğiz. Aynı zamanda Stack Overflow kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalara değineceğiz. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize başlayalım.

Stack Overflow Nedir?

Daha önce karşınıza çıkmadıysa Stack Overflow’un tam olarak ne olduğu sorusunu merak ediyor olmanız muhtemel. Ancak aslında bu sorunun yanıtı oldukça basit. Stack Overflow, en kısa haliyle tanımlamak gerekirse bir soru-cevap platformu olarak karşımıza çıkıyor. Bilişim ve programlama sektörü ile ilgilenen insanları birbirleri ile buluşturan bu platform tam olarak forum mantığı ile işliyor diyebiliriz.

2008 yılında hayatımıza giren platformun mimarı ise Jeff Atwood ve Joel Spolsky olarak karşımıza çıkıyor. İki arkadaş tarafından tasarlanan sitenin günümüzde 5 milyonu aşkın kullanıcısı mevcut. Haliyle bilişim ve programlama alanlarına ilgisi olan ve bu sektörle ilgilenen kişiler için oldukça popüler bir platform olduğunu söyleyebiliriz.

Platformun ismi ise yazılım camiasının yakından tanıdığı bir noktadan geliyor. Çünkü bu popüler web sitesi ismini programların belleğinin yetersiz gelmesi halinde karşılaştığımız “Stack Overflow” hatasından alıyor. Günümüz tarihi ile 4 milyon soru bulunan platform, yazılım ve programlama sektöründe sorularına yanıt arayanlar için güvenilir kaynaklardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Her ne kadar bir forum gibi işlev görüyor olsa da platformun temelde bir bilgi veri tabanı olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla bu alan ile ilgilenenler için oldukça büyük bir işlev görüyor. Sanıyoruz ki Stack Overflow nedir sorusunu yeteri kadar açıkladık. Gelin platformun ne işe yaradığına daha yakından göz atalım.

Stack Overflow Ne İşe Yarar?

Stack Overflow nedir sorusunun ardından sanıyoruz ki en çok merak edilenlerden biri de platformun tam olarak ne işe yaradığı oluyor. Çünkü platform ile ilk kez karşılaştıysanız ne işe yaradığını tam olarak anlamamış olmanız muhtemel. Tıpkı tanımında olduğu gibi platformun ne işe yaradığını açıklamak da oldukça basit. Temel olarak platform, bilişim alanı ile ilgili olanların birbirleri ile iletişim kurmalarına olanak tanıyor.

Bu platform, kullanıcılarının sorular yardımı ile sahip oldukları bilgileri aktarmalarını mümkün hale getiriyor. Dolayısıyla belirli alanlarda bilgi sahibi olan kişiler, sorun ile karşılaşan diğer kişilere bilgileri sayesinde yardımcı olabiliyor. Üstelik dünyanın neresinde olursanız olun platformu kullanmanız da mümkün.

Stack Overflow nedir

Platformun çoğunlukla bireysel olarak kullanıldığını söylemek mümkün. Ancak Stack Overflow bireysel kullanımın yanı sıra grup kullanımına da olanak tanıyor. Böylece yalnızca kişiler arasında değil, grup ve organizasyonlar arasında da bilgi alışverişi yapmak mümkün hale geliyor.

Platform üzerinden daha önce sorulmuş olan pek çok soru mevcut. Dolayısıyla aklınıza takılan herhangi bir konuda yardım almak için Stack Overflow’a başvurarak bir çözüm bulabilirsiniz. Üstelik platform, oylama sistemi sayesinde oldukça güvenilir yanıtlar bulmanıza da yardımcı oluyor. Böylece konu ile ilişkili en doğru yanıtlara kısa bir süre içerisinde ulaşmanız mümkün hale geliyor.

Kısaca toparlamak gerekirse, Stack Overflow’u bilişim ve programlama alanlarında aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak amacı ile kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için ise herhangi bir üyeliğe sahip olmanıza gerek yok. Çünkü platform, kullanıcı olmayanların da daha önceden sorulmuş sorulara erişmesine olanak tanıyor. Haliyle bu da onu sıklıkla başvurulan platformlardan biri haline getiriyor.

Stack Overflow Nasıl Kullanılır?

Şimdi gelelim Stack Overflow’un nasıl kullanıldığına. Temelde platformu nasıl kullanacağınız onu ne amaçla kullanmak istediğinize göre değişiyor. Dolayısıyla tek bir kullanım şeklinden söz etmek mümkün değil. Ancak platform sıklıkla akıllarındaki sorulara yanıt arayanlar tarafından kullanılıyor. Buna bağlı olarak ilk olarak bunu ele almakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Soruları İncelemek için Stack Overflow Nasıl Kullanılır?

Eğer bu platformu yalnızca sorularınıza yanıt bulmak için kullanıyorsanız yapmanız gereken oldukça basit. Bunun için herhangi bir üyelik oluşturmanıza ise gerek yok. Aşağıdaki adımları izleyerek platforma doğrudan erişim sağlayabilirsiniz:

  • İlk olarak kullanmakta olduğunuz internet tarayıcısı üzerinden “Stack Overflow” resmi web sitesine gidin.
  • Bu aşamada karşınıza çıkacak olan ekranda turuncu renkli bir kutucuk göreceksiniz.
  • Bu kutucukta yer alan “Join the community” butonunun hemen altında “or search content” butonu mevcut.
  • Bu butona tıklayarak platformda halihazırda bulunan içeriklere erişim sağlayabilirsiniz.

Bu şekilde giriş yaptığınızda karşınıza platformdaki tüm sorulara ulaşabileceğiniz bir ekran çıkıyor. Açılan sayfa üzerinden en yeni soruları kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra hemen üst kısımda göreceğiniz arama butonuna aklınızdaki soruyu yazarak bu sorunun daha önce sorulup sorulmadığına göz atabilirsiniz.

Yine aynı ekran üzerinde sol kısımda “Questions” bölümünün hemen altında “Tags“, “Users” ve “Companies” olmak üzere farklı alt bölümler mevcut. Buradan yine istediğiniz bölüme giderek belli bir etiket ya da kullanıcı üzerinden aramalarınıza kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Python hakkında sorulmuş olan soruları görüntülemek için “Tags” kısmından Python araması yaparak istediğiniz sonuca saniyeler içinde erişebilirsiniz.

Stack Overflow ne demek

Soru Sormak için Stack Overflow Nasıl Kullanılır?

Eğer platformu soruları ve yanıtlarını incelemek için değil de soru sormak için kullanmayı planlıyorsanız bu kez yapmanız gereken ise değişiyor. Çünkü soru sormak için öncelikle platformda bir üyeliğiniz bulunması şart. Dolayısıyla yapmanız gereken ilk şey kendinize ait bir hesap oluşturmak olarak karşımıza çıkıyor. Bunu yapmak ise oldukça basit. Aşağıdaki adımları izleyerek hesabınızı oluşturabilirsiniz:

  • İlk olarak kullandığınız internet tarayıcısı üzerinden “Stack Overflow” resmi web sitesine gidin.
  • Ardından sağ üst köşede göreceğiniz “Sign up” butonu ya da hemen ekranın ortasında yer alan turuncu kutucukta bulunan “Join the community” butonuna tıklayın. Böylece üyelik oluşturma sayfasına yönlendirileceksiniz.
  • Bu aşamada üyelik oluşturmak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda Google, GitHub ya da Facebook hesabınız üzerinden platforma doğrudan giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer bu hesaplarınız ile giriş yapmak istemiyorsanız sizden istenen “Display name“, “Email” ve “Password” bilgilerini girin. Ardından alt kısımdaki kutucuğu tik ile işaretleyin.
  • Son olarak en alt kısımda yer alan “Sign up” butonuna tıklayın. Böylece üyeliğiniz oluşturulmuş olacaktır.

Üyeliğinize giriş yaptıktan sonra açılan ilk ekranda sağ kısımda “Ask Question” butonu göreceksiniz. Bu butonu kullanarak aklınıza takılan soruyu diğer kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz. Ancak bu noktada eğer yanıt almak istiyorsanız sorduğunuz sorunun daha önce sorulmamış olduğundan emin olmanız iyi olacaktır. Aksi takdirde beklediğiniz kadar yanıt alamayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra sorunuzu sorarken onu iyi bir şekilde tanımlamanız oldukça önemli. Bunun için öncelikle sorunuzu tanımlamaya, ardından sorunu yaşadığınız noktayı detaylı şekilde sunmaya özen gösterin. Örneğin sorun alırken yaşadığınız deneyimi sorularınıza ekleyerek sorunuzu detaylandırabilirsiniz.

Aynı zamanda sorularınızı sorarken etiket kullanarak sorunuzun doğru kişilerin karşısına çıkmasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha çok kişiye ulaşmanız da mümkün hale geliyor. Bunun yanı sıra yine üyeliğiniz üzerinden arama barını kullanarak daha önceden sorulmuş sorulara göz atabilir, etiket ya da kullanıcılar üzerinden arama yapabilirsiniz.

İş İlanlarını Görüntülemek için Stack Overflow Nasıl Kullanılır?

Stack Overflow, temelde bir forum işlevi görüyor olsa da aslında farklı işlevleri de mevcut. Bu işlevlerden biri de kullanıcıların farklı iş fırsatları ile karşılaşmasını sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. Bu platform üzerinden iş ilanlarına erişmek için yapmanız gereken ise elbette bir üyeliğe sahip olmak.

Stack Overflow nedir

Bir üst başlıkta üyeliğinizi nasıl oluşturmanız gerektiğini açıkladık. Dolayısıyla bu başlıkta doğrudan iş ilanlarını nasıl görüntüleyebileceğinizi anlatacağız. Eğer henüz bir üyeliğiniz yoksa üst başlıkta yer alan adımları izleyerek kendinize ait bir hesap oluşturabilirsiniz.

Üyeliğinize giriş yaptığınızda iş ilanlarını görüntülemek oldukça kolay olacaktır. Giriş yapmanızın ardından açılan ekran üzerinde sol kısımda bir menü mevcut. Bu menü üzerinde ise “Find a job” başlığı hemen üst kısımlarda yer alıyor. Bu başlıkta yer alan “Jobs” bölümüne tıklayarak aktif olan iş ilanlarını kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Stack Overflow’u Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Geliştirici ve programcılar için harika bir kaynak olsa da platformu bir üye olarak kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut. Gelin bunlara birlikte göz atalım:

  • Öncelikle platformda soru sorarken yanıtlarını kolay bir şekilde bulabileceğiniz sorular sormaktan kaçınmanız önem taşıyor. Basit olarak nitelendirilen bu sorular platform üzerinden kapatılabiliyor. Bunun yerine cevabını kolay bir şekilde bulamayacağınız ya da spesifik yanıtlara sahip olmayan soruları sormanızda fayda var.
  • Aynı şekilde platform üzerinde daha önce sorulmuş olan sorular da kopya olarak işaretlenebiliyor. Dolayısıyla sorduğunuz sorunun yanıtının platformda olup olmadığına göz atmanızda fayda var.
  • Sorularınızda sık kullanılan etiketleri kullanmak etkileşim almanızı zorlaştırabiliyor. Bunun yerine yalnızca sorduğunuz konu ile ilgili etiketleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Herhangi bir soruya soru ile ilgili olmayan yanıtlar vermekten kaçınmanız önem taşıyor. Puanlama sistemi bulunan platformda bu yanıtlar çoğunlukla olumsuz olarak oylanıyor.

Stack Overflow’un Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dijital dünyada yer alan neredeyse tüm platformlar gibi Stack Overflow’un da bazı avantajları ve dezavantajları mevcut. Platformu verimli bir şekilde kullanmak için bu avantaj ve dezavantajları bilmelisiniz. Bu noktada Stack Overflow’un başlıca avantaj ve dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Stack Overflow Avantajları

  • Platform kolay bir şekilde soru sormanıza olanak tanıyor. Üstelik bu sorulara ayrıntılı ve hızlı yanıtlar almanızı da mümkün hale getiriyor.
  • Platform üzerinde herhangi bir reklam ya da spam bulunmuyor.
  • Arayüzü oldukça basit olduğundan platformu kolay bir şekilde kullanmak mümkün.
  • Platformu kullanarak sizinle benzer alanlara ilgi duyan kişiler ile kolaylıkla etkileşim kurabilirsiniz.
  • Sorulan soruları etiket ve filtreler yardımı ile bulunması daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
  • Yanıt oylama sistemi sayesinde aklınızdaki sorun ile ilgili en doğru yanıtlara erişebilirsiniz.

Stack Overflow Dezavantajları

  • Soru sormak oldukça kolay olsa da soruyu tanımlamak yeni kullanıcılar için biraz zor olabiliyor. Dolayısıyla bu işlemi doğru şekilde yapmak biraz zaman alabiliyor.
  • Yeni kullanıcıların sorduğu soruların yanıtlanması diğer kullanıcılara kıyasla daha çok vakit alabiliyor.
  • Oylama sistemi bazı kullanıcılar tarafından herhangi bir açıklama olmadan yanıtların olumsuz bir şekilde oylanmasına neden olabiliyor.

Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Stack Overflow nedir sorusunu yanıtladık. İçeriğimizde platformun ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını anlattık. Bunun yanı sıra platformun avantajları ve dezavantajlarından söz ettik. Aynı zamanda Stack Overflow’u kullanırken dikkat etmeniz gerekenlere de değindik. Böylece içeriğimize göz atarak Stack Overflow hakkında merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.