Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?

Hızla değişen ve gelişen dünya, yeni iş alanlarını insanların karşısına çıkartmaktadır. Son zamanların hızla popülerleşen alanlarından birisi de yönetim bilişim sistemleri olmaktadır. Uzun süredir iş sektöründe yer alan yönetim bilişim sistemleri kavramı, gelişen teknolojiyle birlikte daha çok ön plana çıkıyor. Hatta Türkiye’deki üniversiteler de başta olmak üzere birçok üniversite, bu alan üzerine eğitim veriyor. Bundan dolayı birçok kişi, yönetim bilişim sistemleri nedir diye merak etmektedir.

Bizler de bu yazımızda sizler için iş ve eğitim sektörlerinde son zamanlarda çok fazla duyulan yönetim bilişim sistemleri kavramını açıklamaya çalışacağız. Bunun yanı sıra bu alan hangi iş sektörlerini kapsamaktadır, bu alanda uzmanlaşan kişiler ne iş yapmaktadır gibi konulara açıklık getireceğiz.

Şimdi lafı daha fazla uzatmadan yönetim bilişim sistemleri kavramına daha yakından bakalım.

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?

İnsan ihtiyaçlarının ve yaşam şekillerinin değişmesi, yeni iş sektörlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Değişim gösteren iş olanakları, iş alanlarına eleman yetiştiren üniversitelerin de güncellenmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda son zamanlarda iş ve eğitim alanlarında insanların en çok karşılaştığı terimlerin başında yönetim bilişim sistemleri gelmektedir.

Yönetim bilişim sistemleri, temel olarak veri yani bilgi toplanması ve toplanılan bu verilerin değerlendirilmesini ifade etmektedir. Bundan dolayı yönetim bilişim sistemleri kavramı, uzun süredir insan yaşamında yer edinmektedir. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu kavram, daha da popüler bir hale gelmeye başlamıştır.

Çünkü günümüzde veri toplamak ve toplanan verileri işlemek geçmiş yıllardaki kadar zor değildir. Bunun yanı sıra gelişen teknolojiyle birlikte yönetim bilişim sistemleri kavramı da detaylanmıştır. İlk etapta sadece verilerin toplanıp değerlendirilmesini ifade eden bu kavram, günümüzde verilerin koordinasyonunun sağlanması, verilerin değerlendirilerek karar verilmesi ve hatta verilerin görselleştirilmesi süreçlerini de kapsamaktadır.

Bundan dolayı verinin her geçen gün daha da önem kazanmasıyla yönetim bilişim sistemleri de popülerleşmeye başlamıştır. İş sahipleri, çoğu alanda işe alacakları personellerinde yönetim bilişim sistemlerinin yetkinliklerini taşıyıp taşımadıklarını ölçmeye başladılar. Bu yüzden özellikle üniversite çağındaki kişiler, yönetim bilişim sistemleri üzerine çalışabilmek için bu alana uygun olan bölüm arayışlarına girdiler.

İş sektörlerine personel yetiştirmeyi amaçlayan üniversiteler, hızla yönetim bilişim sistemleri bölümleri açtılar. Bu bölümler, yapay zekadan iktisat derslerine kadar çok çeşitli ders içeriklerine sahipler. Bu sayede üniversiteler, günümüzde iş verenlerin yönetim bilişim sistemleri mezunlarından beklentilerini karşılamaya çalışıyorlar.

Peki yönetim bilişim sistemlerinin çalışma alanları nelerdir? Bu alan üzerinde uzmanlaşan kişiler, hangi iş sektörlerinde çalışabilirler? Yazımızın devamında sizler için yönetim bilişim sistemlerinin çalışma alanlarına daha yakından göz atacağız.

Yönetim Bilişim Sistemlerinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Yönetim bilişim sistemleri, günümüzde en çok ilgi gösterilen iş alanlarının başında gelmektedir. Bu alan, ilk etapta iş sektöründe değişen alanların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ancak zamanla şirketler ve iş verenler, yönetim bilişim sistemleri alanında uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duymaya başladılar. Bunun sonucunda iş sektörüne eleman yetiştirmeyi hedefleyen üniversiteler, hızla bu alanda eğitim vermeye başladılar.

Hem yönetim bilişim sistemleri üzerine çalışmayı düşünen kişiler hem de bu konuda üniversite eğitimi almayı düşünen kişiler, yönetim bilişim sistemlerinin çalışma alanları nelerdir diye merak ediyorlar. Yönetim bilişim sistemleri, belirttiğimiz üzere ilk etapta veri toplanan daha sonra bu verilerin analiz edildiği bir iş alanı olarak geliştirildi.

Ancak günümüzde gelişen teknoloji ve değişen iş yapılarıyla birlikte yönetim bilişim sistemleri de daha kapsamlı bir yapıya büründü. Yönetim bilişim sistemleri, günümüzde de temel olarak veri üzerine çalışmalar yapılan bir iş alanıdır. Bu alanda çalışan kişiler, veri ve sistemler üzerine çalışarak elde ettikleri bilgileri analiz etmeye çalışırlar.

Yönetim Bilişim Sistemlerinin Çalışma Alanları Nelerdir

Bunun yanı sıra yönetim bilişim sistemleri, veri toplama ve analiz kadar yönetim konularında da aktif bir alandır. Yani bu alanda çalışan kişilerden proje yönetimi başta olmak üzere çeşitli idarecilik yeteneklerinin olması beklenmektedir. Bu sayede yönetim bilişim sistemleri üzerine uzmanlaşan kişiler, başta insan kaynakları olmak üzere çeşitli alanlarda çalışma imkanına sahipler.

Günümüzde gelişen teknoloji, yazılım üzerinden yönetim bilişim sistemlerine de entegre edilmiş durumda diyebiliriz. Birçok üniversite, verdiği eğitim kapsamında çeşitli programlama dilleri üzerine de bilgi aktarıyor. Bunun yanı sıra şirketler, veri analizi gibi işlemlerde çalışanlarından bazı programlama dillerini kullanmalarını bekliyorlar. Bundan dolayı programlama da yönetim bilişim sistemlerinin çalışma alanlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Programlama alanında çalışmak istemeyen ancak teknolojinin aktif olduğu bir alanda faaliyet göstermek isteyen yönetim bilişim sistemleri uzmanları, IT yani bilgi teknolojisi alanında da çalışabiliyorlar. Günümüzde şirketler, mühendisler kadar yönetim bilişim sistemleri uzmanlarına da bilgi teknolojisi alanında iş vermeyi tercih ediyorlar.

Yönetim Bilişim Sistemleri Hangi Üniversitelerde Var?

Yönetim bilişim sistemleri, son zamanların hızla yükselen iş alanlarından birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Bu iş alanı, günümüzde iş sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Bunun için birçok şirket ve iş veren, çalışanlarının arasında yönetim bilişim sistemleri uzmanlarına da yer veriyor.

İş sektörünün yönetim bilişim sistemlerine ilgi göstermesi, üniversitelerin bu konuda harekete geçmesini sağladı. Çünkü dünya genelinde üniversiteler, iş sektörü için personel yetiştiren en önemli kurumların başında geliyorlar. Bundan dolayı bu eğitim kurumları, yönetim bilişim sistemleri üzerine çalışmalar yapmaya başladılar.

İlk etapta Amerika başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede üniversiteler, işletme ve pazarlama ağırlıklı yönetim bilişim sistemleri müfredatı geliştirmeye başladılar. Ancak değişen iş sektörü, yönetim bilişim sistemleri uzmanlarından sadece bu yetkinlikleri beklemiyor. İş verenler ve şirketler, bu alanda uzmanlaşan kişilerden çeşitli programlama dillerine hakim olmalarını da bekliyorlar.

Bunun için günümüzde yurt dışında birçok üniversite, yönetim bilişim sistemleri müfredatında programlamaya odaklanıyor. Bunun yanı sıra üniversiteler, sunmuş oldukları ders seçeneklerinde dileyen kişilerin işletme ağırlıklı dersler almalarını da sağlıyorlar.

Günümüzün ve geleceğin en önemli iş alanlarında birisi olan yönetim bilişim sistemleri, Türkiye’de toplam 75 üniversitede mevcuttur. Bu alana gösterilen ilgi, üniversitelerin de dikkatini çekmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de yönetim bilişim sistemleri bölümüne sahip olan üniversite sayısı, her geçen gün artış göstermektedir. Bunun yanı sıra bu üniversiteler, dünya genelinde uygulanan müfredatlara uymaya dikkat etmektedirler. Bu sayede Türkiye’deki çoğu üniversite, dünya genelinde olduğu gibi programlama ağırlıklı bir eğitim vermeyi tercih etmektedir.

Bu sayede Türkiye’deki üniversiteler, dünyanın birçok ülkesinde kolaylıkla çalışabilecek yönetim bilişim sistemleri uzmanları yetiştirmeyi hedeflemektedirler. Türkiye’de yönetim bilişim sistemleri bölümü bulunan üniversitelerin başında şunlar gelmektedir:

  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Özyeğin Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • Kadir Has Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • İstanbul Medipol Üniversitesi
  • Yaşar Üniversitesi
  • Işık Üniversitesi
  • İstinye Üniversitesi

Yönetim Bilişim Sistemlerinin Geleceği

İş seçimi yaparken gelecek odaklı düşünmek oldukça önemlidir. Çünkü şu an popüler olan bir iş alanı, gelecek yıllarda hiç ilgi görmeyebilir. Bu durumda güncel duruma güvenerek gelecek odaklı iş tercihi yapmak pek doğru olmayacaktır. Bundan dolayı birçok kişi, yönetim bilişim sistemlerinin geleceğini merak etmektedir.

Dünya, geçmişe oranla günümüzde daha hızlı bir şekilde değişiyor. Yaşanan değişimler, yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyorlar. Bundan dolayı gelecekle alakalı net tahminlerde bulunmak günümüz için oldukça zor. Ancak günümüzde kullanılan ve gelecekte de kullanılmaya devam edilecek bazı ögeler mevcut.

Bunların başında da veri geliyor. Veri, geçmişte olduğu gibi günümüzde de oldukça değerlidir. Bunun yanı sıra neredeyse tüm iş alanlarında veri kullanılmaktadır. Yönetim bilişim sistemleri, temel olarak verileri toplayıp analiz etmeye odaklanmaktadır. Bundan dolayı veri üzerinde çalışan bir iş alanının gelecekte de ilgi göreceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Yönetim Bilişim Sistemlerinin Geleceği

İlk etapta sadece veri üzerine odaklanan yönetim bilişim sistemleri, günümüzde daha güncel bir iş alanı haline geldi. İhtiyaçlar doğrultusunda yönetim bilişim sistemleri uzmanları, programlama alanında da kendilerini geliştirmeye başladılar. Bunun sonucunda bilgi teknolojisi başta olmak üzere çeşitli teknolojik alanlar, yönetim bilişim sistemleri uzmanları için iş alanları haline geldiler.

Bu durumun gelecekte de aynı şekilde ilerleyeceğini düşünebiliriz. Birçok iş alanı gibi yönetim bilişim sistemleri de gelecekteki dünyaya kendisini adapte edecektir. Bu sayede yönetim bilişim sistemleri uzmanları, geleceğin yetkinliklerini kazanarak iş sektöründe varlık göstermeye devam edeceklerdir.

Bu noktada yönetim bilişim sistemlerinin geleceği, aslında bu alanda uzmanlaşan kişilere bağlı diyebiliriz. Çünkü yönetim bilişim sistemlerinin gelecekte de ilgi görmesi için bu iş alanının iş sektörünün ihtiyaçlarına karşılık vermesi gerekiyor. Bunun da en temel yöntemi, yönetim bilişim sistemi uzmanlarının kendilerini güncellemeleri ve geliştirmelerinden geçiyor.

Birçok üniversite, bu iş alanının daha da gelişeceğini düşünerek bu alanda eğitim vermeye başlıyorlar. Bunun sonucunda yönetim bilişim sistemleri bölümüne sahip olan üniversite sayısı, her geçen gün artış göstermektedir.

Genel Değerlendirme

Yönetim bilişim sistemleri, günümüzün en popüler iş alanlarından birisidir. Uzun süredir iş sektöründe yer alan bu kavram, ilk etapta günümüzdeki kadar popüler değildi. Çünkü yönetim bilişim sistemleri, temel olarak veri üzerine çalışan bir iş alanıdır. Veri kavramı, geçmişte de oldukça önemli olsa da günümüzdeki kadar değerli değildi. Verilerin değer kazanmaya başlaması, bu alanda çalışan kişileri ön plana çıkarttı.

Bunun sonucunda yönetim bilişim sistemleri, her geçen gün daha da popülerleşen bir iş alanı haline gelmeye başladı. Yönetim bilişim sistemleri uzmanları, temel olarak veri toplayıp topladıkları verileri analiz etmektedirler. Bunun için uzmanlar, günümüzde gelişen teknolojiden de yardım alıyorlar. Bu yüzden iş verenler ve şirketler, işe alacakları yönetim bilişim sistemleri uzmanlarının bazı programlama dillerini bilmelerini bekliyorlar.

Yönetim bilişim sistemlerinin ilgi görmeye başlaması, üniversitelerin bu alanda çalışmalar yapmalarını sağladı. Dünya genelinde birçok üniversite, yönetim bilişim sistemleri üzerine eğitimler vermeye başladı. İlk etapta üniversiteler, veri ile pazarlama ve işletme alanlarına odaklandılar. Ancak değişen iş sektörü, bu alanda çalışan kişilerden programlama bilgisi de istemeye başladı.

Bunun sonucunda üniversiteler, müfredatlarını programlama ağırlıklı veri analizi üzerine değiştirmeye başladılar. Günümüzde Türkiye’de de birçok üniversitede yönetim bilişim sistemleri bölümü mevcut. Bu bölüme sahip olan üniversite sayısı, her geçen gün artış gösteriyor. Bunun en temel sebebi tabii ki insanların yönetim bilişim sistemlerine göstermiş oldukları ilgi oluyor.

Yönetim bilişim sistemlerine ilgi gösteren kişiler, bu alanın geleceğini merak ediyorlar. Verinin her geçen gün değer kazanması yönetim bilişim sistemlerini daha da ön plana çıkartıyor. Bundan dolayı gelecekte iş verenler, yönetim bilişim sistemleri uzmanlarına ilgi göstermeye devam edeceklerdir desek yanlış olmayacaktır. Ancak tabii ki hızla gelişen ve değişen dünyayı göz önüne aldığımızda bu iş alanının yerine yeni bir iş alanının geliştirilebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Sizler için hazırlamış olduğumuz yönetim bilişim sistemleri rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de yönetim bilişim sistemleriyle ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.