Docker Nedir?

Yazılım, günümüzün teknoloji için en değerli alanlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Teknoloji dünyasındaki ilerlemelere paralel olarak yazılım da her geçen gün kendini hızla geliştiriyor. Bu durum pek çok noktada değişimi de beraberinde getiriyor. Bu değişimlerden biri de Docker olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama geliştirme alanında büyük bir değişim sağlayan Docker, teknoloji geliştiricilerinin ilgisini çekiyor. Bundan dolayı Docker nedir sorusunun cevabı fazlasıyla merak ediliyor.

Bu içeriğimizde sizler için hem yazılımcılar hem de şirketler tarafından merak edilen Docker nedir sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Bunun yanı sıra rehberimizin devamında Docker’ın özellikleri, temel bileşenleri ve avantajları gibi merak edilen diğer konular hakkında da bilgi bulabileceksiniz. Sizler için hazırladığımız bu rehberde Docker hakkında tüm merak edilenlere değinmeye çalışacağız. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan Docker nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım.

Docker Nedir?

Docker, uygulama geliştirme sürecinde büyük kolaylıklar sağlayan bir yazılım platformudur. Bu platform uygulama oluşturma, çalıştırma, yönetme ve dağıtma süreçlerinin basitleştirilmesini amaçlamaktadır. Buna bağlı olarak Docker kullanarak geliştirdiğiniz uygulamaları hızlı ve kolay bir şekilde derleyebilir ve test edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Docker, farklı ortamlara uygulama dağıtmanıza, bu uygulamaları ölçeklendirmenize de olanak tanımaktadır.

Açık kaynaklı bir yazılım platformu olan Docker hem sistemciler hem de yazılım geliştiriciler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. İlk sürümü Mart 2013’te PyCon’da tanıtılan Docker aslında 2008 yılında DotCloud isimli bir çözüm platformu olarak karşımıza çıkmıştı. Bu girişim kapsayıcılara odaklanmıyordu. Ancak buna rağmen pek çok geliştiricinin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Bu ilginin yazılım kapsayıcılarına yönelmesi Docker’ın günümüzdeki haline gelmesini sağladı.

Docker’ın günümüze kadar en az 7 milyon uygulama için kullanıldığı biliniyor. Günümüzde de Docker işlevsel olmasının yanı sıra performansı ve güvenilirliği ile ön plana çıkıyor. Bu durum, platformun dikkat çekmesini sağlamaktadır. Öyle ki son yıllarda Docker, geliştiricilerin en çok tercih ettiği container tabanlı platformlar arasında yer alıyor.

Docker Nasıl Çalışır?

Elbette Docker nedir sorusunun yanı sıra merak edilen başka sorulara da rastlıyoruz. Bunlardan biri ise Docker’ın nasıl çalıştığı olarak karşımıza çıkıyor. Docker, Linux Container olarak isimlendirilen bir teknoloji üzerine kuruludur. Açık kaynaklı bir platform olan Docker, bilgisayarın işletim sistemini sanallaştırır. Böylece uygulama katmanı üzerinde bir soyutlama oluşturarak altyapı ile uygulamaların ayrılmasına olanak tanır. Aynı zamanda Docker yazılım sistemini de bilinmezlikten kurtarmaktadır. Böylece ortaya çıkma ihtimali olan uyum sorunları çözülmüş olmaktadır.

Docker’ın çalışma prensibi temelde işletim sistemi üzerinde containerlar oluşturmaya dayalıdır. Bu containerlar birbirinden izole bir biçimde çalışır. Her container farklı bir process kullanmaktadır. Buna bağlı olarak kolay bir şekilde çoğaltılabilmeleri mümkündür. Aynı zamanda oluşturulan containerlar farklı işletim sistemlerinde de çalışır.

Container Teknolojisi Ne Demek?

Temel olarak container teknolojisi bulut bilişiminde kullanılmaktadır. En temel açıklaması ile bu teknoloji bir sanallaştırma platformudur. Bu platform farklı işletim sistemleri üzerinde geliştirilen uygulamaları sorunsuz çalıştırabilmek için kullanılır. Aynı zamanda bunu yaparken VM gereksinimlerine de ihtiyaç duyulmamaktadır. Container teknolojisi temel olarak yazılım geliştirme aşamalarını kolaylaştırmak amacı ile hizmete sunulur. Özellikle test aşamasında ortaya çıkacak problemlerin önüne bu teknoloji ile geçmek mümkündür.

Containerlar uygulamalara soyutlanmış ve yalıtılmış bir ortam sunar. Böylece uygulama geliştirirken tek tip dağıtım da mümkün hale gelir. Containerler taşınma özelliğine sahiptirler. Buna bağlı olarak farklı işletim sistemlerinde de rahatça çalışırlar. Geliştiriciler uygulamaları için container uygulamaları en temel bileşenlerine ayırma özellikleri ile ön plana çıkar. Bu bileşenler ise birbirinden tamamen bağımsızdır. Dolayısıyla uygulama bileşenlerini ayrı ayrı geliştirmek ve dağıtmak mümkün olmaktadır.

Docker Nasıl Çalışır

Docker containerları çalıştıkları ortamlardan bağımsızdır. Buna bağlı olarak containerlar farklı ortamlarda da sorunsuz çalışır. Genellikle Windows ya da Linux işletim sistemlerine oturan containerlar işletim sistem çekirdeğini paylaşmaktadır. Aynı zamanda kitaplıkları ve ikili dosyaları paylaşırlar. Böylece bir sunucu birden fazla iş yükünü çalıştırabilir hale gelmektedir. Çünkü containerlar yeniden işletim sistemi kodu oluşturma ihtiyacını azaltmaktadır.

Containerlar kendilerine ait bir işletim sistemine ihtiyaç duymazlar. Ana bilgisayarın işletim sistemini paylaşırlar. Buna bağlı olarak VM’lere göre farklılık gösterirler. Bir sanallaştırma söz konusu olsa da bu VM’lerdeki gibi temel bilgisayar üzerinde değil işletim sistemindedir. Aynı zamanda containerlar VM’lere kıyasla oldukça hafiftir.

Docker’ın depolama amacı ile oluşturduğu kapsayıcılar sanallaştırmayı kullanmaktadır. Bu özelliği onun sanal makinelere benzetilmesine yol açabilmektedir. Ancak temelde kapsayıcı ile VM arasında belirgin farklılıklar vardır. Son zamanların popüler platformlarından birisi olan Docker hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için container teknolojisi hakkında da fikir sahibi olmalısınız.

Docker Ne için Kullanılır?

Docker nedir sorusunun yanı sıra ne işe yarar sorusu da merak edilenler arasındadır. Bu nedenle platformun ne için kullanıldığı sorusunun yanıtına da değinmek gerekmektedir. Docker’ın temel kullanım alanı yazılım geliştirme aşamalarını kolaylaştırmaktır. Bu platform, aynı zamanda uygulamaların farklı ortamlarda tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Farklı hizmet alanları için yapılan yazılım geliştirme süreçlerinde Docker kullanmak mümkündür. Container teknolojisi kullanan Docker’ın 2013 yılında faaliyete başlaması ile birlikte bu teknoloji endüstri standardına yükselmiştir.

Docker’ın en temel kullanım alanlarını ise aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür:

  • Docker’ın kullanım alanlarından ilki yüksek taşınabilir nitelikte iş yükleri geliştirmektir. Docker’ın kullandığı teknoloji ile herhangi bir ortamda geliştirilen iş yükü kolayca taşınır. Farklı ortamlar için farklı kurulumlar yapmaya gerek olmaz.
  • Platform ile hem otomatik hem manuel testleri sorunsuz yürütmek mümkündür. Docker, geliştirilen kodların kolay ve otomatik bir şekilde test edilmesini sağlamaktadır.
  • Bir iş karmaşık olduğunda bütünü kontrol etmek zorlaşır. Docker ile bir uygulamayı farklı bileşenlere ayırmak mümkündür. Böylece Dokcer geliştiricilerin ayrı bileşenler üzerinde işlem yapmasına olanak tanır.
  • Birden fazla iş yükünü Docker ile çalıştırmak mümkündür.
  • Geliştiriciler Docker kullanarak uygulamaları gerçek zamanlı bir şekilde boyutlandırabilirler.

Docker’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

2013 yılında ilk sürümü piyasaya çıkan Docker, uygulama geliştirme süreçlerini önemli ölçüde basitleştirmektedir. Platform aynı zamanda bazı özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Sizler için bu özellikleri aşağıda sıraladık:

  • Docker ile uygulamaları geliştirmek, dağıtmak ve test etmek oldukça kolaydır. Böylece geliştirme sürecini rahat şekilde yönetmek mümkün olmaktadır.
  • Docker kodların taşınması sırasında meydana gelecek hataları ortadan kaldırır. Buna bağlı olarak farklı bir ortamda geliştirilen kodlar rahatlıkla taşınır.
  • Kullanımı oldukça basittir.
  • Container teknolojisi ile çalışmaktadır. Bu containerler ile oldukça kısa sürede çalışırlar.
  • Docker containerlarını farklı ortamlarda çalıştırmak mümkündür.
  • Yazılan kodları kısa sürede test etme olanağı vardır.

Docker Temel Bileşenleri

Açık kaynak kodlu bir platform olan Docker, farklı bileşenlerin bir bütününden oluşmaktadır. Platformu oluşturan ve kullanılabilir hale getiren bu bileşenler platformun doğru şekilde çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Dolayısıyla Docker nedir sorusunun doğru şekilde anlaşılması için bu temel bileşenlerin ne olduğundan da kısaca bahsetmek gereklidir.

Docker Temel Bileşenleri
  • Docker Image (Docker Görüntüleri): Image, containerlar oluşturmayı sağlar. Temelde Docker Image’i salt okunur bir şablon olarak düşünmek mümkündür. Burada her Image bir Docker dosyası ile oluşur. Bu dosyalar özel yönergeler içermektedir. Geliştiriciler, her biri farklı bir görüntüyü temel alan bu görüntüler ile bir kapsayıcı oluşturur. İlk süreçte bu görüntüleri oluşturmayı öğrenmek gereklidir. Ancak bu aşamadan sonra hızlı ve basit şekilde Docker Image’lar oluşturabilirsiniz. Docker görüntülerinin bilinen en kullanışlı özelliği disk kullanımını azaltmaktır. Bunun yanı sıra bu görüntüler yeniden kullanılabilirliği de artırmaktadır. Bir geliştirici kapsayıcılarını hafif tutmak istiyorsa oluşturduğu küçük görüntüleri koruması önem taşımaktadır.
  • Docker Container: Platformda container, Docker Image’in bir örneği olarak karşımıza çıkar. Docker CLI geliştiricilerin bir container oluşturmasına, çalıştırmasına, durdurmasına ya da silmesine olanak tanır. Yalıtılmış olan containerlar ile yeni bir görüntü oluşturmak da mümkündür.
  • Dockerfile: Temel olarak Dockerfile, bir görüntünün nasıl oluşturulacağına ilişkin talimatlar içeren bir komut dosyasıdır. Bu talimatlar çeşitli bileşenleri belirtir. Aynı zamanda komutlar otomatik bir şekilde yürütülmekte ve gruplandırılmaktadır. Unutulmamalıdır ki her Image bir Dockerfile ile başlamaktadır.
  • Docker Hub: En basit açıklama ile Docker Hub bulut tabanlı bir görüntü deposudur. Bu depo üzerinden container görüntülerini paylaşmak, yönetmek ya da depolamak mümkün olmaktadır.

Docker Kullanmanın Avantajları

Yazılım geliştirme sürecinde Docker kullanmanın bazı avantajları mevcuttur. Bundan dolayı yazılım geliştiricileri, son zamanlarda Docker’ı çok fazla kullanmaya başladılar. Popüler bir platform haline gelen Docker tarafından kullanıcılarına sunulan avantajları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Dağıtım Hızı: Docker, işletim sistemini sanallaştırır. Bu nedenle kapsayıcılar için önyükleme süresi yoktur. Böylece dağıtımlar hızlı şekilde yapılır.
  • Otomasyon: Docker, sıkıcı olarak bilinen bazı işleri manuel olarak yapmadan gerçekleştirmenize olanak tanır. Böylece platform ile bazı görevleri otomatik şekilde yapabilirsiniz.
  • CI/CD Desteği: Docker, CI/CD uygulamaları ile oldukça iyi çalışmaktadır. Dağıtımlar hızlı ve güncellemeler basit haldedir.
  • Tutarlılık: Geliştirdiğiniz uygulamalar Docker ile farklı ortamlarda tutarlı hale gelmektedir. Uygulamalar farklı ortamlarda sorunsuz çalışır.
  • Modülerlik: Docker, container teknolojisi ile birlikte çalışır. Containerlar ise yalıtılmış ve bağımsız ortamlardır. Buna bağlı olarak Docker uygulamanın farklı parçaları üzerinde işlem yapmaya olanak tanır.
  • Görüntü Sürüm Kontrolü: Docker üzerindeki bir kapsayıcı çeşitli katmanlardan oluşan bir görüntüye dayanmaktadır. Bu özellik Docker’ın sürüm üzerinde kontrol sağlamaya olanak tanımasına yardımcı olmaktadır.

Docker Nedir: Genel Değerlendirme

Docker, uygulama geliştirme süreçlerinde çeşitli kolaylıklar sağlayan bir yazılım platformudur. Geliştiricilerin bu platformu kullanarak uygulamaları geliştirmesi, çalıştırması, dağıtması ve yönetmesi mümkündür. Tüm bu aşamalarda Docker, yazılım geliştirme sürecini basitleştirici özellikler sunmaktadır. Aynı zamanda Docker kullanarak geliştirdiğiniz uygulamaları ölçeklendirmeniz ve hızlı bir şekilde test edebilmeniz de mümkündür. Böylece yazdığınız kodun çalışıp çalışmayacağı konusunda herhangi bir endişe yaşamazsınız.

Docker’ın çalışma prensibi container teknolojisine dayanır. Bu teknoloji uygulama bileşenlerinin yalıtılmış ortamlarda kullanılmasına olanak tanır. Böylece bu bileşenler üzerinde ayrı ayrı işlem yapmak da mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda containerlar farklı ortamlarda sorunsuz çalışma özelliğine de sahiptir. Dolayısıyla taşınma özellikleri bulunmaktadır. Buna bağlı olarak farklı ortamlarda geliştirdiğiniz uygulamaları diğer ortamlarda ve işletim sistemlerinde hata almadan çalıştırabilirsiniz.

2013 yılında kullanıcılar ile buluşan Docker, container teknolojisinin endüstri standartlarına ulaşmasını sağlamıştır. Hizmet sunmaya başladığı ilk günden itibaren de yazılımcı, geliştirici ve şirketlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmıştır. Günümüzde geliştiricilerin en sık tercih ettiği container tabanlı platformlar arasında da Docker ilk sıralardır. Özellikle son yıllarda şirketler ve yazılımcılar tarafından daha fazla kullanılmaya başlamıştır. Şu ana kadar 7-8 milyondan fazla uygulama için Docker kullanıldığı bilinmektedir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Docker hakkında merak edilenleri açıklamaya çalıştık. İçeriğimizde Docker nedir sorusunun yanı sıra platformun avantajları, özellikleri ve temel bileşenleri hakkında da bilgi bulabilirsiniz. Hazırlamış olduğumuz Docker rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Docker ile ilgili soru ve düşüncelerinizi yorumlar kısmını kullanarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.