Ekip çalışması günümüz dünyasının iş ortamlarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bunun için ekip arasında etkili bir şekilde iletişim kurmak oldukça önemli. Bunu sağlarken en verimli iletişim için günümüz dijitalleşen dünyasına uyum sağlamak da önem taşıyor. Özellikle uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile bu bir gereklilik haline geldi. Slack, bu noktada özellikle iş sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Tüm ekibin birbirleri ile etkileşim kurmasını sağlayan iletişim ağlarından biri olan Slack nedir diye merak ediliyor.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Slack nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. Slack uygulamasının ne için kullanıldığını ve nasıl hesap oluşturacağınızı anlatacağız. Bunun yanı sıra uygulamanın çeşitli avantajları ve özelliklerinden bahsedecek, ek olarak Slack’e alternatif olarak kullanabileceğiniz en iyi platformlara değineceğiz. Gelin şimdi hep birlikte Slack nedir sorusunun cevabına daha yakından bakalım.
İçindekiler
Slack Nedir?
İş dünyasında, dijital olarak iletişimi sağlayabilmek adına en çok kullanılan iletişim ağlarından biri Slack olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu kelime, “Searchable Log of All Conversation and Knowledge” için bir kısaltma olarak kullanılıyor. Temel olarak açıklamak gerekirse Slack’i bir mesajlaşma platformu olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu uygulama, WhatsApp gibi günlük olarak kullandığımız haberleşme uygulamalarından biraz farklı.
Slack’i hepimizin bildiği mesajlaşma uygulamalarından ayıran temel fark, uygulamanın iş dünyası için tasarlanmış olmasıdır. Çalışanlar arasında iletişim kurmak için oldukça kullanışlı olan bu platform pek çok farklı özelliği bünyesinde barındırıyor. Böylece ekiplerin düzenli bir şekilde çalışması ve iletişim kurması için gerekli olan altyapının sağlanmasına olanak tanıyor.
Platformun en temel özelliği elbette mesaj göndermek. Ancak bunun yanı sıra Slack üzerinden sesli ya da görüntülü aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda uygulamayı kullanarak ekiplerin birbirleri ile haberleşmesini sağlamak amacı ile çeşitli dosya ve bilgi paylaşımlarını da rahatlıkla yapabilirsiniz. Kısaca söylemek gerekirse Slack, bir çalışma ortamında etkili bir iletişim kurmak adına neredeyse tüm özelliklere sahip.
Bu platformu kullanarak, ekip arkadaşlarınız ile bireysel olarak etkileşime geçebileceğiniz gibi grup kanalları ile tüm ekiple aynı anda iletişimde kalmanız mümkün. Üstelik uygulama, hesabınızda farklı ekip gruplarını tek bir sekme altında toplayarak hepsini aynı anda yönetme şansı yakalamanıza da olanak tanıyor. Bu da doğrudan daha düzenli bir iletişim ağı oluşturmak anlamına geliyor.
Slack Ne için Kullanılır?
Özellikle Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılmakta olan Slack nedir sorusunun yanı sıra uygulamanın ne için kullanıldığı da merak ediliyor. Slack temel olarak iş dünyası için tasarlanmış bir platformdur. Yani Slack, iş dünyasında insanların birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlıyor. Bu işlevi yerine getirmek için ise pek çok farklı özelliği bünyesinde barındırıyor.
Dolayısıyla platformun kullanım amacının kurumsal olarak iletişim ve etkileşim sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ekip çalışmalarının önemli olduğu kurum ve kuruluşlarda Slack oldukça kullanışlı oluyor. Bu platform sayesinde ekip çalışanlarının aktif şekilde iletişim kurması mümkün hale geliyor.
Slack Hesabı Nasıl Açılır?
Platformu kullanmak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Ardından oluşturduğunuz hesap ile farklı takımlar oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra başka birinin oluşturduğu bir takıma da katılabilirsiniz. Böylece farklı çalışma ortamları ile aynı anda iletişim kurmanız mümkün hale geliyor. Slack’i ister masaüstü, isterseniz de mobil cihazlar üzerinden kullanabilirsiniz. Slack hesabı açmak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli:
- İlk olarak “Slack” uygulamasını kullanmayı planladığınız masaüstü ya da mobil cihazınıza indirin.
- Platformun uygulamasını açtıktan sonra “Try For Free” butonuna tıklayın. Sizden istenen bilgileri girdikten sonra üyelik işleminizi tamamlayın.
- Bu aşamada ekibiniz ile iletişime geçmek adına “Creat New Team” butonuna tıklayarak yeni bir kanal oluşturmanız gerekmektedir.
- Slack üzerinden bir kanal oluştururken öncelikle “Kanal Türü“nü belirlemeniz gerekmektedir. Ardından “Takım İsmi” belirleyerek devam edebilirsiniz.
- Bir sonraki aşamada takımınız için bir “Slack Adresi” girmeniz gerekmektedir. Bu aşamadan sonra kanalınız oluşturulmuş olacaktır.
- Takım oluşturma işleminin tamamlanmasının ardından Slack kullanıcısı olan ekip arkadaşlarınızı takıma kolaylıkla ekleyebilirsiniz.
- Oluşturduğunuz takıma eklemek istediğiniz tüm kişilerin birbirinde kayıtlı olması ise önem taşımıyor. Yani, kanala kimi eklerseniz ekleyin, birbirlerinde ekli halde olmasalar bile iletişim kurmaları mümkün hale geliyor.
Slack Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İş hayatında iletişim için Slack kullanmanın çeşitli avantajları mevcut. Bu avantajlar şu şekildedir:
- Platformun belki de en avantajlı özelliklerinden biri her konuşma için farklı bir kanal kullanmaya olanak tanıyor olması. Bu sayede farklı ekipler ile aynı panel üzerinden, oldukça düzenli bir şekilde iletişim sağlamak mümkün hale geliyor.
- Slack’in avantajlarından bir diğeriyse bildirim ayarları özelliği. Platform, bildirim alacağınız zaman aralığını belirlemeniz için bir özelliğe sahip. Böylece sürekli olarak bildirim almadan iletişim ağını kullanmanıza olanak tanıyor. Üstelik bu ayarları çok daha farklı şekillerde kişiselleştirebilmeniz de mümkün.
- Platformda belirli bir kişinin dikkatini çekmek için yalnızca onun kullanıcı adını etiketleyerek çok daha hızlı bir şekilde yanıt alabilirsiniz. Böylece önemli olan konuları kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
- Platformda belge, fotoğraf ya da video gibi içerikleri kolay bir şekilde paylaşabilirsiniz. Bunun için özellikle Slack’in masaüstü sürümü oldukça kullanışlı. Bir dosyayı Slack üzerinden paylaşmanız için ilgili sohbete girerek dosyayı buraya sürüklemeniz yeterli oluyor.
- Kurumsal bir iletişim ağı olsa da iletişimi eğlenceli hale getirmek Slack ile mümkün. Platform GIF ve emoji kullanımını destekliyor. Slack aynı zamanda programlama dili desteği ile ön plana çıkıyor. Özellikle yazılım sektöründe çalışanlar için bu özelliğin oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
- Platformda sesli ya da görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Böylece daha aktif bir ekip iletimi sağlamanız mümkün hale geliyor.
- Slack, GitHub, Google Drive ya da Bitbucket gibi araçlarla entegre bir şekilde çalışıyor. Bunun yanı sıra platform pek çok farklı dil desteği bulunuyor. Henüz Türkçe dil desteği olmasa da Slack uygulamasını 6 farklı dilde kullanabilirsiniz.
- Slack her ne kadar ekip iletişimi için ön plana çıkıyor olsa da Slack kullanarak bireysel bir şekilde konuşma yapmanız da mümkün. Böylece ihtiyacınıza yönelik olarak uygulamayı kullanabiliyorsunuz.
- Slack hem masaüstü hem de mobil uygulama versiyonunda pratik bir arayüze sahip. Bu sayede uygulama kafa karışıklığına yol açmadan rahatlıkla kullanılabiliyor. Platform, mesajların arşivlenmesine olanak tanıyor. Böylece eski konuşmalar içinden bir bilgiye ulaşmanız da mümkün hale geliyor.
Slack Alternatifi Olarak Kullanabileceğiniz Platformlar
İş dünyasında, ekip içi iletişimi sağlamak oldukça önemli. İletişim için kullanılabilecek çok çeşitli platformlar mevcut. Slack, kurumsal alanda en yaygın kullanılan iletişim sağlarından birisidir. Ancak bu noktada kullanabileceğiniz tek platform, elbette sadece Slack değil. Bu platformun yerine kullanabileceğiniz alternatif platformlardan da söz etmek mümkün. Gelin Slack dışında kullanılan kurumsal iletişim ağlarına birlikte göz atalım.
Zoom
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Zoom, Slack yerine kullanabileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Grup konuşmaları için sıklıkla kullanılan Zoom, mesajlaşmanın yanı sıra görüntülü ve sesli konuşma özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Özellikle pandemi döneminde Zoom’un Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede aktif olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.
Workplace
Meta tarafından kullanıma sunulan Workspace, iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamak için pek çok özelliğe sahip. Bu uygulama ile ekip arkadaşlarınız ile hızlı bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra görüntülü konuşmalar ya da çeşitli doya paylaşımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Workspace’in en iyi özelliklerinden biri ise otomatik çeviri özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Böylece farklı ülkelerden kişilerin yer aldığı gruplarda iletişim kurmak daha kolay hale geliyor.
Microsoft Teams
Teknoloji devi Microsoft yakın bir zamanda Slack’e iddialı bir rakip ile gündeme geldi. Microsoft Teams, iş dünyası için geliştirilmiş en iyi iletişim ağları arasında yer alıyor. Bulut tabanlı bir uygulama olan Microsoft Teams, ekip arkadaşlarınız ile hızlı bir şekilde iletişim kurabileceğiniz uygulamalardan biri. Üstelik uygulamanın ücretsiz sürümü de mevcut.
Google Chat
İş dünyasında kullanılabilecek iyi uygulamalardan biri ise Google Chat olarak karşımıza çıkıyor. 2018 yılında hayatımıza giren Google Chat, etkili kurumsal iletişim için oldukça iyi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle de sesli ve yazılı mesajlaşma özellikleri ile ön plana çıkan bu uygulama, görüntülü görüşme, ekran paylaşımı ya da ekip konuşması yapmak için de ideal özelliklere sahip.
Slack Nedir: Sıkça Sorulan Sorular
İletişim için sıklıkla kullanılan Slack, farklı üyelik tiplerini bünyesinde barındıran bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Bu hesap türleri temel, standart ve pro olarak üçe ayrılıyor. Slack temel hesabı ücretsiz bir şekilde kullanmanız mümkün. Üstelik bu hesap türü ile uygulamanın pek çok özelliğinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.
Eğer ekibiniz ile etkileşim kurmak istiyorsanız Slack oldukça iyi bir seçenek olacaktır. Uygulama pek çok farklı dil desteğini sağlıyor. Ancak henüz Türkçe dil desteği uygulama yer almıyor. Bunun yerine uygulamayı İngilizce kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Temel olarak ekip arkadaşlarınız ile iletişim kurmanızı sağlayan Slack, mesajlaşmanın yanı sıra farklı özelliklere de sahip. Platform üzerinden farklı dosya türlerini paylaşabileceğiniz gibi sesli ya da görüntülü olarak görüşmeler de gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik tüm bunları bireysel olarak gerçekleştirebilir ya da grup sohbetleri oluşturabilirsiniz.
Slack Nedir: Genel Değerlendirme
Günümüzde ekip işleri oldukça yaygın. Neredeyse her sektörde ekip çalışması büyük önem taşıyor. Bir ekip çalışmasının en verimli şekilde sağlanabilmesini sağlayan anahtar ise elbette iletişim. Etkili bir iletişim ile verimliliği büyük oranda artırmak mümkün. Üzerinde yaşadığımız dijital dünyada ise bu iletişimi dijital platformlara taşımak neredeyse bir zorunluluk haline gelmiş durumda.
Kurumsal iletişim kurmak adına kullanabileceğiniz pek çok platform mevcut. Her biri birbirinden farklı özellikleri ile ön plana çıkıyor. Böylece çalışanlar arasında hızlı bir şekilde iletişim kurmayı mümkün hale getiriyor. Bu platformlardan birisi ise 2013 yılında hayatımıza girmiş olan Slack’tir.
Slack, ekip iletişimi denildiğinde aklan gelen ilk platformlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada platformun pek çok avantajından söz etmek de mümkün. Böylece çok daha pratik ve kullanışlı bir kullanıcı deneyimi sağlamak mümkün hale geliyor. Eğer daha önce hiç duymadıysanız Slack nedir sorusunun yanıtını merak edebilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte temel olarak Slack nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Platformun ne işe yaradığına değinmenin ardından nasıl hesap oluşturacağınızı adım adım açıkladık. Bunun yanı sıra uygulamanın avantajlarından söz ettik. Sizler da hazırlamış olduğumuz rehberimize göz atarak Slack yerine kullanabileceğiniz alternatif platformlar hakkında bilgi alabilir, uygulama hakkında sık sorulan sorulara yanıt bulabilirsiniz.