Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeli – 2023

Yazın gelmesi ile beraber hava sıcaklıkları gittikçe artıyor. İnsanlar da bu sıcakta doğal olarak bir şekilde serinlemek istiyor. Özellikle ülkemizin kıyı şeritleri bilindiği üzere çok sıcak bir iklime sahip. Tabii bu yerlerde de insanların iki çeşit serinleme yöntemi bulunuyor. Birincisi denize gitmek ve yüzmek, ikincisi klimanın altında serinlemek. İşin teknolojik kısmına değineceğimiz için klima kısmını ele alacağız. Klima alırken nelere dikkat etmeli hepsini bu içeriğimizde inceleyeceğiz.



Kapı girişlerine asılan hasırlardan evlerin altına kazılan hendeklere, kanyonlara kurulan evlerden yelpazelere kadar birçok yol denedi insanlar. Fakat daha sonrasında Willis Carrier bugün kullandığımız modern klimaların temelini attı. Sizlere daha önceden buna dair çok güzel bir içerik hazırladık. “Willis Carrier: Modern Klimanın Mucidi” hakkındaki detaylı yazımızı okumanızı da tavsiye ediyoruz.

Şimdi asıl amacımız klima çeşitleri nelerdir, nasıl özelliklere sahipler ve klima alırken nelere dikkat etmeli gibi konulara değinmek. Her bir maddeyi dikkatlice okumanızda fayda var. Çünkü ileride klima almak isterseniz bu durumlara dikkat etmeniz gerekecek.

Klima Çeşitleri Nelerdir?

klima montajı

Klimaların çeşitleri kullanılacak alanlara göre değişiklik gösteriyor. Split klimalar, duvar tipi multi split klimalar, percere tipi klimalar gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Burada önemli olan sizin ihtiyaçlarınıza uygun olan klima türünü belirleyebilmek. Çünkü klima alırken nelere dikkat etmeli diye sorduğumuz zaman karşımıza ilk olarak klima çeşitleri çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz çeşitlerine göre klimalara bir göz gezdirelim.

Split Klimalar

Günümüzde sıklıkla kullanılan klima çeşitlerinden birisidir. Hatta modern evlerde daireye dahil olarak yer alıyorlar. Split klimaların en önemli özelliği ise düşük ses seviyesinde yüksek performans sergilemeleridir. Bu cihazlar iki farklı üniteye sahiptir. İç üniteler ve dış üniteler bu klima türünde yer almaktadır.

Duvar Tipi Multi Split Klimalar

Bildiğiniz üzere klimaların evlerin dışında bulunan bir ünitesi bulunur. Duvar tipi multi split klimalarda birden çok klima tek bir üniteye bağlı olur. Yani birden çok split klima aslında tek bir üniteye bağlı şekilde çalışıyor. Daha çok ticari işletmelerde tercih ediliyor.

Yer ve Tavan Tipi Split Klimalar

Evlerde ve ticari işletmelerde kullanılan split klimaların tavana ya da yere monte edilen türü diyebiliriz. Daha çok cam bulunmayan yerlerde tercih ediliyor. Örneğin spor salonlarında, hastanelerde ya da bodrum kat gibi yerlerde bulunan ofis ortamlarında kullanılıyor.

Salon Tipi Split Klimalar

Adı her ne kadar salon tipi olarak geçse de ülkemizde genel olarak bankalar, kafeler ya da bunlar gibi çok insan sirkülasyonunun olduğu yerlerde tercih ediliyor. Çünkü en homojen hava dağılımını bu klimalar sağlıyor.

Portatif Klimalar

Portatif klimaların altında teker bulunduğu ve küçük olduğu için taşınabilirlik açısından oldukça avantajlı. Zaten adını da buradan alıyor. Küçük alanlarda oldukça sık tercih edilen klima türlerinden birisi.



Pencere Tipi Klimalar

Bu klimaların en büyük özelliği doğrudan pencereye monte edilmeleri. Alandan tasarruf etmek isteyenlerin tercih ettiği bir klima türü. Fakat son zamanlarda çok fazla tercih edildiğini de söyleyemeyiz.

klima filtresi temizliği

Peki Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Klimaların çeşitlerini öğrendiğimize göre artık seçim kısmına geçebiliriz. Aslında klima alırken ilk olarak klima türüne dikkat etmemiz gerekiyor. Alacağınız klimayı kullanmak istediğiniz alanda hangi klima türünün size uygun olduğunu yukarıda bahsettiğimiz klima türlerinden belirleyebilirsiniz.

Örneğin bir iş yeri için birden fazla klima kullanacaksanız multi split klimayı tercih edebilirsiniz. Bir başka örnekte ise ofisinizde çok fazla bir alan yoksa portatif klimalar size yardımcı olabilir. Klima seçerken başlangıçta bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Fakat iş bununla da sınırlı kalmıyor. BTU hesaplama, enerji sınıfı, dbA değeri ve diğer fonksiyonlarını da kontrol etmemiz gerekiyor. Şimdi de detaylı olarak bunlara değineceğiz.

BTU Hesaplama Nasıl Yapılır?

Seçtiğiniz klima, bulunduğunuz bölge şartlarına ve kullanım alanına uygun olmalı. Bu nedenle BTU hesaplama aslında oldukça kritik. Bunu kendinizde hesaplayabileceğiniz gibi almak istediğiniz yere de yaptırabilirsiniz. Aslında çok zor değil.

Yaşadığınız coğrafi bölge katsayısı ile klimayı kullanmak istediğiniz alanın metrekaresini çarpmanız gerek. Ardından evde çıkan sonuca evde yaşayan kişi sayısı kadar 600 eklemeniz gerekiyor.

Ayrıca kullanacağınız alanda 500 Watt üzeri aydınlatma yer alıyorsa her Watt başına 3.412 eklemeniz yeterli olacaktır. Merak etmeyin, aşağıda coğrafi bölgelere ait katsayıları sizinle paylaştık. Siz de kendi bölgeniz için bu değeri kontrol edebilirsiniz:

  • Doğu Anadolu Bölgesi: 308
  • İç Anadolu Bölgesi: 346
  • Marmara Bölgesi: 385
  • Karadeniz Bölgesi: 385
  • Ege Bölgesi: 423
  • Akdeniz Bölgesi: 445
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 462

Enerji Sınıfı Nasıl Olmalı?

Enerji sınıfına aslında sadece klima konusunda değil her türlü teknolojik cihazı alırken dikkat etmeniz gerekiyor. Hatta sizlere daha önce sizlere “En İyi Televizyon Önerileri” isimli içeriğimizde de biraz bahsetmiştik. Tabii klimalar konusunda da hassas olmanız gerekiyor. Çünkü klimalar oldukça fazla enerji tüketen cihazlar olarak biliniyor.

Klimalar da diğer teknolojik cihazlar gibi enerji sınıfına göre elektrik tüketiyor. Bu nedenle klima seçerken en kötü ihtimalle “A” sınıfı bir klima tercih etmeniz gerekiyor. Hatta “A+,A++,A+++” modeller daha iyi olacaktır.

Unutmayın, “A” harfinin yanında ne kadar “+” varsa bütçeniz ve dünya için o kadar iyidir. Bu sayede hem daha az elektrik faturası ödersiniz hem de doğaya daha fazla katkınız olur. Fakat bu durum eski enerji sınıflandırması için geçerli. Yeni sınıflandırmada harfin “A”ya ne kadar yakın olduğuna dikkat etmelisiniz.



dbA Değeri Kaç Olmalı?

dbA aslında klimanızın kaç desibel ile çalıştığını gösterir. Kimse yüksek gürültü çıkartan klimanın bulunduğu ortamda uzun süre durmak istemez. En iyisi sessiz çalışmasıdır. İşte bu nedenle klima alırken nelere dikkat etmeli maddeleri içerisinde klimanın sesi de büyük önem taşıyor.

Düşük desibel ile çalışan klimaları seçmek oldukça önemli. Hatta eğer imkanınız varsa sessiz mod özelliği bulunan klimaları tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Bu sayede klimanız sessiz sessiz çalışırken siz de serinliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Klimaların Ek Özellikleri

Tabii yine diğer teknolojik cihazlarda bize sunulan ek özellikler aynı zamanda klimalarda da sunuluyor. Peki hangi ek fonksiyonlar neye yarıyor?

Örneğin filtre konusu oldukça önemli. Kolay çıkarılabilir toz filtresine sahip olan klimaları temizlemek oldukça kolay oluyor. Bunun için sürekli servis çağırmanıza gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra alerjisi olanlar için anti-alerjen özellikte klimalar da sağlık konusunda oldukça faydalı. Alerjiniz varsa kesinlikle bu özelliğe dikkat etmeniz gerekir.

Bir de Lonzier+ adı verilen teknoloji var. Bu teknoloji sayesinde klimanız odada bulunan negatif parçacıkların zararlı etkilerini yok ediyor. Oldukça güzel bir özellik olduğunu söylemek gerek. Ayrıca Inverter klimalara takılabilen çift yönlü taze hava sistemi, duşlama tekniği ile taze havayı odaya eşit bir şekilde dağıtıyor.

Aslında bunlar gibi birçok farklı ek fonksiyon mevcut. Fakat biz burada sizlere en önemli olanlarını sıralamak istedik. Siz yine klima satın alırken diğer ek fonksiyonlara da göz gezdirmeyi unutmayın.

Marka

Bugün bir klima almak istediğinizde karşınızda birçok markanın durduğunu göreceksiniz. Her birisi farklı tasarımlarda, farklı özelliklerde olan bu klimalar içerisinde hangisine güveneceğinizi bilemeyebilirsiniz. Adını sanını bilmediğiniz bir klima markasından seçim yapmak ilerleyen zamanlarda sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun için güvenilir markaları göz önünde bulundurmanızda büyük fayda var.

Hatta markaların size sunduğu servis imkanlarına da dikkat etmeniz gerek. Bazı markalar size ücretsiz bakım servisi gibi hizmetleri sunabiliyor. Eğer güvenilir bir marka ise klima alırken bu tarz ek servisler sunan markaları da tercih edebilirsiniz.

Fiyat

Birim fiyatı açısından baktığımız zaman klimalar tabii ki çok da ucuz cihazlar değil. Genellikle klima alırken ilk olarak fiyat fiyat etiketine bakıyoruz. Aslında bu çok büyük bir hata. Çünkü fiyat en son dikkat edilecek konular arasında yer alıyor.

Zaten fark ettiyseniz klima alırken nelere dikkat etmeli konusunda da en sona bu maddeyi ekledik. Çünkü önce size uygun olan klimaları belirlemek gerekiyor. Daha sonra bunlar arasından en uygun fiyatlısını seçmeniz daha doğru olacaktır.



Hiçbir zaman en ucuz klima en iyi klimadır diye düşünmeyin. Sağlığınız cebinizden çok daha önemlidir. Ucuz olarak aldığınız bir klimada alerjen filtresinin olmaması sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ya da kolay çıkmayan bir filtresi varsa sizi saatlerce uğraştırabilir.

Kim bilir belki de ucuz diye “A” sınıfından daha düşün bir enerji sınıfına dahil olan klima seçtiniz ve her ay elektrik faturanız astronomik rakamlara ulaşacak. Fakat en pahalı klimayı da tercih etmek doğru bir yaklaşım değildir. İşte bu nedenle önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. Daha sonra ürünün fiyatına bakın.

klima türleri

Son Sözler

Modern klimanın mucidi olan Willis Carrier’ın zamanında beri aslında klimalar çok değişti. O dönemden bu yana gelişen teknoloji ile artık giyilebilir klimalar bile ortaya çıktı. Zaten bunu sizlere daha duyurmuştuk. Sony Reon Pocket 2 klima konusunda yeni bir teknolojinin kapılarını bizlere açmıştı. Bugün klima teknolojisinin bu noktalara gelmesi ileride nelerin olabileceğini bizlere az çok işaret ediyor.

Klima alırken nelere dikkat etmeli içeriğinde sizlere birkaç başlık altında toplamaya çalıştık. Kısaca son bir kez üzerinden geçmekte fayda var.

  • Klimanın kullanım amacını belirlemek gerekiyor. Ev için mi yoksa iş yeri için mi olacağı çok önemli.
  • Daha sonra BTU hesaplamasını mutlaka yapmalısınız. Doğru hesaplama sayesinden aldığınız klimadan maksimum verim alabilirsiniz.
  • Enerji sınıfı hem bütçeniz için hem de doğa için çok önemli. Düşük enerji sınıflarını seçmemeye özen gösterin.
  • “Klima çalışırken çok ses çıkarmasın” diyorsanız dbA değerine dikkat edin. Ne kadar düşük desibelle çalışan bir klima alırsanız o kadar az baş ağrısı çekersiniz.
  • Klimaların ek özellikleri size daha fazla imkan sağlayacaktır. Anti-alerjen, filtre türü gibi ek fonksiyonlar klimadan alacağınız verimi artıracaktır.
  • Bilmediğiniz markaları seçmekten kaçının. Mümkün olduğu kadar uzak durun ki daha sonrasında size sorun çıkartmasın.
  • Ekonomik bir klima alayım derken sonrasında kendinize daha fazla masraf çıkartmayın. En ucuz klima en iyi klima olacak diye bir şart yok.

Bunların haricinde son olarak dikkat etmeniz gereken bir durum daha var. Klimalar en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında satılır. Öncelikle bu aylarda klima satın alacaksanız biraz daha fazla ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Sezon dışında alacağınız klimalar nispeten daha ekonomik olacaktır. Ayrıca bu aylarda klima satın alırsanız yoğunluktan dolayı montaj kısmında da bazı gecikmeler yaşayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere klimaların montajını servis ekipleri tarafından bizzat yapılıyor.

Bu nedenle klima satın almak için sonbahar aylarını beklemeniz daha doğru olacaktır. Bu sayede hem gecikme yaşamaz hem de ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca en iyi fiyat için kampanyaları da takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Klima seçerken nelere dikkat etmeli isimli içeriğimizde yeni klima alacaklara ya da klimalarını değiştirmeyi düşünen okurlarımıza yardımcı olmak istedik. Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimize göz atarak yeni bir klima alırken nelere dikkat etmeniz konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.