En İyi Roguelike Oyunlar: Türün Önemli İsimleri

Son dönemlerde oyun dünyasını etkileyen bazı başarılı roguelike oyunlar oynadık. Bunların arasında Dead Cells, Darkest Dungeon ve Hades gibi başarılı yapımlar yer alıyor. Özellikle son zamanlarda bağımsız (indie) oyunların başarısı sayesinde roguelike daha da popüler bir tür olmaya başladı. Tıpkı souls oyunlarında olduğu gibi bu türleri taklit etmeye çalışanlar oldu. Ancak, bir kesim oyunlar bu yapımların başarılı kısımlarını alarak kendilerine özgü özellikleriyle oyunculara kaliteli bir deneyim sunmayı başardı. Bugün, herkesin bu isimler kadar duymadığı türün kaliteli örneklerinden bahsedeceğiz. En iyi roguelike oyunlar listemiz ile karşınızdayız.

Roguelike Oyun Nedir?

Temelinde bir rol yapma oyununun özelliklerine sahip olan rogulike ya da rogue benzeri oyun türü farklı birkaç özellik daha taşır. Özellikle otomatik oluşturulan bölüm tasarımları, fantastik hikayeler, sıra tabanlı savaş mekaniği ve yüksek seviyede zorluk roguelike oyunların temel özellikleridir.

Roguelike oyunların bir alt türü olan roguelite oyunlar ise biraz daha hafifletilmiş oynanışa sahip bir tür olarak ifade edilebilir. Bu hafiflik kendisini özellikle öldükten sonra eşyaları, paraları, gelişimi vb. unsurları korumada gösterir. Bunun haricinde iki tür birbiriyle neredeyse ikiz gibidir. Bu nedenle listemizdeki oyunlar roguelite türünün özelliklerini de gösterebilir.

1. Curse of The Dead Gods

Curse_of_The_Dead_Gods

Curse of the Dead Gods, Hades’in yetenek geliştirme ve Darkest Dungeon’un lanetlenme mekaniğini çok güzel harmanlamış başarılı bir roguelike oyunudur. Oyundaki karakterimiz tanrılara karşı gelen ve mağaraları keşfeden bir maceraperest.

Oyun süresi boyunca karşımıza çıkan sunaklardan yetenekler toplayarak karakterimizi güçlendiriyor ve oyunun sonunu görmeye çalışıyoruz. Ancak, bu sunaklardan toplayabildiğimiz “lootlar” gereğinden bir hayli fazla. Oyun bu fazla ödüllendirici loot sistemine bir dengeleyici unsur koymuş. Bu da az önce bahsettiğimiz lanetlenme mekaniği.

Eğer çok fazla eşya toplarsanız karakterde yozlaşma meydana geliyor. Böylece aldığınız eşyalar size zarar vermeye başlıyor.

Oyun klasik roguelike formülünden sıkılmış oyunculara yenilikçi bir oynanış sunmayı başarıyor. Bu da oyunu satın alınabilir kılan önemli bir özellik. Ancak aynı türdeki oyunlara kıyasla 90 ₺’lik fiyatıyla çok pahalı kalıyor. İndirimlere girdiğinde kaçırılmaması gereken roguelike oyunlardan birisi.

2.Scourgebringer

scourgebringer

Scourgebringer yeni bir oyun değil. Çıktığı dönem belli bir kesimin en sevdiği roguelike oyunu olmayı başarsa da Hades ve Dead Cells kadar popülarite kazanamadı.

Oyun Celeste’in hızlı parkur mekaniklerini ve Dead Cells’in akıcı dövüş sistemini alıp çok güzel bir şekilde harmanlıyor. Zaten çıktığı dönemde de yapımcılar oyunu bu şekilde tanımlamıştı.

Çok tatlı retro grafikleriyle de güzel bir görsel şölen sunuyor. Kimilerine göre 10 saatlik oynanış süresi için 27 ₺ fazla gelse de bazılarına göre de türün başarılı bir örneği olduğuna şüphe yok. Yine de eleştiri ve beğenilere rağmen roguelike türünün iyi temsilcilerinden birisi olmayı başarıyor.

3.Slay The Spire

SlayTheSpire

Başarılı roguelike oyunlar listemize girmeyi hak eden bir diğer oyun da Slay The Spire. Temel savaş mekaniklerinin kart oyunu üzerine dayalı olması, Slay The Spire’ı aynı türdeki oyunlardan ayıran temel özelliklerinden birisi. Oyun boyunca edindiğiniz yeni kartlar savaş mekaniklerini diri tutmayı bir nebze başarıyor.

Ancak belli bir süre sonra savaş sistemi oyuncuyu sıkmaya başlıyor. Zaten kart temelli savaş mekaniklerine sahip oyunların kaderi buna mahkum. Fakat, oyun boyunca düşmanlarla sağlanan iletişim, haritanın keşif duygusunu hafiften de olsa kabartabilmesi onu türün başarılı örneklerinden birisi yapıyor.

Slay The Spire’ın Steam fiyatı 40 ₺. Ancak indie bir yapım olması ve türdaşı oyunlara göre daha az şey vadedip daha pahalıya satışa sunulması bu oyunun ülkemizde bir kesim tarafından es geçilmesine sebep oldu. İndirim döneminde alınabilecek başarılı roguelike oyunlardan birisi Slay The Spire.

4.Skul: The Hero Slayer

Skul_The_Hero_Slayer

Listenin en yeni ismiyle devam edelim. Skul: The Hero Slayer, Steam’de 21 Ocak 2021’de yerini aldı. Oyun hikayesini sade bir şekilde anlatıyor. Günümüzde AAA oyunların içi boş ve yorucu senaryolarından sonra böylesine sade bir hikaye anlatımı klasikleşmiş formülden sıkılan oyunculara ilaç gibi geliyor.

Bir iskeleti yönettiğimiz oyunda bu sefer kötüler tarafında insanlar var. Karakterimiz kafatasını yerinden söküp farklı kafatasları takarak yeni yetenekler kazanıyor. Ayrıca her ölüm sonrası başladığımız noktadan yaptığımız geliştirmelerle de oyunda hızlı bir şekilde ilerleyebiliyoruz.

Skul: The Hero Slayer, 32 ₺ fiyatıyla güzel bir içerik bolluğu sunmayı başarmış. Ancak, bu türe aşina olan oyuncular için biraz basit bir zorluğa sahip. Ayrıca, ilk 2 saat oyun mekaniklerine yeni bir şey eklemiyor. Bu da yeni başlayan oyuncuların sıkılıp bırakmasına sebep olabiliyor. Oyuncu yormayan senaryosu ve çeşitli oynanış dinamikleriyle türün önemli örneklerinden birisi oluyor.

5.Children of Morta

Children of Morta En iyi Roguelike oyunlar

Skul: The Hero Slayer için oyuncuyu yormayan bir senaryoya sahip dediysek Children of Morta için de tam tersini söyleyebiliriz. Fakat, bu yorgunluk kesinlikle olumsuz değil, tatlı bir yorgunluk. Duygusal konulara parmak basan bir oyun Children of Morta. Senaryosuyla da oyuncuyu kendine bağlamayı başarıyor.

Listedeki diğer oyunların aksine, içerisinde rol yapma ögeleri de barındıran oyunumuz diğer oyunlara göre popüleritesi biraz daha fazla olanlardan birisi. Oyunda toplam 7 farkı karakteri kontrol edebiliyoruz. Ancak hiçbir karakter birbirinin aynısı gibi hissettirmiyor. Aksine, boss savaşlarında karakter seçimi kritik bir öneme sahip oluyor. Her karakterin kendine has özelliği bossu yenmek için önemli bir etken oluyor.

Evleri olan Morta Dağı’nı etraflarını sarmış kötülükten kurtarmaya çalışan Bergson ailesinin hikayesine tanıklık ediyoruz. Oyun, Steam üzerinde 40 ₺’lik fiyatıyla satışta. Çok sık giren indirime giren bir oyun olduğu için daha ucuz fiyatlara almak da mümkün. Ancak indirime girmese bile mevcut fiyatını sonuna kadar hak eden oyunlardan birisi.

Children of Morta, başarılı roguelike oyunlar listemize girmeyi sonuna kadar hak ediyor. Buna rağmen oyunun çok büyük bir hatası var. O da savaştığımız zindanların tasarımının birbirinin aynısı olması. Kısıtlı düşman çeşitliliği de aksiyon sever oyuncuları kendisinden çabuk soğutabilir.

Listede mutlaka oynamanız gereken en iyi roguelike oyunlar hangileri, sizinle paylaştık. Oyunlar arasında herhangi bir sıralama yapmadık. Ayrıca, bu liste tamamen kişisel düşünceler çerçevesinde oluşturuldu. Bu nedenle listede sevmediğiniz oyunlar olması gayet doğal. Tam bu nedenle siz de listemize destek olabilirsiniz. Unuttuğumuzu düşündüğünüz ve başarılı bulduğunuz en iyi roguelike oyunlar neler? Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Uçaklara ve uzaya meraklı, video oyunu oynamayı seven ve haberlerini takip eden sıkı bir teknoloji takipçisi ve Uzay ve havacılık mühendisi.