Alexa Nedir?

Alexa nedir? Günden güne adını sıkça duymaya başladığımız Alexa ülkemizde birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle Amazon Alexa nedir sorusunun yanıtını vereceğimiz detaylı bir içerik hazırlamaya karar verdik.

Birçok insan gündelik yaşamında akıllı asistanlardan yardım almaktadır. Apple kullanıcıları pek çok konu hakkında Siri’ye danışmaktadır. Bir şarkı oynatmak istediklerinde ya da bir arama yapacaklarında Siri’ye ilgili komutu verebilir.

Android cephesinde ise Google Asistan ve Bixby gibi sanal asistanların kullanıldığını görürüz. Tabii ki Microsoft’un asistanı Cortana’yı da unutmamak gerekir. Peki bu asistanlar kadar meşhur olsa da ülkemizde pek kullanılmayan bir başka asistan var mıdır?

Tam da burada ortaya çıkan isim Amazon Alexa oluyor. Dünyanın en önemli teknoloji ve dijital girişimlerinden biri olan Amazon, sunduğu akıllı hoparlörlerde bulunan Alexa ile kullanıcılara hizmet veriyor. Bu cihazlarda yer alan asistanın ismi de tahmin edebileceğiniz gibi Alexa oluyor.

Peki Amazon Alexa tam olarak nedir? Alexa ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Daha da önemlisi Alexa hangi cihazlara var ve Türkiye’den Alexa kullanmak mümkün mü? Tüm bu sorulara ve daha fazlasına yanıt bulabileceğiniz kapsamlı içeriğimize başlayalım.

Amazon Alexa Nedir?

Alexa, Amazon tarafından geliştirilen ve birçok Amazon cihazında yer alan sesli bir sanal asistandır. Amazon, Alexa’nın yapı taşı olan Ivona isimli bir yazılım şirketini 2013 yılında bünyesine katmıştır. Daha sonrasında ürettiği cihazlara Alexa asistanını eklemiş ve 2014 yılında ilk defa kullanıcıların beğenesine sunmuştur.

Amazon’un böyle bir hamleye kalkışmasının altındaki en önemli sebeplerden biri olarak Siri’yle rekabet isteği ifade edilmektedir. O dönemlerde popüler bir araç olan Siri Amazon’un da bu sektöre yönelmesini sağladı demek de mümkün.

Alexa’nın ismi için ise iki farklı söylem söz konusu. Bunlardan ilki telaffuzunun ve harflerinin yapay zeka tarafından tanınması için müsait olması. İçerisinde bulunan “x” harfinin özellikle çok kolay algılandığı ifade ediliyor. Alexa’nın ismini belirleyen bir başka faktör ise İskenderiye (Alexandria) Kütüphanesi olarak belirtilmektedir. Bu ismin Alexa internet sitesine de aynı sebeple koyulduğu ifade edilmiştir.

Alexa, hizmetlerini sağlamak için otomatik konuşma tanıma, NLP ve benzeri yapay zeka faktörlerinden yararlanmaktadır. Bu sayede kullanıcıların söylediği cümleleri algılar ve algoritmalarından yararlanarak diledikleri sonucu onlara sunmaya çalışır.

Günümüzde Alexa desteği bulunan dillerin sayısı 10 olarak belirtilmektedir. Bu diller arasında tahmin edebileceğiniz üzere İngilizce listenin tepesindedir. Ek olarak Fransızca, Almanca, Korece, Japonca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Hintçe ve Arapça da Alexa’nın konuşabildiği diller arasındadır.

Alexa’nın desteklendiği platformlar arasında ise Amazon Echo ve Fire OS gibi Amazon ürünleri yer almaktadır. Buna ek olarak iOS, Android, Linux ve Windows işletim sistemleri de Alexa kullanmak için uygun olarak ifade edilmektedir. Peki Alexa tam olarak ne işe yarar?

alexa-ne-ise-yarar

Alexa Ne İşe Yarar?

Alexa’nın fonksiyonları bir hayli göz doldurucudur. Pek çok sanal asistan gibi Alexa da sesli komutları algılayarak kullanıcıların isteklerini yerine getirmektedir. Yetenekleri arasında ise otomasyon, sipariş verme, müzik kontrolleri ve spor bilgileri gibi unsurları saymak mümkün. Ayrıca trafik ve hava durumu konusunda da Alexa’nın işe yaradığını belirtmekte fayda var.

Bunlara ek olarak Alexa ile bir arama yapmanın da mümkün olduğunu belirtelim. Ayrıca Alexa kullanarak sevdiklerinizle mesajlaşmak da bir seçenek olarak sunuluyor. Hatta Alexa ile online iş konferanslarına katılım sağlamak da mümkün. Öyle ki üçüncü parti uygulamalar ile oluşturulan toplantı odalarına bile Alexa ile katılım sağlayabilirsiniz.

Bunların haricinde Alexa’nın çok daha spesifik yetenekleri olduğunu da belirtelim. Örneğin Alexa ile bir yemek tarifi bulmak ve adım adım dinlemek mümkündür. Buna ek olarak e-postalarınızı ve haberleri Alexa ile dinleyebilirsiniz.

Daha önce belirttiğimiz üzere Alexa’nın sipariş verme konusunda da yetenekleri bulunuyor. Bunların arasında yemek siparişi ya da internet üzerinden alışveriş yapabileceğiniz birçok unsurun bulunduğunu belirtelim. Ayrıca Amazon Alexa’nın Kindle üzerinden bir kitabı size okumasını bile isteyebilirsiniz.

Alexa ile yapabilecekleriniz burada da sona ermiyor. Eğer destekleyen bir uygulama kullanıyorsanız Alexa ile faturalarınızı bile ödeyebilirsiniz. Ayrıca Amazon siparişlerinizin durumunu kontrol edebilmek de Alexa ile mümkündür.

Tüm bunlara ek olarak konum tabanlı hatırlatıcılar da Alexa ile kurulabilmektedir. Örneğin evden çıktığınızda ya da eve geldiğinizde sizin için önemli olan bir unsuru Alexa ile kendinize hatırlatabilirsiniz. Bunca saydığımız yeteneğe ek olarak Amazon’un sunduğu çok başarılı bir uygulama daha bulunuyor.

Dilerseniz Alexa’nın yeteneklerini kendiniz de ayarlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan otomasyon seçeneklerini Amazon Blueprints uygulamasıyla yaratabilirsiniz. Hatta diğer kullanıcıların hazırladığı yetenekleri de kullanabilirsiniz. Ancak şu anda Türkiye’de yukarıda saydığımız birçok yeteneğin kullanılamadığını belirtmekte fayda var. Yine de Alexa’nın Türkiye’de desteğe kavuşmasıyla bu sorunun çözüleceğini umuyoruz.

Alexa Nasıl Kullanılır?

Amazon Alexa’nın kullanımı aslında diğer sanal asistanlardan pek farklı değil. Her asistanda olduğu gibi uyandırma sözcüğünü söyleyerek Alexa’yı aktif hale getirebilirsiniz. Öncelikle Alexa’nın bulunduğu cihazı kendi telefonunuza ya da tabletinize bağlamanızda fayda var. Bunun için uygulama marketinden Amazon Alexa uygulamasını indirebilirsiniz.

Daha sonrasında ise Alexa’nın uyandırma sözcüğünü söylemeniz gerekmekte. Bu sözcükler arasında “Alexa”, “Amazon” ya da “Alexa wake” ifadelerinin yer aldığı belirtiliyor. Ancak her halükarda “Alexa” komutunu vererek sanal asistanı uyandırabilirsiniz.

Bunun ardından yapmanız gereken ise oldukça basit. Dilediğiniz komutu söyleyerek Alexa’nın çalışmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hava durumunu öğrenmek istiyorsanız “Hava yağmurlu olacak mı” gibi bir soru sorabilirsiniz.

Maalesef halihazırda Türkçe Alexa desteği bulunmamakta. Bu nedenle vereceğiniz komutlar yukarıda saydığımız dillerden birinde olmak zorunda. Ancak Amazon’un bu konuda çalıştığı hakkında birkaç duyumun bulunduğunu da belirtelim. Fakat henüz Amazon cephesinden konuyla alakalı resmi bir açıklama mevcut değil.

Alexa’nın kullanılabileceği alanlara da göz atmakta fayda var. Alexa asistanının en yoğun olarak kullanıldığı nokta ev olarak gösteriliyor. Özellikle akıllı ev araçlarını kontrol edebilmesi Alexa’yı öne çıkarıyor. Bunun yanı sıra Alexa’yı iş yerlerinde de kullanmak mümkün. İşlemleri kolaylaştırabilecek olan Alexa, iş yerinde otomasyona destek olabilir. Daha önemli bir soru ise Alexa’yı hangi cihazlarda kullanmak mümkün oluyor.

alexa hangi cihazlarda var

Alexa Hangi Cihazlarda Var?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Alexa esasında bir sanal asistan. Bu nedenle farklı bir cihazın yardımıyla Alexa kullanmak mümkün hale geliyor. Peki bu cihazlar neler? Alexa’yı kullanmak için ihtiyacınız olan tüm unsurlara bir göz atalım.

Her şeyden önce Alexa’yı destekleyen bir ürüne ihtiyacınız var. Bunların arasında Amazon Echo, Echo Dot ve Echo Show araçlarının yer aldığını belirtelim. Buna ek olarak Fire TV ile de Amazon Alexa asistanını kullanmak mümkün. Ancak tüm cihazlar bunlarla sınırlı değil.

Alexa kullanabileceğiniz farklı markalar da bulunuyor. Örneğin Ecobee, LG, Sonos, ve Logitech gibi markaların bazı ürünlerinde de Alexa’dan yararlanabilirsiniz. Ayrıca Nest markasına ait termostatların da Alexa kullanımına uygun olduğu ifade edilmektedir.

Buna ek olarak Alexa’nın desteklediği ve Amazon Alexa uygulamasının çalışacağı bir başka cihaza daha ihtiyacınız var. Bu cihaz bir iPhone, Android telefon, iPad ya da Windows işletim sistemine sahip bir ürün olabilir. Tüm bu cihazları kullanarak Amazon’un sesli asistanı Alexa’dan yararlanabilirsiniz.

Alexa İnternet Sitesi Nedir?

Kullanıcıların aklına takılan bir başka soru ise Alexa internet sitesi nedir oluyor. Bilindiği üzere Alexa sesli asistanından önce Amazon’un Alexa isimli bir internet sitesi bulunuyordu. Mayıs 2022 tarihi itibariyle bu sitenin fişini çeken Amazon, kullanıcılara çeşitli internet sitesi trafikleri hakkında bilgiler sunuyordu.

Alexa Internet hizmet, 1996 yılında Brewster Kahle ve Bruce Gilliat tarafından ortaya çıkartılmıştır. Daha sonrasında ise Amazon şirketi tarafından satın alındı. 1999 yılında gerçekleşen bu anlaşma için yaklaşık 250 milyon dolarlık Amazon hissesi teklif edildi ve el sıkışıldı.

Alexa Internet’in asıl amacı olarak gösterilen unsur ise akıllı bir arama motoru oluşturmak şeklinde ifade ediliyor. Alexa, ilk zamanlarda kullanıcılarına hangi siteye gitmesi gerektiği hakkında yönlendirmeler yapıyordu. Ayrıca bu siteler hakkında çeşitli bilgileri de kullanıcılara sunuyordu. Ancak zaman içerisinde bu amaçtan vazgeçildiği belirtiliyor.

2002 yılında şirketin Google ile ortaklığının başladığı ifade edilmekte. 2005 yılında ise şirketin yeni bir arama özelliği geliştirdiği biliniyor. 2006 yılında da görsel arama üzerine birtakım çalışmalar yaptığı kayıtlarda bulunuyor. Ancak tarih 2008’i gösterdiğinde şirketin bu konuyu tamamen ortadan kaldırdığı ve sadece analitik performanslara odaklandığı belirtiliyor.

Amazon, bu tarihten sonra sitelere ait birçok trafik bilgisini Alexa’da öne çıkarmaya başladı. Bunların arasında sayfa görüntülenme sayısı, çıkış oranı ve sayfada geçirilen zaman gibi unsurlar yer alıyor. Günler geçtikçe bu analitik verilerin sayısı da artış gösterdi. Daha sonrasında ise şirket algoritmasını geliştirmeye ve hizmet vermeye devam etti.

2021 yılının aralık ayında ise Amazon, Alexa Internet hizmetinin sonlanacağını resmi olarak duyurdu. Şirket 1 Mayıs 2022 tarihiyle bu servise nokta koyacaklarını açıkladı. Açıklamanın yapıldığı günden itibaren yeni hesap oluşturma ve abonelik seçenekleri de devre dışı bırakıldı. Günümüzde ise Alexa’nın internet sitesinde hizmet sonu bildirimi varlığını sürdürmektedir.

alexa-internet

Alexa Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

Alexa nedir, ne işe yarar?

Amazon Alexa, Amazon tarafından geliştirilen cihazlarda yer alan bir sesli asistandır. Bu asistana çeşitli komutlar vererek günlük işlemlerinizi kolaylaştırabilir ya da otomasyon özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Alexa neler yapabilir?

Alexa’nın birçok yeteneği bulunmaktadır. Alexa ile hava ve trafik durumunu, bir konu hakkında bilgileri, haberleri ve spor müsabakalarının sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak dinlediğiniz müziğin kontrollerini de Alexa ile sağlayabilirsiniz. Ayrıca sipariş verebilir, arama yapabilir, mesaj atabilir, hatırlatıcı oluşturabilir ve daha birçok işlemi Alexa ile gerçekleştirebilirsiniz.

Alexa Türkiye’de kullanılıyor mu?

Amazon Alexa Türkiye’de kullanılabilmektedir. Ancak Alexa’nın henüz Türkçe dil desteği bulunmamaktadır. Bu nedenle farklı bir dile kullanarak Alexa’dan yararlanabilirsiniz.

Alexa ne kadar?

Alexa’nın tek başına bir ücreti bulunmamaktadır. Aylık bir ödeme yapmanız gerekmez. Ancak Alexa’yı kullanmak için Amazon Echo, Echo Dot ve Echo Show gibi ürünleri satın almanız gerekmektedir.

Alexa kimin asistanı?

Alexa, Amazon şirketi tarafından geliştirilmiştir. Daha sonrasında 2014 yılında kullanıcılara sunulmuştur.

Alexa Nedir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Amazon’un sesli asistanı Alexa ve efsanevi internet sitesi Alexa Internet nedir sorularının yanıtlarını sizler için detaylı açıkladık. Umuyoruz ki yakın zamanda Alexa Türkçe dil desteğine kavuşur. Bu sayede ülkemizde de rahatlıkla Alexa kullanmak mümkün hale gelir. Alexa hakkında sorularınız ve içeriğimizle ilgili görüşleriniz için bize yorumlar bölümünden ulaşabilirsiniz!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.