Siri Nedir?

Siri nedir? Birçok akıllı telefon kullanıcısı günlük işlemlerinde sanal asistanlarından yararlanmaktadır. iPhone kullanıcıları ise bu işlemi Siri ile halletmektedir. Zamandan önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayacak bu sanal asistanın yapabildikleri sayesinde birçok işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Son dönemlerde sanal asistanlara olan ilgi artışını sürdürüyor. Öyle ki Microsoft, Amazon, Google, Samsung ve Apple gibi sektör devleri kendi sanal asistanlarının gelişimine büyük bir önem atfediyor. Alexa, Cortana, Bixby, Google Asistan ve tabii ki bu içeriğin asıl kahramanı olan Siri, akıllı cihaz kullanıcılarına yıllardır eşlik ediyor.

Her ne kadar durum böyle olsa da Siri’nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmeyen birçok akıllı cihaz kullanıcısı da mevcut. Biz de bu nedenle Siri nedir sorusunu yanıtlayacak kapsamlı bir içerik hazırlamaya karar verdik. Bu içerikte Siri ne işe yarar, nasıl açılır, nasıl çalışır gibi önemli sorulara da yanıt verdik.

Eğer daha önce hiç Siri kullanmadıysanız bu içeriğimiz tam size göre. İçeriğin sonunda Siri ile gerçekleştirebileceğiniz birçok işlemi öğrenmiş olacağınızı düşünüyoruz. Ayrıca Siri’nin ne olduğuna ve ne işe yaradığına dair bilgilere de hakım olacaksınız. Şimdi lafı uzatmadan Siri nedir sorusunun yanıtıyla içeriğimize başlayalım.

Siri Nedir?

Siri, birçok Apple ürününde dahili olarak sunulan ve ses ile kontrol edilebilen bir kişisel sanal asistandır. Apple’ın geliştirmiş olduğu bu sanal asistan sayesinde akıllı cihazınızın yapabildiği işlemleri ses ile kontrol etmek mümkündür. Ayrıca Siri, gelişimi için yapay zeka unsurlarından da faydalanmaktadır.

Sanal asistan Siri, Apple’ın birçok cihazındaki işletim sistemlerinde yer almaktadır. Üstelik kullanıcıların Siri kullanmak için ek bir uygulama indirmesine de gerek kalmaz. Ayrıca günümüzde birçok dil için Siri desteği bulunmaktadır. Bu sayede dileyen kullanıcılar kendi dillerinde de Siri kullanabilmektedir. Bu dillerin arasında Türkçe’nin de bulunduğunu belirtelim.

Siri ilk olarak 2011 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Birkaç farklı organizasyondan öğeler içeren Siri projesi daha sonrasında Apple tarafından satın alınmıştır. Siri’nin ilk ses kayıtları ise 2005 yılına kadar dayanmaktadır. Amerikalı, İngiliz ve Avusturalyalı seslendirme sanatçılarının kayıtları Siri’de kendine yer bulmuştur. Bu sanatçılar ise Siri projesinden haberdar olmadan bu kayıtları gerçekleştirmiştir.

2010 yılında Siri uygulaması ortaya çıkmıştır. Bunun ardından Apple bu uygulamayı satın almış ve iPhone 4S cihazında dahili olarak kullanıcılara sunulacak şekilde hazırlamıştır. Bu süreçte Siri uygulamasının da App Store’dan kaldırıldığını belirtelim. 2011 yılında hayatına başlayan Siri, zaman içerisinde gelişimini sürdürmüş ve yalnızca iPhone modellerinde yer almanın üstüne çıkmıştır.

Siri’nin kullanılabilir olduğu dil sayısı Türkçe dahil 19 olarak belirtilmektedir. Ancak bu dillerin farklı aksanları da Siri tarafından desteklenmektedir. Ayrıca dileyen kullanıcılar Siri’nin sesini değiştirme imkanına da sahiptir. Kadın ya da erkek seslerinden oluşan bu seçenekler Türkiye’de iki taneyle sınırlıdır. Dileyen kullanıcılar Türkçe kadın ya da Türkçe erkek sesi ile Siri kullanabilmektedir.

siri-cihazlar

Siri Ne İşe Yarar?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Siri, Apple cihazlarında yer alan bir sanal asistandır. Bu nedenle diğer akıllı cihazlarda yer alan sanal asistanlar ile benzer işleri gerçekleştirebildiğini söyleyebiliriz. Bunların arasında mesaj göndermek, hava durumunu kontrol etmek, internette arama yapmak ve bilgi vermek gibi unsurları saymak mümkün.

Ancak Siri bunlardan çok daha fazlasını da yapabilmesiyle ünlü bir sanal asistan. Özellikle üçüncü parti uygulamalar ile çalışabilmesi Siri’yi öne çıkaran unsurlar arasında. Apple, Siri’nin API’ını geliştiriciler ile paylaşıyor. Bu sayede uygulama geliştiricileri de Siri’ye uyumlu unsurları uygulamalarına ekleme fırsatına sahip oluyor.

Siri kullanarak rehberinizde kayıtlı bir kişiyi sesli veya görüntülü arayabilir ya da mesaj atabilirsiniz. Üstelik yalnızca SMS değil WhatsApp gibi üçüncü parti bir uygulama ile de mesaj gönderebilirsiniz. Bunun yanı sıra Siri ile bildirimlerinizi, e-postalarınızı ya da mesajlarınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca aile üyelerinizi de kaydederek Siri’nin hatırlamasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bir yol tarifini öğrenmek için de Siri’ye başvurabilirsiniz. Buna ek olarak bir şarkı oynatmak, bir film açmak ya da alarm veya hatırlatıcı kurmak için de Siri’den yararlanabilirsiniz. Siri, yakınlardaki restoranları, tuttuğunuz takımın maçlarını, anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi ve hatta çevirisini bile sizlere sunmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak Siri, CarPlay ile de uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bunun anlamı ise aracınızda CarPlay desteği varsa seyahat ederken de Siri kullanabilirsiniz. Özellikle direksiyon başında bir şarkı çalmak, arama yapmak ya da mesaj göndermek Siri ile çok daha kolay bir hale gelmekte.

Saydığımız tüm unsurlara ek olarak Siri’nin bazı “sürpriz yumurtaları” da bulunmakta. Siri sizinle konuşurken bazen şakalar yapabilir. Hatta rakip sanal asistanları hakkında da bazı bilgiler verebilmektedir. Ayrıca yazı-tura ve zar atma gibi konularda da Siri’den faydalanabilirsiniz. Üstelik Siri’nin tüm yapabildikleri bunlarla da sınırlı değildir. Siri gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Bu nedenle ilerleyen dönemde bunlardan çok daha fazlasını yapacağını öngörmek mümkün.

siri-nasil-acilir

Siri Nasıl Açılır?

Eğer daha önceden sesinizi tanımladıysanız Siri’yi “Hey Siri” komutuyla aktif hale getirebilirsiniz. Bu işlemi telefonunuzun ya da akıllı cihazınızın kurulumu sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Fakat sesinizi tanımlamadıysanız ayarlardan da bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür Bunun için yapmanız gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Öncelikle cihazınızın Ayarlar menüsüne ulaşın.
  • Daha sonra Siri ve Arama menüsüne ulaşın.
  • Bu menünün en üstünde yer alan “Hey Siri”yi dinle seçeneğini aktif hale getirin.
  • Daha sonrasında komutu gerçekleştirmek üzere sesinizi tanımlamanız gerekmektedir. Bunun için cihazınızın size sunduğu talimatları yerine getirmelisiniz.
  • İşlemi tamamladıktan sonra “Hey Siri” komutu çalışacaktır. Eğer “Hey Siri” komutu çalışmıyorsa tüm adımları tekrarlamayı deneyebilirsiniz.

Eğer sesli komut ile Siri’yi açmak istemiyorsanız cihazınızdaki butonları da kullanabilirsiniz. Touch ID kullanan iPhone modellerinde orta tuşa basılı tutarak Siri’ye aktif hale getirebilirsiniz. Face ID kullanan bir iPhone’a sahipseniz güç tuşuna basılı tutmanız gerekmektedir. Bu durum iPad modellerinde de aynı şekildedir.

Eğer Apple Watch’ta Siri’yi aktif hale getirmek istiyorsanız Digital Crown’a yani ana ekran düğmesine basılı tutmanız gerekecektir. Tabii ki bu cihazda da Hey Siri komutunu kullanabilirsiniz. Eğer saatinizle yapamayacağınız bir işlem denerseniz Siri sizi iPhone’unuza yönlendirebilir.

Buna ek olarak HomePod modellerinde de Siri yer almaktadır. Bu cihazlarda ise üst tarafta yer alan ana ekran düğmesine basılı tutarak Siri’yi aktif hale getirebilirsiniz. Ayrıca Apple TV ve AirPods modellerinde de Siri yer almaktadır. Bu cihazlarda ise Siri butonuna basarak ya da Hey Siri komutunu kullanarak Siri’yi aktif hale getirebilirsiniz.

eski-arayuz

Siri Nasıl Çalışır?

Siri’nin çalışmasını ve gelişmesini sağlayan iki önemli faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilki daha önce de bahsettiğimiz üzere yapay zekadır. Yapay zeka unsurları sayesinde Siri birçok karmaşık işlemi kolaylıkla halledebilmektedir. Ayrıca kullanıcılardan topladığı verileri de işlediğini söylemek mümkündür.

Siri’nin çalışmasını sağlayan ikinci önemli faktör ise NLP yani doğal dil işleme becerileridir. Daha önce de sıklıkla değindiğimiz üzere Siri sesli bir sanal asistandır. Bu da demek oluyor ki Siri sizin söylediklerinizi analiz eder. Daha sonrasında da size bir cevap verir. Doğal dil işleme yani NLP ise tam olarak burada devreye girmektedir.

Siri söylediğiniz komutu algılamak için cümlenin bütününden yararlanabilir. Ancak bunun ötesinde anahtar kelimeler Siri’nin komutu algılamasında büyük ölçüde yönlendirici olmaktadır. Ayrıca tercih ettiğiniz dil ve kullanım alışkanlıklarınız da Siri’nin çalışmasında rol oynamaktadır. Tabii ki diğer uygulamalar ile birlikte çalışması da Siri’nin çalışmasında önemli bir yere sahiptir.

iPhone ya da diğer cihazlardaki mikrofonlar Hey Siri komutunu dinlemek için aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede cihaz açık olmasa bile Siri’yi çalıştırmak mümkündür. Apple bu konuda Siri’nin yaklaşık 20 farklı ses sınıfında komutu algılayabildiğini ifade etmektedir. Siri’nin ses tanıma için gerçekleştirdiği ilk komutlar da burada devreye girmektedir.

Kısaca, Siri komut verdiğiniz anda ağzınızdan çıkan sesi algılar ve bu sesin frekansları üzerinden işlemler gerçekleştirir. Ses dalgalarını koda dönüştürerek algılayabileceği anahtar kelimeleri ya da kalıpları inceler. Daha sonrasında algoritma yoluyla bu kalıplara karşılık geleceğini düşündüğü yanıtı kullanıcıya sunar.

Görüldüğü üzere Siri’nin yanıtlar için gerçekleştirdiği işlem son derece karmaşıktır. Bu nedenle Siri’nin tüm komutlara yanıt vermesi şimdilik mümkün değildir. Ancak kullanıcılardan alınan veriler doğrultusunda Siri’nin her geçen gün daha zeki hale geldiğini söylemek mümkündür. Özellikle yapay zekanın gelişimi Siri’nin geleceği konusunda da büyük umutlar doğurmaktadır.

siri-nasil-calisir

Siri Hangi Telefonlarda Var?

2011 yılında kullanıcılar iPhone 4S ile sunulan Siri, o tarihten bugüne piyasaya çıkan tüm iPhone modellerinde yer almaktadır. Ancak Siri Android işletim sistemine sahip cihazlarda yer almamaktadır. Siri’nin yer aldığı tüm iPhone modellerini ise şu şekilde listelemek mümkündür:

  • iPhone 4S serisi
  • iPhone 5 serisi
  • iPhone 5S serisi
  • iPhone 6 serisi
  • iPhone 6S serisi
  • iPhone 7 serisi
  • iPhone 8 serisi
  • iPhone X
  • iPhone XS serisi
  • iPhone 11 serisi
  • iPhone 12 serisi
  • iPhone 13 serisi
  • iPhone 14 serisi
  • iPhone SE modelleri

Kısaca tüm modern iPhone modellerinde Siri desteği bulunduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır. Ayrıca iOS 8 üstündeki tüm cihazlarda Hey Siri desteği de yer almaktadır. Ancak bu cihazlardaki Siri yazılımlarının desteği zaman içerisinde kesilmiş olabilir.

Siri yalnızca iPhone modellerinde de yer almamaktadır. Buna ek olarak modern iPad ve iPod modellerinde de Siri desteğini görmek mümkündür. Özellikle iOS 16 destekli cihazlarda Siri’nin en güncel sürümünü kullanmak mümkün hale gelmiştir.

Dokunmatik ekranlı cihazların yanı sıra Mac modellerinde de Siri desteği yer almaktadır. Siri, MacBook, Mac Pro, iMac, Mac Studio ve Mac mini modellerinde kullanıcılara hizmet etmektedir. Sesli komutlar sayesinde kullanıcıların birçok işini kolaylaştırdığını da belirtmekte fayda var.

homepod

Bunlara ek olarak modern AirPods modelleri de Siri desteğine sahiptir. Hey Siri komutunu algılayan bu cihazlar iPhone aracılığıyla Siri’yi kullanabilmektedir. Tabii ki HomePod ve HomePod mini modellerinde de Siri’yi kullanmak mümkündür. Özellikle ev için IoT cihazlarını Siri ile kontrol etmek birçok kullanıcının işini kolaylaştırmaktadır.

Siri Nedir: Genel Değerlendirme

Siri nedir içeriğimiz burada sona eriyor. Bu içeriğimizde Siri nedir sorusunun yanıtını sizler için mümkün olduğunca detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalıştık. Ayrıca Siri ne işe yarar, nasıl çalışır ve nasıl açılır gibi soruların yanıtlarını da sizlerle paylaştık.

Eğer Siri hakkında aklınıza takılan bir soru varsa aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçmeye çekinmeyin. Ayrıca içeriğimiz ile ilgili geri dönüşlerinizi de yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.