Dijital Asistan Ne İşe Yarıyor? Popüler Dijital Asistanlar

Günümüzde insanlar, hayatı çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde yaşıyor. Bütün bu yoğunluk içinde her zaman telefon veya bilgisayarı kullanmak ise mümkün olmuyor. Elleriniz doluyken birini aramanız gerektiğinde veya araba kullanırken bir mesaj göndermek istediğinizde devreye dijital asistanlar giriyor. Dijital asistanlar sayesinde bunlar ve benzeri birçok görevi telefonunuza dokunmadan halletmeniz mümkün. Peki dijital asistan tam olarak nedir?

Dijital Asistan Nedir?

Dijital Asistan Nedir?
Telefonunuzdaki Asistan

Dijital asistan; sizi anlamak, sorularınızı yanıtlamak ve verdiğiniz görevleri yerine getirerek sizi yardımcı olmak için tasarlanmış bir bilgisayar programıdır. Belirli uygulamaları veya programları açmak için ellerinizi kullanmadan komutu söylemeniz yeterlidir. Sizi anlayan dijital asistan bunu hemen gerçekleştirir. Akıllı telefonunuz, tabletiniz veya son model bir bilgisayarınız varsa yerleşik bir dijital asistana sahip olma ihtimaliniz de muhtemeldir. 

Popüler Dijital Asistanlar

Siri
Popüler Dijital Asistanlar

Günümüzün en popüler dijital asistanları halihazırda çeşitli mobil cihazlara yüklü bir şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Bu popüler asistanlardan bazılarını ise şu şekilde gösterebiliriz:

  • Siri: Apple tarafından geliştirilen Siri; kullanıcıların kısa mesaj göndermesine, arama yapmasına, müzik ve video oynatmasına vb. daha birçok işleme de olanak tanıyor. Bu akıllı dijital asistan ilk olarak 2011’de piyasaya sürülen iOS 5 aracılığıyla kullanıcılarla buluştu.
  • Google Asistan: Google’ın geliştirdiği Google Asistan, tüm Android cihazlara dahil edilmiştir. İlk kez 2012 senesinde piyasaya sürülen Google Asistan, yol tarifleri arayabilir, randevu planlayabilir. Ayrıca metin mesajları göndermek vb. birçok işlem için kullanılabilir.
  • Cortana: Windows 10 ile çalıştırılabilen Cortana ayrıca iOS ve Android cihazlara da indirilebiliyor. Microsoft tarafından geliştirilen bu akıllı asistan, 2014 yılında piyasaya çıktı. Cortana, iyi bir mizah anlayışına sahip olmasının dışında hatırlatıcıları ayarlamak, dosyaları bulmak vb. birçok görev için de kullanılabiliyor.
  • Alexa: Amazon tarafından geliştirilen Alexa, adına yanıt veren ses özellikli bir dijital hoparlördür. Cihaz, kullanıcının ses kullanarak etkileşime girmesini, müzik çalmasını, alarm kurmasını, hava durumunu öğrenmesini hatta Amazon internet sitesinden ürün sipariş etmesini mümkün kılıyor. 

Dijital Asistan Nasıl Çalışır?

Dijital Asistan Nasıl Çalışır?
Dijital Asistan Nasıl Çalışır?

Bir dijital asistanla iletişim kurmak için öncelikle onu etkinleştirmeniz gerekir. Bunun için de cihazınızın asistanı etkinleştirmek yani uyandırmak için belirlediği bir kelime veya kelime grubunu söylemelisiniz. Örneğin, Google Asistan kullanıyorsanız ana ekrana basılı tutarak Hey Google! demeniz asistanınızı etkinleştirecektir. 

Uyandırma kelimesini söyledikten sonra ise dijital asistanınıza bir soru sorabilir veya bir komut verebilirsiniz. Dijital asistanlar geliştirildikçe yapabildikleri şeyler de artıyor. Aşağıda çoğu dijital asistanın gerçekleştirebildiği bazı görevleri görebilirsiniz:

  • Alarmları, zamanlayıcıları ve hatırlatıcıları ayarlamak
  • Hava durumu hakkında bilgi vermek
  • Şaka yapmak
  • Temel soruları cevaplamak
  • Hesaplamalar yapmak
  • Müzik çalmak
  • İnternette arama yapmak

Güvenlik Endişeleri

Güvenlik Endişeleri
Güvenlik Endişeleri

Dijital asistanlar; ofisiniz, arabanız ayrıca eviniz veya telefonunuz gibi birçok alanda yer alıyor. Son zamanlarda büyük bir değişim geçiren dijital asistanlar artık yapay zeka ile beslenerek çalışıyorlar. Gerçek zamanlı olarak veri gözlemleme ve toplama gibi birçok işlevi yerine getiriyorlar. 

Dijital asistanların topladığı ve kullandığı verilerin çoğu ise kişisel ve hassas bilgiler içeriyor. Peki dijital asistanların gizliliğimizi ihlal etmeleri konusunda korkmalı mıyız?

Dijital asistanlar; konum, konuşmalarımız, görüntülerimizi dahil birçok kişisel bilgiyi kaydediyor. Bilgilerimizi kaydeden bu programların yazılımları ise sürekli olarak şirketler tarafından güncelleniyor.

Diğer bilgisayar programlarına benzer şekilde, bu dijital asistanlarla ilgili temel sorun da teknik ve işlem hatalarına karşı savunmasız olabilmeleridir. Dijital asistanlar uzaktan bir saldırıya uğradıkları takdirde kullanıcıların gizliliğini tehlikeye atabilirler.

Bu tarz tehlikelere maruz kalmamak için kendimizi siber güvenlik ve dijital teknolojilerin potansiyel riskleri konusunda eğitmemiz gerekiyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.