SaaS Nedir?

Son yıllarda yaşanan hızlı dijitalleşme süreci pek çok farklı terim ile tanışmamıza neden oldu. Bu terimlerden biri de SaaS olarak karşımıza çıkıyor. Eğer yazılım alanına ufak bir ilginiz de varsa bu terimi mutlaka duymuş olmalısınız. Henüz ne olduğunu bilmeyenler ise SaaS nedir sorusunun yanıtını merak ediyor. Peki SaaS ne demek? SaaS nasıl çalışıyor?

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte SaaS nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. Bir sonraki başlıkta ise SaaS’ın nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Bunun yanı sıra SaaS’ın avantajlarından ve yaygın SaaS uygulamalarından söz edeceğiz. İçeriğimizi okuyarak SaaS ve diğer bulut hizmetlerinin farkları hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan SaaS hakkında detaylı bilgiler içeren içeriğimize geçelim.

SaaS Nedir?

Açılım olarak SaaS, “Software as a Service” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Dilimizde olan karşılığı ise “Hizmet Olarak Yazılım” şeklinde kullanılıyor. SaaS, bulut tabanlı bir hizmet modeli olarak karşımıza çıkıyor. En basit şekli ile açıklamak gerekirse SaaS bir yazılım dağıtım modelidir. Bu dağıtım modeli ile herhangi bir yazılım (uygulama) indirmeye gerek duyulmaksızın yalnızca internet üzerinden sağlanacak hizmete erişmek mümkün hale geliyor.

SaaS, bu erişimi harici bir sağlayıcı aracılığı ile yapıyor. Bu harici sağlayıcı, ilgili kişilerin yazılımdaki verilere ulaşmasını sağlıyor. Böylece müşterilerin hizmete erişimi çok daha kolay bir hale geliyor. Üstelik SaaS sayesinde yazılımın güvenli bir şekilde korunması ve otomatik olarak güncellenmesi de mümkün hale geliyor. Dolayısıyla bu modelin pek çok sektör için oldukça kullanışlı olduğu bir gerçek.

Bu yazılım dağıtım modeli aynı zamanda hizmet kullanıcılarına büyük oranda ödeme kolaylığı da sunuyor. Dolayısıyla bu modelin kullanımının genellikle ücretli aboneliklere dayalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu abonelikler temel olarak ne kadar veriye erişim sağlanabileceğini belirliyor. Aynı zamanda ücretli abonelikler ile müşteriye sağlanan teknik destek düzeyi de belirlenebiliyor.

Bu dağıtım modelinin erişiminin görece kolay olduğundan söz etmek mümkün. Özellikle kiralanabiliyor olmasının SaaS dağıtım modeline erişimi yükselttiği bir gerçek. Buna bağlı olarak da her ölçekte işletme için SaaS hizmetleri rahatlıkla kullanılabiliyor. Sahip olduğu avantajlar da SaaS’ın tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

SaaS Nedir

Aslında bir terim olarak her ne kadar yabancı gelse de SaaS pek çoğumuzun aşina olduğu bir hizmet modeli olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü neredeyse hepimiz iş yerinde ya da gündelik hayatımızda SaaS ile çalışan yazılım ve uygulamaları sıklıkla kullanıyoruz. İçeriğimizin devamında günümüzde yaygın şekilde kullanılan SaaS temelli uygulamalardan söz edeceğiz. Ama önce gelin, SaaS’ın kısa tarihine yakından bir göz atalım.

SaaS’in Kısa Tarihi

Yazılım sağlama hizmeti, SaaS ile hayatımıza giren bir yenilik değil. Bu hizmet çok daha öncelerden beri farklı şekillerde sağlanıyor. İnternet teknolojisi hayatımıza girmeden önce pek çok sektör yazılım paylaşımı yapabilmek adına kendi yöntemlerini kullanıyordu. 1960’lı yıllarda veri depolama işi farklı konumlarda kurulan terminal ve bürolar ile sağlanıyordu.

1980’li yıllarda ise oldukça maliyetli olan bu sistem yerini LAN ağlarının kullanımına bıraktı. Bu teknoloji o dönem için çığır açıcı olsa da pek çok konuda yeterli değildi. Bu alanda en büyük yeniliğin 20. yüzyılda internet teknolojisinin kullanılmaya başlanması ile meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bu teknoloji, günümüzde SaaS modelinin de atası olarak kabul edilen ASP yönteminin geliştirilmesini sağladı.

Aslında SaaS hizmet modelinin geliştirilmesi de yine 20. yüzyılın sonlarına dayanıyor. Bu dönemde ilk kez bir terim olarak kullanılan SaaS, sağladığı verimlilik ile ön plana çıktı. İlk nesil SaaS modeli geliştirildiği dönemde elbette büyük oranda kolaylık sağladı. Ancak günümüzde bu teknoloji çok daha güçlü bir şekilde kullanılabiliyor. Dijitalleşen dünyamızda SaaS hizmetlerinin gücünün hızlı bir şekilde artması bekleniyor.

SaaS Nasıl Çalışır?

Günümüzde sıklıkla duyduğumuz terimlerden biri olan SaaS nedir sorusunun yanı sıra bu hizmetin nasıl çalıştığı da merak edilenler arasında yer alıyor. Bu nedenle SaaS’in ne olduğunu anlamanız için bu dağıtım modelinin çalışma şeklini de açıklamanın faydalı olacağını düşünüyoruz. İçeriğimizin bu kısmında sizleri bu konu hakkında kısaca bilgilendireceğiz.

Rehberimizde de bahsettiğimiz gibi SaaS, bulut tabanlı hizmet teknolojileri sınıfında karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu hizmet bir bulut teslim modeli kullanarak çalışıyor. Bu modelde hizmet sunmak isteyen firmalar, uygulama ve verilerini müşteriler ile kolay bir şekilde paylaşabiliyor. Maliyeti büyük oranda düşüren SaaS hizmetinin kullanılabilmesi için gerekli olan ilk şey ise bu uygulama ve verilerin uygun bir şekilde saklanması olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun için satıcılar, üçüncü taraf bulut depolama sunucularından faydalanabileceği gibi kendi veri tabanlarını da tercih edebiliyor. Uygulamalara dair tüm veriler hizmet sağlayıcı tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla kurulum ve bakım gibi uygulamalar da yine hizmet sağlayıcı tarafından karşılanıyor. Otomatik güncellemeler ile çalışan bu sistemler, işletmeler için oldukça kullanışlı.

Dağıtım modelinin kurulmasının ardından gerekli olan tek şey veri paylaşımı oluyor. Verilerin paylaşımı ise basitçe bir hizmet sözleşmesi ile mümkün hale geliyor. Bu sözleşme, müşterilerin oluşturulan bir üyelik ile ilgili yazılıma erişmesine olanak tanıyor. SaaS çözümlerinin daha çok abonelikler üzerinden çalışması da bununla açıklanabiliyor.

SaaS’in Temel Özellikleri

Sahip olduğu özellikler ile SaaS pek çok sektörde kullanılabiliyor. Üstelik hem küçük hem de büyük işletmeler rahatlıkla SaaS çözümlerinden faydalanabiliyor. Bunu sağlayan en önemli özelliği ise uygulama ve veri güvenliği konusunda karşımıza çıkıyor. SaaS hizmetlerinde birden fazla güvenlik koruması özelliği kullanılıyor. Böylece yüksek veri güvenliği sağlamak mümkün hale geliyor.

SaaS'in Temel Özellikleri

Bu yazılım dağıtım hizmetinin bir diğer özelliği ise kullanılabilirlik düzeyi. SaaS çözümleri sayesinde birden çok kullanıcıya tek bir dağıtım ile erişmek mümkün hale geliyor. Çok kullanıcılı mimarisi sayesinde SaaS uygulamaları milyonlarca kişi tarafından aynı anda kullanılabiliyor. Üstelik dilediğiniz her vakitte uygulama ve yazılımlara erişmeniz de mümkün oluyor.

Onu öne çıkaran özelliklerinden biri de esnek yapıda olmasıdır. Bu yapısı sayesinde hızla büyüyen işletmeler için pratik çözümler sunmak mümkün hale geliyor. Yalnızca büyümeler değil, düşüler için de SaaS çözümlerinin bu esnek yapısından rahatlıkla faydalanılabiliyor. Böylece gerekli görülen ölçeğe göre yeni güncellemeler getirilebiliyor.

SaaS Avantajları Nelerdir?

SaaS’in ne olduğunu daha iyi kavrayabilmek için bu sistemin avantajlarını da bilmek gerekiyor. Böylece SaaS nedir sorusunun cevabını daha doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz. SaaS’in başlıca avantajları şu şekildedir:

  • Erişim Kolaylığı: SaaS uygulamalarına yalnızca sabit bir konumdan değil her yerden erişmeniz mümkün. Bu çözüm sayesinde uygulama ve yazılımlara yalnızca internet bağlantısı ile erişebilirsiniz.
  • Otomatik ve Hızlı Güncellemeler: SaaS ile yazılımlar üzerinde kolay bir şekilde güncelleme yapılabiliyor. Bunun için kullanıcısının herhangi bir şey yapmasına gerek bulunmuyor. Böylece yazılım ve uygulamaların en güncel haline erişmek her zaman mümkün hale geliyor.
  • Hızlı Dağıtım: Yazılım dağıtımında SaaS modeli kullanmak büyük oranda kolaylık sağlıyor. Bu dağıtım modeli ile kullanıcıların herhangi bir uygulama ya da yazılım indirmeden verilere ulaşması mümkün hale geliyor.
  • Entegrasyon: SaaS uygulamalarını farklı uygulama ve yazılımlar ile entegre etmek oldukça kolay. Üstelik bu hizmet modeli istenen özelliklere bağlı olarak kişiselleştirme yapmaya da olanak tanıyor.
  • Ölçeklenebilirlik: SaaS çözüm yöntemlerinde isteğe bağlı olarak daha fazla hizmet almak ya da veriye ulaşmak mümkün. Böylece farklı ölçeklerde hizmet sunmak da mümkün hale geliyor.
  • Düşük Maliyet: SaaS uygulamaları herhangi bir donanıma sahip olmayı gerektirmiyor. Buna bağlı olarak oldukça düşük maliyetli bir çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
  • Gerçek Zamanlı Analizler: SaaS, yalnızca verileri depolamak ve dağıtmak için değil aynı zamanda bu verileri analiz etmek için de oldukça etkili bir çözüm yöntemidir. Böylece kullanıcı performansı ile ilgili veriler kolaylıkla toplanabilir ve raporlanabilir.

Yaygın Kullanılan SaaS Uygulamaları

Kolay bir şekilde yazılım dağıtımına olanak tanıyan SaaS çözüm yöntemleri pek çok alanda kullanılabiliyor. Günümüzde SaaS’ın yaygın şekilde kullanıldığı uygulamalar aşağıdaki gibi listelenebiliyor:

  • Muhasebe yazılımları
  • İnsan kaynakları yazılımları
  • Güvenlik yazılımları
  • Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)
  • Ödeme ağ geçitleri
  • Proje ve veri yönetimi
  • İletişim platformları

Hazırlamış olduğumuz rehberimizde SaaS’ı günlük hayatımızda da sıklıkla kullandığımızdan söz etmiştik. Günümüzde SaaS sayesinde kullanıcılarına hizmet veren başlıca platformlar şu şekildedir:

  • Zoom
  • Microsoft 365
  • Adobe
  • MailChimp
  • Google
  • Shopify
  • Slack

SaaS ve Diğer Bulut Hizmetleri Modelleri

SaaS, bulut bilişim sistemlerinden yalnızca biri. Dolayısıyla bu dağıtım modelinin diğer bulut hizmet modellerine kıyasla ne gibi bir farklılığı olduğu da merak edilenler arasında yer alıyor. İçeriğimizin bu bölümünde sizlere SaaS’ın PaaS ve IaaS’tan farklarını anlatacağız.

PaaS ve SaaS Farkları

“Platform as a Service” kelimelerinin baş harflerinden oluşan PaaS, Türkçede “Hizmet Olarak Platform” şeklinde kullanılıyor. Temel olarak PaaS, bir yazılım altyapısı sunuyor. Bu altyapı sayesinde kendi yazılım ve uygulamalarını geliştirmek isteyen kullanıcıların çeşitli araçlara erişmesi mümkün hale geliyor. Bu hizmet aslında yeni bir yazılım ya da uygulama oluşturmak için kullanılıyor.

Ancak bunu yaparken sıfırdan başlamak istemeyenlerin ideal çözümlere erişmesine olanak tanıyor. Böylece daha az maliyet ile daha hızlı bir şekilde yazılım ya da uygulama oluşturmak mümkün hale geliyor. Aynı zamanda kullanıcılar uygulama ve yazılımlarını test edebiliyor ya da çalıştırabiliyor. Böylece SaaS ile PaaS arasında işlevleri açısından bariz bir farklılık olduğunu görebiliyoruz.

IaaS ve SaaS Farkları

“Infrastructure as a Service” kelimelerinin baş harflerinden oluşan IaaS ise dilimize “Hizmet Olarak Altyapı” şeklinde geçmiş. Bulut tabanlı hizmetlerden olan IaaS, temel olarak depolama ve ağ oluşturma konusunda hizmet sağlıyor. Yüksek düzeyde esneklik sunan IaaS çözümleri, bir veri tabanı oluşturmak için rahatlıkla kullanılabiliyor. Dolayısıyla IaaS ve SaaS, yine işlevleri açısından farklı olarak karşımıza çıkıyor.

SaaS Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

SaaS nedir ve ne işe yarar?

Günümüzde oldukça fazla kullanılan SaaS (Yazılım olarak Hizmet) bulut tabanlı bir hizmet modelidir. SaaS, kullanıcılara web üzerinden yazılım uygulamalarına erişim sağlar ve onlara kurulum veya altyapıyla uğraşma zorunluluğunu ortadan kaldırır.

SaaS şirketleri nelerdir?

Dijital dünyada SaaS sayesinde kullanıcılarına hizmet veren çok sayıda şirket mevcut. Bu şirketlerin başında Microsoft, Slack, Zoom ve Adobe gibi teknoloji devleri gelmektedir.

SaaS pazarlama nedir?

İnternet ortamında oldukça popüler olan SaaS pazarlama, SaaS şirketlerinin ürün ve hizmetlerini tanıtmak müşteri kazanmak ve gelir elde etmek için kullandığı pazarlama stratejileri ve yöntemleridir.

SaaS Nedir: Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte SaaS nedir sorusunu ele aldık. SaaS’ın nasıl çalıştığını açıklamaya çalıştık ve kısa bir tarihçesini sizlere sunduk. Aynı zamanda SaaS’ın sahip olduğu temel özelliklerden söz ettik. Bunun yanı sıra SaaS’ın avantajlarına da değindik. İçeriğimizi okuyarak günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan SaaS uygulamaları ve popüler SaaS şirketleri hakkında bilgi bulabilir, SaaS’ın diğer bulut hizmet modellerinden farklarını öğrenebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.